:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bakalar na portugalski način (glavno jelo),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
800 g omekšanog bakalara
500 g krumpira
3 luka
5 jaja
1 češanj češnjaka
peršin
prokulice pirjane na maslacu (kao prilog)
maslinovo ulje
Opis:
Jaja pustite da se kuhaju 7 minuta. Bakalar operite, narežite ga na komadiće i potopite u hladnu vodu. Pustite da voda prokuha, kuhajte 10 minuta i ocijedite ga.
Krumpir skuhajte, ali vodite računa da ostane nešto tvrđi, ocijedite ga i ogulite. Jaja ogulite i narežite na kolutiće.
Fino usitnjeni češnjak i luk popirjajte na 3-4 žlice ulja.
U vatrostalnu posudu posložite jedan red krumpira, red bakalara, red luka i red jaja. Začinite solju i paprom, pa nastavite istim redoslijedom dok ne potrošite sve namirnice. Jelo začinite maslinovim uljem i zapecite ga 20 minuta na 200C.
Poslužite uz prokulice koje ste skuhali, ocijedili, posolili i popirjali na malo maslaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Gazpacho (predjelo),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
800 g rajčice
2 zelene paprike
1 manji krastavac
100 g luka
100 g jučerašnjeg bijelog kruha
4 režnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
2-4 žlice vinskog octa
sol
malo svježe mljevena papra
800 ml vode
1 žlica usitnjenog sezonskog začinskog bilja
1 zelena paprika za garniranje
1 glavica luka za garniranje
1 veća rajčica za garniranje
100-150 g bijelog kruha za garniranje
Opis:
U 8 dl vode stavite začinsko bilje, prokuhajte i ohladite. Kruh narežite na komadiće i namočite ih s malo prokuhane juhe. Očišćenu papriku, krastavac i rajčicu narežite na kocke. Zatim povrće stavite u električnu miješalicu (mikser), dodajte namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat i ohlađenu juhu od začinskog bilja. Sve dobro izmiksajte da dobijete homogenu smjesu. (Ako sve namirnice ne stanu u mikser odjednom, postupak ponovite 2-3 puta).
Dobiveni Gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu ili jušnik, začinite svježe mljevenim paprom i dosolite po želji. Pokriveno ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi.
Za garniranje: papriku, luk i rajčicu narežite na vrlo sitne kocke i to prije samog posluživanja Gazpacha. Kruh također izrežite na kocke i po želji ga popržite na malo maslaca. Narezano povrće i kruh složite svako posebno u male zdjelice koje stavite uz zdjelu s Gazpachom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Madera umak (umak),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
4 dl crnog vina (madeira)
100 g šećera
1 žlica senfa
1-2 l španjolskog umaka
1 žlica džema od marelica
1 žlica worcester umaka
3 žlice ketchupa
1 limun
1 naranča
50 g maslaca
sol
Opis:
Ulijte vino u lonac, dodajte šećer i senf pa kuhajte na tihoj vatri 5-8 minuta. Dodajte zatim španjolski umak, džem od marelica, worcester umak, ketchup i sok od limuna i naranče. Nastavite s kuhanjem još nekoliko minuta, a onda dodajte maslac. Osolite i još malo prokuhajte. Poslužite uz ovčetinu, divljač i sva crna mesa.
Španjolski umak
Sastojci:
10 kg telećih i goveđih kosti
1 kg zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak)
1 kg luka
50 g papra u zrnu 5-6 listova lovora
250 g koncentrata od rajčica
1 kg brašna
15 l vode
ulje
sol
Opis:
Operite teleće i goveđe kosti pa ih nasijecite na manje komade. Zelen i luk očistite, operite i narežite na listiće. Dublji lim premažite uljem pa poredajte kosti, zelen, luk, lovor i papar. Osolite i dobro izmiješajte. Stavite u pećnicu da se peče, povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vode. Pred kraj pečenja umiješajte koncentrat od rajčica. Kosti se trebaju ispeći kao pečenje. Pečene kosti izvadite rešetkastom žicom pa ih stavite u veći lonac. Sva masnoća treba ostati u limu u kojem su se pekle kosti. Zagrijte posudu bez masnoće, stavite brašno i uz stalno miješanje prepecite ga tako da postane smeđe. U lonac s kostima nalijte vodu, pustite da provri, a zatim umiješajte prepečeno brašno i kuhajte na tihoj vatri 24 sata. Procijedite. Nakon toga umak propasirajte nekoliko puta i kuhajte još 3-4 sata na tihoj vatri. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak. Španjolski umak koristite za pripremu drugih umaka ili poslužite uz sva crna mesa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Portugalska kamena juha (predjelo),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
8 šalica pileće ili neke slične juhe
0.5 kg kobasica, narezanih
0.5 kg kuhanog graha
0.5 kg krumpira narezanog na kocke
0.3 kg oguljene rajčice narezane na kocke
4 i pol šalice narezane broskve
0.5 kg repe narezane na kocke
2 poriluka
2 velike mrkve
1 mala kapula
4 režnja češnjaka
1 list lovora
Opis:
Sve sastojke narezane staviti u veliku posudu. Zakuhati i na laganoj vatri kuhati 2 sata, povremeno miješajući. Posoliti i popapriti. Može se pripremiti dan unaprijed.
Juha je nazvana kamenom jer grah sliči kamenčićima.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tamales de papa (glavno jelo),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
200 g pilećih prsa
3 krumpira
5 jaja (od kojih 2 kuhana)
100 g sira Trapist
300 g kukuruznog škroba
1 luk
1 paprika
50 g suhog grožđa
1 vrećica suhog kvasca
crne masline
100 g šećera
umak (kao prilog)
120 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Krumpir skuhajte, ogulite i ispasirajte. 2 jaja kuhajte 7 minuta. Maslacu primiješajte šećer, 3 žumanjka (jedan po jedan) i sir, dodajte kvasac, krumpir, kukuruzni škrob i snijeg od 3 bjelanjka. Ostavite tijesto da počiva 30 minuta, a šaku grožđica namočite u mlakoj vodi.
Narezani luk popirjajte na 2-3 žlice ulja, dodajte piletinu narezanu na komadiće i pustite da se pirja 6-7 minuta. Isključite štednjak i pustite da se jelo ohladi. Od tijesta napravite 16 polpetica koje ćete napuniti piletinom, komadićem kuhanog jaja, paprike, ocijeđenim grožđicama i maslinom bez koštice. Svaku polpeticu umotajte u aluminijsku foliju, složite u vatrostalnu posudu i pecite na 180 C 45 minuta. Tamales poslužite uz mirisni umak.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Portugalska kajgana
I kajgana može biti nešto više. Nabavite bakalar i prenerazite okupljene oko stola.
Sastojci:
450 g suhog bakalara
1 l mlijeka
3 žlice maslinova ulja
2 šalice tanko narezanog luka
sol
svježe samljeven crni papar
2 šalice nasjeckanog krumpira (na kockice)
12 jaja, razmućena
1/2 šalice nasjeckanih maslina
Upute za pripremu:
1. Namočite bakalar dva dana unaprijed u 1/2 l mlijeka, poklopite i ostavite u hladnjaku 24 sata. Sljedeći dan izlijte mlijeko, a ribu dobro isperite hladnom vodom. Umočite u svježe mlijeko i ostavite u hladnjaku na još 24 sata. Izlijte mlijeko pa opet isperite vodom. Obrišite pa razlomite na manje komadiće. Ostavite po strani.
2. U velikoj tavi lagano ugrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, posolite i popaprite. Pirjajte 4 do 6 minuta. Dodajte kuhani krumpir i bakalar. Nastavite pirjati 4 minute. Dodajte začinjena jaja, neprestano miješajte pa kuhajte daljnje 4 minute.
3. Servirajte i ukrasite nasjeckanim maslinama.
|
_________________
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Bakalar iz rerne
Evo jednostavnog recepta kako da spremite ovu čuvenu ribu, omiljenu u mnogim zemljama, a naročito u Portugaliji!
Priprema ovog ukusnog jela traje oko 45 minuta, a onda je spremno za serviranje.
* * * Sastojci:* * *
500 gr. smrznutog bakalara
peršun
timijan
ruzmarin
so i biber
1 jaje
prezle
brašno
1 limun
maslinovo ulje
puter ili maslinovo ulje
* * * Priprema:* * *
Bakalar odmrznite i pustite da se ocedi. Jaje umutite u činijici.
Sitno naseckajte sve začine, pomešajte ih s prezlama i toj smesi dodajte i narendanu koricu limuna.
Bakalar popaprite. Posudu za pečenje nauljite.
Bakalar uvaljajte u brašno, pa u jaje i prezle sa začinima.
Stavite ga u posudu za pečenje i pospite preostalim prezlama. Utapkajte sve prstima.
Po bakalaru poređajte nekoliko komadića putera, pa ga stavite u rernu na 180 stepeni.
Neka se peče oko pola sata, odnosno dok korica ne dobije zlatnu boju.
* * * Savet: U posudu za pečenje možete poređati i krompir narezan na tanke ploške, pa na njemu ispeći bakalar.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|