www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zasto se kucamo?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Lemi
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 46

Datum registracije: 15 Avg 2004
Mesto: Somewhere in the state of Srem - Vojvodina

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 27, 2004 12:17 am    Naslov poruke: Zasto se kucamo? Na vrh strane Na dno strane

Svi mi nazdravljamo dok pijemo(osim ako smo pijanci), ali mlo ko zna pravo poreklo ovog gobalnog obicaja

Sigurno ste nebrojeno puta sproveli ritual kucanja casama u raznoraznim svecanim prilikama, nikada se ne pitajuci odakl on potice i zasto su ga prihvatili ljudi na svim meridijanima. Da ne govorimo o onim opustenim varijantama, kada posle odredjene kolicine alkohola nazdravljate sa prijateljima pr sakog gutljaja. Ukoliko neko iz drustva, recimo, pije sok, skloni ste da kazete:"Ne kucam se sa picem, vec sa covekom.!"
I bas u toj glorifikaciji licnosti, odnosno iskazivanju poverenja u odredjenu osobu, treba traziti korene nastanka ovog opste prihvacenog obicaja.

Na evropskim dvorovima u srednjem veku politicki, ali i oni drugi protivnici uklanjani su sipanjem otrova u casu. Kada je posle izvesnog vremena ova "popularna" metoda postala javna tajna, postavilo se naizgled tesko pitanje:"Kako da domaci pridobije poverenje svojih gostiju i cime da ih opusti kako bi oni popili na veselju i gozbi?!"

Resenje je pronadjeno upravo u kucanju casama. Gost i domacin bi snazno sudarili svoje case tako da se odredjena kolicina tecnost prelije iz jedne u drugu i tek potom bi popili pice. Time je domacin pokazivao da nema zle namere i da postuje svoga gosta.

Danas, kada je prestala bojaza od takvih podmuklih metoda ubijanja(izuzev ako ste se zamerili tasti li devojcinoj familiji koja vas smatra losom prilikom), kucanje casama preraslo je u ritual, au mnogim zemljama ga prati veselo uzvikivanje: "CIN CIN!".
Medjutim, ukoliko se nadjete u Kini, savet je da to ne izgovarate, jer je na kineskom "cin" pogrdan izraz za vodjenje ljubavi!
Bolje da precutite, nego da dobijete udarac u stilu Brusa Lija!
Smile

KLIKNI OVDE :firestarter:

Jana-018
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 18 Sep 2004

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 27, 2004 9:26 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

CIN CIN Mr. Green

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Zasto se kucamo? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon