:: |
Autor |
Poruka |
maucetung Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci

|
|
Živahan, skladno građen, jak i mišićav pas, iako ne grub. Ima vretenasto telo. Brz je i uporan. Glava mu je osobita, priljubljenih ušiju, okruglih očiju, potpunog škarastog zubala. Dozvoljena su dva varijeteta: beli s crnim tačkama i beli s jetreno smeđim tačkama. Kod crnog oči su tamne, a kod smedeg jantarno smeđe. Sluznice nosa, rubovi očnih kapaka i nokti odgovaraju boji tačaka koje su po tijelu veće, a po glavi, nogama i repu manje. Sitne točkice izmedu većih su nepoželjne. Rep je pružen nešto iznad linije leđa, nikad savinut i prebačen prema glavi. Šape mačje. Dlaka je kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna. Visina: 56 - 61 cm (mužjaci), 54 - 59 (ženke), teži do 25 kg. Dalmatinski pas je u svetu najpoznatija hrvatska autohtona pasmina. Dobio je ime po Dalmaciji i ilirskom plemenu Dalmati. U 14. stoleću organizirano se uzgajao u Đakovačkoj biskupiji i korišten je kao vojnički pas, pratilac konjanika te kao lovački pas gonič i ptičar pod imenom dubrovački gonič. U američkoj vojsci prenosio je poštu i lagane terete, a služi i kao vatrogasni pas. U 19. st. Vero Shaw ga prvi imenuje tim službenim imenom. Prema standardu FCI-a naziva se dalmatinac, a domicil te pasmine ima Dalmacija, Republika Hrvatska. Taj prijatan trkač nije pas za Ijude koji ne žele pobuđivati pažnju. Njegovo pegavo telo je već iz daleka oznaka da dolazi nešto posebno (često ga koriste za marketing). Voli trčanje i stoga se dobro oseća na selu, u velikom vrtu, među decom ili konjima. Prilagodljiv je i inteligentan pa se preporučuje za pratnju. Lako ga je negovati i ima izrazito dobar smisao za čistoću. Po prirodi je zdrav, prijatan i osećajan. Doživi 12 godina
|
Poslednja prepravka: maucetung on Pon Jun 12, 2006 10:56 pm; ukupno izmenjena 8 puta |
|
|
|
 |
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦

|
Godine: 42
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL

|
|
Meni se svida taj pas,bas su lepi sa tufnama ko na crtani film 101 dalmatinac...samo sto deca vise volu te pse dok stariji slabije i retko se kupuje ta rasa jer kupuju najvise one obicne pse kao vucjak,labardor,zlatni retriever i tkd...a bas su medeni!
|
|
|
|
|
 |
magla 68 ~Sremački bećarac~

|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 4150 Mesto: Sremački BIRCUZ

|
|
Interesantni su,ali sam čuo da im za dresuru treba puno vremena.
|
|
|
|
|
 |
qzma1981 Upućeni član

|
Datum registracije: 17 Maj 2005 Poruke: 266

|
|
slatki jesu ali ih nikada ne bih gajio...jednostavno mi nisu za stan!
|
|
|
|
|
 |
goran k Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 26 Apr 2006 Poruke: 58 Mesto: beograd

|
|
Meni su bas lepi onako istackani.
|
|
|
|
|
 |
perakojot013 Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535

|
|
Ja sam imala malo štene, ali mi gazdarica nije dala da ga držim (živim u iznajmljenom stanu) tako da je Alfa (kako sam je zvala) završila kod babe na selu...
|
|
|
|
|
 |
kiki1979 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 45
Datum registracije: 13 Mar 2006 Poruke: 184 Mesto: Bec

|
|
rijetko ih vidis al uvijek se sjetim filma 101 dalmatiner *g*
|
|
|
|
|
 |
tranzistor Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 21 Maj 2006 Poruke: 11 Mesto: novi beograd

|
|
Ja obozavam dalmatince jer oni navijaju za partizan ........ Poz.
|
_________________ dusan_ |
|
|
|
 |
RunnerSG Upućeni član

|
Datum registracije: 09 Jun 2006 Poruke: 426 Mesto: ...tamo gde ti nisi...

|
|
Super su... Imao sam jednog dalmatinca, zvao se Stimpi, ali na zalost mi je pobegao cak ne znam ni kako!!!
|
|
|
|
|
 |
malaplavano1 Dobro upućeni član

|
Godine: 36
Datum registracije: 30 Apr 2006 Poruke: 624 Mesto: Osijek

|
|
slatki su al su ljepsi skotski ovcari, po mom ukusu...
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|