www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Sarmaaaaaa :)
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~
::  
Autor Poruka
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:42 pm    Naslov poruke: Sarmaaaaaa :) Na vrh strane Na dno strane

Sarma, recepti

Mali je broj jela u kulinarstvu koja se mogu pripremati na razne načine kao što je sarma. Može se reći: koliko domaćica - toliko i vrsta sarmi...

Zima je godišnje doba obeleženo spravljanjem sarme. Ne može se zamisliti slavska ili svečanija trpeza bez nje. O svakodnevnoj ishrani da ne govorimo. Sabrali smo karakteristične recepte za pripremu uz napomenu da sarmu nije potrebno kuvati 3 i više sati već od jedan do jedan i po sat na temperaturi pećnice od 130-150C. Poželjna je priprema u zemljanoj posudi. Primetićete da su recepti slični ali i vrlo različiti međusobno.





Potrebno je:


- 1 kg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- so
- biber
- 1/2 solje pirinca
- listovi kiselog kupusa

U maloj serpi isprze se 2 glavice sitno seckanog crnog luka.
Kada luk porumeni, skine se sa vatre i doda samlevenom mesu,
osoli i pobiberi po ukusu; umuti 1 celo jaje i pola soljice (za belu kafu)
opranog ocedjenog pirinca. Sve se dobro izmesa i sa ovako
pripremljenim nadevom zaviju sarme od kupusovog lisca.
Preostalo lisce od kupusa se slozi na dno velike serpe (lonca)
pa slazu sarme jedna do druge, naliju se vodom i stave da se kuvaju.
Radi jos boljeg ukusa izmedju redova sarmi
moze se staviti malo suvih rebaraca ili mesnate slaninice.
Odlika ovog jela je - sto se vise puta podgreva,
sarma je sve ukusnija.


 
*Jedinstvena*
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 39

Datum registracije: 29 Jul 2004
Poruke: 131
Mesto: Lausanne

switzerland.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 06, 2004 10:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E narode pozivam vas sve u Svilajnac za Novaka kod moje ujne da vidite sta je Sarma.....ja desetak odjednom smazem Wink
za divno cudo Rolling Eyes

_________________
--------@Jedinstvena@--------
 
Darka
Odomaćeni član
Odomaćeni član



Godine: 42

Datum registracije: 23 Jul 2004
Poruke: 2720
Mesto: tude-vude,kojekude

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 07, 2004 11:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ja ne volim sarmu...pojedem jednu godisnje i to bas kad moram..ne volem bre!!!!!!!!!!

_________________


Ne mislim da mislim da ne mislim!!!!!!!

 
bad_kitty
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 49

Datum registracije: 22 Avg 2004
Poruke: 153
Mesto: Beograd

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 15, 2004 8:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

a jel' vam veci smek kad su sarme velike ili sitne?(ovo za one koji ih vole)
ja sam za manje.

_________________
Kaze Crnogorac ocu:-Vec sam deset godina na studijama elektrotehnike,dosta mi je ,prelazim na medicinu.
Kaze otac njemu:-Ti kako hoces,ja i deda ostajemo.
 
kice
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 53

Datum registracije: 25 Jul 2004
Poruke: 768
Mesto: Vojvodina Titel

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 15, 2004 10:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma ja volim i velike i sitne,a jos kad se zapeku u relni sa pavlakom...
mmmmmmmmmmm prste da polizes!

_________________
deca su najvece blago na svetu!
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:01 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SARMICE OD ZELENE SALATE SA JAJIMA
Krupnija glavica salate se ocisti od uvelih listova, opere i cela kuva desetak minuta u osoljenoj vodi. Zatim se pažljivo izvadi iz vode i procedi kroz |ev|ir ili sito. Isece se potom na rezanca glavica crnog luka i stavi na dno vatrostalne posude. Prelije sa uljem i malo propirjani. Zatim se zdela skloni sa vatre, a od prokuvane salate sada se odvajaju listovi. Najbolje je da glavicu isecete na pola i odvajate te isecene polutke. U listove stavljate po jedan tanko izrezan komad ementalera i krug tvrdo kuvanog jajeta. Jaje i sir pospu se mrvicama, ali salata se preklopi tako da se uvije u neku vrstu sarmice. Sarmice se slažu preko luka, dok se ne popuni zdela. Zatim se odozgo posoli i pobiberi, dolije jedna kafena šolja vode, prekrije se aluminijumskom folijom i desetak minuta se pece na laganoj vatri dok sok ne ispari. Na malo maslaca isprži se 4 jajeta na oko pa se jaja raspodele preko sarmica. Služi se sveže. .

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SARMA OD TIKVINOG SEMENA
Potrebno je: glavica kiselog kupusa, 500 g semenki od tikava, glavica crnog luka, ulje, mleveni biber, so.
Ocistiti kupus, odvojiti listove i potopiti ih u mlaku vodu, ukoliko je mnogo kiseo. Semenke od tikve samleti i pomešati sa iseckanim i proprženim crnim lukom. Dobro izmešati masu, posoliti i pobiberiti pa ovim nadevom zavijati sarme i re|ati ih u dublji lonac. Naliti vodom da jelo ogrezne i kuvati. Što duže krcka, ukusnije je.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 5:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SARMICE OD VINOVOG LIŠĆA

Potrebno je:
-500 gr. mlevenog mesa,
-1 šoljica pirinča,
-glavica crnog luka,
-čen belog luka,
-mirođija,
-2-3 veze vinovog lišća,
-brašno,aleva paprika,ulje,ovčije kiselo mleko.

Mleveno meso prodinstati na malo ulja i sitno seckanim crnim lukom.Zatim se doda šoljica pirinča i seckan čen belog luka,bibera i vegete i malo mirodije i 1 jaje.Sveže listove vinove loze probariti u ključaloj vodi ali voditi računa da se ne raspadne. Uzimati po dva lista kojima je odsečena peteljka staviti malo nadeva i savijati kao svaku drugu sarmicu. Ređati u posudi za kuvanje, naliti vodom da ogreznu i kuvati na laganoj vatri. Na kraju se zaprži sa tankom zaprškom od malo brašna i aleve paprike. Služi se sa ovčijim kiselim mlekom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sarma sa pasuljem
SASTOJCI

1 manja glavica kiselog kupusa
1 čaša belog pasulja
3 glavice crnog luka
biber, so
NAČIN PRIPREME
Od kupusa izdvojiti listove za sarme i filovati ih pasuljem. Pasulj prethodno ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga skuvati (prvu vodu baciti), a potom ocediti, sačuvati vodu od kuvanja, a pasulj dodati u propržen crni luk. Uvijati sarme, ređati u tepsiju ili vatrostalnu posudu, po čijem dnu je naređano malo sitno iseckanog kupusa. Sarme odozgo preliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i peći u rerni na srednjoj temperaturi (oko 200 stepeni) dok sva tečnost ne ispari. Pred kraj sarme zaliti zaprškom od aleve paprike i belog luka.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sarma sa suvim grožđem
SASTOJCI

600 grama slatkog kupusa
60 grama crnog luka
120 grama pirinča
biber, so
50 grama suvog grožđa
limun
sirće
NAČIN PRIPREME
Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk i dodati prethodno skuvan pirinač. Ovu masu začiniti, dodati malo soli i suvog grožđa koje je prethodno natopljeno u vodi. Pripremljen fil stavljati na listove kupusa, praviti sarme, ređati ih u šerpu i kuvati, poklopljene, na tihoj vatri. Pred kraj ih malo zapeći u rerni. Neposredno pre serviranja, sarme preliti uljem kojem je prethodno dodata aleva paprika.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sarma kakvu ne poznajete


Zašto čekati da se kupus ukiseli kad sarmu možete napraviti i od svježeg kupusa

Namirnice:
6 velikih zelenih listova kupusa

za nadjev: 2 žličice maslinovog ulja, 4 mlada luka, sitno narezana; 1 češanj češnjaka, zdrobljen; 2 žlice koncentrata rajčice; ½ šalice (75 g) grožđica; 2 žlice narezanih badema; 1 žličica kumina; ½ žličice mljevenog cimeta; 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog; 2 ½ šalice (470 g) riže dugog zrna, kuhane; 1 šalica (250 ml) bistre juhe ? temeljca;

za umak: ¾ žlice (185 g) jogurta; 1 žličica mljevenog kumina; 1 žlica sitno sjeckane svježe metvice;

Postupak:

1. Zagrijte pećnicu na 190C. Premažite duboku posudu za pečenje rastopljenim maslacem ili uljem.
2. Blanširajte listove kupusa u kipućoj vodi 10 sekundi ili dok ne omekšaju. Ocijedite, odrežite tvrdi dio listova. Stavite na stranu.
3. Za pripremu nadjeva: zagrijte ulje u velikoj posudi. Dodajte mladi luk i češnjak i pržite na umjerenoj vatri 30 sekundi. Dodajte koncentrat rajčica, grožđice, bademe, kumin, cimet, peršun i rižu pa sve dobro izmiješajte. Maknite s vatre i malo ohladite.
4. Stavite 3 žlice nadjeva na rub jednog lista kupusa. Uredno savijajte list i oblikujte sarmu. Ponovite s preostalim listovima i nadjevom. Posložite sarme, s preklopljenom stranom prema dolje, u pripremljenu posudu i prelijte ih temeljcem. Stavite na sarme izvrnuti tanjur, čime ćete spriječiti da se raspadnu. Pokrijte poklopcem ili folijom. pecite 20-25 minuta ili dok sarma omekša.
5. Za pripremu umaka od jogurta, izmiješajte jogurt, kumin i metvicu u posudi. Sarme poslužite, tople ili hladne, s umakom od jogurta.

Napomena: Umak od jogurta napravite neposredno prije posluživanja. Ako se listovi teško odvajaju od glavice kupusa, uronite kupus na 3-4 min u kipuću vodu. Izvadite iz vode i ostavite da se malo ohladi. Listovi bi se trebali lako odvojiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2004 4:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Srpska sarma od kiselog kupusa

Sastojci za 8-10 osoba:

350 g mlevenog svinjskog mesa
350 g mlevenog goveđeg ili junećeg mesa
30 g masti
50 g pirinča
1 kesica VITAMINOVOG dodatka jelima sa povrćem za sarmu i punjenu papriku
1 jaje
200 g suvog svinjskog mesa (suva rebra i sl.)
100-200 g suve slanine
2 kg kiselog kupusa (veća glavica)
20 g brašna
1 kašičica VITAMINOVE slatke horgoške paprike
1 kašičica VITAMINOVE tucane ljute paprike sudžuk ili VITAMINOV ljuti ekstrakt (po želji)
Zagrejati mast, dodati pomešano mleveno meso i kratko propržiti, pa umešati oprani pirinač i VITAMINOV dodatak jelima sa povrćem za sarmu i punjenu papriku, koji je prethodno izmešan sa 1 dl vode. Malo ohladiti, pa dodati jaje i dobro izmešati.
Suvo meso i slaninu oprati u toploj vodi, pa iseći na manje komade.
Sa glavice kupusa skinuti lepše cele listove, svakom nožem stanjiti deblje lisno rebro, a po potrebi oprati u hladnoj vodi (ako je kupus jako slan).
Na svaki list staviti po 1 kašiku nadeva od mesa. Listove uviti u male čvrste sarme, pazeći pri tom da krajevi budu dobro uvučeni - kako se sarme ne bi odvile za vreme kuvanja.
Na dno šerpe staviti malo sečenog kupusa, pa poređati sarme. Između redova sarmi stavljati komade suvog mesa i slanine. Pokriti sečenim kiselim kupusom i preliti mlakom ili hladnom vodom - da ogrezne. Kuvati poklopljeno, na blagoj vatri. Kada sarma postane mekana, razmutiti brašno sa malo hladne vode i VITAMINOVOM slatkom horgoškom paprikom, pa dodati malo tople vode, te preliti po sarmama, protresti sud i sve kuvati još 20-30 minuta, uz često protresanje suda. Po potrebi malo oljutiti VITAMINOVOM tucanom ljutom paprikom ili VITAMINOVIm ljutim ekstraktom paprike.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~ -> Sarmaaaaaa :) Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon