:: |
Autor |
Poruka |
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Verovatno ste kao dete imale omiljenu bajku - onu koja vam se dopadala više nego sve ostale, onu u kojoj ste zamišljale sebe kao glavnu junakinju. U međuvremenu ste, naravno, odrasle, ali vam je ta bajka ostala draga, nekako lepša, ili bar vama draža, od svih ostalih. Tako je bar s većinom. Da li ste znale da na vaš život veoma utiče vaša omiljena bajka?
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Ellectra Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Sep 2005 Poruke: 106
|
|
Da, citala sam o tome...to valjda ima veze sa psihologijom self-koncepta koja tvrdi da se u detinjstvu usvaja odredjen model ponasanja koji ima veliki subliminalni uticaj na sve sto, kao odrasle osobe, cinimo...ukoliko se usvoji pogresan sablon-treba mnogo truda da se to izmeni. Bajke, po toj teoriji, imaju, uz roditeljska usmerenja, odlucujuci uticaj...i povezuju se sa Jungovim arhetipovima.
Meni sve to zvuci previse deterministicki, ne volim da mislim da je moj zivot u velikoj meri vec odredjen, vise me privlaci ideja da moji izbori oblikuju moju stvarnost od toga da te izbore pravim pod uticajem podsvesnog koje je oblikovano pre no sto sam postala svesna sebe. Inace, moja omiljena bajka bila je i ostala "Uspavana lepotica'...
|
|
|
|
|
|
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
Ma sve, ali sve, sve sve Andersonove (Hans Kristijan Andersen) bajke! I uglavnom sve Grim bajke volim da procitam! Mada, Anderesena, ponovo i ponovo, volim da citam i danas! Obozavm "Zvonar Bogorodicne crkve" (Viktor Igor ), i kada sam prvi put procitala tu bajku, plakala sam kao kisa! I dan danas, vrlo rado odgledam crtani film!
Obozavam i "Grof od Monte Kristo" i film sam gledala! Nesto fenomenalno, fantasticno.......
Ne znam koju bih odvojila kao bas omiljenu, ali recimo, pored "Zvonara" i :Grofa", najomiljenije su mi: "Snezna kraljica" , "Mala sirena", "Carevo novo odelo", "Olovni vojnik", "Mali princ".......................
Povezanost psihologije i bajke, je u najmanju ruku zanimljiva! Ali recimo, meni je na tu temu, najzanimljivije bilo, Frojdovo tumacenje bajki! To treba naci da procitate, jer je stvarno super zanimljivo!
|
|
|
Maja S. Odomaćeni član
|
Godine: 44
Datum registracije: 18 Jun 2005 Poruke: 1570
|
|
Uspavana lepotica je definitivno ila bajka koju sam uvek i slusala i citala....
Takodje se secam da sam jako volela da gledam one slikovnice sa bajkama i sa iscrtanim devojkama u svetlucavim haljinicama i svetloj kosi.
Inace, mislim da bajke i slicne price pozitvno uticu na decu. Pa na kraju krajeva za decu su i pravljene.
Jedino sto treba deci pored citanje bajki objasniti i realnost da deca ne i zivela u zabludi.
|
_________________ "Strast je zaludjenost nekom osobom, želja za nekim...Kada strast prodje na svetlo izlazi ljubav. Jer ljubav znači voleti nečije mane, dok STRAST voli vrline..." |
|
|
|
|
kapljica ULT_RAS-ov Anđelak
|
Godine: 41
Datum registracije: 17 Avg 2005 Poruke: 1985 Mesto: Beograd
|
|
Meni je omiljena bajka/legenda, sta je vec, o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola. Kao mala zivela sam u Oxfordu u Engleskoj i tamo isla u obdaniste...i stalno nam je vaspitacica pricala tu pricu. Posle smo i pravili malu predstavu na tu temu i ja sam se bas uzivela u ulogu princeze Gvinevere da sam i kod kuce izigravala Arturovu kraljicu Kasnije kad sam porasla procitala sam sve knjige koje sam nasla na tu temu, odgledala sve filmove...Prosto i dan danas sam zaljubljena u celu tu pricu...
A kako je sve to uticalo na moj dalji zivot...to je da ocekujem od svakog muskarca da bude 'moj vitez' ... a toga nema in real world vec sam u bajkama.
|
Al' sto si mene - to ne mogu! |
|
|
|
|
Lilly2eternity *Lilly the Killy*
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Sep 2005 Poruke: 3266 Mesto: The Kingdom of Far Far Away
|
|
Mala Sirena - Bez konkurencije! I taj crtani sam isto najviše volela!
|
_________________ Ja mogu da ti pokvarim dan, k'o crna zemlja teška sam
ali umem da te volim k'o nijedna...
Uvek sam htela divlje, a terala pitome
zbog toga i srce moje se ne daje nikome
samo se tuge broje za pogrešne izbore
i šta mi drugo ostaje nego da ti verujem
dobro moje... |
|
|
|
|
Toplica Milan Banovan! Balkanska korida
|
Godine: 52
Datum registracije: 20 Jul 2005 Poruke: 6574 Mesto: Senje - Cuprija
|
|
Ne znam koja bi mi bajka bila omiljenija između ove tri koje sam najviše voleo.
Trnova Ružica
Pepeljuga
Snežana i 7 patuljaka
Neke sam bajke a i basne imao na slikovnicama.
Prelepi su to bilie dani.
Da ne zaboravim :
Čardak ni na nebu ni na zemlji.
|
Poslednja prepravka: Toplica Milan datum Čet Nov 10, 2005 9:48 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
PiNkLaDy Miss Smart
|
Godine: 39
Datum registracije: 14 Maj 2005 Poruke: 14060 Mesto: Beograd/USA
|
|
Pepeljuga i Mala sirena....
|
_________________ Nocu kada spavas
sanjivo te gledam
I gusim slatku ceznju
koja me nosi
I dok mazim te ja mislim
zar je moralo ovako
Menjas se i boli me
al' trpim jer volim te... |
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
Mala sirena i Uspavana lepotica...
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
Little_dress ~50% angel & 50% devil~
|
Godine: 44
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 3035 Mesto: Dream world
|
|
Mermaid
|
|
|
yeki Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 597 Mesto: beograd
|
|
Lepotica i zver...
Inace,obozavam i dan-danas bajke...
|
_________________ Strip smile
Lose cool
Bleed the day
And break the rule |
|
|
|
|
ana.n Upućeni član
|
Godine: 36
Datum registracije: 30 Maj 2005 Poruke: 251
|
|
jao ne znam tacno koju da izdvojim, volela sam sve bajke, ali recimo pepeljuga, Mala sirena i Uspavana lepotica
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|