:: |
Autor |
Poruka |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Zamolila big nasu Vecu da mi odgovori na ova pitanja...
Imam jako bolnu menstruaciju...
Nervozna sam,sve mi smeta,padaju mi na pamet svakakojake gluposti,svi me nerviraju..strasno..
Zanima me sta je dobro piti ili koristiti od lekova tokom menstruacije?
Ili neki savet koji bi mi dobro dosao?
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
strucni savet ces dobiti od dr. Vece a ja cu samo da te uputim na zdravlje...tema istine i zablude o PMS-u....pa tamo procitaj sve informacije koje sam o tome pronasla....
|
|
|
|
|
|
Znam sad cu da pogledam,ali bih volela da cujem Vecin savet...
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Izvinjavam se što kasnim, hitna intervencija....
Dakle, sa bolnim menstruacijama ovako stoje stvari:
Dismenoreja (bolna menstruacija) , koja može da onemogućava normalno funkcionisanje žene u obavljanju svojih svakodnevnih obaveza, zahteva lečenje. Često se uz jake grčevite bolove mogu javiti proliv i povraćanje.
Uzrok je, najčešće, oslobađanje prekomernih količina prostaglandina tipa F2, a usled prirodnog procesa odumiranja sluzokože materice krajem ciklusa (ishemija i vazokonstrikcija koje nastaju zbog „gašenja funkcije žutog tela pred kraj ciklusa i fiziološkog pada nivoa hormona žutog tela).
U stanjima bolnih menstruacija, pre svega treba isključiti organske uzroke (upala materičnog zida ili jajnika, endometrioza, miom, polip, suženje grlića materice ili neke urođene malformacije).
Lečenje se sprovodi analgeticima (lekovima protiv bolova) koji selektivno blokiraju sintezu prostaglandina F2. Acetilsalicilna kiselina (Andol, Anbol, Aspirin - imena zavise od proizvođača) je najčešće korišćeno sredstvo, ali ima još nekoliko drugih (diklofenak, ketoprofen, ibuprofen).
Lek se može početi uzimati dan dva pre početka očekivane menstruacije, a kontaindikovan je samo kod žena koje imaju čir u želucu i trombocitopeniju (smanjen broj trombocita u krvi).Takođe, pozitivno deluje ishrana ribom, opuštanje, smanjenje izlaganja stresu bar u tim danima, smanjenje unosa nikotina, kofeina, šećera i alkohola.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
Car Dusan-Silni Administrator i domaćin
|
Datum registracije: 09 Jun 2002 Poruke: 7770 Mesto: Kraljevo / Frankfurt
|
|
Izvinjavam se sto upadam u zensku diskusiju, ali tema me zainteresovala posto je to slucaj i kod moje zene (kako se ja brinem )
Imam samo jedno pitanje posto sam procitao da se preporucuje ASPIRIN kao lek protiv bolova.
OK, to je poznato da je Aspirin za to, ali zar nije isto tacno da aspirin RAZREDJUJE krv (medju ostalom se aspirin preporucuje srcanim bolesnicima koji imaju suzenje krvnih sudova bas iz tih razloga razredjivanja krvi ako se ne varam ) pa me znaima dali to nije "opasno" kad zena vec ima krvarenje da pije jos i Aspirin u tom periodu ??
|
_________________ Obavezno procitajte [ Pravilnik ] i [ FAQ ] pre nego sto postavite pitanja.
Preporucujemo: [ Naša multimedijalna baština ] sa forumima [ Fontana zelja ], [ MP3 Riznica ], diskusije o [ Domacoj muzici ], ili za ljubitelje [ Strane muzike ] a naravno i sve o [ Online radio domaci.de ].
Opustite se na forumima kategorije [ Zabava ] uz jednu [ Trac partiju ] ili se poigrajte na [ Igrama bez granica ].
I naravno da ne zaboravimo jednu od najvecih [ Download baza ] narodne i zabavne muzike EX-YU estrade sa preko 15.000 mp3 fajlova.
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
Pitanje ti je na mestu, izvinjavam se što nisam pojasnila mehanizam
Dakle, lekovi koje sam nabrojala, a koji se koriste, imaju ulogu da smanje koncentraciju prostaglandina, mehanizmom njihove inhibicije.Takođe je tačno da imaju i mnoga neželjena dejstva, npr mogu oštetiti želudačnu sluzokožu, izazvati krvavljenje, smanjiti broj trombocita i td.Upravo ta njihova sposobnost na smanjuju adherenciju (mogućnost slepljivanja trombocita jednih za druge) se i koristi u prevenciji pojave tromba, srčanog ili moždanog infarkta i tako dalje.Dakle, i ovde oni, da tako kažem, razređuju krv i praktično pojačavaju krvavljenje.No, kako se u toku celog menstruacionog ciklusa izgubi svega između 50 i 100 ml krvi, količina krvi koja se izgubi upotrebom ovih lekova nije značajno veća, a za ženu je izuzetno značajno da te dane provede bezbolno ili sa što manje bolova.
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
PS. A ovo i nije samo ženska diskusija!
Dobro nam došao i ti (i ostali, ako imaju još nešto da kažu ili pitaju),
jer se bolne i one druge, a i kad ih nema, menstruacije
tiču i vas, dragi naši momci!!!
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
|
|
|
Veco hvala na savetu,popila sam Aspirin i mogu ti reci da mi je malo bolje...
Do sada nisam nikad u toku menstruacije pila nista od lekova vec samo cajeve i sl.
Hvala jos jednom na savetu puno
A zanima me dali je normalna nervoza,stres i sl. sto sam gore navela u toku menstruacije ili?
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
Nervoza, napetost, promenljivo raspoloženje, glavobolja, nadutost u stomaku, pojačan apetit uopšte ili želja za samo pojedinim vrstama hrane tih dana, pospanost i slično čine grupu takozvanih premenstrualnih simptoma.Javljaju se kod velikog broja žena, različitog životnog doba i donekle se smatraju normalnim, obzirom da nastaju usled promene koncentracije pojedinih hormona.Ukoliko ne remete normalne aktivnosti žene, ne zahtevaju posebnu terapiju.U slučaju intenzivnijih tegoba ili onemogućavanja svakodnevih aktivnosti, mogu se primeniti blage terapijske mere.Opširnije pogledaj u delu foruma "Zdravlje" - "PMS....istine i zablude"
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
|
|
|
Jos jednom hvala na savetima..
|
|
|
|
|
|
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
veco u subotu (od 11-17)nisam mrdnula iz kreveta,meni nikakve tablete i cajevi ne pomazu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neno probaj srce sa aspirinom,meni je pomogao...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|