:: |
Autor |
Poruka |
cecat Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 30 Jan 2006 Poruke: 39
|
|
imam ovaj problem godinama s tim da se u zadnje vrijeme stanje pogorsalo tj. intenzivno me boli. Da li imate iskustva vezano za operativni zahvat tacnije koliko traje oporavak?
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
evo nekoliko saveta koje sam pronasla na netu..pa se nadam da ce koliko toliko biti od pomoci
Ovo oboljenje, tj. cukljevi je dosta cesto kod žena srednje dobi, a nije retko ni kod mladih osoba. Najverovatnije su u osnovi oboljenja nasledni faktori, ali je ipak u vecini slucajeva ova deformacija stecena, odnosno prouzrokovana nošenjem neadekvatne obuce. Naime, cipele sa zašiljenim špicom, tzv. šimi cipele, koje su na žalost veoma popularne kod žena, prosto guraju palac na stopalu prema drugim prstima i na taj nacin prourokuju ovu defromaciju. Visoka peta, odnosno štikla takodje veoma negativno deluje jer gura prednji deo stopala u suženi prednji deo cipele. Cukljeve karakteriše pre svega iskrivljenost palca prema ostalim prstima i isturenost glave prve donožne kosti prema unutra. Ovako isturena kost je podložna stalnom pritisku i trenju od obuce, pa se na tom mestu, kao reakcija organizma na pritisak, javlja crvenilo i zapaljenje kože, te stvaranje jedne sluzne kesice koja je takodje najcešce u zapaljenju, a katkad može doci i do njenog gnojenja. Zbog svega toga dolazi do lokalnih bolova i otežanog kretanja. U kasnijim fazama dolazi i do deformacije najcešce drugog prsta, pa i ostalih prstiju koji mogu biti savijeni i na kojima se takodje javljaju tvrdi žuljevi. Uz to su ovakva stopala obicno i ravna, a ta zaravnjenost je više izražena na prednjem delu stopala gde dolazi do postepenog pada prednjeg, tzv. poprecnog svoga stopala (lat. Pedes transversoplani) usled cega dolazi do pojave tvrdih žuljeva na prednjem delu tabana, najcešce neposredno ispod glavica 2-4. kosti donožja, što stvara dodatne teškoce pri dužem stajanju i kretanju. Ukoliko uz to postoji i prekomerna telesna težina (gojaznost) onda su tegobe daleko teže. Iako ova bolest nije opasna po život i ne dovodi do nekog težeg invaliditeta, ona je zbog bolova i otežanog kretanja dosta neprijatna i pacijenti se najcešce žale na to da ne mogu pronaci odgovarajucu obucu. U stvari, kako je vec receno, neodgovarajuca obuca je glavni uzrocnik bolesti, te uzrocnik na kojeg možemo uticati. Zbog toga se, pre svega, preporucuje nošenje takve cipele koja nema visoku štiklu i koja nije "šimi", tj. koja ima diroki prednji deo ili kapnu gde se prsti mogu slobodno i bez pritiska smestiti. Nošenje ovakve obuce ima i veliku preventivnu vrednost, narocito kod osoba kod kojih postoji nasledna sklonost, na primer ako je neko od roditelja, najcešce majka, imao slicnu deformaciju. Uz to je svakako dobro da se u takvu cipelu stave ortopedski ulošci za podizanje uzdužnih i poprecnih svodova stopala, sa tzv. metatarzalnim jastucicima. Kada je deformacija vec jace razvijena, potrebno je nošenje tzv. ortopedske obuce. U blažim slucajevima može se nositi i tzv. traka za haluks valgus koja ispravlja palac i koja se može nabaviti u prodavnicama ortopedskih pomagla. U tim prodavnicama mogu se nabaviti i mali zaštitni ulošci u vidu kružica od sundjera ili gume koji se stavljaju na najisturenija mesta gde se nalaze tvrdi žuljevi i gde je koža crvena usled pristika. Isto tako, mogu se nabaviti i posebno tzv. metatarzalni jastucici koji štite prednji deo tabana od prevelikog pritiska. Takodje je neophodno regulisati telesnu težinu jer svaki prekomerni kilogram dodatno opterecuje deformisana stopala. Ukoliko ove mere ne pomažu onda je potrebno operativno lecenje ciji je cilj da se isprave deformiteti i da se stopalu da što je moguce više normalan izgled. Ovakve operacije, kojih ima više vrsta i nisu tako teške, dosta su uspešne i mogu se preporuciti, a one se rade u svim ortopedskim centrima i mogu se raditi u svako godišnje doba, mada letnji period nije baš najpogodniji. Ipak, treba imati na umu da je operativno lecenje to uspešnije što se pre preduzme. Zapravo, najbolji rezultati lecenje se postižu onda kada se operacija sprovede u mladjoj dobi pacijenta u koga postoji jasna nasledna sklonost i vec vidljiva deformacija. Ukoliko je deformacija veoma velika i ako je pacijent vec u poodmakloj životnoj dobi, što je, na žalost, dosta cest slucaj onda operativno lecenje nije tako uspešno i takvim pacijentima ostaje jedino da nose tzv. ortopedske cipele koje se prave po gipsanom otisku stopala.
sa sajta eliksir
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
cecat Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 30 Jan 2006 Poruke: 39
|
|
hvala za informacije. I ja sam razmisljala da bi mi mozda pomogli ortopedski ulosci. Vidjecemo. Naime, ja zbog svojih groznih stopala ne nosim usku obucu godinama. MOj problem je poceo jos u ranom djetinjstvu kad sam kao tvrdoglava djevojcica kupila cipelice 2 broja manje od potrebnog (nijedne druge mi se nisu svidjale...uzas!). Sve moje cipele kasnije su bile, kako ja kazem "dzombaste" i nimalo zenstvene. BIo je period kad su cipele sa "pacijim kljunom" bile moderne i to je bio moj period, ali kako dodjose ove "spicoke".....Kao srednjoskolka sam razmisljala o operaciji, ali onda je jedna poznanica imala takvu operaciji i nakon svega su joj rekli da joj ne mogu dati garanciju da se taj deformitet nece vratiti. Kako je to ona meni opisala (uzasni bolovi itd) ja sam istog momenta tu ideju odbacila. Sad mi je zao, ali mladost ludost.
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
nije ti ni sada kasno za takvu operaciju.Kada vec govoris o garancijama i operacijama.ja sam imala urasle nokte, sto je po bolovima recimo isto kao i cukljevi. Dugo nisam smela da operisem stavljala sam kojekakvo lisce, travke, lekove,, to se gnojilo i da ne duzim..operacija je bilo jedinoo reseneje. Nisam mogla nositi nijedne cipele osim patika jer je krvarilo ne samo bolelo. Operisala sam po 4 puta na obe noge.Ne da boli, ne da ubija, ali posle svake operacije svesno sam odlazila ponovo.Mozes zamisliti, lokalna anestezija i mesec dana sepanja, staka i zavoja posle svake.Dok nisam naisla na lekara koji je primenio novi metod, i pomogao mi.Medicina je prilicno uznapredovala, sigurna sam da sada imaju mnogo vise metoda i garancija nego pre sammo godinu dve.Provbaj.Ja ni dan danas ne nosim spicaste cipele, ali barem nemam nbolove i krvarenja.Srecno u svakom slucaju sto god odlucis da preduzmes
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|