www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

peciva
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uskršnja korpa

Sastojci

1 kg brašna
14 g suvog kvasca
4 kašike šećera
1 čajna kašičica soli
½ l mlakog mleka
50 g putera
2 jajeta
1 limun (kora)

Ostali materijal:

2 žumanca
2 kašike mlake vode

Priprema
Prosejano brašno (950 g) pomešati s kvascem, dodati šećer, so, otopljen puter, mlako mleko, istruganu koru limuna i testo dobro izraditi. Dodati ostalo brašno, zamesiti glatko testo, oblikovati u polu loptu i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 min da odstoji. Testo premesiti i podeliti na 34 jednakih delova. Od 30 razvući tj. oblikovati valjke dužine 85-90 cm. Aluminijsku foliju postaviti na sto, preko naneti prvo 4x4 valjka upletena, a zatim jedan do drugog s razmakom od 0,5 cm naneti tj. uplesti svih 30 delova.

Pripremljenu mrežu pažljivo preneti na okrenutu – prevrnutu činiju (postavljena u pleh s papirom za pečenje), malo pritisnuti rukom i deo koji prelazi preko činije, zajedno s folijom iseći. Skinuti testo s folije, premesiti ga i podeliti na dva dela. Od svakog dela razviti valjke dužine 30 cm, uviti jedan preko drugog, premazati belancem i staviti na površinu prevenute korpe – dno korpe. Od 2 dela testa napraviti obruč korpe (uviti jedno preko drugog), premazati belancem i naneti na širi deo tj. veći krug mreže (deo koji stoji na papiru za pečenje.

Celu mrežu premazati umućenim žumancima pomešanim s mlakom vodom (2 kašike) i staviti da se peče. Peći na 200°C oko 40-45 min u zavisnosti do šporeta. Posle 15 min pečenja pokriti testo papirom za pečenje. Pečenu mrežu – korpu ostaviti 10 min da odstoji, pažljivo okrenuti na tacnu i izvući činiju. Foliju skinuti tj. izvući iz korpe i ostaviti da se ohladi. Na ohlađenu korpu naneti – zabosti dršku, staviti uskršnja jaja i postaviti na sto.

Drška korpe: uzeti jednu žicu koja se dobro savija, izmeriti obim pečene korpe i saviti je. Žicu uviti tankim slojem aluminijske folije (ostaviti na krajevima po 1-2 cm bez uvijanja s folijom i testom), a preko uplesti – naneti pripremljeno testo. Dršku peći na 180°C oko 14-16 min. Pečenu ohladiti, a zatim na ohlađenu korpu naneti – zabosti.

PS. Gore navedene količine su za činiju dimenzija R=24 cm.


 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uskršnja mlečna pletenica

Sastojci

300 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
200 g pšeničnog glatkog brašna tip 500
1 kesica suvog instant kvasca
2 jajeta
so
50 g maslaca
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera 200 ml mlijeka
limunova korica
grožđice po želji
Za premazivanje:
1 bjelance

Priprema

Brašno dobro pomiješajte s kvascem, dodajte šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i naribanu limunovu koricu.
Malo promiješajte pa toplim mlijekom i umijesite glatko tijesto.
Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže.
Dignuto tijesto lagano premijesite i razdijelite na dva dijela, i to jedan komad od 1/3 tijesta, a drugi od 2/3 tijesta. Oba komada oblikujte duguljasto, svaki zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite dvije pletenice jednako dugačke.
Užu pletenicu položite na širu, ostavite još kratko rasti, premažite bjelancetom, pospite šećerom i stavite peći oko 50 minuta na temperaturi od 180°C.
Posluživanje
Mliječnu pletenicu možete poslužiti za uskršnji doručak sa šunkom, kuhanim jajima i mladim lukom.

Savet

U tijesto možete umiješati grožđice ili kandirano voće.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uskršnja pogača

Sastojci

900 g brašna
14 g suvog kvasca
125 g putera
50 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
½ l kisele vode

Ostali materijal:
2 kašike brašna
1 žumance
1 kašika mleka
uskršnja jaja
polovine ljuske jaja

Priprema
Prosejanom brašnu dodati kvasac, so, šećer (promešati), otopljen puter, ulje i kiselu vodu. Testo mutiti 10 min pa prebaciti na podlogu, posutu 1 kašikom brašna i mesiti dok se sve brašno s daske ne utroši. Oblikovati poluloptu, premazati s malo ulja i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi oko 90 min. Testo premesiti i podeliti na dva dela. Jedan deo podeliti, razviti trake dužine 60-70 cm i iste uviti (prebacivanjem jedne preko druge).

Ostalo testo naneti u pleh podmazan uljem, okolo blago preći hladnom vodom i naneti upletene trake. Na sredini testa staviti ½ ljuske jaja, premazati pogaču mešavinom jaja i mleka i ostaviti još 30 min da odstoji na sobnoj temperaturi. Pleh poklopiti i peći oko 20 min na temperaturi od 180°C. Skinuti poklopac i nastaviti s pečenjem još 25-30 min.

Pogaču staviti u pleh 10 min. da stoji, izvaditi ljuske jaja i prebaciti je na tacnu za serviranje. Na mestima gde su bile ljuske staviti uskršnja jaja, pokriti pogaču i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 1 h.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uskršnji venac

Sastojci

1,150 kg brašna
6 jaja
300 g šećera
250 g otopljenog putera
150 ml toplog mleka
2 vanilin šećer
2 kesice suvog kvasca (2x7 g)
4 kašike Ouzo
1 narandža (izrendisana kora)
1 čajna kašičica soli

Ostali materijal:
žumance
ljuske jaja (1/2)

Priprema
Prosejati brašno, dodati kvasac, so, rastopljeni puter i rukom testo lepo promešati. Napraviti otvor (rupu) i dodati izrendisanu koru, rakiju, žumanca umućena sa šećerom i vanilin šećerom, umućena belanca i mlako mleko. Zamesiti glatko testo, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Kada naraste, podeliti ga na tri dela. Od svakog dela razviti testo u obliku valjka dužine 60–70 cm i plesti pletenicu.

Krajeve namazati sa malo mlake vode, pritisnuti i staviti u podmazanu tepsiju (veća R=34 cm). Rukom napraviti udubljenja, staviti oprane, obrisane i sa malo putera namazane, polovine ljuske od jaja (od onih jaja koja se upotrebe za mesenje iste), premazati žumancetom kojem dodati 4-5 kapi mlake vode i staviti da se peče. Peći na 220°C oko 10 min, zatim smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti sa pečenjem još 25-30 min. u zavisnosti od šporeta.

Kada je pečeno, izvaditi ljuske od jaja, poprskati sa malo hladne vode (umiti), zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, na mestima gde su bile ljuske jaja staviti kuvana i ofarbana jaja.

PS. Obično se stavi onoliko jaja koliko ima prisutnih u kući, a po želji kada se venac premaže žumancetom može se posuti listićima iseckanog badema ili susamom.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Štapići sa susamom

Sastojci

250 ml mleka
250 g masti (svinjske)
100 m vode (mlake)
1 kg brašna
2 kesica suvog kvasca (2x7 g)
2 kašičice soli

Ostali materijal:
200 g susama
1 kašičica soli
2 kom. jaja

Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, mast (sobne temperature), mlako mleko i vodu. Zamesiti glatko testo, oblikovati u polu loptu, staviti u sud, pokriti i ostaviti da testo naraste. Razviti koru debljine prsta, iseći trake - štapiće 1x7 cm, svaki štapić uviti tj. okrenuti 2-3 puta (kao bombonu kada zavijamo) i umočiti u umućena jaja. Pažljivo izvaditi iz jaja, uvaljati u mešavinu susama i soli, staviti u tepsiju postavljenu papirom za pečenje i peći. Peći na 200°C oko 13-15 min. u zavisnosti od šporeta.

P. S. Od istog testa mogu se napraviti kifle, male pogačice ili lepinjice.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Štapići sa sirom

Sastojci za više od 10 porcija

1/2 kg svežeg kravljeg sira
500 g margarina
1/2 kg brašna
1 prašak za pecivo
3 jajeta
1 pavlaka (po potrebi da se lepo umesi)
2 jajeta za premazivanje
100 g trapista za posipanje

Priprema

Margarin izmešati sa brašnom, dodati sir, jaja, prašak za pecivo i pavlaku.
Umešeno testo ostaviti pola sata da odmori.
Razvući tanko, premazati jajetom, posuti rendanim trapistom i seći tanke, male štapiće.
Peći na umerenoj temperaturi dok blago ne porumeni.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Susam lepinjice

Sastojci

120 g pšeničnog brašna
80 g kukuruznog brašna
kesica (15 g) praška za pecivo
100 g topljenog sira
Hochland-nežni (ili običan beli sir)
2 dl slatke pavlake
malo mleka
vezica seckanog peršuna
6 kašika susama
1 kašičica gamašio
so
još je potrebno:
rendani ementaler
aleva paprika
malo slatke pavlake za premazivanje
papir za pečenje
čaša prečnika 8 cm

Priprema

U posudu stavimo topljeni sir, malo ga izmutimo, dodamo pavlaku i mleko. Postepeno dodavajući
mešavinu brašna i praška za pecivo zamesimo testo.
U zamešeno testo dodamo seckani peršun, susam, gamašio i so. Testo izradimo, da se svi sastojci sjedine
(ako je potrebno dodamo još malo pšeničnog brašna).
Testo bi trebalo da bude meko ali kompaktno.
Posudu prekrijemo salvetom i ostavimo da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Na komad papira za pečenje pospemo sloj rendanog ementalera, testo istresemo preko sira, a na gornji sloj
pospemo malo aleve paprike i još ementalera.
Testo pritiskanjem razvaljamo na 0,5 cm debljine, ementaler uranja u testo i sjedinjuje se s njim.
Čašom vadimo lepinjice, stavimo ih u pleh (koji smo prethodno obložili papirom za pečenje), svaku premažemo
četkom umočenom u slatku pavlaku. Lepinjice ostavimo da odstoje još 15 minuta na toplom mestu.

Rernu zagrejemo na 180°C, rešetku stavimo na drugi donji nivo.
Lepinjice pečemo u zagrejanoj rerni 20 minuta tj. dok ne dobije lepu zlatastu boju.

Prijatno

NAPOMENA:
Od ovako pripremljenog testa mogu se uz pomoć kalupa praviti dekorativne korpice koje posle možemo
koristiti kao posude-činijice za razne vrste salata (tipa "ruska", tuna, olivije itd.)
Izvađene čašom lepinjice stavljamo u kalupe ili na prevrnuti mafin pleh. Da bi se dobio oblik korpice
stranice malo "nafaltamo" tj. u razmaku testo prstom lepimo za pleh da dobijemo talase.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proja

Sastojci za 4 porcije

1 1/2 šolja kukuruznog brašna
1 šolja brašna
1 šolja ulja
1 šolja kisele vode
1 šolja kiselog mleka
300 g sira
malo praška za pecivo
4 jaja


Priprema
Sve navedene sastojke pomešati sa izgnječenim sirom i u vangli dobro promešati. Sipati u podmazan pleh, peći na jakoj vatri.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proja sa čvarcima

Sastojci

½ kg kukuruznog brašna (belog)
300 ml vode (mlake)
400 g čvaraka
3 kom. jaja
1 kašika masti
1 kašičica soli
2 kašičice praška za pecivo

Priprema

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati so, umućena jaja, samlevene čvarke, vodu i sve dobro izmešati. Masu sipati u podmazan pleh, poravnati površinu, iseći na željene oblike, preliti otopljenom mašću i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 20 min. smanjiti temperaturu na 200°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 20-25 min. u zavisnosti od šporeta. Pečenu proju izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi, iseći i služiti.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proja sa prazilukom

Sastojci

5 jaja
200 ml mleka
200 ml ulja
300 g sira (starijeg)
1 prašak za pecivo
malo soli
20 kašika kukuruznog brašna
2 korena sitno seckanog prazi-luka

Priprema
Jaja se prvo (sasvim malo) umute, a onda se dodaju svi ostali sastojci. Dobro se izmeša i peče u dobro podmazanom plehu.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proja sa sirom

Sastojci

3 šoljice mleka ili kisele vode (šoljice su od crne kafe)
3 šoljice ulja
3 šoljice projnog brašna
3 šoljice pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
250 g sira (čvršćeg po želji)

Priprema

Sve gore navedene sastojke dobru izmešati, sipati u pleh i peći. Peći na 220°C 15-20 min, smanjiti na 200°C i nastaviti s pečenjem još 15-20 min u zavisnosti od šporeta.

P. S. Po potrebi dodati malo soli, što zavisi od sira tj. koliko je slan.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Proja sa zeljem

Sastojci

50 listova zelja
250 g kukuruznog brašna
250 g pšeničnog brašna
350 g kravljeg sira (mlađeg)
150 ml ulja
350 ml kisele vode
3 kom. jaja
1 kafena kašičica praška za pecivo
2 kafene kašičice soli

Priprema

Zelje oprati, očistiti i u slanoj, provreloj vodi, 1-2 min kuvati tj. blanširati. Zelje ocediti, ostaviti da se prohladi i sitno iseckati. Brašna pomešati sa praškom za pecivo, dodati so, umućena jaja, usitnjen sir, ulje, kiselu vodu i pripremljeno zelje. Masu izjednačiti, sipati u tepsiju (dobro podmazanu uljem), poravnati površinu i staviti da se peče.

Peći na 220°C 15–20 min., smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti s pečenjem još 15–20 min. u zavisnosti od šporeta. Proju izvaditi iz rerne, pokriti čistom krpom, ostaviti da se malo prohladi i uz sir, kiselo mleko, jogurt itd. služiti.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> peciva Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 4 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon