:: |
Autor |
Poruka |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Bearneški umak (umak),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
2 jaja
120 g maslaca
2 žlice vinskog octa s mirisom estragona
2 žlice bijelog vina
1 luk vlasac
estragon
krbuljica (vrtna začinska biljka)
bijeli papar u zrnu
sol
Opis:
U posudicu ulijte bijelo vino i ocat, dodajte 3-4 zrna bijelog papra, sjeckani luk vlasac, grančicu krbuljice i isjeckanu grančicu estragona. Kuhajte na tihoj vatri. U međuvremenu sitno narežite estragon i krbuljicu (po pola žličice od svake biljke). Posudicu maknite s vatre, tekućinu sa začinima procijedite kroz gazu i dobro istisnite sav sok. Dodajte žumanjke, posolite, dobro promiješajte i dodajte komadić maslaca. Nad toplom vodom (bain-marie) dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte preostale komadiće maslaca, dobro promiješajte i umiješajte sitno narezanu krbuljicu i estragon. Poslužite u toploj posudi za umak.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Carpaccio od lososa (predjelo),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
peršin
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje
Opis:
Opranu salatu očistite i odvojite listove. Narežite salatu i posložite je na tanjur za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.
Ukrasite s prepolovljenim kriškama grejpfruta i obje vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Francuska salata
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
šalica bijelog graha
4-5 krumpira
korijen celera
4-5 mrkvica
2 jabuke
2 kisela krastavca
majoneza od žumanjaka
6-7 slanih sardela (fileta)
ili
umjesto slanih srdela
na kockice izrezani sir Podravec i šunka
Opis:
Skuhati šalicu bijelog graha, 4-5 krumpira, korijena celera i 4-5 mrkvica. Sve izrezati na kockice i dodati još 2 izribane jabuke i 2 isjeckana kisela krastavca. Izmiješati. Napraviti majonezu od žumanjaka. Dodati 6-7 pasiranih fileta ili na kockice izrezani sir i šunku i izmiješati ih s majonezom. Salatu se složi u staklenku ili porculansku zdjelu, naokolo ukrasi zelenom salatom ili ružicama kuhane cvjetače a odozgo se prelije majoneza.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Golubovi u octu (glavno jelo),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
4 amburška goluba (spremna za pripremu)
majčina dušica
maslinovo ulje
Za umak:
3 vlasca
1 dl vrhnja za kuhanje
jabučni ocat
suho bijelo vino
60 g maslaca
Opis:
1 Golubovima odstranite glavu, noge i iznutricu. Operite ih i osušite, prerežite duž prsne kosti, otvorite i pritisnite kako biste dobili što ravniji "odrezak". U zdjelu ulijte desetak žlica maslinovog ulja, dodajte vezicu usitnjene majčine dušice i malo svježe mljevenog papra. Golubove uronite u marinadu i držite ih na hladnom mjestu sat vremena, povremeno ih okrećući.
2 Da biste napravili umak, učinite sljedeće: očistite vlasac, fino ga usitnite i popirjajte na 20 g maslaca. Pirjani vlasac prelijte čašom vina i pirjajte na laganoj vatri, neprekidno miješajući, sve dok ne ishlapi otprilike pola tekućine.
3 U međuvremenu složite golubove na rešetku povrh žara i pecite ih 7-8 minuta sa svake strane, često ih premazujući marinadom. Umak dovršite čašom octa i pustite da se poveže na tihoj vatri. Kada ishlapi otprilike 2/3 tekućine, umak će biti gotov.
4 Umaku primiješajte komadiće preostalog maslaca, promiješajte, dodajte vrhnje, sol i papar. Golubove poslužite tople, začinjene solju i paprom, a fini mirisni umak poslužite uz njih.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Bourride
Sastojci:
400 g razne ribe za brudet
500 g razne bijele ribe
1 luk
4 češnja češnjaka
3 zrele rajčice
2 krumpira
1 ljuti feferon
1 vrećica šafrana
Lovor, peršin i sjemenke koromača
4 kriške domaćeg kruha
suho bijelo vino
maslinovo ulje
Aioli umak (majoneza sa češnjakom, za posluživanje)
Opis:
Ribu očistite i operite. Ribu za brudet tada narežite na komade, a preostalu ribu ostavite čitavu.
Luk narežite na listiće i popirjajte ga na 3-4 žlice ulja, češnjaku, peršinu, nekoliko sjemenki koromača i listu lovora.
Dodajte rajčice narezane na kockice, pa nakon 10 minuta dodajte i ribu narezanu na komadiće, sol, papar i ljuti feferon. Promiješajte i nakon 15 minuta pokrijte toplom vodom kojoj ste primiješali šalicu vina.
Nakon 10 minuta maknite jelo s vatre i ispasirajte mikserom. Vratite smjesu u posudu za kuhanje, pustite da zavri, pa dodajte šafran.
Pokrijte i pustite da lagano kuha, povremeno podlijevajući toplom vodom. Nakon otprilike 20 minuta, dodajte oguljeni krumpir.
Petnaest minuta prije no što ćete završiti s kuhanjem, dodajte i ribu koju ste ostavili čitavu. Kada bude kuhana, ribu oprezno izvadite iz posude šupljikavom žlicom i položite na tanjur za posluživanje, zajedno s krumpirom.
U posebne zdjelice stavit ćete jednu krišku prženog kruha, kojeg ste premazali aioli umakom i dobro ga prelijte toplom juhom.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Oslić iz folije u umaku od kiselog vrhnja
Sastojci:
800 g fileta od oslića
1 glavica sjeckanog luka
100 g šampinjona izrezanih na ploške
sol i papar
pola male žlice soka od limuna
1 velika žlica maslaca
3 dl vode
Umak:
4 dl kiselog vrhnja
1 velika žlica soka od limuna
sol i papar
1 mala žlica kapara
1 velika žlica sjeckanog peršina
četvrtina male žlice crvene paprike
Opis:
Na veliki komad alufolije staviti filete. Obložiti ih lukom i šampinjonima. Posoliti i popapriti te preliti limunovim sokom. Ribu i povrće obložiti komadićima maslaca. Alufoliju preklopiti tako da prilikom kuhanja ništa od sadržaja ne izađe. U ekspresni lonac staviti vode i foliju s ribom. Učvrstiti poklopac i kad je u loncu postignut pritisak, smanjiti vatru i kuhati 5-7 minuta. Lonac skinuti s vatre, smanjiti pritisak i skinuti poklopac. Foliju s ribom izvaditi, oprezno otvoriti i ribu s povrćem i svim sokom staviti u zdjelu. U posebnu posudu staviti kiselo vrhnje i lagano ga zagrijavati dok ne dođe do točke vrenja. Dodati sok od limuna, sol, papar, kapare i peršin. Dobro promiješati i preliti preko ribe i povrća. Posuti crvenom paprikom. Uz ribu poslužiti kuhani krumpir.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Jabuke u vinskom tijestu (desert),
Sastojci:
1 jaje
2 žumanjka
2 žlice šećera
četvrtina žličice soli
1 i pol dl bijelog vina
250 g brašna
1 kg kiselih jabuka
šećer u prahu pomiješan sa cimetom
Opis:
Jabuke oguliti, izrezati ih na kolute i uvaljati ih u brašno. U posudi dobro izmiješati jaja, žumanjke, šećer, sol, vino i brašno. Pobrašnjene kolute jabuka stavljati u načinjeno tijesto, žlicom vaditi kolut po kolut i pržiti ih u ulju dok lijepo ne porumene s obje strane. Pržene jabuke posuti šećerom u prahu i cimetom. Poslužiti toplo.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Salata iz Nice (salata),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
različite salate
3 - 4 zrele rajčice za salatu
krastavac
3 jaja
250 g tunine u ulju
150 g crnih maslina
maslinovo ulje
Opis:
Kuhajte jaja 7 minuta, ogulite ih i narežite na kolutove. Očistite rajčice i narežite na kriške. Operite i očistite salate i stavite ih u zdjelu.
Posložite iznad salate ocijeđenu tuninu, rajčice i kuhana jaja. Salatu možete začiniti maslinovim uljem, malo soli i paprom ili aromatičnim umakom tzatziki. Ako ovo jelo poslužujete ljeti, pustite ga sat vremena u hladnjaku prije posluživanja.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Nadjeveni savitak (glavno jelo),
Sastojci:
800 g janjeće plećke bez kostiju
250 g kobasica
150 g kuhana graška
režanj češnjaka
luk
mrkva
jaje
sredina kruha namočena u mlijeku
100 g sira (fontina)
ribani parmezan
kozlac
peršin
bijelo suho vino
juha od povrća
maslinovo ulje
Opis:
Potucite meso, posolite, popaprite, dodajte kozlac i malo ulja.
Stavite sjeckani peršin, celer, luk i češnjak, te oguljenu kobasicu u zdjelu s ocijeđenim kruhom, jajem, sirom, soli i paparom. Dobro promiješajte.
Umiješajte grašak i sir narezan na komadiće. Ovu smjesu stavite na meso u obliku duguljastih sjeckanih odrezaka.
Uvijte meso, pazeći da nadjev ne ispadne, i čvrsto svežite koncem.
Ulijte čašu vina, pustite da ishlapi, poklopite i kuhajte polako 90 minuta. Tijekom kuhanja podlijevajte, po potrebi, toplom juhom. Narežite ohlađeni savitak s kojega ste uklonili konac.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Oslić u foliji (glavno jelo),
Sastojci:
4 fileta od oslića
4 male žlice maslaca
1 mala glavica sjeckanog luka
sol i papar
1 lovorov list
4 male žlice vina
1 režanj usitnjenog češnjaka
Opis:
Prirediti 4 komada alufolije dovoljno velika da svaki filet bude dobro zamotan, kako sok prilikom kuhanja ne bi iscurio. Na svaku foliju staviti filet. Na svaki filet staviti dio maslaca, luka, sol, papar, malo lovora, vino i malo češnjaka. Foliju preklopiti tako da ništa od njenog sadržaja ne može iscuriti. U ekspresni lonac staviti 2 dl vode i folije s ribom. Učvrstiti poklopac i kad je u loncu postignut pritisak, smanjiti vatru i kuhati 5-7 minuta. Kad je gotova ribu položiti na tanjure u foliji tako da svatko otvori svoj file. Uz ribu poslužiti kuhani krumpir
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
File od ribe u crvenom papru (glavno jelo),
Sastojci:
8 filea plemenite ribe (brancin) svaki od oko 0,07 kg
brašno
0,05 l ulja
0,05 kg maslaca
0,2 l piva
0,20 kg gljiva
1 žlica crvena papra
Opis:
Ribu filirati, posoliti, popapriti i malo pobrašniti. U tavi zagrijati 0,03 kg maslaca i ulja. Dodati filete i peči dok ne dobiju boju s obje strane. Zaliti pivom i kuhati 7 - 8 minuta. Izvaditi filete i pustiti ih na toplom. Procijediti umak. Na preostalom maslacu pirjati gljive izrezane na ploške. Pustiti sotirati da se reducira sok od gljiva. Posoliti, dodati crveni papar i procijeđeni umak od ribe. Kuhati 5 - 6 minuta. Servirati filete i preliti toplim umakom.
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Francuska torta s trešnjama (desert),
Sastojci:
(za 6 osoba)
70 dkg trešanja
5 dkg maslaca
20 dkg brašna
22 dkg šećera u prahu
6 jaja
5 dl mlijeka
prstohvat soli
Opis:
Pećnicu zagrijte na 240 C, trešnje operite i ocijedite. Mlijeko lagano zagrijte i izmiješajte brašno, šećer, sol i jaja. Kada smjesa bude jednolična i glatka, dodajte žlicu po žlicu mlakog mlijeka, uz stalno miješanje, tako da dobijete gustu kremu. Kalup za tortu dobro premažite rastopljenim maslacem i prekrijte slojem tijesta. Stavite 3 minute na vatru srednje jačine da se tijesto učvrsti. Skinite kalup s vatre. Brzo istresite trešnje i preostalo tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Poslužite mlako.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|