:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zemlja poznata kao područje trinaest sunčanih mjeseci (etiopski kalendar ima 12 mjeseci po 30 dana i poseban mjesec u trajanju od pet dana zvan pagume) posjeduje vjerojatno najveću i najuzbudljiviju tržnicu u Africi
Daleko od stereotipa gladne Etiopije, otvorena tržnica u Addis Ababi nudi sve, od odjeće do antiknih šivaćih mašina, a tek hrane! Žene zaogrnute u bijelo platno sjede na podu i mjere začine potrebne za svako kućanstvo. Zrnje pod imenom tef skupljeno u velike vreće čeka kućanice za pripremu injerua, tj. beskvasnog kruha, koji se i danas pripravlja na isti način kao i prije tisuću godina.
Niski štandovi prepuni agruma, banana, smokava, svakovrsnog povrća, govedine, janjetine i jaretine. Maslac se prodaje rezan u velike blokove, zamotan u navošteni papir, a popularni meki sir iab, vrlo sličan grčkoj feti hladi se omotan lišćem banane.
Koptska crkva, dominantna religija u Etiopiji još od četvrtog stoljeća, diktira mnoge prehrambene navike. Postoje posni dani kada je zabranjeno uzimanje mesa, a za svinjetinu, zabrana je striktna, ne jede se nikada. Pranje ruku religijski je ritual koji se obavezno vrši prije i poslije jela, no to nije sve i način pripremanja hrane postaje religijsko pitanje.
Najljuća, najpaprenija hrana u Africi može se pronaći upravo u Etiopiji, pa će nepripremljeni stranci uglavnom ustuknuti pred ljutim začinom ber-berijem ili awazeom, jelom koje sadrži najmanje 15 začina i jednostavno je nepodnošljivo za nepripremljeno nepce.
Međutim, smanjite li dozu papra okrit ćete da etiopska kuhinja nudi jedan od najinteresantnijih i najuzbudljivijih kulinarskih doživljaja na svijetu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
INJERA
Beskvasni kruh ili injera zapravo je velika palačinka koju rade u specijalnim tavama poklopljenim teškim poklopcem.
Zamijesiti: 1 šalicu heljdinog brašna
1 šalicu pšeničnog brašna ( budući da se tef ne može nabaviti ovdje)
1 jaje
Dodati: 1 žlicu ulja
1 do 2 šalice vode tako da tijesto bude podatljivo za izradu
Ugrijati veliku tavu i premazati s pola žličice ulja, pazite da ne bude prevruće.
Ispecite jednu stranu, pa brzo stavite na 1 minutu u vruću pećnicu, tako da tijesto bude suho, ali ne dobije smeđu nijansu.
Aranžirajte pet palačinki jednu na drugu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
DORO WAT
Jelo s piletinom
U Etiopiji se u gotovo sva jela stavljaju 4 žlice ber-berija, etiopskog crvenog papra. On je ekstremno žestok pa ćemo, da bi ipak zadržali karakterističnu crnu boju i nešto od žestine, u našoj verziji koristiti papriku i običan papar.
1. Nasjeckajte 3 šalice luka i pecite na tavi bez masnoće tako da malo potamni.
2. Dodajte maslinovo ulje, 1/2 žličice papara, 1 žličicu paprike, 1/4 žličice đumbira.
3. Dodajte 1 šalicu vode.
4. Narežite pile i namočite u pola litre vode u koju ste dodali 1/2 šalice limuna, ostavite 10 minuta.
5. Osušite piletinu i dodajte u tavu. Miješajte, pa poklopite.
6. Pirjajte na manjoj vatri dok meso ne omekša.
7. Dodajte još vode ili zapršku, zavisno o gustoći umaka.
8. Dodajte 8 oljuštenih tvrdo kuhanih jaja par minuta prije nego što mislite ugasiti vatru.
|
_________________
|
|
|
|
|
gazda_djole Odomaćeni član
|
Godine: 57
Datum registracije: 02 Avg 2004 Poruke: 1058 Mesto: Bgd - Colmar
|
|
Etiopska kuhinja se uglavnom sastoji od konzervi iz humanitarne pomoci , nemoj bre da za*ebavas oni do juce crkavali od gladi !
|
|
|
|
|
|
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
imam prijateljicu iz eritree(nekadasnji deo etiopije) i oni tamo tradicionalno za dorucak prze sitno seckano meso
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
pa dobro djole znam ja to ali i ti ljudi kuvaju nesto...a ja samo prenosim sta....
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|