www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ceska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 6:34 pm    Naslov poruke: Ceska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Češka kuhinja danas
Povijesni narodi ostavili su trag i u današnjoj kuhinji Češke. Tako se i danas jedu, primjerice, gulaš, koji su donijeli Mađari, začini i leća te proso, koje su u Europu donijeli arapski trgovci. Velik su utjecaj imali Habsburgovci, koji su zaslužni za male komadiće tijesta - halušky.

Češka obiluje rijekama i jezerima pa je i zastupljenost riječne ribe u češkoj kuhinji velika. Iza šarana, druga riba po popularnosti je pastrva. Riba se priprema na više načina: kuhana, pečena ili pržena.

Obavezan sastojak češke kuhinje sveprisutni je rohiky, kruh u obliku banane, a poslužuje se uz glavna jela. Česi ga umaču u meki sir ili umak, mažu paštetom ili jedu u hot-dog varijanti.

Knedliky su mekane okruglice i glavni prilog mnogim češkim jelima s umakom. Pripremaju se na razne načine, s kruhom, krumpirom ili slaninom (spekov knedliky), a pune se i voćem (ovocn knedliky), najčešće šljivama (švestkov).

Česi često za užinu ili kao lagani ručak uz pivo, kruh i luk jedu srečky, poznatiji kao olomouck tvaružky. Sastoji se od malih komadića sira koji su prepoznatljivi po jakoj aromi.

Prava češka duhovna, blagdanska hrana je vepřoknedlozel. Ime je kratica od vepřova, knedliky a zel - svinjski kotleti, okruglice i kiselo zelje.

Smaženy sir jelo je od blagog pohanog sira koje se može usporediti s prženim štapićima mozzarele. Redovito se poslužuje uz hranolky (pomfrit) i tartarski umak.

Popularne su i gljive (houby).

Svičkov na smetanĕ jedno je od najomiljenijih jela predsjednika Vtslava Havela. Gulašev je srodnik, a čine ga odresci popečene govedine u slatkom kremastom umaku preliveni većom količinom tučenog vrhnja i malinama.

Kada dođete u Češku, nikako ne zaboravite probati dobro češko pivo i utopenice, kiselkaste sušene kobasice, koje se poslužuju s ukiseljenim lukom.

Top 10 čeških piva:
Staropramen
Pilsner Urquell
Krušovice
Budvar
Velkopopovick Kozel
Velvet
Gambrinus
Bernard
Herold
Brank



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Praška šunka sa šparogama



Sasvim prikladno za proljetne dane, jelo s predznakom prekrasnog Praga, svojim izvrsnim sastojcima probudit će zanimanje i najokorjelijih pristalica isključivo domaćih specijaliteta. Kako je praška šunka većini ipak nedostupna, prešana šunka bit će joj dostojnom zamjenom. Neka stvaranje počne!



Sastojci za 4 osobe
200 g praške šunke
40 g maslaca
400 g šparoga
1 žlica Krušnih mrvica
100 g naribanog sira
50 ml bijelog vina
1 žličica Vegete
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica narezanog vlasca
1 žlica nasjeckanog peršina
Vrijeme pripreme 45 min
Energ. vrijednost obroka 375 kcal / 1571 kJ


Postupak
1. Šparoge ostružite i odrežite im drvenasti dio, povežite ih u stručak i postavite okomito u dubok lonac s kipućom slanom vodom. Vode stavite do polovice njihove visine, tako da se kuhaju u vodi a vrhovi šparoge na pari. Šparoge pažljivo kuhajte 10 - 15 minuta, dok donji dio ne omekša. Izvadite ih iz vode, ocijedite i ohladite.

2. Šunku narežite na deblje rezance te popecite na 30 g maslaca. Dodajte vrhnje, Vegetu i vino te kratko prokuhajte. Pred kraj umiješajte vlasac i peršin.

3. U vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali ostatkom maslaca položite kuhane šparoge, po njima rasporedite pripremljenu šunku s umakom, pospite krušnim mrvicama i naribanim sirom.

4. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 10 minuta.


Posluživanje
Ovo jelo poslužite uz kuhanu tjesteninu.

Savjet
Umjesto praške šunke možete upotrijebiti prešanu šunku.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 6:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Juha "Ančka"



Tko bi odolio juhi češkog nacionalnog imena Ančka! Ukoliko netko i bi, zasigurno samo dok je ne bi prvi put kušao. Krumpir, mlijeko i kumin jesu neki od njezinih sastojaka, a jednostavnost i dostupnost svakom džepu učinit će je u svakom domaćinstvu poželjnim jelom.



Sastojci za 4 do 6 osoba
1 l mlijeka
250 ml vode
2 jaja
500 g krumpira
200 g luka
1 žumance
prstohvat kumina
10 g Škrobnog brašna Gussnel
3 žličice Vegete
2 žlice limunova soka
Vrijeme pripreme 40 min
Energ. vrijednost obroka 233 kcal / 977 kJ


Postupak
1. U uzavrelu vodu stavite na ploške narezan luk, kockice krumpira, Vegetu i kumin te kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

2. U drugoj posudi u kipuće mlijeko umiješajte škrobno brašno koje ste prethodno razmutili u malo vode i kratko prokuhajte.

3. Odmaknite s vatre, umiješajte razmućena jaja, žumance i limunov sok pa dodajte krumpiru.


Posluživanje
Toplu juhu rasporedite u tanjure i pospite svježe narezanim vlascem.

Savjet
Po želji juhi možete dodati korjenasto povrće (mrkva, peršin, celer).

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 6:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Svčkov



Osim dojmova nastalih u susretu s prekrasnim Pragom, Vltavom, kafićima i restoranima, naši turisti iz Češke donose i impresioniranost češkom kuhinjom, kod nas nepravedno zapostavljenom. Svčkov, čiji je osnovni sastojak juneći biftek, jelo je za sladokusce i bonvivane, kao uostalom i cijela nacionalna češka kuhinja.


Sastojci za 6 osoba
800 g junećeg bifteka
50 g suhe slanine
1 žlica Vegete Twist - junetina
50 ml ulja
50 g luka
200 g korjenastog povrća (celer, mrkva, peršin)
papar u zrnu
Za temeljac:
1 Mesna kocka
400 ml vode
žličice naribane limunove korice
lovorov list
žličice timijana
Za umak:
2 žličice Škrobnog brašna Gussnel
150 - 200 ml vrhnja za kuhanje
100 - 150 ml bijelog vina
1 žličica Marmelade od marelice
1 žlica vinskog octa
Vrijeme pripreme 1 h 10 min
Energ. vrijednost obroka 549 kcal / 2301 kJ


Postupak
1. Biftek očistite od žilica, a zatim po površini mesa nožem zarežite udubljenja pa u njih nabodite štapiće slanine. Biftek natrljajte Vegetom Twist - junetina i popecite na zagrijanom ulju sa svih strana. Dodajte očišćeno i na veće komade narezano povrće te sve kratko popecite.

2. Za temeljac, u vrelu vodu dodajte mesnu kocku, list lovora, timijan, limunovu koricu i kuhajte 2 - 3 minute.

3. Popečeno meso i povrće stavite u pleh, zalijte pripremljenim temeljcem, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180C oko 40 minuta.

4. Kada je meso pečeno, narežite ga, a od umaka od pečenja i povrća pripremite umak.

5. Za umak propasirajte povrće, u njega ukuhajte škrobno brašno razmućeno u malo vode, dodajte vrhnje za kuhanje, ocat, marmeladu i bijelo vino.


Posluživanje
Narezano meso prelijte umakom i poslužite uz žemljane okruglice (knedle).

Savjet
Špikovani biftek možete marinirati Vegetom Twist i dan ranije.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 06, 2004 6:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Neobični kolač od sira


Sastojci
200 g Oštrog brašna tip 500
200 g Glatkog brašna tip 500
100 g kristalnog šećera
1 Prašak za pecivo Dolcela
40 g maslaca
Za nadjev:
750 g svježeg sira
100 g šećera u prahu
3 jaja
500 ml mlijeka
sok od pola limuna
naribana limunova korica
1 Vanilin šećer Dolcela
80 g grožđica
60 g badema
Vrijeme pripreme 1 h 30 min
Energ. vrijednost na 100g 197 kcal / 827 kJ


Postupak
1. Oštro brašno pomiješajte s glatkim brašnom, šećerom i praškom za pecivo.

2. Dobro ocijeđen svježi sir pomiješajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, jajima, sokom od limuna, naribanom limunovom koricom, grožđicama, mljevenim bademima i mlijekom.

3. U namašćen pleh stavite ⅔ suhe smjese od brašna te prelijte polutekućom smjesom od sira i pospite ostatkom suhe smjese od brašna.

4. Maslac narežite na listiće i rasporedite ga po površini kolača. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 - 200C oko sat vremena.


Posluživanje
Kolač narežite na kocke i pospite šećerom u prahu ili poslužite uz sirup od šumskog voća.

Savjet
Želite li aromatičniji okus, kolaču možete dodati i naribanu narančinu koricu.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Ceska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon