www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Nemacka kuhinja
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:24 pm    Naslov poruke: Nemacka kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Krumpirov gulaš sa bukovačama (glavno jelo),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
800 g krumpira
20 g maslaca
2 glavice kapule
3 cijele paprike (crvena, zelena i žuta)
1 mali svežanj timijana
1 mala žlica sušenoga timijana
1 mala žlica praha crvene paprike
3 žlice umaka od paprike
500 g gljiva bukovača
1/4 litre krem jogutra
sol
papar


Opis:
Krumpir oguliti i narezati na veće plohe. Maslac ugrijati u velikoj tavi te dodati krumpir i dobro zapeći. Kapulu i paprike narezati na veće komade. Timijan narezati na rezance. Sve to dodati krumpiru i dalje pirjati. Potom sve začiniti kimom, paprikom i solju. Umak od paprike ukuhati u 150 ml vode i dodati u gulaš te poklopljeno pirjati oko 15 min.
Nakon 10 minuta treba dodati gljive koje smo izrezali na veće komade pomiješati sa kremom jogurta, zasoliti i poslužiti.


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pivska juha sa lukom i češnjakom (predjelo),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
10 glavica luka narezanih na tanke kolutiće
4 režnja isjeckanog češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 boca svijetlog piva
5 šalice goveđe juhe
2 žlice šećera
2 žlice neslanog maslaca
4 kom jedan dan starog kruha, narezanog na kockice
ribani parmezan


Opis:
U loncu skuhajte luk i češnjak uz dodatak ulja. Povremeno miješajte. Kuhajte dok ne potamni. Ulijte pivo i juhu, začinite šećerom, soli i paprom, promiješajte, poklopite i kuhajte 45 minuta. Dok se juha kuha, na maslacu popržite krušne kockice dok ne dobiju zlatnu boju. Servirajte juhu sa poprženim kockicama kruha i parmezanom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pržolica u umaku od luka s kroketima (glavno jelo),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
200 g ramsteka bez kosti
1 glava luka
bistra goveđa juha,
1 žlica tamnog temeljca
6 krumpirovih kroketa.


Opis:
Ramstek rastučemo batom na debljinu od oko 0,5 cm i ispečemo kratko na roštilju. Za to vrijeme luk narežemo u tanke kolutiće i ispržimo na maslacu. Podlijemo s malo juhe i dodamo tamnog temeljca. Umak mora biti blage gustoće, položimo meso u tavu gdje smo pripremili umak i pustimo da se ukuha skupa s mesom. Ne smijemo dozvoliti da se umak jako zgusne niti da se luk raspadne. Prilog, krumpirove krokete, ispržimo u dubokom ulju. Uz ovo jelo će savršeno pristajati čaša istarskog Terana ili Cabernet sauvignona.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pureća prsa punjena sirom maigaude (glavno jelo),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
za 4 osobe:

4 odreska purećih prsa debelih oko 2 cm
100 g maigaude sira
sol
papar
soja umak
2 žlice sojinih pahuljica
2 žlice sjemenki bundeve
1 svinjska krpica (treba na vrijeme naručiti kod mesara)
2 žlice maslaca
2 kelja sa listovima
3 mrkvice


Opis:
U odreske urezati male otvore i napuniti ih maigauda sirom. Okolo posoliti popapriti i umazati u umak od soje.
Posuti pahuljicama soje i sjemenkama bundeve te umotati u krpicu svinje.
Odreske u vrućem maslacu peći u pećnici oko 5 minuta na 200 stupnjeva. Povrće očistiti isjeći na komade i kratko ofuriti u vreloj vodi, a zatim preliti mrzlom vodom da bi se zadržale boje povrća.Povrće uvaljati u ostatak maslaca te sa odrescima poslužiti na vrućim tanjurima.
Interesantna poruka gospodina Gerharda Gartnera vlasnika restorana Gala Bistro iz Aahena koji nam opisuje što je u stvari Maigauda.
Ovaj sir je produkt od kravljega mlijeka. Kako znamo da krave cijelu zimu jedu suhu hranu i tek u svibnju odlaze na ispašu u polja, to prvo mlijeko dobiveno nakon tih ispaša naziva se Maigauda.
Kao što Francuzi u jesen željno očekuju svoj prvijenac Boujolais tako i Nijemci željno iščekuju svoj proljetni prvijenac maigaudu pa ga neki zovu i travni sir.
Sljubljuje se najbolje sa laganim crvenim ili reskim bijelim vinom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od krastavaca s dinjom (predjelo),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
za 4 osobe:

1 zeleni krastavac
1 dinja
1 glavica salate putarice
100 g sira Pekorelo
4 žlice vinskog ocata (bijelog)
4 žlice maslinovog ulja extra vergine
1 žlica bundevinih sjemenki
sol
papar iz mlina


Opis:
Krastavac oprati i prepoloviti po dužini, izvaditi sjemenke i narezati na polukolutove.
Dinju prepoloviti, odstraniti sjemenke i oguljenu narezati na tanke režnjeve. Salatu oprati ocijediti i natrgati na komadiće. Salatu, krastavac i dinju poredati na tanjur, preko dodati kockice sira. Ocat miješati sa paprom i solju, dodati maslinovo ulje extra vergine i sa tom marinadom poprskati salatu.
Dekorirati sjemenkama bundeve.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 24, 2004 3:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata s hrenovkama (salata),
Specijalitet njemačke kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe)
50 dg mladog krumpira
1 glavica luka
3 tvrdo kuhana jaja
25 dg mladih listića špinata
vezica peršina
4 hrenovke
sol
papar
ulje
ocat


Opis:
Posebno skuhajte krumpir, a posebno hrenovke. Oljušteni luk narežite na kolute. Tvrdo kuhana jaja oljuštite i sitno naribajte. Pomiješajte s octom i uljem, posolite i popaprite. Ogulite i narežite krumpire, pomiješajte s hrenovkama, lukom i peršinom. Neposredno prije posluživanja, začinite.
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 13, 2005 12:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Za Njemačku je karakterističan širok odabir piva - možemo birati između čak 5 000 različitih vrsta. Svatko tko je posjetio Njemačku, makar na kratko, mogao je primjetiti bogatu ponudu najrazličitijih kruhova. Postoji čak 300 vrsta kruha od kojih značajan udio čine tamni i integralni kruhovi. Mineralna voda je omiljeno piće u Njemačkoj, a crpi se iz 550 izvora.

Razmišljanje o njemačkoj kuhinji kao pivu i kobasicama neoprostivo je pojednostavlnjivanje jedne profinjene kulturne tradicije.

Njemački specijaliteti odličnog su okusa - velikim dijelom zbog kvalitete sastojaka. Ipak, moramo priznati da je prehrana energetski bogatija u usporedbi s prehranom mediteranskih zemalja. Prehrana u Njemačkoj prilagođena je hladnom vremenu i teškom fizičkom radu. U ponudi restorana klasičnog tipa dominira hrana bogata proteinima te maslac, vrhnje, jaja i sir. Moderni urbani restorani sve više usvajaju trend «lakše hrane» i izbjegavaju izrazito masna i zasitna jela, a okreću se svježim namirnicama.

Nijemci cijene uravnoteženu i dobro pripremljenu hranu koja je brižno servirana. Poslužuju se stotine različitih jela i pića, a mnoga od njih tipična su za pojedine njemačke regije. Stoga, imamo barem stotinu razloga da se upoznamo sa specifičnim njemačkim jelima prije nego ih kušamo...

Svinjska pečenka s hruskavim popečcima također je stereotipna asocijacija na Bavarsku. Želimo li posvetiti više pažnje detaljima, uočit ćemo uglavnom razlike u prilozima jelu. U Allgu u Švapskoj Bavarskoj, s pečenjem se serviraju knedli «Sptzle», u gornjoj Bavarskoj knedle od kruha, a u Frankoniji krumpirovi njoki s malim komadićima kruha. Pojedini gradovi također imaju svoje specijalitete: Mnchen ima svoju bijelu kobasicu, a Nrnberg i Regensburg kobasice na grillu.

Piće se odabire u skladu s jelom i u ovisnosti o regiji u kojoj se konzumira. Za Bavarsku je uvijek prikladno pivo, bilo da se radi o govedini pripremljenoj na razne načine ili o riječnoj ribi iz Dunava. U sjevernoj Bavarskoj popularan je gorkasti Pils, dok je u južnom dijelu omiljeniji lager - pivo s blažom aromom i karakterističnim okusom po ječmu. «Weiss beer» ili pšenično pivo popularno je diljem države, a u pivnicama se nerijetko naručuje kao «Ma», što znači litra, a naručuje se uz male zalogaje - snackove.
Najpopularnije je vino «Mller-Thurgau», a slijede ga silvanac i rizling. Između nekolicine dobrih crnih vina, može se izdvojiti «Sptburgunder» (kasni burgundac) kao broj jedan.

Mlađa generacija kuhara vraća se staroj bavarskoj kuhinji. S puno mašte i entuzijazma, oni se trude modificirati stare recepte kako bi udovoljili današnjim očekivanjima.


_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 13, 2005 12:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Na njemačkom meniju:

Westfalska šunka s kruhom i maslacem i brandy s okusom borovice
Wurst, kobasice: Brunswick Mettwurst (dimljena svinjetina), Weisswurst (teletina i začinsko bilje), Leberwurst (jetrena kobasica).
Tafelspitz = pirjana govedina s hrenom
Rosti = palačinke od krumpirovog tijesta pečene s lukom i maslacem
Himmel und Erde = Nebo i Zemlja: pire od jabuka i krumpira s krvavicama
Schwarzwalder = popularna Schwarzwald torta - čokoladna torta s višnjama, finim biskvitom, tučenim vrhnjem i ribanom čokoladom
Konigsberger Klopse = mesne okruglice u umaku od kapara
Hackbraten = mesna štruca
Sauerbraten = goveđa pečenka pirjana u vinu ili octu
Hassenpfeffer = gulaš od zečetine
Schlachtplatte = miješane kobasice, kiseli kupus i krumpir

Prosit!

Živjeli! Bez obzira koji jezik govorili, podignite čašu piva ili vina u znak zdravice. Njemačko pivo je piće koje se uvelike preporučuje, a dostupne su stotine vrsta. Tamno, svijetlo, zrelo, mlado, aromatizirano - ponuda je bezgranična. Zančajan segment putovanja po Njemačkoj je mogućnost isprobavanja široke lepeze piva. Posegnite za gustim pivom koje ima nadasve čvrstu pjenu.
Njemačka vina obično su slađa i pikantnija od ostalih europskih vina. Hladna klima pogoduje bijelom grožđu, ali ne pogoduje crnim vrstama, koje se uzgajaju u vrlo malim količinama. Rizling, kralj njemačkih vina, je sladak, voćnog okusa i pikantan. Međutim, ukoliko ste ljubitelj Chardonay-a, držite se provjerenoga - piva.

Oktoberfest

Prema legendi, princ Ludwig, koji je kasnije postao kralj Ludwig I, oženio se princezom Terezom 12. listopada 1810. Na proslavu kraljevskog vjenčanja bili su pozvani i građani Mnchena, a proslava je održana na poljanama ispred gradskih vrata. Zabava se pretvorila u šesnaestodnevno slavlje, a poljana na kojoj se održavala dobila je ime u čast mladenki - Theresienwiese («Terezina polja»). Za kraj čitave ceremonije upriličene su trke konja za kraljevsku obitelj što je predstavljalo festival za cijelu Bavarsku. Utrke konja održane su i slijedeće godine, a pridruženi su im i štandovi s pivom, koje su u godinama koje su uslijedile zamijenili šatori u kojima su ljubitelji piva mogli uživati do mile volje. Tako je nastao tradicionalni Oktoberfest koji se održava i danas, a predstavlja najveći festival piva na svijetu kojeg pohode brojni ljubitelji piva.

Oktoberfest traje 16 dana, prosječno ga posjeti više od 7 milijuna ljudi, a popije se oko 7 milijuna litara piva.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
slatka83
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 41

Datum registracije: 06 Jun 2006
Poruke: 201

austria.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 07, 2006 2:06 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Specijalitet njemacke kuhinje

Kruh od krumpira

Sastojci:
4 krumpira
1 kg brašna
12 dg šećera u prahu
12 dg maslaca ili masti;
6 dg grožđica
vanilija
1 jaje
nastrugana kora od 1/2 limuna
2 dg kvasca
malo soli


Opis:
Treba ohladiti 4 komada kuhanih i pasiranih krumpira. Doda se 1 kg finog prosijanog brašna, 12 dg šećera u prahu, 12 dg maslaca ili masti, 6 dg grožđica, vanilije, 1 cijelo jaje, nastrugana kora od 1 limuna i napose dignuti kvas od 2 dg kvasca i malo soli. Zamijesi se i utare tijesto kao za kruh, umijese 2 štruce, ostave 1 sat na toplom mjestu da se dignu, pa se peku pri umjerenoj vatri. Sutradan se režu kriške, još se u pećnici posuše i služe uz kavu. Vrlo je ukusno, a može poslužiti i čim se ispeče.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 39

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 22, 2010 5:41 pm    Naslov poruke: Nemacka kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Torta sa trešnjama

Sastojci
pola Nutela eurokrema
13 dvopeka
250 g maskarpone sira
3 kašike mlijeka za kafu
pola šolje šećera u prahu
100 g mljevenih lješnika
3 pakovanja učvršćivača za slatku pavlaku
2 vanilin šećera
500 g trešanja iz kompota
400 ml soka od trešanja
400 ml slatke pavlake
2 preliva za tortu

Priprema
Nutelu rastopiti, dvopek izmrviti i pomiješati sa otopljenom nutelom, sve izjednačiti i staviti u okruglu formu prečnika 26 cm. Koru staviti na 2 sata u frižider.
Poslije toga na koru staviti maskarpone sir pomiješan sa mljevenim lješnicima, šećerom u prahu i 3 kašike mlijeka za kafu. Ponovo tortu vratiti u frižider.
Ulupati slatku pavlaku sa učvršćivačima i preliti po siru. Kolač ponovo vratiti u frižider.
Trešnje icijediti i staviti po slatkoj pavlaci, a sok od trešanja skuvati sa prelivom i preliti po trešnjama.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 39

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 22, 2010 5:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kilimandžaro torta

Sastojci za 10 porcija
Biskvit:
5 jaja
17 dag šećera
10 dag brašna + 3 dag gustina
3 dag kakao + 1 prašak za pecivo
5 dag margarina

Fil:
konzerva mandarina ili bresaka
6 dl slatke pavlake
6 dag šećera u prahu
6 listova želatine Priprema
Žumanca mutiti dugo sa pola količine šećera.
Belanca u sneg sa drugom polovinom šećera te dodati u žumanca.
Brašno, gustin, kakao i prašak pomešati i dodavati kašiku po kašiku u smesu. Na kraju umešati margarin.
Oblik za tortu promjera 26 cm obložiti masnim papirom, izliti smesu i peći 30 minuta na 190 C.
Izvaditi iz kalupa, ohladiti i vodoravno prerezati.
Jedan list izrezati na 16 trouglastih kriški.

Želatinu namočiti u vodi. Mandarine ocediti i narezati na kockice.Izlupati od pavlake šlag sa šećerom i dodati otopljenu želatinu.
Umešati i 3/4 mandarina lagano kašikom. 1/3 ostaviti za ukrašavanje.
Kupolastu zdelu obložiti prozirnom folijom, sipati fil, poravnati i ohladiti u frižideru.
Izokrenuti sadržaj na okruglu biskvitnu koru, skinuti foliju i zalepiti kriške biskvita po kupoli. (slika)
Na vrhu torte u sredini gde je rupa staviti narezane mandarine i posuti šećerom u prahu.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 39

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 22, 2010 5:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pikantni zalogaj od mesa i belog luka

Recept je iz jednog njemačkog kuvara.
Sastojci za 6 porcija
250 g mljevenog mesa
150 g krompira
1 jaje
bijeli luk
1/2 luka
10 g putra
1/2 crvene paprike
½ konzerve kukuruza
1/2 ljute papričice
biber, so
biber crveni mljeveni, dekoracija
20 g putra
bijeli luk
40 g parmezana
1 kašika peršuna
1 kašika hlebnih mrvica

Priprema
Stavite mljeveno meso u zdjelu i dodajte oguljen krompir, prethodno tanko izrendan. Dodajte jaje.


Sitno isjeckan bijeli luk, 2-3 češnja i sitno isjeckan luk dodajte kašiki putra koji se prethodno rastopio u tavi.
Dinstajte do zlatno staklene boje.
Isjecite crvenu papriku, izvadite sjemenke i kockice dodajte luku.
Takođe izvadite sjemenke iz ljute papričice, usitnite i ubacite u tavu. Iscjedite kukuruz i dodajte u ostalo povrće.
Dinstajte još par minuta, te pustite da se malo ohladi.
Dodajte meso, dobro izmješajte.
Stavljajte meso u kalupe koje imate, najbolji su oni od muffinsa, manjeg oblika.

U drugoj zdjeli izmješajte putar, isjeckan bijeli luk, parmezan, sitno sjeckan peršun i hlebne mrvice.
Izmješajte dok se ne stvori malo čvršća masa koju ćete posuti preko mesnih formi.
Pecite oko 30 min na 220°C. Kada se na vrhu formira hrskava korica gotovi su. Servirajte uz razne salate
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Nemacka kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon