:: |
Autor |
Poruka |
sneskaCA Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 18 Dec 2005 Poruke: 104 Mesto: CACAK
|
|
Da li volite da citate knige ove knjizevnice? Ja volim i omiljena mi je Devicanski plavo:
|
_________________ Mozda nisu uvek pored tebe, mozda imaju probleme svoje...Bitno je samo da te vole, i da znas da pravi prijatelji postoje!!!!!!!!! |
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
Citala sam Devojku sa bisernom mindjusom i nisam se bas odusevila. Film mi se monigo vise svideo.
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Trejsi Sevalije (Tracy Chevalier)
* Dama i jednorog
* Devicanski plavo
* Devojka sa bisernom mindjusom
* Pali andjeli
Paznju knjizevne javnosti Trejsi Sevalije je privukla romanom "Devojka sa bisernom mindjusom", svojevrsnim pokusajem da se da odgovor na pitanje ko je devojka sa istoimene slike holandskog majstora Johanesa Vermera iz XVII veka. O samoj prici koju je izgradila oko misteriozne devojke sa slike, Sevalije kaze: "Rano sam odlucila da to bude jednostavna prica, jednostavno ispricana. Recima sam pokusala da docaram Vermerov rad. To moze zvucati pretenciozno, ali namera mi nije bila da predstavljam sliku recima, zelela sam samo da pisem na nacin kojim je Vermer slikao - jednostavnim linijama, jednostavnom kompozicijom."
"Devojka sa bisernom mindjusom" nije prvo istrazivanje proslosti u koje se Sevalije upustila. U svom prvom romanu, "Devicanski plavo", ona koristi dogadjaje u Francuskoj XVI veka kao podlogu za pricu o traganju za detaljima iz porodicne istorije glavne junakinje romana. Romanom "Pali andjeli" iz 2001. Sevalije nastavlja price o zenama iz proslosti. Po sopstvenom priznanju, rad na ovom delu za nju je predstavljao veliku teskocu, sto ju je zamalo navelo da odustane. Onda je do nje dospeo roman Barbare Kingsolver "Biblija otrovne masline". Posto ga je procitala, pronasavsi u njemu pokretacku snagu Sevalije se vratila pisanju "Palih andjela". "Ona je uradila tako dobar posao koriscenjem razlicitih pripovedackih glasova, i shvatila sam gde gresim sa Palim andjelima", izjavila je kasnije Trejsi Sevalije u intervjuu za magazin Bookpage. Promenivsi pristup, Sevalije je pocela ponovno pisanje romana o dve londonske porodice s pocetka dvadesetog veka, ovaj put sa deset razlicitih naratora. Rezultat je bio "Pali andjeli", roman koji ju je i kod kritike i kod publike ucvrstio na pozicijama zadobijenim "Devojkom sa bisernom mindjusom". Njena fascinacija umetnoscu i istorijom se tu nije zavrsila. Nastavlja se i u cetvrtom romanu, cija se prica zasniva na srednjovekovnoj tapiseriji "Dama i jednorog" iz pariskog muzeja Kluni.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
srna2422 Odomaćeni član
|
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 2402
|
|
citala sam pale andjele i djevojku sa bisernom mindjusom. obadvije knjige su mi se svidjele--knjige su za opustanje i lako citanje.
|
_________________ Marriage is the triumph of imagination over intelligence. |
|
|
|
|
ILIMAR Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 48
Datum registracije: 27 Jan 2006 Poruke: 218 Mesto: Najlepsi grad
|
|
Uzivala sam, procitala sam ih sve.
|
|
|
|
|
|
Mjesecarka Iskusni član
|
Godine: 36
Datum registracije: 06 Feb 2005 Poruke: 864 Mesto: Novi Sad, na Dunavu...
|
|
Citala sam Devicanski plavo i moram reci da mi se knjiga veoma dopala... Mada ne spada u moj omiljeni zanr, definitivno je lepa prica, lako se cita... Sve u svemu, 5-...
|
_________________ ...Reci bi sve pokvarile... |
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Nisam.Da li mi mozes njene knjige preporuciti suprugi?
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
draganamj Dobro upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 30 Dec 2004 Poruke: 571 Mesto: pogodi gde
|
|
procitala sam dama i jednorog i odlicna je
|
|
|
|
|
|
Zoii Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Feb 2006 Poruke: 110 Mesto: Loznica
|
|
Procilata msa Damu i jednoroga. Ok je, lako za citanje, knjizica za odmor.
|
|
|
radiopetica Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 29 Mar 2006 Poruke: 248 Mesto: Nis
|
|
Procitala sam samo...
Devojka sa bisernom mindjusom...
|
|
|
|
|
|
kapljica ULT_RAS-ov Anđelak
|
Godine: 41
Datum registracije: 17 Avg 2005 Poruke: 1985 Mesto: Beograd
|
|
Procitala sam sve 4. Svaka je na svoju ruku lepa, ali meni se najvise svidjaju "Pali andjeli", a odmah za njom "Devicanski plavo", pa tek onda ove dve. Uz "Pale andjele" sam definitivno uzivala i u mnogim stvarima pronalazila sebe i neka svoja razmisljanja zato je mozda i izdvajam na prvo mesto.
|
Al' sto si mene - to ne mogu! |
|
|
|
|
MISS_J ELeCTRiC_ChiCK
|
Datum registracije: 16 Mar 2006 Poruke: 3261
|
|
Citala sam Devojka sa bisernom mindjusom,Pali andjeli,Devicanski plavo,a upravo citam Dama i jednorog....
Obozavam njene knjige....Sve su joj mnogo dobre...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|