:: |
Autor |
Poruka |
Slejdž Gospodja Selektorka
|
Godine: 46
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 4716 Mesto: Frankfurt/ Loznica
|
|
Vec se mesecima razmisljam dal da stavim spiralu ili ne.
Razgovarala sam sa dosta zena,i nekako sve imaju drugacije misljenje.Od nekih cujem da je jako bolno,da smeta,da zulja.Od drugih da je super,ne osecas je.A i da uz nju postoji mogucnost od trudnoce opet.Ja razmisljam o hormonalnoj spirali.
Zanima me kakva su vasa iskustva.
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Moje iskustvo iz ambulante, a i privatno, je da je među najboljim sredstvima intrauterini uložak, popularno nazvan spirala.
Jednostavno se uvodi u materičnu šupljinu, ne ometa normalne seksualne odnose, pruža visokoprocentnu zaštitu u dugom nizu godina, odmah po vađenju može se planirati trudnoća, pogodna je za partnere koji su u dugoj stabilnoj vezi i tako dalje!
Način na koji spirala sprečava neželjenu trudnoću jeste taj da u materici pravi blago zapaljenje, kao strano telo, čime remeti funkciju normalnog epitela.
Drugi način je to što je materična šupljina, da kažem, ispunjena spiralom, pa je jajašcetu nemoguće da se implantira, tj da počne da formira posteljicu.
Treće je dejstvo hemijsko, jer su spirale napravljene od srebrne ili bakarne niti (barem u SCG), koje polako otpuštaju jone i imaju spermicidno dejstvo, tj hemijski ubijaju spermatozoide...
Zaštita spiralom je dakle kao da istovremeno koristite dva sredstva: npr vaginalnu kapu ili dijafragmu, dakle mehaničko sredstvo, kojom samo pokrivate grlić, onemogućivši ulazak spermatozoidima iz vagine u matericu i npr neko hemijsko sredstvo (AB film, Patentex oval, Emko penu....).
A postotak zaštite je bolji, nema prekida u maženju ("E sad čekaj da...stavim prezervativ ...ili.... da se otopi vaginaleta ....ili....da stavim AB film ...." "E pa sad ti čekaj da se raznežim ponovo, kad mi prekineš maženje "
Glasam za!
Vratiću se ako treba.....
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
Eliot je sreda Odomaćeni član
|
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 1128
|
|
Cim se udam jednog lepog dana...cu turim spiralu
|
|
|
|
|
|
lovegoddess Veštica
|
Godine: 43
Datum registracije: 24 Feb 2005 Poruke: 6554 Mesto: Hidden island...
|
|
"SPIRALA" (IUU-INTRAUTERINI ULOŽAK)
Kod nas se ovo sredstvo kontracepcije popularno zove spirala zbog prvobitnog oblika plastičnih, nemediciranih spirala koje su počele da se koriste 60-tih godina ovog veka. Ove spirale danas ginekolozi više ne preporučuju, nego se koriste medicirane spirale.
Medicirane spirale - su intrauterini ulošci koje sadrže metale (bakar,srebro ili zlato) ili hormon progestin (sintetski napravljen hormon koji odgovara drugom ženskom hormonu, progesteronu). Kao i kontraceptivne tablete, spirale su najpouzdanija zaštita od neželjene trudnoće, ne ugrožavaju spontanost seksualnih odnosa, ali ne samo da nisu zaštita od polno prenosivih bolesti, nego u nekim slučajevima mogu pogodovati širenju infekcije u polne organe žene- matericu, jajovode, jajnike, pa čak i u malu karicu. Iz ovih razloga-povećana mogućnost infekcije polnih organa, spirale ne treba da koriste mlade devojke koje nisu rađale decu (zbog mogućnosti infekcije i steriliteta kao posledice upale), žene koje imaju više seksualnih partnera, koje nemaju redovne odnose, koje imaju neredovne menstrualne cikluse, koje su imale upale u maloj karlici. Dugotrajnom praksom se pokazalo da spiralu mogu da koriste i žene koje su imale carski rez- jedan ili dva (posle trećeg postoji mogućnost sterilizacije-podvezivanja jajovoda ukoliko žena to želi), bez ikakvih problema i komplikacija, mada su ginekolozi ranije smatrali suprotno. Ove žene i posle višegodišnje upotrebe spirala, pa čak i nekoliko spirala za redom, nisu imale nikakvih problema povezanih sa prethodnom operacijom. Metalne spirale ne smeju koristiti one žene koje imaju više od 40 godina, koje imaju obilne menstruacije ili miome na materici (dobroćudni izraštaji mišićnog tkiva materice). Za ova poslednja tri slučaja se preporučuju spirale sa hormonom progestinom ne samo kao pogodna kontracepcija, nego i kao lek. Naime, hormon progesteron dovodi do stanjivanja matericne sluzokože, i smanjivanja mioma, a količina menstrualnog krvarenja sa ovom spiralom je izuzetno oskudna. Progesteronska spirala Mirena- Levonorgestrel može ostati u materici 5 godina, a metalne spirale 3-5 godina. U Engleskoj i Austriji ginekolozi ostavljaju bakarne spirale i po 7-8 godina u materici žene. Za to vreme žena mora dolaziti redovno na kontrole kod ginekologa, jednom do dva puta godišnje, a u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta (neke žena ga zovu "belo pranje") odmah je potrebno javiti se na kontrolu i lečenje.
Pre stavljanja spirale potrebno je proveriti da ne postoji infekcija u vagini i grliću materice, pa ginekolog uzima potrebne briseve koji se šalju na analizu.
Nakon vađenja spirale, materična sluzokoža se odmah oporavlja i žena može ponovo ostati trudna, bez opasnosti po sledeće trudnoće.
|
_________________ El amor ha florecido en mi corazon a causa de tu amor. |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
Eliot je sreda je napisao/la sledeće: | Cim se udam jednog lepog dana...cu turim spiralu |
Ne moraš da se udaš da bi se dobro štitila od neželjene trudnoće!!!
Ja sam imala vezu koja je trajala mnogo, mnogo godina...divnu vezu u kojoj sam imala sve, sem što sam imala premalo godina da bih želela da imam i dete....
Pet godina me spirala štitila od trudnoće, od prebrojavanja plodnih i neplodnih dana i omogućila mi maksimalno opušten seks!
Znači, ponavljam se:
preporučujem!!!
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
Eliot je sreda Odomaćeni član
|
Datum registracije: 15 Jul 2005 Poruke: 1128
|
|
Veco, zar se spirala ne preporucuje zenama koje su rodile?
Ili mogu i devojke da ih koriste? Postoje li posledice za devojku koja nije ostajala trudna?
|
|
|
|
|
|
MamaMarina Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 49
Datum registracije: 07 Jul 2005 Poruke: 26
|
|
Ja sam je imala dugo i nisam imala problema....dala sam je izvadit jer sam zeljela jos jedno djete....i sada nakon zadnje trudnoce opet razmisljam da je stavim.....
za mene je to bila najbolja zastita....eh sad kako kome
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
Eliot je sreda je napisao/la sledeće: | Veco, zar se spirala ne preporucuje zenama koje su rodile?
Ili mogu i devojke da ih koriste? Postoje li posledice za devojku koja nije ostajala trudna? |
Ja sam imala spiralu, a nisam imala trudnoću pre nje!
U SCG, a verujem i svuda u svetu, spirale se prave u dve veličine, zavisno od toga da li je žena rađala ili nije, pa su naravno one manje za žene koje nisu rađale.
Ono što je jako važno jeste da u trenutku kad ti se spirala postavlja u matericu, nemaš nikakav zapaljenski proces ni na jednom od unutrašnjih polnih organa (dakle, ni upalu jajnika, ni materice, ni grlića, ni jajovoda).Poželjno je da imaš stalnog partnera, jer te to štiti od mogućnosti infekcije.
Spirala se u materičnu šupljinu uvodi relativno bezbolno, u vreme menstruacije jer je tada otvoren grlić materice, što olakšava posupak.
Prva menstruacija može biti nešto obilnija, ali to najčešće nije veliki problem.
Prva kontrola potrebna je nakon te menstruacije, da bi se još jednom proverio položaj, a kasnije se preporučuju kontrole na svakih 3-6 meseci.
Ista spirala može biti uspešan kontraceptiv do 5 godina.
Ukoliko se pravilno ponašaš dok se od trudnoće štitiš spiralom, nema razloga za strah da će biti ikakvih posledica.
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
lovegoddess je napisao/la sledeće: | .....nego u nekim slučajevima mogu pogodovati širenju infekcije u polne organe žene - matericu, jajovode, jajnike, pa čak i u malu karicu. Iz ovih razloga-povećana mogućnost infekcije polnih organa, spirale ne treba da koriste mlade devojke koje nisu rađale decu (zbog mogućnosti infekcije i steriliteta kao posledice upale), žene koje imaju više seksualnih partnera, koje nemaju redovne odnose, koje imaju neredovne menstrualne cikluse, koje su imale upale u maloj karlici. |
Vraćam se na ovaj deo koji je preuzet sa drugog sajta
da vam prenesem iskustvo iz ordinacije:
za ovih 11 godina profesionalnog bavljenja medicinom, nisam registrovala da je značajno veći procenat pojavljivanja upala genitalnih organa kod žena koje su imale spiralu u odnosu na one koje su se od trudnoće štitile na drugi način.
Jedino na čemu se insistira je poštovanje određenih pravila ponašanja:
jedan partner, lična higijena, adekvatna odeća.
Ali to bi trebalo da važi i inače, bez obzira na vid zaštite od neželjene trudnoće.
Dakle, ako često imate novog partnera, ako ne održavate ličnu higijenu, ako na -15 Celzijusovih stepeni hodate u tankim čarapama i suknji do gaća, naravno da ćete imati zapaljenske procese na genitalnim organima, imali u materici spiralu ili ne.
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
|
|
|
Mislim da sam se odlucila.Ipak cu da je stavim.Moj ginekolog mi preporucuje hormonsku spiralu,od koje ce mi (kako on kaze),mesecni ciklus biti mnogo kraci,bolovi ce nestati.Ja inace imam problema sa menstruacijom.Nenormalno obilna krvarenja imam,pa sam se plasila da to od spirale ne bude jos gore.
Ova,sto bi je stavila,traje 5 godina.Al joj je cena malo nenormalna.Kosta 350 evra.Jel to nije mnogo?
|
_________________ Bez tebe ne smem
ja ne umem
disati,smejati se, hodati |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
|
|
To je užasno mnogo!!!
Ne znam koliko su ovde, u SCG, ali sigurno je da nisu toliko.
Možda je bolje da je onda staviš ovde, ako dolaziš na odmor,
ista stvar za manje pare,
a da se tamo u Frankfurtu redovno kontolišeš!
|
i potpuno se izgubila!
|
|
|
|
|
|
|
Vidis o tome nisam ni razmisljala.To je stvarno super ideja.Samo ne znam kako bi mi doktor reagovao na to.Sigurno se on dobro u onu cenu ugradjuje.Al valjda je to moj izbor gde da je stavim.
Ozbiljno cu razmislliti o tome.
Hvala na ideji.A tako i tako se redovno ovde kontrolisem.
|
_________________ Bez tebe ne smem
ja ne umem
disati,smejati se, hodati |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|