:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Vitaminski ajvar
Sastojci:
- 10 kg mesnatih paprika babura
- 1 l ulja
- 1 kg očišćenog rena
- 1 dl esencije
- soli po ukusu
Priprema:
Opranim paprikama odstraniti peteljke i semene lože, pa ih samleti na mašini za meso. Mlevenu masu sipati u plitki sud i kuvati na štednjaku dok masa ne omekša, postane gusta i suva. Za vreme kuvanja paprike mešati. Zatim dodati so i ulje, pa kuvati dok se masa ne uprži dovoljno. Tome dodati esenciju i strugani ren, promešati i skinuti sa štednjaka. Na kraju dodati konzervans, izmešati i sipati u zagrejane tegle, povezati ih celofanom i ostaviti na hladnom mestu.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Srpski ajvar
--------------------------------------------------------------------------------
Potrebno vam je:
2 veca plava patlidzana
60 - 80 krupnih, mesnatih babura
1 kasicica so
biber
1-2 cesnja sitno iseckanog belog luka
1 kasika sirce ili sok od limuna
1 kasika ulje
1 kasika persun
Priprema:
Ispeci plave patlidzane u pecnici i oljustiti ih dok su jos topli. Babure isto tako ispeci u pecnici ili na ploci, ostaviti da postoje poklopljene pola sata, oljustiti ih i odstraniti seme. Zatim plave patlidzane i babure sitno iseckati ili samleti. Posoliti, pobiberiti, dodati beli luk i sirce i umesati onoliko ulja koliko masa moze da upije (jedan decilitar otprilike). Sipati u staklenu ciniju i ukrasiti persunom. Prijatno
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ajvar
Potrebno je:
10 kg crvene paprike,
5 kg patlidzana,
2,5 l ulja,
1,6 l octa/sirceta,
5-6 dag feferona (po ukusu),
sol (po ukusu)
papar (po ukusu)
Priprema:
Paprike operite, ocistite,opet operite i dobro osusite. Patlidzane operite, obrisite i ispecite cijele u pecnici. Dok se peku, skuhajte paprike u mjesavini od 3 l vode, 1,5 l octa/sirceta i 0,5 l ulja. Kuhajte kao za kiseljenje, ocijedite ih i sameljite na stroju. Pecene patlidzane ogulite, pa takoder sameljite kao i feferone (kolicinu odredite prema tome da li zelite ostriji ajvar ili ne). Promjesajte papriku, patlidzane, dodajte 1,5 l ulja 1,5 dl octa/sirceta, sol i papar. Tu masu kuhajte dva sata na laganoj vatri. Mijesajte.
Kuhani ajvar ulijevajte u zagrijane staklenke. Vrh pokrijte slojem ulja, zavorite celofanom i zamotajte pokrivacem da se polagano dokraja ohlade.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ajvar s hrenom
Potrebno je:
10 kg zdravih crvenih paprike babura
1/2 hrena,
sol,
ulje,
1 kg patlidzana
Priprema:
Paprike ocistite od peteljaka i sjemenja te ih operite. Uronite ih u kipucu slanu vodu na krace vrijeme, a onda ih preko noci ostavite da se dobro ucijede. Drugi dan ih sameljite, pa ih dinstajte na ulju neprekidno mijesajuci. Posebno ispecite u pecnici oprane patlidzane kojim ste samo odrezali peteljke. I njih sameljite pa dodajte u paprike. Pri kraju dodajte icisceni i naribani hren.
Vruce stavljajte u staklenke i zatvorite ih.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Brankin ajvar
Potrebno je:
5 kg paprike,
1 kg patlidzana,
5 reznjeva cesnjaka
7,5 dl ulja,
2-3 kasike nerazrijedenog bijelog octa/sirceta,
feferon po zelji
sol (po ukusu)
papar (po ukusu)
Priprema:
Paprike isprizite, ogulite i sameljite. Patlidzane ispecite, ogulite i stavite cijediti pola sata. Sameljite ih pa s paprikama mijesajte na ulju da dobijete gustu smjesu. Osolite, popaprite, dodajte nasjeckani feferon i zgnjeceni cesnjak, ocat. Jos malo kuhajte, stavite u staklenke, pokrijte slojem ulja i odmah zatvorite.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Ajvar od zelenog paradajza i zute paprike
Način pripreme ovog ajvara je isti kao i kod ajvara od pečenih paprika. Ovde se dodaje pečeni zeleni paradajz i još 100 ml ulja.
Sastojci
100 kom. žutih paprika (onih dugačkih)
5 kg zelenog paradajza
1/2 l zejtina
3-4 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)
Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u dzakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede.
Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi. Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati.
Paradajz oprati, obrisati i staviti u rernu da se peče (ali ne prepeče). Ohlađen paradajz oljuštiti, samleti na mašini za meso, dodati samlevenim paprikama i promešati. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i paradajza i ostaviti 15 min. poklopljeno da stoji. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet - ringlu i krenuti s kuvanjem - prženjem ajvara.
