:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Sarma, recepti
Mali je broj jela u kulinarstvu koja se mogu pripremati na razne načine kao što je sarma. Može se reći: koliko domaćica - toliko i vrsta sarmi...
Zima je godišnje doba obeleženo spravljanjem sarme. Ne može se zamisliti slavska ili svečanija trpeza bez nje. O svakodnevnoj ishrani da ne govorimo. Sabrali smo karakteristične recepte za pripremu uz napomenu da sarmu nije potrebno kuvati 3 i više sati već od jedan do jedan i po sat na temperaturi pećnice od 130-150C. Poželjna je priprema u zemljanoj posudi. Primetićete da su recepti slični ali i vrlo različiti međusobno.
Potrebno je:
- 1 kg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- so
- biber
- 1/2 solje pirinca
- listovi kiselog kupusa
U maloj serpi isprze se 2 glavice sitno seckanog crnog luka.
Kada luk porumeni, skine se sa vatre i doda samlevenom mesu,
osoli i pobiberi po ukusu; umuti 1 celo jaje i pola soljice (za belu kafu)
opranog ocedjenog pirinca. Sve se dobro izmesa i sa ovako
pripremljenim nadevom zaviju sarme od kupusovog lisca.
Preostalo lisce od kupusa se slozi na dno velike serpe (lonca)
pa slazu sarme jedna do druge, naliju se vodom i stave da se kuvaju.
Radi jos boljeg ukusa izmedju redova sarmi
moze se staviti malo suvih rebaraca ili mesnate slaninice.
Odlika ovog jela je - sto se vise puta podgreva,
sarma je sve ukusnija.
|
|
|
|
|
|
*Jedinstvena* Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 29 Jul 2004 Poruke: 131 Mesto: Lausanne
|
|
E narode pozivam vas sve u Svilajnac za Novaka kod moje ujne da vidite sta je Sarma.....ja desetak odjednom smazem
za divno cudo
|
_________________ --------@Jedinstvena@-------- |
|
|
|
|
Darka Odomaćeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 23 Jul 2004 Poruke: 2720 Mesto: tude-vude,kojekude
|
|
I ja ne volim sarmu...pojedem jednu godisnje i to bas kad moram..ne volem bre!!!!!!!!!!
|
_________________
Ne mislim da mislim da ne mislim!!!!!!!
|
|
|
|
|
bad_kitty Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 22 Avg 2004 Poruke: 153 Mesto: Beograd
|
|
a jel' vam veci smek kad su sarme velike ili sitne?(ovo za one koji ih vole)
ja sam za manje.
|
_________________ Kaze Crnogorac ocu:-Vec sam deset godina na studijama elektrotehnike,dosta mi je ,prelazim na medicinu.
Kaze otac njemu:-Ti kako hoces,ja i deda ostajemo. |
|
|
|
|
kice Iskusni član
|
Godine: 53
Datum registracije: 25 Jul 2004 Poruke: 768 Mesto: Vojvodina Titel
|
|
ma ja volim i velike i sitne,a jos kad se zapeku u relni sa pavlakom...
mmmmmmmmmmm prste da polizes!
|
_________________ deca su najvece blago na svetu! |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SARMICE OD ZELENE SALATE SA JAJIMA
Krupnija glavica salate se ocisti od uvelih listova, opere i cela kuva desetak minuta u osoljenoj vodi. Zatim se pažljivo izvadi iz vode i procedi kroz |ev|ir ili sito. Isece se potom na rezanca glavica crnog luka i stavi na dno vatrostalne posude. Prelije sa uljem i malo propirjani. Zatim se zdela skloni sa vatre, a od prokuvane salate sada se odvajaju listovi. Najbolje je da glavicu isecete na pola i odvajate te isecene polutke. U listove stavljate po jedan tanko izrezan komad ementalera i krug tvrdo kuvanog jajeta. Jaje i sir pospu se mrvicama, ali salata se preklopi tako da se uvije u neku vrstu sarmice. Sarmice se slažu preko luka, dok se ne popuni zdela. Zatim se odozgo posoli i pobiberi, dolije jedna kafena šolja vode, prekrije se aluminijumskom folijom i desetak minuta se pece na laganoj vatri dok sok ne ispari. Na malo maslaca isprži se 4 jajeta na oko pa se jaja raspodele preko sarmica. Služi se sveže. .
