:: |
Autor |
Poruka |
budidobar Upozorenja: 1 od 3 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Avg 2004 Poruke: 3354
|
|
chovechanstvo svakodnevno ochajnichki trazi : ISTINA !!!!
"moc istine je neverovatno velika i neizrecivo trajna.njene ceste tragove otkrivamo u svim,cak i najbizarnijim,stavise najaosurdnijim dogmama razlicitih vremena i naroda,cesto doduse u neobicnom drustvu,u cudnoj mesavini,ali ih ipak mozemo prepoznati.ona potom nalikuje na biljku koja klija ispod gomile velikog kamenja,ali se ipak penje ka svetlu,probijajuci se mnogim zaobilaznim putevima i krivinama,deformisana,bleda,zakrzljala-ali ipak tezi ka svetlu."
Sopenhauer
mislite li da postoje razliciti vidovi istine,ili je istina uvek istina, jedna i nepromenljiva?da li se istine mogu razlikovati ?apsurd . ili......? istina....
|
_________________ ....zelja je samo moja. da ne bude zabune..lepo vreme i dobro zezenje na sajtu. |
|
|
|
|
Slejdž Gospodja Selektorka
|
Godine: 46
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 4716 Mesto: Frankfurt/ Loznica
|
|
Po meni definitivno postoje razliciti oblici istine.
Zavisno od toga od koga dolazi,i kako ko gleda na to sta je istina.
Svako ima donekle drugacije gledanje i pojmljenje stvari i dogadjaja
oko nas i sa nama.Tako da se javljaju razlicita shvatanja pojma kao istine.
Jednostavan primer, u razilazenju dvoje ljudi,svako ima svoju istinu
zato sto je taj razlaz drugacije doziveo.
I ako postoji samo jedna,ona ce biti toliko pokopana,da verovatno nece
izaci na videlo kao postojeca ikad.
|
_________________ Bez tebe ne smem
ja ne umem
disati,smejati se, hodati |
|
|
|
|
ksantipa Odomaćeni član
|
Datum registracije: 24 Jul 2005 Poruke: 1228
|
|
sa primerom da " u razilazenju dvoje ljudi,svako ima svoju istinu
zato sto je taj razlaz drugacije doziveo." mislim da to vise odgovara poim "razlog" ......slazem se da je istina vise dimenzionalna i ovisi od koje se strane vidi - tacke gledista.. apsolutna istina mislim da nepostoji postoje skup misljenja koje oformuju "istinu"...
|
_________________ *^*^* Neveruj onome ko ti sa osmehom na licu kaze "volim te", vec onom ko te sa suzama u ocima pita "volis li me? "*^*^* |
|
|
|
|
|
|
|
hmm..a zar to nisu "subjektivne" , ili "relativne" ili"dnevne" istine ? hm, ja mislim da jesu, naravno i to su istine i bez njih se ne moze,ali ja nekako pretendujem onu "apsolutnu" istinu. nekako je uvek u mojim razmishljanjima trazim. ja zudim za njom. ja bih bio strashno razocharan da znam da ona nepostoji..pitam sebe : pa kakav bi sve ovo imalo smisao , ako je istina relativna ?!
ja se naiskrenije nadam da je negde daleko ipak apsolutna istina
|
_________________ ....zelja je samo moja. da ne bude zabune..lepo vreme i dobro zezenje na sajtu. |
|
|
|
|
|
|
|
Sigurno je da postoji ta apsolutan istina,al dal ona ikad izadje na videlo?
Vrlo cesto,na zalost,ne.
Ja sam inace jako iskrena osoba, i mislim da uvek govorim istinu.Ja tako
mislim,al da to i drugi tako gledaju,e to je vec nesto drugo!
Mrzim laz,i mogu da ubijem kad neko pokusa da mi sakrije to sto mislim
da je istina.
Mada ne znam kako i dokle bi stigao ovaj nas plavi svet kako Dobri kaze,
ako bi uvek sve istine isplivale
|
ja ne umem
|
|
|
|
ksantipa Odomaćeni član
|
|
|
Znas kako bi ja bila srecna @budidobar da postoji apsolutna istina, ponekad vapim za njom uzasno, kad kad sam spremna da cak nekome uradim i lobotomiju da bi saznala istinu. to ce mi doneti spokoj i zadovoljiti mi glad za znanje.. ali zasad nisam naisla na neku apsolutnu istinu, taman pomislim da sam konacno saznala neku istinu, rodi se ona prokleta skepsa "a sta ako....?"
@Slejdz potpuno ti verujem da uvek govoris istinu, a jesi li se ikada zapitala dali je ustvari objektivno istinito ono sto ti kazes kao istinu ? i koje su te norme o istini ?
|
_________________ *^*^* Neveruj onome ko ti sa osmehom na licu kaze "volim te", vec onom ko te sa suzama u ocima pita "volis li me? "*^*^* |
|
|
|
|
|
|
|
To i pokusavam da objasnim.
Za mene subjektivno je istina,al dal je i za druge?
Na zalost,zivimo sa tim.
I mislim da ljudi uzaludno ponekad vode borbu do smrti isterujuci istinu na
videlo,cesto bezuspesno.
|
ja ne umem
|
|
|
|
ksantipa Odomaćeni član
|
|
|
Sta je ustvari apsolutna istina ? ja to sebi prevodim kao zelju za sto vece znanje da sto dublje da udjes u sustinu u bit jedne teorije, definicije, slucke....etc....etc... A kad bi postojala apsolutna istina onda bi bilo stopiranje razvitka nauke, napredovanje i pre svega interesovanje...
|
|
|
|
|
Ziggy Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 30 Sep 2005 Poruke: 705
|
|
valja meni poloziti filozofiju
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hm... jedan banalni primer, moze ? ok
007?
bond?
dzejms bond ?
znachi , 007 je istina, on jeste 007 , ali samo za odredjeni, zatvoreni krug ljudi ( mi6 ) za spoljni svet to vec nije, osim ako neko iz nekog razloga to zna ( irelevantno ) znachi - subjektivno...ili mozda bolje nepotpuna istina , jer..
on se zove bond, ali to kaze onako kao nebitan podatak i ne pridaje tome znachaj..dnevna ili trenutna istina , jer
on je dzejms bond !!! oho..to je vec apsolutna istina ! on je to , sve drugo je deo toga , ali nepotpun.
zashto dajem primer. apsolutna istina mora da postoji da bi sve druge postojale kao i obrnuto. znachi ona pochije na kraju , a prestaje na pochetku. u tom ciklusu se razvija, dopunjuje, snazi, i postaje na kraju konachna, apsolutna...kao jedan krug ( seti se eli.. ) i istina nema vechiti kraj kao i pochetak ona zivi..i to je jedan zivot!
|
|
|
|
|
ksantipa Odomaćeni član
|
|
|
Za ”to je ono shvatila sam da svako od nas cvrsto brani svoj stav a sto se tice primer Fin je .... 007 jedan podatak....bond, drugi.....dzejms treci... sve ovo nemozes nareci istinnom one su podatke i kako takve same po sebi nisu apsolutne jer imaju nekoliko znacenja (007 moze biti pozivni broj), bond (postoje i cigarete)..one prestavljaju skup podataka koje daju (po meni) ”neku istinu.... Kontra tebe lici na njega (poznato da na svetu postoje 12 istih osoba na liku) zove se kao on (primera o tome puno), prestavlja se kao on, njegove manire...itd.itd.....jel postoji nesto sto bi 100 % dokazalo da je to on. Mozda je samo kopija dzejms bonda 007 ? Verovatnost je mala da se sve ovo poklopi ali teoretski sanse postoje..sumnja je rodjena..a apsolutna istina je ona istina u kojoj nema gram sumnje....skepticno zar ne ?
|
|
|
|
|
acamar Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Sep 2005 Poruke: 3
|
|
istina je ono sto nezelimo da cujemo.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|