www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zimnica
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sušene višnje i trešnje


Zdrave i tvrde plodove očistite od peteljki i stavite na široku dasku prekrivenu stolnjakom.
Svaki dan dasku iznosite na sunce i povremeno okrećite voće rukom da se osuši sa svih strana. Kad su plodovi sasvim suhi, spremite ih u platnene vrećice i objesite na hladno i zračno mjesto



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Suhe kruške i jabuke


Zrelo voće ogulite i narežite na kriške. Složite ih na veći lim prekriven bijelim papirom i ostavite dva do tri dana u mlakoj pećnici. Nakon toga ih posložite na veću dasku prekrivenu stolnjakom i sušite na suncu. Sušeno voće spremite u platnene vrećice i ostavite na hladnom i zračnom mjestu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od šljiva


Zrele i tvrde plodove operite, odstranite im peteljke i na par mjesta probodite iglom.
Složite ih u staklenke i prelijte prokuhanim i ohlađenim sirupom (na 1 litru vode 35 dag šećera).
Staklenke zatvorite i kuhajte na pari 20 minuta

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jagode


U čiste i sterilizirane staklenke slažite jagode i šećer. Na dno stavite debeli sloj šećera, zatim jagode i tako dok ne napunite staklenke. Posljednji sloj mora biti šećer.
Staklenke zatvorite i ostavite na hladnom i zračnom mjestu

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grožđe u rakiji


Krupno bijelo grožđe operite i ocijedite. Grozdove razdvojite na male grozdiće sa po 3-4 zrna.
U staklenke slažite grožđe, posipajte šećerom u prahu (tako da na redu grožđa bude sloj šećera debljine 1 cm) i tako do vrha staklenki. Zadnji sloj mora biti šećer.
Prelijte jakom rakijom i zatvorite staklenke. Ostavite ih na hladnom i zračnom mjestu i nakon 6 tjedana grožđe je spremno za upotrebu

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 4:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ZIMNICA NA MEDITERANSKI NAČIN
Apulijske paprike

Pošto je vreme stavljanja zimnice, ovaj put donosimo i recept ove vrste, ali na mediteranski način.
Potrebno je: deset-petnaest mesnatih babura raznih boja, 200 grama inćuna u ulju (slane srdele, ringlice), a mogu i sardine ili skuše, 200 grama slanih kapara, dvadesetak češnjeva belog luka, veza peršunovog i bosiljkovog lišća, so, dosta vinskog sirćeta i kvalitetnog maslinovog ulja.
Dobro oprati i osušiti paprike, odstraniti im semenke i žilice i iseći ih na rezance (ne mnogo široke), pa desetak minuta prokuvati u sirćetu s malo soli. Izvaditi šupljikavom kašikom, ocediti i staviti na suvu krpu da se potpuno osuše i ohlade. Oprano peršunovo i lišće bosiljka potpuno osušiti. U vakuum-teglu, koju je najbolje prethodno malo zagrejati u rerni, pa ohladiti, ređati papriku, beli luk, inćune, kapare, lišće peršuna i bosiljka, do oko dva centimetra od vrha, ne sabijajući previše. Naliti maslinovim uljem da prekrije sadržaj tegle, pa je zatvoriti i ostaviti dan-dva. Ako je nivo ulja opao, dodati, pa ponovo zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu mesec dana, kada može da se upotrebi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasterizovani krastavci
SASTOJCI
Preliv

1,8 litra sirćeta
230 grama soli
300 grama šećera
8 litara voda
2 kesice konzervansa
slačica
biber u zrnu
mirođija
po 1 lovorov list za svaku teglu
NAČIN PRIPREME
Tegle s prelivom dobro zatvoriti i staviti u lonac sa hladnom vodom, koja treba da bude 1 cm ispod nivoa poklopca tegle. Između naređanih tegli, kao i ispod tegli, staviti papire (novine). Zagrevati lonac sa teglama do 70-80 stepeni (oko 20-30 minuta, dok krastavci ne počnu da menjaju boju). Skloniti lonac sa vatre i ostaviti da se hladi 20-30 minuta. Posle postepenog hlađenja, u lonac sa teglama sipati hladnu vodu tako da voda u loncu postane hladna. Pasterizacija je ovim završena.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kuvani paradajz
NAČIN PRIPREME
Za flaširanje kuvanog paradajza moraju se odabrati zreli i zdravi plodovi. Paradajz treba oprati, odstraniti mu zelene delove i iseći ga na kriške. Ovako pripremljen paradajz možete odmah kuvati, a možete ga i samleti. Ako spremate nesamleven paradajz, dovoljno je da ga kuvate 15-20 minuta. Dalje ga treba pasirati, pa ga ponovo staviti u šerpu i kuvati do željene gustine. U ovaj paradajz, pri kraju kuvanja, treba dodati, po ukusu, malo soli, šećera, iseckanog peršunovog lista i mlevenog bibera. Ako želite da paradajz ima ljutinu, sameljite nekoliko ljutih papričica i dodajte ih za vreme kuvanja.