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SARMA OD TIKVINOG SEMENA
Potrebno je: glavica kiselog kupusa, 500 g semenki od tikava, glavica crnog luka, ulje, mleveni biber, so.
Ocistiti kupus, odvojiti listove i potopiti ih u mlaku vodu, ukoliko je mnogo kiseo. Semenke od tikve samleti i pomešati sa iseckanim i proprženim crnim lukom. Dobro izmešati masu, posoliti i pobiberiti pa ovim nadevom zavijati sarme i re|ati ih u dublji lonac. Naliti vodom da jelo ogrezne i kuvati. Što duže krcka, ukusnije je.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
SARMICE OD VINOVOG LIŠĆA
Potrebno je:
-500 gr. mlevenog mesa,
-1 šoljica pirinča,
-glavica crnog luka,
-čen belog luka,
-mirođija,
-2-3 veze vinovog lišća,
-brašno,aleva paprika,ulje,ovčije kiselo mleko.
Mleveno meso prodinstati na malo ulja i sitno seckanim crnim lukom.Zatim se doda šoljica pirinča i seckan čen belog luka,bibera i vegete i malo mirodije i 1 jaje.Sveže listove vinove loze probariti u ključaloj vodi ali voditi računa da se ne raspadne. Uzimati po dva lista kojima je odsečena peteljka staviti malo nadeva i savijati kao svaku drugu sarmicu. Ređati u posudi za kuvanje, naliti vodom da ogreznu i kuvati na laganoj vatri. Na kraju se zaprži sa tankom zaprškom od malo brašna i aleve paprike. Služi se sa ovčijim kiselim mlekom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sarma sa pasuljem
SASTOJCI
1 manja glavica kiselog kupusa
1 čaša belog pasulja
3 glavice crnog luka
biber, so
NAČIN PRIPREME
Od kupusa izdvojiti listove za sarme i filovati ih pasuljem. Pasulj prethodno ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga skuvati (prvu vodu baciti), a potom ocediti, sačuvati vodu od kuvanja, a pasulj dodati u propržen crni luk. Uvijati sarme, ređati u tepsiju ili vatrostalnu posudu, po čijem dnu je naređano malo sitno iseckanog kupusa. Sarme odozgo preliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i peći u rerni na srednjoj temperaturi (oko 200 stepeni) dok sva tečnost ne ispari. Pred kraj sarme zaliti zaprškom od aleve paprike i belog luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sarma sa suvim grožđem
SASTOJCI
600 grama slatkog kupusa
60 grama crnog luka
120 grama pirinča
biber, so
50 grama suvog grožđa
limun
sirće
NAČIN PRIPREME
Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk i dodati prethodno skuvan pirinač. Ovu masu začiniti, dodati malo soli i suvog grožđa koje je prethodno natopljeno u vodi. Pripremljen fil stavljati na listove kupusa, praviti sarme, ređati ih u šerpu i kuvati, poklopljene, na tihoj vatri. Pred kraj ih malo zapeći u rerni. Neposredno pre serviranja, sarme preliti uljem kojem je prethodno dodata aleva paprika.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sarma kakvu ne poznajete
Zašto čekati da se kupus ukiseli kad sarmu možete napraviti i od svježeg kupusa
Namirnice:
6 velikih zelenih listova kupusa
za nadjev: 2 žličice maslinovog ulja, 4 mlada luka, sitno narezana; 1 češanj češnjaka, zdrobljen; 2 žlice koncentrata rajčice; ½ šalice (75 g) grožđica; 2 žlice narezanih badema; 1 žličica kumina; ½ žličice mljevenog cimeta; 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog; 2 ½ šalice (470 g) riže dugog zrna, kuhane; 1 šalica (250 ml) bistre juhe ? temeljca;
za umak: ¾ žlice (185 g) jogurta; 1 žličica mljevenog kumina; 1 žlica sitno sjeckane svježe metvice;
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 190C. Premažite duboku posudu za pečenje rastopljenim maslacem ili uljem.
