:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukoliko vam se makar jedan jedini put desilo da imate problema sa uraslim noktom na nožnom prstu (uglavnom to bude na palcu, s jedne strane, ali nekad bude i na obe strane, na više prstiju), znate koliko je to neprijatna pojava - boli, nekad stvarno puno, hod je otežan, nekad bude nemoguće obuti cipelu. Ukoliko slučaj spada među one lakše, to se može rešiti oblogama i kupkama, ali ako se upala proširi, hirurški zahvat postaje neophodan. Pored klasičnog hirurškog zahvata, danas se primenjuje i CO2 laser - tu nisu potrebni rez ni šavovi.
Za početak: zašto nokat uopšte urasta i zašto to toliko boli? Boli jer se radi o upalnom procesu - deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u vezivno tkivo uz nokat. Tada se pojave crvenilo, otok i bol, i ako se ne reaguje, može doći i do razvijanja granuloma (bolni čvorić koji lako prokrvari). Može se pojaviti i gnojni sadržaj, što znači da je došlo do bakterijske ili gljivične infekcije. Što se tiče toga zašto nokat urasta, ima nekih faktora koji to pospešuju. To može da bude stvar nasleđa - slabi i meki nokti često nepravilno izrastu, a to je nasledna osobina. Zato, ukoliko vaši roditelji imaju problema sa urastanjem noktiju, ne bi bilo loše da povremeno posetite hirurga ortopeda da bi se problem rešio na vreme.
Pored nasleđa, i neki nepravilni postupci mogu dovesti do urastanja noktiju. Uska cipela, naročito ako je špicastog oblika i od tvrdog materijala, vrlo često (ma koliko neke sezone bila u trendu) uzrokuje urastanje nokta, jer gura nokat u okolnu kožu. Adekvatna obuća treba da odgovara obliku stopala i da bude od mekane kože; prsti ne treba da dotiču vrh cipele, a potpetica ne bi trebalo da bude viša od tri-četiri centimetra. Još jedna česta greška zbog koje urastaju nokti jeste nepravilan pedikir - kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju; osim toga, nokte na nogama ne treba seći ni suviše kratko.
Još nešto: ima nekih "rizičnih grupa", to jest ljudi koji su u većoj opasnosti od urastanja noktiju nego ostali. To su deca (tkiva su im mekša), trudnice (težina tela više opterećuje stopala), sportisti (naročito ako se radi o borilačkim sportovima ili fudbalu), osobe koje se bave klasičnim baletom (stopalo je nepravilno opterećeno težinom tela), osobe sa urođenim anomalijama u anatomskoj građi stopala (slučajevi kada je palac zakrenut prema spolja ili prema unutra).
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukoliko je poremećaj blaži, lakše je izlečiti ga, i to primenom "manje drastičnih" metoda. Jedna od mogućnosti je kupka - napunite lavor mlakom vodom kojoj ste dodali tri-četiri kašičice morske soli. Treba namakati noge dva puta dnevno po 20 minuta. Kupka omekšava kožu oko nokta. Nakon kupke, stopala treba pažljivo obrisati, dezinfikovati bolni deo i ispod nokta naneti antibiotsku mast da ne bi došlo do infekcije. Postupak treba ponavljati do potpunog ozdravljenja.
Još jedna mogućnost za izlečenje su korektivna pomagala. To je nešto što, ako je neophodno (ako urastanje nokta postane hronično), preporučuje doktor, kako bi se omogućilo normalno izrastanje nokta. Radi se o tankoj metalnoj žici (liči na onu koju koriste stomatolozi za korekciju rasta zuba) koja se postavlja ispod nokta (pre postavljanja uzme se gipsani otisak nokta). Prema otisku se napravi korektivni aparatić koji se postavi na osnovicu nokta i učvrsti lepkom, a nosi se oko godinu dana. Rezultat se proverava redovnom kontrolom; 95% slučajeva uraslog nokta ovako se leči.
U nekim težim slučajevima primenjuje se odstranjivanje nokta hemijskim putem (oniholiza). Upotrebljava se tečnost koja rastvara keratin. Kod ovog postupka zgodno je to što se može sprovesti kod kuće, uz nadzor lekara, sve dok se nokat u potpunosti ne otopi. Ipak, ima slučajeva kada je neophodan hirurški zahvat.