Dok se paradajz kuva, pripremaju se flaše; one moraju biti potpuno čiste, oprane, dobro osušene i zagrejane na temperaturi od 120 stepeni. Kuvani paradajz sipati čistom kutlačom u flaše, zatvoriti ih celofanom koji dobro prianja uz grlić flaše i učvrstiti gumicom. Ovako povezane boce staviti na suvo i toplo mesto i pokriti debljim pokrivačem, da bi se što duže održala toplota koja vrši sterilizaciju. Potpuno hladne flaše staviti na suvo i hladno mesto.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Opste upute



Prije nego sto pocnete da pripremate zimnicu dobro pregledajte tegle u koje cete spremati zimnicu. I najmanja napuklina izazvat ce pucanje tegli kad je budete punili vrucim sadrzajem ili sterilizirali.

Osobito dobro provjerite patentne boce, koje nikako ne smiju biti okrnjene. Gume nekoliko minuta prokuhajte i do upotrebe ostavite u hladnoj vodi.

Provjerite rubove grla ili otvora, moraju biti sasvim gletki, neokrnjeni. Staklenke prokuhajte, kad vadite dodirujte ih samo izvana; nemojte brisati, vec ostavite da se ocijede.

Posude za pripremanje zimnice mora biti narocito pazljivo oprano, idealno je upotrebljavati posve novo, jos ne koristeno posudje. U protivnom dobro ga operite deterdzentom, da odstranite i posljednji trag masnoce, pa isperite kipucom vodom da unisti sto vise mikroba. Pustite da se ocijedi. Ako morate brisati, onda to cinite posve cistom ispeglanom krpom.

Zimnicu kuhajte u neokrnjenom emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posudu ( to posljednje ne dolazi u obzir kod ukiseljivanja!)

Provjerite nozeve, cjediljke i drugo poslude da budete sigurni da ne rda. Kuhace neka budu nove i to drvene.

Sito do plastike ili srune - ne od metala!

Dok priredjujete zimnicu, neprekidno perite ruke, to jest svaki put prije pocetka nove faze posla.

Voce i povrce treba u svakom slucaju prati bez obzira hocete li ga guliti ili ne. Perite pod mlazom vode i to hladne. Oguljeno voce ili povrce jos jenom operite! Ostavite u cjedilu da se dobro ocijedi.

Pazljivo izvagajte sve potrebno za zimnicu. Pogotovo kad obradjujete vece kolicine, iako je bolje rediti manje. Ako isprobavate novi recept, najprije napravite malu kolicinu.

Koristite samo prvorazredno posve zrelo i neosteceno voce i povece, to je uvjet da se zimnica ne kvari!

Drzite se strogo svih danih uputa!

U mikseru mozete samljeti prokuhane paradajze i mnoge vrste voca, ali bez kostica, jer kostice daju poseban okus.

Zimnicu pasterizirajte ( kuhajte u vodi i pari) u dovoljno sirokom lincu da se para dize s vece povrsine. No, lonac mora biti dovoljno dubok da staklenke budu uronjene. Naravno, najbolje je upotrebiti sterilizator ili ekspres-lonac. Nastojte da lonac bude od sto dobljeg metala da podjednako grije sa svih strana.

Tegle u koje stavljate vrucu zimnicu nece pucati ako ih poslije prokuhavanja drzite na toplom. Najprije ulijte jednu kasiku zimnice, pricekajte da se tegla jace zagrije, pa punite pomalo. Boce unaprijed zagrijte i do punjenja drzite na zagrijanoj krpi.

Nemojte tegle nikad puniti do vrha, neka uvijek ostne 2 cm do ruba!

Celofan ili pergament narezite na komade doboljno velike da pokriju staklenku. Odjednom rezite vise koada da ustedite vrijeme. Nakvasite i napnite dok je sadrzaj (ako je kuhan) jos topao. Povezite navazenim konopcicem ili gumicom, pa krajeve obrezite.

Napunjene tegle obrisite izvana da se ne priljepe za police.

Patent-boce izvadite jos tople iz vode, a metalne precke skinite tek kad se ohlade.

Drugog dana provjerite poklopce.

Na svaku teglu i bocu stavite naljepnicu sa naznakom sto je unutra i s tocnim datumom pripreme. Iako neke vrste, na primjer marmelade, mogu stajati i vese godina, ipak je bolje da se trose sto prije.

Tegle drzite spremljne na tamnom, suhom i svjezem mjestu. Na suhom da se ne stvara plijesan, na hladnom da se ne suse i na tamnom da ne svjetlosti sadrzaj ne gubi boju.

Povremeno, ali redovno kontrolirajte zimnicu. Tako cete na vrijeme ugledati prve znakove kvarenja. Onda ili odmah potrosite ili pokusajte spasiti kao sto je to objasnjeno u poglavlju "Hitna pomoc".

Kad iz vece tegle zelite izvaditi samo manju kolicinu, koristite drvene ili plasticne kasike, ne hvataljke.

Kemijski konzervansi koji se upotrebljavaju u spremanju zimnice otrovni su za mikroorganizme, ali nisu sasvim bez posljedica ni za ljudsko zdravlje. Kod nas npr. zabranjena je upotreba salicila u konzerviranju, jer je dokazano stetno djelovanje. Postoje drugi, dozvoljeni konzervansi.

Ako u pripremanju zimnice pazite na maksimalnu cistocu, ako se tocno drzite svih uputa za pripremanje i stavljate dovoljne kolicine secera ili soli ili kvasine(sirceta), te ako dosljedno pripremite sve propisane postupke - tada vam konzervans nece biti potreban, a zimnica ce biti zdrava.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hitna pomoc

Iako se pazljico drzite uputa, dogodi se da se sadrzaj poneke tegle pocne kvariti! No, ne morate se odmah ozlojediti, jer ako to opazite na vrijeme, pekmez, marmelada, dzem i drugo se jos moze spasiti.


Kristalici secera na povrsini. To znaci da pekmez nije dovoljno kiseo, uzroka moze biti vese:

1.Provrio je prije nego sto se secer dokraja otopio.

2.Stavili ste previse secera.

3.Pekmez ste previse mjesali za vrijem kuhanja.

4 Predugo ste ga kuhali.

LJEK: Prokuhajte pikmez i dodajte mu limunov sok. Ako kristala ima malo, bit ce dovoljno da neotvorenu teglu stavite u rernu i polako je zagrijavate da se secer otopi.



Plijesan. Kako se uvijek preporucuje da se zimnica kontrolira, pretpostavljamo da cete na vrijeme otkriti nastanak plijesni, jos u obliku malih, sivih tockica, kad sadrzaj jos nije pokvaren i kad se moze spasiti.

Uzroci:

1. Zimnicu ste stavili u vaznu staklenku

2. Niste stavili dovoljno secera.

3. Niste dobro zatvorili teglu.

4. Drzali ste je na vlaznom mjestu.

LJEK: Odstranite gornji sloj, a ostatak odmah potrosite. Mozete ga i prokuhati (dodajte malo secera), ali ako ima imalo promijenjen miris ili okus, radije sve bacite. Drugi put pripazite! Provjerite je li ostatak zimnice na suhom i tamnom mjestu!



Vrenje. Kod vrenja se zimnica pocne nadimati, javljaju se mjehurici.

Uzroci:

1. Losa kvaliteta voca.

2. Premalo secera.

3.Sadrzaj ste premalo kuhali.

4.Drzali ste na vlaznom i toplom mjestu.

LJEK: Ako na vrijeme opazite prve znakove, provjerite da li se promijenio okus, pa ako nije, prokuhajte i na svaku teglu dodajte sok od pola limuna. Najbolje je da sadrzaj odmah potrosite, dok se nije dokraja pokvario.



Prerijedak pekmez. Mozda je nacinjen od voca koje se tesko zgusnjava, a mozda ste stavili premalo secera ili ste pekmez prekratko vrijeme kuhali. Prokuhajte pekmez, ali ne predugo, jer kuhanjem unistavate okus i vitamine. Na svakih 45-50 dkg pekmeza dodajte po 5 dkg secera rastopljenog u tri kasike vode i sok od jednog limuna. Dobar lijek je i dadatak zelea od jabuka.



Prekuhan pekmez. (ali ne zagoren!) Kad otvorite teglu, dodajte pekmezu malo kipuce vode i promijesajte. Mozete i cijelu kolicinu iz svih tegli malo prokuhati s dodatkom vode i ponovo spremiti.



Presladak pekmez. Prokuhajte ga s malo vode i limunova soka.



Stari pekmez. I otvrdnuo pekmez, preostao od prijasnjih godina, bit ce jos dobar, a postat ce i ukusan ako ga prokuhate s malo vocnog soka ili soka od kompota.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sterilizacija zimnice u ekspres-loncu

Za sterilizaciju uzmite patentne boce kojima guma mora biti u izvrsnom stanju, a metalni drzac dovoljno cvrst.
U dnu ekspres-lonca mora biti podmetac, nikada tegle i boce ne stavljajte izravno na dno. Vode dodajte toliko da nikada lonac ne bude napunjen vise od polovice.

Svaku teglu zamotajte u staru krpu da se modusobno ne dodiruju.

Povrce kuhajte 35 minuta, izuzeci su; paradajz 25min, sparoge 40 min i gljive 60 minuta.

Voce kuhajte: jabuke, kruske i ananas 15 min, jagode, maline i grozdze 8 min, breskve, kajsije i sljive 12 minuta.

Kad istekne propisano vrijeme, pustite paru iz ikspres-lonca, ali tegle izvadite tek kada budu sasvim hlane.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prije pocetka pripremanja zimnice

Povrsina voca uvijek je pokrivena mnostvom zivih organizama - mikroorganizama - od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato voce treba vrlo pazljivo oprati. Cvrte i tvrde plodove najprije potopite na 5 -10 minuta u vodu, a zatim ih odbro operite u cjedilu pod mlazom vode. Osjetljivo i sitno voce stavite u sito i nekoliko ga puta uronite u posve cistu vodu, micuci sito tako da voda dopre do svake bobice. Voce perite brzo, da se ne raskvasi i ne pocne pustati sok. Osusite ga na krpi, pa tek onda ocistite. Izvadite kostice, al jagodama i malinama peteljke:
Voce treba razvrstati: najljepse plodove za kompote, a one manje lijepe za marmeladu i drugo.
Za ukuhavanje ne dolazi u obzir osteceno voce:
Odaberite uvijek posve zrelo voce, ali ne prezrelo, jer u takvom nema dovoljno pektina:
Voce za zimnicu ne smije biti vlazno, zato ne pravite zimnicu nakon kise:
Boja ociscenog voca se na zraku, pod utjecajem kisika, mijenja, a a i vitamini se djelomicno raspadaju. Zato je najbolje voce cistiti neposredno prije pripremanja zimnice.
Kiselina iz voca moze se spojiti s metalom posude, pa zato po mogucnosti kuhajte voce u emajliranim posudama ( kojima emajl nije okrhnut!) ili u onima od nerdjajuceg celika. Ako takovg posudja nemate onda voce brzo skuhajte i smjesta izvadite iz metalne posude. Nipsto ne upotrebljavajte bakrene i picincane posude!
Stavljajte propisane kolicine secera. Ako ga stavite premalo, morat cete dulje kuhati, a time voce gubi na kvaliteti, ikusu i boji.
Voce i secer mjerite na vagi, ne u posudicama za mjerenje.
Kad za zimnicu koristite skuhani sirup, pazite da se secer dokraja otopi.
Voce koje nema dovoljno pektina (jagode, tresnje, dinje) teze se zgrusava, pa mu dodajte sok od ribizla, jabuka, naranaca ili limuna, i kuhajte na jakoj vatri.
Ako stavljate sredstvo za zgrusavanje (zeliranje) kojim se mnogo skrcuje vrijeme kuhanja, a time se bolje sacuva boja, okus i sastojci zimnice, tada se najtocnije drzite uputa.
Nemojte nikad kuhati pedugo, ali ni prekratko. Nemojte mijesati prejako, ali ni preslabo.
Gotovu zimnicu stavljate u tegle velicina kojih ovisi o broju ukucana, tako da se odmah potrosi cijela kolicina. Otvoreni pekmezi, marmelada i sltko mogu stajati 2-3 tjedna ako su dobro poklopljeni, ali su mnogo bolji dok su svjezi. Zimnica priredena s alkoholom moze se otvoriti, pa opet zatvoriti, a da se ne pokvari.
Za spremanje zimnice najbolje su posude od stakla, ali u obzir dolaze i glinene, ako su iznutra ocakljene, drvene, pa i metalne, ako im je emajl potpuno neostecen. Neka imaju siroku grlo (osim za kokove) da se lako u njih stavljaju sastojci i zimi vade.
Ako vam smocnica (spajza ili ostava) nije posve suha, stavite na povrsinu pekmeza i marmelada sloj (3-4 cm) secera u prahu.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Zimnica Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 2 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon