:: |
Autor |
Poruka |
Maja S. Odomaćeni član
|
Godine: 44
Datum registracije: 18 Jun 2005 Poruke: 1570
|
|
Da li ste bili nekada u Priboju na Limu ??
Napišite utiske....
Pozdrav svima.....
P.S evo neke fotke da vas zaintrigiram.....
|
|
|
|
|
|
smartbuy Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Okt 2005 Poruke: 174 Mesto: beograd
|
|
Mali poprilicno mrtav gradic, letos kad smo kampovali na limu,iako je Priboj bio 15km od nas po sve sto nam je trebalo smo morali da se cimamo u Uzice, jer u Priboju dosta toga nismomogli da nadjemo
|
_________________ Oj rakijo da si blize bogu i njega bi oborila s nogu! |
|
|
|
|
sandra_beograd Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Apr 2006 Poruke: 1
|
|
Bila sam u pb nekoliko puta i mogu reci da ga relativno dobro poznajem. Kada sam zelela da pobegnem od guzve na beogradskom asfaltu, uvek bi odlazila do pb na nekoliko dana odmora. S proleca i tokom leta je fino, priroda je divna. Pogled sa Panje glave na grad je nesto sto neko ko prvi put dolazi u pb ne bi trebao nikako da propusti. Ukoliko ne idete kolima, najbolja veza iz Beograda je vozom, autobus ne bih preporucila ni u jednoj varijanti.
|
|
|
|
|
|
damirham Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 29 Apr 2006 Poruke: 143 Mesto: Ljubljana
|
|
Majka mi je rodom iz Priboja, pa se svako tolko vremena navracam:)
Priboj mi je stvarno super grad, narocito radi ljudi.
Do sada sam bio u priboju 4 puta a inace dolazim iz Slovenije, pa samo da napomenem, ako ima interesanata, da se nademo u priboju sledeci put kad budem dolazio, naka mi se jave
|
_________________ Zdravo radni narode Crne Gore! |
|
|
|
|
Ludica_S ~ Glowing heart ~
|
Godine: 40
Datum registracije: 18 Nov 2005 Poruke: 1659 Mesto: Pod sjajem ruzicastih ( i zutih ) zvezda :-)
|
|
Priboj se nalazi u živopisnoj dolini reke Lim, na nadmorskoj visini od 385 metara i predstavlja jednu od najvećih železničkih stanica na relaciji Beograd - Bar. Opština se prostire na teritoriji od 550 km i ima 35, 000 stanovnika.
Istorija Priboja i njegove okoline bogata je događajima koji su se ovde zbivali u danima burne istorije naših naroda. Ne zna se tačno kako je i kada Priboj nastao, ali se smatra da su ga podigli srednjovekovni srpski feudalci kao četvorougaoni zidani grad Jagat na padinama planine Bić šireći svoju vlast i državu prema Bosni. On je u mnogim srednjovekovnim putopisima opisivan kao utvrđenje i vojnička zaštita i nazivan i kao: Pribon, Priboj, Bišćanski grad i dr., a to potvrdjuju i današnji ostaci grada na vrhu Malog Bića.
Smatra se da Priboj postoji još mnogo pre 1418. godine kada se pominje prvi put u istoriji i kada ga je osvojio Isak-beg.Kasnije se pominje u Povelji kralja Fridriha III iz 1448. godine, zatim 1463. godine u jednom putopisu pominje se Priboj u nahiji Dobrun, a drugi put 1485. kao sedište istoimene nahije. Potpunije podatke o Priboju, kao gradu, dali su Benedikt Kuripešić, slovenački putopisac koji je prolazio kroz Priboj 1530. godine, i Evlija Čelebija koji je boravio u Priboju 1662.godine. Povoljan strateški položaj donosio je Priboju brz privredni razvoj, ali i velika rušenja i razaranja: rušen je u vreme turskih osvajanja, rušili su ga Austrijanci u XVII veku, goreo je 1809.godine, a stradao je u vreme Balkanskih ratova, zatim u Prvom i Drugom svetskom ratu.
Iako prošlost Priboja nije dovoljno isrtažena, zna se da na ovom prostoru odvijao veoma intenzivan privredni i kulturni život. Nedaleko od Priboja, u naselju Jarmovac, nalazio se praistorijski rudnik bakra, jedan od retkih južno od Save i Dunava. Dokaz za ovo su i još postojeća rudarska okna, za koje pisani izvori a i predanje govore, da je tu, još za vreme Rimljana, a naročito za vreme Nemanjića kopana i topljena bakrena ruda. Rudarsko okno, unutra sa zidovima prepunim šalitre, koji nisu ni vekovi ni milenijumi zatvorili dokazuje praistorijsko postojanje. Rudarski čekić, pronađen baš ovde i još neki znaci govore da je tu postojao jedan od svega nekoliko rudnika samorodnog bakra, otkrivenih do danas u Srbiji.
Nedaleko od Priboja, na oko 5 km, nalazi se Pribojska Banja, poznata po lekovitosti termomineralnih izvora još iz rimskog doba. Njeno ekološko bogatstvo, njen prirodni, otkriveni i neotkriveni, a za ljudski život, neophodan, potencijal, a posebnu izuzetnu lekovitost terba bolje prikazati i izvući iz anonimnosti, i svrstati je među znamenitosti Srbije i srpskog naroda. U zemlji ispod banje i njene šire okoline, leži ogromna prirodna akumulacija čiste hladne vode (Murteničko jezero). Takođe, ispod te akumulacije, na preko 900 km2, leži jezero tople vode, temperature oko 60°C. Inače termalni centar je smesten na samom izvorištu banjskog potoka "jaza", koji snagom preko 43 l/sec izbija iz male pećine, a temperatura vode na izvoru je oko 38°C. Jedna od prvih analiza je vršena 1878. godine u Beču i od tada se ubraja u vrhunske svetske termalne izvore. Banja je imala važan geostrateški položaj i svojim znamenitostima, predstavljala mnogo više u Staroj Srbiji, nego sto je to danas slučaj.
