:: |
Autor |
Poruka |
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
koju cokoladu najvise volite
ja bas tamanim jednu sa rizom i sve onako skidam zrno po zrno i bas se razmisljam dal mi je sladja ta pahuljica ili cokolada
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Uhhhhhhhh ja sam luda za cokoladom sa rizom !
Isto tako obozavam i nugat cokoladice (Jer me podsecaju na bajadere za kojima sam pa moglo bi se reci i vise nego luda ) .zatim sa bananama,bele sa kajsijom,Kinder cokoladu i..ma retko koju ne volim ali eto ove su na top listi hahaha!
|
|
|
|
|
|
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
a da TOBLERONE su meni vanserijske mmmmmm njamanjama
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
svaku čokoladu volEm....
....dakle, i belu, i crnu, i za kuvanje, i sa krispijem, i sa jogurtom - sa jagodama ili bez njih, sa pirinčom....
i Toblerone, i Kinder, i Milku, ma i Pionir za kuvanje je fenomenalna
...samo da nema lešnike i suvo grožđe....
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
Manhattan Psycho Killer
|
Godine: 47
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 4031 Mesto: ...where the wild roses grow!
|
|
.....vala baš, ni ja ne pravim pitanje...kad je čokolada ne mož' da ne valja...jedem i Menaž (za kuvanje) i mlečnu Nestle-u (+ stotinu čuda), volEm Milku od 300g i ono minijaturno Životinjsko carstvo...pičim Krašove Ledene kocke, ali i Soko Štarkov Cherry i Crvenkin Munchmellow....može i Bajadera, al' i Tablerona....
...ne pitam ja l' crno il' belo, veliko il' malo, sa lešnikom il' voćnim filom, taze il' dotrajalo, samo nek' je, blago meni, čokolada...
|
|
|
|
|
|
the_cica Prijatelj foruma
|
Godine: 42
Datum registracije: 30 Jul 2004 Poruke: 3520 Mesto: kragujevac
|
|
volim MILKU sa celim lesnicima!!!!!!! e da mi je sad jedna...
|
_________________ ....otvorim nebo lako
kad pozelim to...... |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
obozavam cokoladu...narocito sa lesnicima i suvim grozdjem....a volim i belu sa MM-s bonbonicama....
a toblerone.....njamiiiiiiiiiiiiiii...ma bezim odavde ...ja sam na dijeti....
|
_________________
|
|
|
|
|
budidobar Upozorenja: 1 od 3 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Avg 2004 Poruke: 3354
|
|
uhh. droga ! najvishe shvajcarske . najbolje su !
|
_________________ ....zelja je samo moja. da ne bude zabune..lepo vreme i dobro zezenje na sajtu. |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Čokolada
Čokolada nastaje preradom ploda kakaovca ili kakaovog drveta, poreklom iz Južne Amerike. Maje su prve kultivisale kakaovac i koristile kakao napitak kao čudesan jer je osvežavao i ratnicima davao magičnu snagu i izdržljivost. Španski osvajači doneli su čokoladnu masu iz Južne Amerike u Evropu u 16. veku. Zaslađene varijante kakao napitka koje su koristili južnoamerički narodi ubrzo su postale popularne u krugovima evropske aristorkatije. Ipak, jestiva čokolada je relativno skoro pronađena - početkom 19. veka, i to kada su švajcarski poslastičari dodali mleko u čokoladu. Tako je nastala mlečna čokolada.
O čokoladi postoji puno različitih mišljenja. Naučnici su se, nakon niza proučavanja, usaglasili da je - čokolada zdrava za naše telo. Nama pak preostaje jedino da dokučimo šta čokoladu čini tako neodoljivom.
U čokoladi se krije više od 400 hemijskih spojeva među kojima su i psihoaktivne supstance - kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Zato neki stručnjaci čokoladu nazivaju i "psihoaktivnim koktelom", jer sadrži male količine anandamida, koji je, uslovno rečeno, sličan "unutrašnjem" kanabisu. Ipak, da bi se njime izazvala prava zavisnost, trebalo bi pojesti oko 12 kg čokolade, što je (gotovo) nemoguće. Ipak, "čokoholici", tj. zavisnici od čokolade, neosporno postoje, mada je njihova zavisnost posledica stečenog ponašanja i kulturoloških, a ne hemijskih razloga.
Čokolada u mozgu izaziva i izlučivanje endorfina, koji dalje izaziva osećaj prijatnosti i zadovoljstva. Pojačano izlučivanje endorfina smanjuje osetljivost na bol, čime se može objasniti blagotvorno delovanje čokolade na bolove neposredno pre i za vreme menstruacije.
Kakao u crnoj čokoladi sadrži fluvanoid, supstancu koja utiče na smanjenje "lošeg" holesterola u našem telu. Fluvanoidi, naime, smanjuju rizik od formiranja ugrušaka u krvnim sudovima, a samim tim i rizik od srčanog napada. Takođe, oni imaju i svojstva antioksidanasa, što znači da štite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje. Početna ispitivanja na Harvardu pokazala su da su ljudi koji su konzumirali čokoladu u proseku živeli godinu dana duže od onih koji je nisu konzumirali.
Čokolada se oduvek smatrala afrodizijakom, čak se pričalo da ju je i Kazanova koristio u svojim zavodničkim poduhvatima. Čokolada, zapravo, na izvestan način podstiče stvaranje i aktivnost feniletilamina, poznatog kao love chemical (ljubavna hemikalija). Feniletilamin se prirodno stvara u mozgu - posebno zaljubljenih - i pretvara u dopamin u "centrima zadovoljstva", odgovornim za doživljavanje orgazma.
Čokolada sadrži gotovo 30 posto masnoća i šećera, što je čini nepopularnom u ishrani, mada da se pri tom zaboravlja da sadrži i mnogo polifenola, snažnih antioksidanasa, kao i obilje magnezijuma i bakra.
Čokoladu prate i neke zablude, na primer, da izaziva karijes i akne. Kada je reč o karijesu, japanski naučnici otkrili su da kakao sadrži izvesni antibakterijski agens koji sprečava truljenje zuba. Naravno, niko ne spori visok procenat šećera u čokoladi koji je neprijatelj zdravih zuba i sprečava povoljna dejstva pomenutih agenasa. Kad je reč o aknama, većina dermatologa saglasna je da čokolada ne utiče na njihov nastanak, niti ga pospešuje.
Pa ipak, ne zaboravite da je zdravo samo umereno konzumiranje čokolade! Naravno, misli se na pravu čokoladu, načinjenu od kakao putera, a ne na brojne imitacije pripremljene od loših masnoća. Današnje čokolade sadrže mali procenat prave čokolade, a puno šećera i drugih manje zdravih sastojaka. Zato jedite čokoladu, ali imajte meru! Nudimo vam recept za toplu čokoladu.
NAČIN PRIPREME
Za pravljenje tople čokolade (250 ml) potrebno je oprati vrelom vodom jednu pomorandžu, izrendati koru pomorandže za 1/2 kašičice, preseći pomorandžu napola i ispasirati jednu polovinu. Izdrobiti 40 grama gorke čokolade. Izvaditi srž iz 1/2 štangle vanile. Seckanu čokoladu, 200 ml mleka, sok i koru od od jedne pomorandže, 1/2 štangle vanile i srž staviti u lonac i grejati uz stalno mešanje, sve dok se čokolada ne rastopi. Štanglu vanile i čokoladno mleko sipati u vatrostalnu posudu. Po želji garnirati šlagom, mrvljenom čokoladom i korom od pomorandže. Sipati u šolje i služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Zašto nas čokolada zasiti?
Zato što sadrži mast koja se sporo vari i stvara osećaj sitosti. Sadrži dosta šećera koji su energetska injekcija. Sadrži i gvožđe koje pomaže transport kiseonika u mozak, što povećava budnost. Na mom fakultetu je omiljena/omrznuta, zavisi kako gledate na stvari, bila stroga profesorka koja je savetovala studentima da na ispit ponesu čokoladu. Ispit se polagao pismeno i trajao četiri sata, ako se dobro sećam i sve bi u nekom trenutku uhvatila kriza i zamor i mozak više nije hteo da sluša. To je onaj trenutak kad počnete da gledate šta ko radi u amfiteatru, ko sa kim priča, ko prepisuje, i za tili čas vam prođe pola sata dragocenog vremena. E, tad treba uzeti parče čokolade.
Čokolada sadrži i kalcijum, koji pomaže mišićne kontrakcije uključujući i srčani mišic i podstiče enzimsku aktivnost u telu.
Sadrži supstance pod imenom alkaloidi - gorke supstance sa jakim delovanjem na organizam. To su teobromin i kofein. Teobromin stimuliše bubrege, kofein mozak. Čokolada sadrži oko 1/4 količine kofeina koja se nalazi u jednoj šolji kafe. Nije puno, ali ne treba preterivati ni sa čokoladom.
Zašto možemo postati zavisni od čokolade?
Pa dobro, to nije zavisnost opasnog karaktera, čak i nije prava zavisnost, ali činjenica je da nas nešto tera da jedemo čokoladu, posebno u određenim situacijama. Postoji mogućnost da je to nešto supstanca koja se zove fenil-etil-amin. Ona se ubraja u takozvane endorfine. Recimo da endorfini popravljaju raspoloženje, to su supstance koje su normalno prisutne u mozgu. Poznato je da je nivo ove supstance povišen u mozgu kada smo zaljubljeni. Verovatno se zbog toga kad nam je slomljeno srce utapamo u čokoladi (bar žene; muškarci, čini mi se, preferiraju alkohol).
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Čokoladno voće
Sastojci:
200 g čokolade, razlomljene na kockice
200 g bijele čokolade, razlomljene na kockice
1 grapefruit
1 naranča, bez koštica
1 kivi
4 jagode
4 marelice, suhe
2 kruške, prepolovljene i izdubljene
4 kolutića ananasa
Upute za pripremu:
1. U maloj zdjelici postavite čokoladu i postavite iznad lončića u kojem kuhate vodu.
Istopite čokoladu, povremeno promiješajte. U posebnoj zdjelici istopite bijelu čokoladu.
2. Isijecite grape, naranču i kivi. Postavite na papirnate ubruse.
3. Umočite u čokoladu, pola u bijelu, pola u tamnu i ukrasite kao što vidite na slici.
4. Ostavite u hladnjaku.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Espresso čokoladni mousse
Za šestero okupljenih espresso mousse ostat će u sjećanju kao lijepo čokoladno iskustvo.
Sastojci:
170 g čokolade za kuhanje
1/3 šalice espresso kave ili 1/2 žličice instant kave
1/3 šalice kuhane vode
4 veća jaja
3 žlice šećera
Upute za pripremu:
1. Izmiksajte (u mikseru s oštrim nožem) čokoladu i espresso kavu, dok ne usitnite čokoladu.
2. Prebacite u zdjelu, prelijte vrućom vodom i nastavite miksati električnim mikserom. Dodajte žutanca i dobro promiješajte.
2. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke dok ne dobijete pjenu. Postepeno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte smjesu sa čokoladom i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
3. Stavite u zdjelice za serviranje i ostavite da se hladi par sati u hladnjaku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|