:: |
Autor |
Poruka |
draganamj Dobro upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 30 Dec 2004 Poruke: 571 Mesto: pogodi gde
|
|
ŽENE se baš i ne mogu nadati da će promeniti loše navike svoga muža, poput gomilanja prljave odeće, laganja i neodržavanja obećanja, ali mogu barem pokušati, tvrde stručnjaci.
"Drsko je i gotovo nemoguće preodgojiti muškarca. Osobu ne možete menjati", tvrdi Regna Beer, bračna savjetnica u Goettingenu. No, ipak možete "izraziti želju".
Mnoge prepirke muža i žene izviru iz različitog kućnog odgoja i društvenih navika, tvrdi psiholog Michael Thiel. Devojčice već u ranom detinjstvu stiču društvene navike i razvijaju govor, dok dečaci uvežbavaju agresivnost i snagu, tvrdi.
"Majke dječaka više vole jake nego slabe sinove i tako ih usmjeravaju. Rezultat takvog odgoja često primećuju partnerice koje moraju trpeti dugotrajnu šutnju, odgađanje poseta lekaru i namerno zaboravljanje telefonskog poziva rodbini i prijateljima." - rekao je Thiel.
Kad je reč o kućnim "prekršajima" poput ostavljanja čarapa na svim mogućim i nemogućim mestima u stanu, oštre kritike samo još više pogoršavaju situaciju.
Od prijetnji i optužbi mnogo su bolji pregovori jer bi oni trebali navesti partnera na razmišljanje.
"Na partnera je najlakše utjecati kad međusobni odnosi nisu poremećeni", tvrdi profesor Julius Kuhl sa u Osnabruecku. On partnerima preporučuje da najmanje dva sata dnevno razgovaraju o onome što ih muči.
"Brak se mora negovati, baš kao što se automobil mora redovito voziti na servis. Kad se nešto pokvari, to se mora popraviti", tvrdi profesor.
Ako ih se upozori u pravo vrijeme, većinu se muškaraca može motivirati da naprave ono što im se zapravo ne radi, tvrdi Thiel. "Kad ispune zadatak, mnogi muškarci očekuju nagradu", kaže Thiel.
No, kad je reč o nekim ključnim pitanjima, najbolje je prihvatiti partnera takvoga kakav je. To se, recimo, odnosi na izbor odeće. "Pokušaj promene osobe u skladu sa svojim idealima početak je kraja svakoga odnosa. Voleti nekoga znači više razmišljati o drugome nego o sebi", tvrdi Thiel.
|
|
|
|
|
|
daracbubamarac Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 10 Apr 2005 Poruke: 263
|
|
Ja se slazem sa Thielom, nema smisla mjenjati osobu. Ako se zaljubis u nekoga, pa nemoj ga onda ici mjenjati i preodgajati. Sto se tice ostavljanja carapa na svim mogucim i nemogucim mjestima mislim da ce moja izabranica imati problema samnom.
|
_________________ We were somewhere around Barstow on the edge of the desert when the drugs began to take hold. |
|
|
|
|
SanyARMANI Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 15 Jan 2005 Poruke: 51
|
|
Zasto da ne?
Ako vec kod njega nesto ne valja to treba menjati u skladu sa njegovom voljom da on zeli takodje da promeni nesto sto ne valja.
|
|
|
|
|
|
milo_moje Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 21 Maj 2005 Poruke: 84 Mesto: velika gorica
|
|
ma čak i da želiš nekoga mijenjati, to je gotovo nemoguće... a i opet, kad ga promijeniš, nije to više ta osoba u koju si se zaljubio....
|
|
|
|
|
|
tv Upućeni član
|
Datum registracije: 12 Maj 2005 Poruke: 428
|
|
Ako mu nesto smeta pokusala bih da promjenim to. Ali samo male sitnice se mogu mjenjati, covjek je onakav kakav jeste, uzmi ili ostavi...
|
|
|
|
|
|
Dafna Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 08 Okt 2004 Poruke: 505 Mesto: negde
|
|
moze da mu se skrene paznja na neke lose stvari par puta, to moze da izadje na dobro, a o5 i ne mora... ja sam svom drugu rekla, kad pojedes nesto iz tanjira i ne planiras odmah da operes sudove, samo isperi tanjir pod vodom jer se posle lakse opere. Par puta sam mu to rekla i upalilo je!
tesko je da mi menjamo osobu, a drugacije je kada mi pozitivno uticemo na neku osobu da ta osoba pozeli sama da se promeni zbog nas...
ali ja ako nekog volim stvarno, nije mi problem i da sklanjam prljave carape koje on ostavi za sobom, niti da non stop spustam dasku na wc solji (ja je cak uvek i vratim dignutu, eto, da njemu bude lakse )
|
|
|
|
|
|
nana_andrija Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 53
|
|
Ako smo dovoljno strpljivi i sami dobar primjer, DA, samo nekad se mozemo desiti da ostarimo cekajuci. A treba i razmotriti ne radi li se mozda o beznadeznom slucaju, ima i toga koliko hocete...
|
|
|
|
|
|
*Nebojsa* Banovan! Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 31 Maj 2005 Poruke: 2027 Mesto: Zvornik
|
|
Mozemo ukoliko ta osoba zeli
|
_________________ Moja ljubavi hajde reci mi pa makar i lepo slazi mi-Da to nije istina da si moja jedina,nemoj plakati samo reci mi!!! |
|
|
|
|
buntownik Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Apr 2005 Poruke: 129
|
|
Ako neku osobu volimo onda je volimo zbog onoga sto ustvari jeste i tu nema sta da se mijenja. Ali...
Ako tu ima nesto da se promijeni smatram da i moze da se promijeni. Ja sam imao problem sa blazim narkoticima sto je moja djevojka uspjela da promijeni kod mene. Presao sam na teze hehe Salim se. Danas mi vise ne padaju na pamet.
Mislim da ljubav moze da promijeni vecinu stvari ili ruznih navika kod partnera.
|
|
|
|
|
|
schtranga Makedonsko devojče
|
Godine: 43
Datum registracije: 09 Feb 2004 Poruke: 1880
|
|
ja evo 4 godine se trudim da promenim kod njega jednu ruznu naviku i jok bre nikao opet si on po staro ... nece se on ni po sto godine promeniti ...sta kazu ljudi u Makedoniju : To se tele uci a ne vol
|
_________________ "Kakav bi život bio kada ne bi imali hrabrosti da baš ništa ne pokušamo?" |
|
|
|
|
buntownik Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Apr 2005 Poruke: 129
|
|
schtranga je napisao/la sledeće: | ja evo 4 godine se trudim da promenim kod njega jednu ruznu naviku i jok bre nikao opet si on po staro ... nece se on ni po sto godine promeniti ...sta kazu ljudi u Makedoniju : To se tele uci a ne vol |
Heh ako u startu ne promijenis te stvari onda tesko da ces i nakon par mjeseci a kamoli 4 godine. Moj recept za te stvari "Kako promijeniti partnera" je:
Pruzi da bi mogao/la nesto zauzvrat traziti!
Dakle sve je stvar dogovora. Promijenis ti neku losu stvar kod sebe koja njemu/njoj smeta te nakon toga mozes da kazes "...hajde sad ti promijeni to. Mislim da zasluzujem...". Ako to ne uspijeva onda vas partner nema postovanja prema vama.
A gdje je tu ljubav???
|
|
|
|
|
|
schtranga Makedonsko devojče
|
Godine: 43
Datum registracije: 09 Feb 2004 Poruke: 1880
|
|
buntownik je napisao/la sledeće: | schtranga je napisao/la sledeće: | ja evo 4 godine se trudim da promenim kod njega jednu ruznu naviku i jok bre nikao opet si on po staro ... nece se on ni po sto godine promeniti ...sta kazu ljudi u Makedoniju : To se tele uci a ne vol |
Heh ako u startu ne promijenis te stvari onda tesko da ces i nakon par mjeseci a kamoli 4 godine. Moj recept za te stvari "Kako promijeniti partnera" je:
Pruzi da bi mogao/la nesto zauzvrat traziti!
Dakle sve je stvar dogovora. Promijenis ti neku losu stvar kod sebe koja njemu/njoj smeta te nakon toga mozes da kazes "...hajde sad ti promijeni to. Mislim da zasluzujem...". Ako to ne uspijeva onda vas partner nema postovanja prema vama.
A gdje je tu ljubav??? |
ja sam promenila ali bas sve sto je on rekao da mu smeta .... izgleda cu morati i njega da promenim kao sto kazes nema postovanja prema meni .....valjda je to...
|
_________________ "Kakav bi život bio kada ne bi imali hrabrosti da baš ništa ne pokušamo?" |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|