Klasični hirurški zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji. Hirurg odstranjuje urasli deo nokta i deo korena, tako da na tom mestu nokat više ne može da izraste. Za to je neophodan rez na koži koji se zatvara šavom, rana se zaštiti kompresom od gaze i nekoliko dana nakon reza mogući su bolovi. Ukoliko se nokat nepravilno odstrani, mogući su recidivi.
Postoji i mogućnost obrade CO2 laserom; tada su recidivi izuzetno retki, a postoje i druge prednosti u odnosu na klasičan metod. Nema reza ni šavova, krvarenja skoro da nema i nije potrebna kompresa, zahvat traje desetak minuta, nakon zahvata bolovi su sasvim blagi i ožiljak je skoro nevidljiv (za potpuno zarastanje potrebno je oko mesec dana).
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
ja sam imala velike probleme sa urastanjem noktiju na palcevima noga i mogu samo reci da su to jaki bolovi koji prodiru u dubinu cijelog tijela
vrijedale su me i carape na nogama a kada bi mi neko slucajno stao na nogu i dotakao mi prste kao da mi je noz zabio u grudi i suze bi mi odmah navrle na oci
pokusavala sam sa svim metodama da to izlijecim ali nije uspjevalo
medjutim prije godinu dana sam slucajno naisla na kapi " TOENAIL" od proizvodjaca Scholl i vjerujte mi nakon samo par mjeseci redovne uzpotrebe napokon normalno hodam i oblacim carape i cipele
nemam vise problema i sto je najvaznije ljudi nema vise onih ubijajucih bolova
tako da bih svakome ko ima takve probleme od srca preporucila ove kapi
jako su jednostavni za upotrebu , nisu stetni za kozu oko nokta i za sam nokat , kostaju oko 5 eura i sto je najbitnije djeluju u potpunosti
probajte i uvjerite se
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
JEZDA_UE Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 06 Jun 2005 Poruke: 11 Mesto: Uzice
|
|
Cuo sam da jezivo boli, pogotovo cupanje nokta!
|
|
|
|
|
|
d.mili Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 10 Jun 2005 Poruke: 14
|
|
nije to nista. anestezija, i sve je uredu.
Ima i goreg od toga
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
cupanje nokta zaista boli..ja sam svedok da kada urastanje noktiju cak budei u pocetnoj fazi nema tog leka koji moze pomoci..cak i operacija cupanja nokta..zadnji put sam isla na podvezivanje nokta.to je hirurski zahvat koji jako boli ali je trajno pomogao
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
nofrks Upućeni član
|
Datum registracije: 21 Jun 2005 Poruke: 295
|
|
kad se upali nokat,(pri pocetku ili vec u poodmakloj fazi),dovoljno je stavljati obloge crnog luka ,garantovano pomaze!!!
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
u poodmakloj fazi ne pomaze probala sam veruj...
|
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
nofrks Upućeni član
|
Datum registracije: 21 Jun 2005 Poruke: 295
|
|
kako si to radila??ima par varijanti.ukoliko se nije inficiralo,koliko znam odlicna je obloga,a odmah zatim ulje kantariona
|
|
|
|
|
|
jenniferlopez Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Feb 2006 Poruke: 19
|
|
ja imam ovaj problem i resavam ga redovnim turpijanjem noktiju sa strane,cak neki put deo nokta koji se sam odvoji ili ga ja odvojim vrhom turpije i cupam pincetom
|
_________________ Duboko veruj u ono sto zelis i zapamti : izgubljeno je samo ono cega smo se odrekli! |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
znas kako, imala sam, kao sto sam vec napisala, gadnih problema koje sam resila tek posle 4 operacije...sve dok ne pocne da gnoji, problem mozes resiti sam..ako jednom zganoji nemoj cekati...idi odmah lekaru....jer ume jako jako da se iskomplikuje..par postova gore vodila se rasprava o oblozima od luka...ma dzaba sve..to kad se inficira uspes da smiris infekciju ali urastao nokat je i dalje tu..dok nisam operisala umirala sam od bolova...
|
|
|
|
|
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦
|
Godine: 41
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL
|
|
Joj i meni se desavalo par puta ranije kad ti nokat ude u meso,uzas,ko da ti u mozak udara ali ipak sam izlecila sama i nisam srecom imala potrebe da idem kod lekara i sama sam cupala i ako sam zvezde videla :shocked!: ali od onda se cuvam i za sad nemam vise problema sa time...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|