Ajvar se kuva - prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Ajvar od zelenog paradjza i rena
Sastojci
2 kg zelenog paradajza
3 dcl ulja
2 režnja belog luka
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
2 dcl senfa
25 dag rena
malo soli
Priprema
Očišćen i opran paradajz samleti u stroju. Umešati ulje i na umerenoj vatri kuvati 90 minuta. Pred kraj kuvanja dodati usitnjeni beli luk, so, šećer i sirće. Kada se masa ohladi umešati senf i sitno narendani ren. Puniti tegle.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Ajvar od pecenih paprika
Sastojci
100 kom. crvenih paprika (onih mesnatih)
400 ml zejtina
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)
Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.
Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet - ringlu i krenuti s kuvanjem - prženjem ajvara.
Ajvar se kuva - prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.
Kada je gotov, pomeri se sa vatre - šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.
P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju.
Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.
Od ove, gore navedene količine, dobiju se 13 teglica od po 1 kg ajvara.
|
_________________
|
|
|
|
|
vladimir86 Odomaćeni član
|
Godine: 38
Datum registracije: 28 Nov 2006 Poruke: 1097 Mesto: Beograd
|
|
Ne znam sta je sve potrebno, ali da je ukusno, ukusno je! Ajvar je najbolja zimnica, pogotovu ako je ljut!
|
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Ajvar od plavog paradajza
Sastojci
6 kg plavog paradajza
3 kg crvenog paradajza
1 l ulja
200 ml vinskog sirćeta
150 g šećera
250 g senfa
so (po ukusu)
Priprema
Plavi i crveni paradajz oprati, prosušiti i ispeći. Ostaviti da se prohladi, oljuštiti i samleti na vodenici za meso. Dodati 1/3 ulja (malo zagrejanog), sirće, šećer i staviti da se kuva tj. prži. Povremeno promešati (prvih 40 min.), dodati još 1/3 ulja i nastaviti, uz neprestano mešanje, s prženjem. Zadnjih 10 min. tj. pri kraju, dodati ostatak ulja i senf.
Vruć ajvar sipati u vruće, sterilisane tegle (ostaviti za jedan prst do vrha prazno), zaliti 1 čajnom kašičicom ulja i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene tegle uviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti da stoje. Tegle do upotrebe, ostaviti na prohladno mesto (podrum).
P. S. Ajvar je upržen tj. gotov, kada se kašikom kojom se meša pređe po dnu, a iza nje ostaje trag. Po želji dodati konzervans (po uputstvu sa kesice).
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Ajvar sa šargarepom
Sastojci
12 kg crvene paprike
2 kg plavog paradajza
2 kg crvenog paradajza
2 kg šargarepe
1,5 l ulja
2 kašike šećera
so (po ukusu)
Priprema
Paprike, crveni i plavi paradajz oprati, izbrisati tj. prosušiti i ispeći. Pečene ostaviti da se prohlade, oljuštiti i samleti na mašini za meso. Dodati 1/3 ulja i staviti da se prži. Povremeno (prvih 40 min.) mešati, dodati još 1/3 ulja i uz neprestano mešanje nastaviti s prženjem. Deset minuta pred kraj prženja, dodati ostatak ulja, šećer i so po ukusu. Prženi ajvar, (još vruć) sipati u vruće, sterilisane tegle (ostaviti za jedan prst do vrha), posuti 1 čajnom kašičicom ulja i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene tegle uviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti. Do upotrebe tegle ostaviti na tamno i prohladno mesto (podrum).
P. S. Ajvar je upržen tj. gotov, kada se kašikom kojom se mesa pređe po dnu, a iza nje ostaje trag. Po želji dodati konzervans (po uputstvu sa kesice).
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
Ajvar sa plavim patlidžanom
Sastojci
5 kg crvene mesnate paprike
1 kg plavog patlidžana
1,5 čaša ulja (300 ml)
1 šolja sirćeta (50 ml)
beli luk po ukusu (ko voli)
Od ove količine povrća dobije se oko 4,5 kg ajvara (devet teglica po 500 g)
Priprema
Ispeče se paprika, ostavi da se ohladi (prekrivena, da bi se lakše oljuštila).
Paprika se oljušti, očisti od semena i peteljki i ostavi u đevđir da se ocedi.
Plavi patlidžan se ispeče, ohladi i oljušti.
Izvade mu se semenke i takođe se ostavi da se ocedi. Paprike se samelju i smesa se prži na ulju, uz stalno mešanje.
Na polovini prženja doda se plavi patlidžan, posoli i dospe malo sirćeta, pa se sve uprži zajedno.
Kada je gotovo, sipati u tegle i staviti u toplu rernu da se zapeče.
Da bi se ajvar bolje sačuvao, po njegovom vrhu se može premazati sloj masti, koju ćemo pre upotrebe skinuti.
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|