:: |
Autor |
Poruka |
ZOZEFINA Odomaćeni član
|
Godine: 45
Datum registracije: 03 Jul 2005 Poruke: 2340 Mesto: Nis
|
|
Treba mi pomoc! Kupila pre neki dan Hristov trn ali nemam pojma koliko trebam da ga zalivam i kako da ga negujem!
Verujem da ga neko ima pa neka mi udeli par saveta.
Hvala vam unapred
|
_________________ Sve se oko mene kretalo i bujalo, zivelo zivotom koji ja nisam osecala. Praznina, strasna praznina u glavi i grudima ispunjavala je moje trulo telo
Ovo je mesto gde sve stvarno prestaje gde mali deo mene krije se, secam se nekada nesto sam zelela i nekud sam krenula |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
|
|
|
ZOZEFINA Odomaćeni član
|
|
|
Ma nije to to, nemam ja Hoyu ili ti Hristov venac, ima njih od vrsta
Ovo sam nasla na netu:
-HOYA---htistov venac
-PASIFLORA--htistov cvet
-EUPHORBIA--htistov trn
e ja imam ovo trece mada mi se i vostani cvet svidja moracu i njega da nabavim.
U svakom slucaju hvala
|
_________________ Sve se oko mene kretalo i bujalo, zivelo zivotom koji ja nisam osecala. Praznina, strasna praznina u glavi i grudima ispunjavala je moje trulo telo
Ovo je mesto gde sve stvarno prestaje gde mali deo mene krije se, secam se nekada nesto sam zelela i nekud sam krenula |
|
|
|
|
ZOZEFINA Odomaćeni član
|
|
|
Evo nasla i sliku samo sto ga mnogo mesaju sa hristovim vencem
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
E, kad turiš i sliku, drugi je to padež
Ja imam tu biljku, ali je zovem prosto "trnić",
zato nisam znala da je po imenu prepoznam
Obzirom da je imam nekoliko godina, i da je vrlo uspešno negujem,
reću ću ti kako ja to radim:
pre svega, kako su meni rekli, biljka je iz porodice kaktusa,
tako da zahteva umereno toplu okolinu i retko zalivanje.
Držim je leti na terasi, ali nikad ne izlažem direktno sunčevim zracima, a zimi dovoljno blizu do prozora (oko 50 cm), ali daleko od radijatora.
I zimi i leti zalijem je jednom u 10-ak dana, sipam oko 200 ml vode (čak i ne sipam vodu u tanjirić ispod saksije, nego odozgo).Veoma retko, a to znači jednom u 4-5 meseci joj u vodu za zalivanje dodam neko tečno đubrivo.
Prošle godine je preko leta imala izdanke duge (ili bolje reći visoke) i preko 40 cm, pa ih je ovog proleća, pred iznošenje napolje, moja mama isekla, da bi rasli novi, i zaista to biljci nije ništa smetalo, jer je prekrasno i listala i cvetala nežno roze cvetovima i ovog leta.
Sad od tih listića pravi trnove, a u sobu sam je , zbog hladnih jutara i noći, unela juče.
Nadam se da će i tvoja biljka biti raskošno lepa!
Srećno!
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
ZOZEFINA Odomaćeni član
|
|
|
E hvala ti puno na pomoci, a tek jutros sam spazila da imam i hoyu, strasno, nisam ni znala da je imam ali je jos malecka, ali saveti ce koristiti!
|
|
|
|
|
Bestija_NeOpravljiva Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 06 Apr 2005 Poruke: 188 Mesto: Banjaluka
|
|
Ja imam sasvim suprotna iskustva sa Hristovim trnom.
Dobila sam ga na poklon i zalijevam ga bas obilno i super napreduje.
Zene koja mi ga je poklonila (imala je jedan veliki 'zbunic' i vise malih od kojih je jedan dala meni) pokazala mi je odmah kako ga zalijeva - zalila ga je toliko vodom (odozgo) da je voda curila kroz rupe na dnu saksije. Kad se saksija ocjedila zamotala je u foliju i poklonila mi je.
Rekla je da je tako zalijevam jednom sedmicno.
Ja je zalijevam od pocetka marta svaki dan (u podlozak i jos malo odozgo), a ranije sam je zalijevala 1-2 puta sedmicno obilnije.
Dobila sam je krajem decembra, imala je 4 cvjetica. Do sad je porasla, ima 2 nove male grancice i ima oko 25-30 cvjetica.
Od kad sam je dobila stalno cvjeta, jedni cvjetici prolaze, ali radjaju se novi.
Doduse, moram napomenuti da je moja biljka zimovala u toploj prostoriji, na prozoru iznad radijatora. Mozda joj je zbog toga godila voda.
Znam da se sukulentne biljke koje inace prezimljavaju na nekih 10 stepeni celzijusa i bez zalijevanja dok su u zimskom snu, ako ostaju prezimiti u toploj sobi (oko 20 stepeni) zalijevaju jednom sedmicno ili jednom u deset dana.
Mozda se nasa iskustva razlikuju bas zbog razlicite temperature prostorije u kojoj biljka boravi.
|
_________________ Zivot na Zemlji je skup, ali barem ukljucuje besplatno putovanje oko Sunca.
Bigamija - jedna zena previse.
Monogamija - takodje. |
|
|
|
|
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
Meni stagnira iz godine u godinu,ne cvete ne vene,čudo zivo
|
|
|
|
|
|
sweselj Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 12 Dec 2005 Poruke: 2 Mesto: Tivat
|
|
ZOZEFINA je napisao/la sledeće: | Treba mi pomoc! Kupila pre neki dan Hristov trn ali nemam pojma koliko trebam da ga zalivam i kako da ga negujem!
Verujem da ga neko ima pa neka mi udeli par saveta.
Hvala vam unapred |
stavi ga u prostoriju gde ima dosta svetlosti i nemoj mu sipati mnogo vode jer on ti je kao jedna vrsta kaktusa, a ako pocnu listovi da mu opadaju ne plasi se mora tako jer znaju i svi da otpadnu ali opet izlista
|
|
|
|
|
|
ljubica1105 Upućeni član
|
Datum registracije: 21 Jan 2006 Poruke: 328 Mesto: BENKOVAC
|
|
neznam ja nista o toj biljci
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|