:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bami (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
700 g očišćenih škampi
400 g uskih lazanja (tagliatelle)
300 g svinjetine
350 g pilećih prsa
250 g graška
150 g kelja
2 poriluka
2 rebra celera
2 luka
2 češnja češnjaka
ketchup
50 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Svo povrće očistite i operite, pa ga narežite u sitne komadiće.
Piletinu i svinjetinu narežite na kockice. Grašak prokuhajte 10 minuta i ocijedite ga.
Piletinu, svinjetinu i škampe popirjajte otprilike 10 minuta na jakoj vatri na 2-3 žlice ulja i maslacu. Tijekom pirjanja, lagano promiješajte meso, da se ne zalijepi za stijenke posude.
Dodajte povrće i grašak, posolite i popaprite, pokrijte i pustite da se pirja 5-6 minuta. Dodajte žlicu ketchupa i kuhajte daljnjih 5 minuta. Maknite umak s vatre i držite ga na toplom.
Tagliatelle skuhajte "al dente", ocijedite ih i poslužite prelivene umakom od mesa, povrća i škampi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Goveđi medaljoni ”Mira (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
15-18 dg goveđeg fileta
1 dl vrhnja za kuhanje
1-2 dg tartufa
3 dg maslaca
njoki od krumpira
tjestenina
mrkva
cvjetača
maslinovo ulje
zeleni papar
Opis:
Na maslinovom ulju naglo popržimo medaljone. U drugoj tavi prokuhamo malo maslaca, vrhnja, naribane tartufe, zelenog papra i po potrebi začinimo soli i paprom. Na kraju umak prelijemo po mesu.
Kao prilog preporuča se sezonska salata, tjestenina, mrkva, cvjetača
Uz ovo jelo preporučamo istarsku malvaziju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nasi Goreng Ajam (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
700 g riže
1 pile - 1.3 kg
700 g očišćenih škampi
12 lukova
4 jaja
2 češnja češnjaka
mala zelena paprika
klinčići
korijandar i kumin u prahu
pašteta od slanih inćuna
šećer
1 krastavac (kao prilog)
kukuruzno ulje
Opis:
Pripremite piletinu: skuhajte pile u posoljenoj vodi u koju ste još dodali papar i 4-5 klinčića. Kuhanu piletinu ocijedite, narežite na komadiće i držite po strani.
Skuhajte škampe (10 minuta) i ocijedite ih. Jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi.
U pilećoj juhi skuhajte rižu 18-20 minuta, ocijedite je i držite na toplom.
Luk narežite na kolutiće i popržite ga u puno ulja. Kada dobije lijepu zlatnu boju, ocijedite ga na papirnatom ubrusu.
Na 8-10 žlica ulja popirjajte zdrobljeni češnjak i papriku narezanu na listiće, prstohvat korijandra i prstohvat kumina. Kada povrće poprimi lijepu zlatnožutu boju, dodajte žličicu paštete od slanih inćuna i dobro promiješajte.
Primiješajte rižu, piletinu i žličicu šećera, popirjajte jelo 2-3 minute na jakoj vatri, dodajte škampe i luk i promiješajte.
Pustite nekoliko minuta da se okusi povežu, složite jelo na tanjur za posluživanje i pospite ga smrvljenim jajetom. Ukrasite krastavcem kojeg ste narezali na kriške i posolili.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rižoto od oslića s curryem (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
40 dg riže
40 dg očišćenog oslića
1 dl maslinova ulja
sol, papar
češnjak
peršin
po želji malo pelata
sok od limuna
malo currya
Opis:
Na zagrijanom maslinovom ulju malo popržimo na kockice izrezanog oslića. Kada požuti izvadimo ga van i na tom ulju popržimo češnjak uz dodatak soli i papra. Dodamo oslića, rižu i malo currya. Povežemo s malo maslaca, poprskamo limunovim sokom i ukrasimo peršinovim listom.
|
_________________
|
|
|
|
|
aureliano ♣ El Capitán ♠
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
|
|
Korma Curry (izvrsno!)
Maslac (2 zlice)
2-3 zlicice maslinova ulja
dvije-tri glavice crvenog luka (ovisi o velicini) - narezanog
100 g. jogurta
4 cesnje cesnjaka, vrlo sitno narezanog
2 zlice zutog curry-a (ili garam masala ako ima)
2 zlicice safrana indijskog (kurkuma)
zlicicu ljutog chili-a
sol prema ukusu
4 komada pilecih prsa bez kostiju, narezanih na kockice
ako ima - 50-100ak grama mljevenih ili rezanih badema, kao i dvije zlice mango chutney (ljuto "slatko od manga")
Cayenne zacin - po zelji
Kuhana riza kao prilog.
----------------------------------
1. Ugrijati pecnicu na oko 180 stupnjeva celzijusa
2. Zagrijati ulje i maslac na tavici, staviti crveni luk u vrelo ulje i drzati na vatri dok ne dobije lijepu zlatnu boju
3. Sve osim piletine i badema stavite u mikser (ukljucujuci luk iz tave) i izmiksajte dok ne postane fini sos. Dodajte malo vode ili jos bolje jogurta ako je potrebno. Narezanu piletinu stavite u tepsiju i prelijte svim ovim sosom.
4. Stavite sve u pecnicu i ostavite da se pece oko 30 minuta (ili dok piletina ne bude gotova). Posipajte bademima i servirajte s kuhanom rizom (najbolje ako je basmati riza). Ako netko voli vise ljuto posipajte i cayenne paprikom.
Ovo je nas porodicni favorit, vrhunsko jelo (a i volimo ljuto...). Zadesi li vam se da ste u blizini - dodjite pa probajte! ako se usudite...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
~Krompir kari~
Potrebno:
* 1 kg krompira
* 1 glavica crnog luka
* 2 kašike "urad dal" (spolja crno, a unutra belo "sočivo")
* 5 češnjeva belog luka
* 1 kašičica kumina u zrnu
* 1 kašičica kari praha
* 1 parče svežeg ili ½ kašičice djumbira u prahu
* ½ kašičice kurkume
* 3-4 kari listića
* 1 kašičica gorčice ili slačice
* 2 kašike gi-a
* 2 kašike chana dal ili proteinskog graška
Priprema:
Blago zagrejati gi i dodati začine u zrnu... Kad su gotovi, dodati dal zrna i kari listiće i kratko propržiti, paziti da ne pregori... Dodati iseckani luk i djumbir i dinstati dok ne omekša... Sipati začine i malo vode i ostaviti 2-3 min.... Promešati da se ne hvata za dno... Krompir dobro oprati i očistiti, iseći na kocke do 2,5 cm i sjediniti sa lukom i začinima... Krčkati na blagoj vatri dok ne bude gotov... Kad voda ispari, dodati po nekoliko kašika da se krompir ne bi hvatao za dno... Povremeno, ali ne previše, promešati...
Prijatno...
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Indijska salata
Sastojci:
200 g majoneza
2 dl pavlake
1 kašičica senfa
praziluk
50 g kikirikija
5 kiselih krastavaca
50 g semenki suncokreta
3 srednja krompira
1/2 limuna
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na šnicle, začiniti po ukusu i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Potom ih izvaditi iz masnoće pa ostaviti da se ohlade i iseći na kockice.
2. Praziluk i kisele krastavce iseći na kockice.
3. Krompir obariti neoljušten. Sačekati da se ohladi pa ga oguliti i izrendati na krupno rende.
4. U većoj posudi sjediniti piletinu, praziluk, kisele krastavce, krompir, krupno seckani kikiriki i semenje suncokreta.
5. Posebno umutiti majonez, pavlaku, senf, sok od pola limuna i začine po ukusu. Pripremljeni umak preliti preko seckanih sastojaka i polako promešati.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|