U selu Krajčinovići, nalazi se stara crkvica koju je nad grobom svoje majke podigao Mehmed-paša Sokolović. U okolini ovog sela su prilikom novijih iskopavanja pronađeni predmeti materijalne kulture iz helenističkog i keltskog doba.
Svoj procvat i burni privredni razvoj Priboj je doživeo tek posle Drugog svetskog rata. Tada je izgrađen čitav jedan novi grad sa jakom indusrijom koji je tada možda posle Užica, u našem kraju, bio najjači industrijski centar.Tada je podignuto više škola osnovnih i srednjih, jedno vreme je postojala i viša škola, drugih obrazovnih i zdravstvenih ustanova, ugostiteljskih objekata , stanova u društvenom i privatnom sektoru itd. Priboj je poznat i izvan granica naše zemlje zahvaljujući autobusima i kamionima Fabrike automobila FAP, izgrađene 1953. godine. Međunarodne sankcije i ekonomska kriza zaustavile su saradnju sa vodećim svetskim firmama u automobilskoj industriji, pre svih "Mercedesom". Uz FAP se razvijao i industrijski kompleks "Poliester" koji proizvodi predmete od plastičnih masa i delove za automobile. Hemijska industrija "Epoxid" uspela je i u godinama krize da sacuva solidnu poziciju na tržištu. Bez obzira na lošu situaciju, u poslednjih nekoliko godina su izgrađeni značajni objekti za grad kao što su sportska dvorana, novi most i dr. A u izgradnji je i nova crkva koja se nalazi u samom centru grada i to je prva crkva koja je izgrađena u novom delu Priboja. U Priboju je u nekom skorijem periodu otvoreno nekoliko novih ugostiteljskih obejekata u kojima se zabavljaju ne samo mladi iz Priboja nego ovde dolaze i Prijepoljci, Novo Varošani i mladi iz Republike Srpske.
Sport u Priboju je uglavnom vezan za Rukometni klub Epoxid, koji je bio prvoligaš, zatim je značajan i Fudbalski klub FAP, kao odbojkaški i košarkaški klub. Atletičari pribojskog kluba su učestvovali na mnogim našim i internacionalnim takmičenjima, na kojima su ostvarivali značajne rezultate. Šahisti kluba iz Priboja su takođe učestvovali na domaćim i na svetskim takmičenjima i neki od naših šahista su dobijali zlatne medalje.
Kulturna dešavanja u Priboju poslednjih godina su malo umanjena, ali moraju se pomenuti Limske Večeri poezije koje su prerasle u manifestaciju. U organizaciji galerije Spirala, koja je počela sa radom pre nekoliko godina, održane su brojne izložbe, kao i samostalne izložbe koje se održavaju već duži niz godina u organizaciji Doma Kulture. Završen je i obnovljen zavičajni muzej za koji se smatra da na našim prostorima ima veoma velike arheološke, istorijske a pre svega etnografske vrednosti...
|
_________________ Love isn't blind; it just only see what matters! |
|
|
|
|
mima85 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Jan 2007 Poruke: 60
|
|
Ja sam rodjena u Priboju,ali na zalost vise ne zivim tamo.Dodjem leti,po nekad zimi i to je sve.Svidja mi se kako Priboj leti izgleda,ima dosta ljudi,narocito iz inostranstva..
Ovim putem pozdravljam sve Pribojce!!!!!!
|
|
|
|
|
|
Micika_Ca Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Avg 2006 Poruke: 39 Mesto: Canada
|
|
Rodom sam iz Priboja, mnogo mi nedostaje ali cu ici tamo opet na leto ako bog da, jedva cekam... Grad obozavam, bar meni se svidja
|
|
|
|
|
|
lady_blue Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 49
Datum registracije: 11 Mar 2007 Poruke: 160
|
|
Miran i pitom grad sa divnim ljudima. Provela sam desetak dana proslog leta u njemu i tako se lepo odmorila...Jutarnja kafa na terasi 12-tog sprata jednog od solitera sa pogledom na Lim je nesto sto se ne zaboravlja tako lako...
|
_________________ ***** |
|
|
|
|
tanjug Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 29 Mar 2007 Poruke: 1 Mesto: PRIBOJ
|
|
Priboj je najbolji grad na planeti. ko je ikada bio u njemu recice isto kao ja
|
_________________ uvek spreman za zezanje |
|
|
|
|
Selakovic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 3 Mesto: Ceska Republika
|
|
U priboj cu se uvek sa osmehom i celim srcem vracati!!!! za 14 dana idem u priboj.... trenutno sam u ceskoj . Nadam se da ce biti toplu jer idem na motoru:)
|
|
|
|
|
|
sukisani Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Maj 2007 Poruke: 1
|
|
pozdrav za sve pribojce sirom sveta
|
|
|
|
|
|
*tzar* ulični pas
|
Datum registracije: 12 Maj 2006 Poruke: 3345
|
|
trazim srbljanovic ivana iz starog priboja! zavrsio je arhirektonsku u beogradu! ako neko zna za njega neka mi posalje privatnu poruku! bili smo dobri otraci!
|
Poslednja prepravka: *tzar* datum Čet Jun 14, 2007 10:59 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|