:: |
Autor |
Poruka |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
Sve brutalnije i učestalije porodične tuče i svađe u Srbiji
Svaku treću ženu tuku ukućani
Ma jesam je tukao. Ona je, bre, kriva. Ima jezik duži od autoputa - izjavio je policajcima nakon hapšenja jedan sredovečan beogradski nasilnik koji je mesecima tukao ženu i rukama i nogama, psovao je i primoravao na seksualne odnose pred decom koja imaju po 15 godina.
Nasilje u porodici kod nas je veoma rasprostranjeno, a najčešće žrtve su žene. Da nije reč o šali, potvrđuju reči Marine Bogdanović, psihoterapeuta u beogradskom Savetovalištu za brak i porodicu, koja kaže da su samo u 2002. godini u porodičnim obračunima smrtno stradale 33 žene.
Za šest meseci, policija je u navedenoj porodici intervenisala tri puta, svaki put po pozivu pretučene supruge.
Policiju zovu i deca
- Odlazili smo u stan i zaticali ženu u modricama, uplakanu decu i muža, koji se svaki put imao pravdao rečima da je ona kriva. Najpre smo mu pisali prekršajne prijave, ali pošto se oglušio o nekoliko naših upozorenja, poslednji put smo ga uhapsili, napisali mu krivičnu prijavu i priveli istražnom sudiji - opisuju policajci jednu od intervencija u slučajevima nasilja u porodici.
- Policiju uglavnom zovu pretučene žene koje više ne mogu da trpe suprugovo maltretiranje. Zovu i deca koja prijavljuju da „tata tuče mamu“. Slučajeve prijavljuju anonimno i komšije kada čuju galamu u susednom stanu, a znaju da je situacija u toj porodici loša i da se bračni odnosi zasnivaju na batinama. Takvi slučajevi su brojni, ali je svaki različit i svaki ima svoju priču.
- Nedavno smo uhapsili momka - narkomana koji je maltretirao majku i sestru. Tražio je od njih novac za kupovinu droge. Dok su mu davale novac, odnosi su bili koliko-toliko normalni. Problem je nastajao kad one nisu imale novca, a on zapadao u narkomansku krizu. Majku je nekoliko puta davio, sestru tukao, pretio je da će ih obe zaklati. Nekoliko puta su obe dolazile u policiju i tražile da ih zaštitimo. I njemu smo najpre pisali prekršajne prijave, upozoravali ga, ali pošto je nastavio, morali smo da ga uhapsimo - kažu u beogradskoj policiji.
Mnoge porodice u Srbiji su u rasulu. Neke u većoj, neke u manjoj meri. Godine pune stresova i siromaštva sada dolaze na naplatu.
- Dok je napolju grmelo, dok smo živeli u vremenima ratova, hiperinflacije i bombardovanja, porodica je ćutala i nastojala da preživi. Zatvorila se u sebe poput školjke da pregrmi ono najgore. Ali, porodica je sunđer. Sve je upijala. Sad kad se razvedrilo, potiskivani individualni problemi izbijaju u prvi plan. Došlo je do odloženog efekta svega što smo preživeli. Zbog sporosti promena i zbog nezaposlenosti i siromaštva, ljudi su izgubili strpljenje - objašnjava Anđelka Milić, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu.
Porodica toleriše mentalno obolele
Sa druge strane, kaže ona, ima, nažalost, puno mentalno obolelog sveta koji se ne leči. Sve agresivnije ispade svojih članova, porodica toleriše ne prepoznajući u njima ozbiljnu bolest.
- Još je veći problem to što društvo u celini te vrste porodičnih razračunavanja smatra normalnim. Potrebna nam je reedukacija društva - smatra Milić.
Mediji koji poslednjih godina problemu porodičnog nasilja posvećuju pažnju, a naročito ženske organizacije, uradile su mnogo da se nasilje u porodici izvuče na svetlost dana i zakonski tretira kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti i kažnjava zatvorom.
- Nasilje u porodici je kod nas veoma rasprostranjeno. Žrtve su najčešće žene, a više od 30 odsto njih doživi nasilje - kaže Marina Bogdanović, psihoterapeut u Savetovalištu za brak i porodicu.
U rešavanje ovih problema treba da se, po njenom mišljenju, uključe i zajednički deluju sve relevantne državne institucije, od centara za socijalni rad, preko domova zdravlja, tužilaštva do ženskih grupa koje vode aktivnu kampanju prepoznavanja nasilja u porodici (Blic)
|
|
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
I ja sam danas pročitala taj članak, i sva mi se kosa digla na glavi, a ima je prilično....Mada se i profesionalno srećem ponekad s tim, uvek se iznova osećam loše...od državnog i pravnog sistema kojim nisu regulisane stroge, drakonske kazne, po sistemu prvo kazniš, a on posle neka dokazuje nevinost, do boljeg čuvanja, da ne kažem, i skrivanja, žena i dece koji su bili žrtve...u Beogradu postoji nekoliko nevladinih organizacija koje pokušavaju da pomognu žrtvama, a tek stotinak kvardata bezbednog prostora gde žrtve mogu biti sklonjene....nastaviću se!
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
pa da to si potpuno upravu , pravosudni sitem nam je veoma los. a i nije mi jasno zasto zene ostaju kod takvih ljudi, ali verujem da strah icni svoje, ili mozda samo zbog dece. ne znam:(
ne bi bilo lose ako znas te adrese da objavis ovde neku , mozda postoji i ovde neki takav slucaj, nikad se ne zna:(
|
|
|
|
|
 |
hogar sa medaka Prijatelj foruma