2. Blanširajte listove kupusa u kipućoj vodi 10 sekundi ili dok ne omekšaju. Ocijedite, odrežite tvrdi dio listova. Stavite na stranu.
3. Za pripremu nadjeva: zagrijte ulje u velikoj posudi. Dodajte mladi luk i češnjak i pržite na umjerenoj vatri 30 sekundi. Dodajte koncentrat rajčica, grožđice, bademe, kumin, cimet, peršun i rižu pa sve dobro izmiješajte. Maknite s vatre i malo ohladite.
4. Stavite 3 žlice nadjeva na rub jednog lista kupusa. Uredno savijajte list i oblikujte sarmu. Ponovite s preostalim listovima i nadjevom. Posložite sarme, s preklopljenom stranom prema dolje, u pripremljenu posudu i prelijte ih temeljcem. Stavite na sarme izvrnuti tanjur, čime ćete spriječiti da se raspadnu. Pokrijte poklopcem ili folijom. pecite 20-25 minuta ili dok sarma omekša.
5. Za pripremu umaka od jogurta, izmiješajte jogurt, kumin i metvicu u posudi. Sarme poslužite, tople ili hladne, s umakom od jogurta.
Napomena: Umak od jogurta napravite neposredno prije posluživanja. Ako se listovi teško odvajaju od glavice kupusa, uronite kupus na 3-4 min u kipuću vodu. Izvadite iz vode i ostavite da se malo ohladi. Listovi bi se trebali lako odvojiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Srpska sarma od kiselog kupusa
Sastojci za 8-10 osoba:
350 g mlevenog svinjskog mesa
350 g mlevenog goveđeg ili junećeg mesa
30 g masti
50 g pirinča
1 kesica VITAMINOVOG dodatka jelima sa povrćem za sarmu i punjenu papriku
1 jaje
200 g suvog svinjskog mesa (suva rebra i sl.)
100-200 g suve slanine
2 kg kiselog kupusa (veća glavica)
20 g brašna
1 kašičica VITAMINOVE slatke horgoške paprike
1 kašičica VITAMINOVE tucane ljute paprike sudžuk ili VITAMINOV ljuti ekstrakt (po želji)
Zagrejati mast, dodati pomešano mleveno meso i kratko propržiti, pa umešati oprani pirinač i VITAMINOV dodatak jelima sa povrćem za sarmu i punjenu papriku, koji je prethodno izmešan sa 1 dl vode. Malo ohladiti, pa dodati jaje i dobro izmešati.
Suvo meso i slaninu oprati u toploj vodi, pa iseći na manje komade.
Sa glavice kupusa skinuti lepše cele listove, svakom nožem stanjiti deblje lisno rebro, a po potrebi oprati u hladnoj vodi (ako je kupus jako slan).
Na svaki list staviti po 1 kašiku nadeva od mesa. Listove uviti u male čvrste sarme, pazeći pri tom da krajevi budu dobro uvučeni - kako se sarme ne bi odvile za vreme kuvanja.
Na dno šerpe staviti malo sečenog kupusa, pa poređati sarme. Između redova sarmi stavljati komade suvog mesa i slanine. Pokriti sečenim kiselim kupusom i preliti mlakom ili hladnom vodom - da ogrezne. Kuvati poklopljeno, na blagoj vatri. Kada sarma postane mekana, razmutiti brašno sa malo hladne vode i VITAMINOVOM slatkom horgoškom paprikom, pa dodati malo tople vode, te preliti po sarmama, protresti sud i sve kuvati još 20-30 minuta, uz često protresanje suda. Po potrebi malo oljutiti VITAMINOVOM tucanom ljutom paprikom ili VITAMINOVIm ljutim ekstraktom paprike.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|