|
Godine: 73
Datum registracije: 18 Avg 2002 Poruke: 6871 Mesto: beogradski pašaluk

|
|
"Svaku treću ženu tuku ukućani"?
Malo sutra, iliti - ni u snu!
Kada bi sve što novine pišu bilo istina, meni bi plata odavno bila 2000 Euro.
Da tih problema ima kod nas, evidentno je, da se kriju - i to je
evidentno... Ma da je kod nas, u Srbiji, sakriti ovako nešto - malo
manja mogućnost...
p.s. Obratiti pažnju na naslov: tuku...
|
_________________ pičim redom i beležim kredom! |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Ovako stoje stvari...statistika je to...možda i nije svaka treća, ali i da je i jedna jedina isuviše je!!!
A adrese ću objaviti uskoro, mada se nadam da nikad nikome neće zatrebati...
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
Poslednja prepravka: vecadok datum Ned Okt 03, 2004 8:31 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
 |
komshinica Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 48
Datum registracije: 18 Avg 2004 Poruke: 163

|
|
Hej, Old, da li ce ovako bolje da ti zvuci:
Svaka druga zena u Srbiji trpi psihicko, a svaka treca fizicko nasilje?
Mislim, ako ti je problem rec "tuku", moze i drugacije da se kaze. Svejedno, surova istina je prisutna... vec vekovima.
|
_________________ Nista u zivotu ne razveseljava tako kao kad nas gadjaju pa promase! |
|
|
|
 |

|

|
|
komshinica je napisao/la sledeće: | Hej, Old, da li ce ovako bolje da ti zvuci:
Svaka druga zena u Srbiji trpi psihicko, a svaka treca fizicko nasilje?
|
Tako je već malkice bolje!
Ne treba se zanositi da muškarci u braku ne trpe isto.
Ko ne veruje, neka se oženi i/ili uda.
Ali, i dalje, svaka treća žena u Srbiji da trpi fizičko nasilje
od ukućana, velika je novinarska Patka!
|
|
|
|
 |

|

|
|
Iwan je napisao/la sledeće: | a i nije mi jasno zasto zene ostaju kod takvih ljudi |
Ostaju zato sto se NADAJU da ce se nesto promeniti. Ostaju i zato sto nemaju gde, zato sto su ih mame naucile da kad se jednom udas nema ti povratka, zato sto drustvo na "raspustenice" gleda vrlo ruzno, zato sto ih je on u medjuvremenu razdvojio od svih prijatelja a uverene su da ne mogu same, zato sto iskreno veruju da je za decu bolje da imaju oca iako podsvesnu znaju da to nije istina, zato sto im socijalni radnici ne pruzaju nikakvu podrsku, zato sto ne znaju da TAKO NE TREBA.... milion je razloga, "zbog dece" je samo opravdanje koje sprecava da se suoce sa problemom...
Citat: | ne bi bilo lose ako znas te adrese da objavis ovde neku , mozda postoji i ovde neki takav slucaj, nikad se ne zna:( |
U svim dnevnim novinama medju "Vaznim telefonima" postoje brojevi nekoliko organizacija i sos-telefona. Srecni su oni koji nisu imali potrebe da ih primete.
|
_________________ Nista u zivotu ne razveseljava tako kao kad nas gadjaju pa promase! |
|
|
|
 |

|

|
|
Old, navedi mi JEDAN primer u kome zena tuce muza. Ikad, iz istorije? A obrati paznju na svoje okruzenje samo... familiju, komsiluk, prijatelje... razmisli, izvuci statistiku, pa posle mozemo da pricamo.
Ali nemoj da zmuris pred ociglednim znacima...
|
|
|
|
 |

|

|
|
I ja sad necu vise da se nerviram... ljubim vas sve, budite mi dobre i pametne
|
|
|
|
 |

|

|
|
komshinica je napisao/la sledeće: | Old, navedi mi JEDAN primer u kome zena tuce muza. Ikad, iz istorije? A obrati paznju na svoje okruzenje samo... familiju, komsiluk, prijatelje... razmisli, izvuci statistiku, pa posle mozemo da pricamo.
Ali nemoj da zmuris pred ociglednim znacima... |
Da stvar ne postane lično prepucavanje izmedju nas, još ću tebi dati odgovor na pitanje i izlazim za koji dan sa pravom, državnom statistikom o broju poginulih muževa i žena u bračnim svadjama. Pa da vidimo.
Kao prvo, primer iz neposredne okoline: Žena, srednjih godina, nezaposlena, maltretira (a i tukla bi da je jača) svog muža, deset godina mladjeg od sebe! Prvi komšiluk! I da hoću da ne čujem, moram da čujem i vidim!
Dečko trpi teror, nevidjen i psihički i fizički, ali je jak, uporan i istrajan. On svoju ženu najboolje poznaje. Ne mešam se, muško je. Uz to, objektivno, mogao se daleko bolje udati.
Prijatelji: Kad kažemo prijatelji, tu onda nema foliranja, nema tajni... Pa poznaju nam se i žene medjusobno, zar ne? Dakle, NIKO od mojih prijatelja ne tuče svoje žene, niti im na kraj pameti padaju takvi necivilizacijski i idiotski potezi. Moguće da se krećem u takvom "staležu"... jer batinanje najčešće ide u malo ili nedovoljno školovanim, nedovoljno bogatim, i primitivnim sredinama...
Familija: Hvala bogu, ovo su vremena gde muževi slušaju žene, tj. čuju ih, ravnopravni su, pa ni tamo nemamo konflikata. Odavno su žene preuzele "volan", bar u mojoj familiji. Dakle, moje lične statistike su takve. Iznenadićeš se kad vidiš državne, tj. globalne i prave!
Ne sporim da u Srbiji ima terora muževa nad ženama, sporim procenat tučenih žena (33%!), ali da ima i obrnutog, to znaju i nevladine organizacije koje će ti Veca nabrojati.
|
|
|
|
 |

|

|
|
hogar sa medaka je napisao/la sledeće: | Moguće da se krećem u takvom "staležu"... jer batinanje najčešće ide u malo ili nedovoljno školovanim, nedovoljno bogatim, i primitivnim sredinama...
|
Samo cu na ovo da se osvrnem. Batinanje se ne javlja najcesce u bilo kakvim sredinama. U svim sredinama ga ima jednako, a jedina razlika je sto visoko obrazovani i materijalno bogatiji slojevi duze kriju.
Tuzno, ali istinito. Ne mora veca da mi nabraja, ja se time bavim u poslednje vreme, pa na zalost znam.
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|