www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 31, 2005 8:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seci ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, mozete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja.

Vrlo cesto miris znoja se ne uklanja sa vunene odece ni posle pranja. U tom slucaju u vodu u kojoj perete vunenu tkaninu stavite saku soli.

Zamrznutu hranu drzite naduze 24 casa posle vadjenja iz zamrzivaca

Cim povrce za salatu iseckate, odmah ga prelijte mešavinom ulja, surceta i zacina, tako cete spreciti suvišan gubitak vitamina. Iz istog razloga, ne preporucuje se da se salata od svezeg povrca priprema mnogo ranije, vec neposredno pred obrok



_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 31, 2005 8:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kackavalj i druge vrste sira ne treba drzati u najhladnijem delu frizidera, jer gube ukus. Medjutim, ako zelite da komad mladog kackavalja isecete u sasvim tanke kriške, stavite ga na 10 minuta u friz, da se stegne

Dzigerica ce biti meksa i ukusnija ako se na svako parce pre przenja sipa po nekoliko kapi vinskog sirceta. Nikako netreba soliti pre, vec posle przenja, inace ce biti zilava

Soku od pecenja mozete dodati malo kisele pavlake, pa ce te dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinac ili rezance.

Toplo belo vino mozete brzo da ohladite ako bocu do grlica stavite u mesavinu soli i vode. Dodajte jos neku kocku leda i za 20 minuta bice hladno.

Jabuke i krompir mogu se odlicno uskladistiti u podrumu ako dno gajbe prekrijete liscem paprati. Tako ce krompir i jabuke dugo biti svezi.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 31, 2005 8:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cvekla - Isprati, potopiti u rastvor boraksa, potom oprati. Kari - sprati u mlakoj vodi, zatim protrljati u glicerinskom rastvoru i posle pola sata isprati.

Ako puding nece da se stegne, namocimo nakoliko listova zelatina, rastopimo ih u toploj vodi i umesamo u masu. Stavimo na hladno.

Ako secer u prahu ima grudvica , razbijamo ih oklagijom ili ostruzemo u zicanu cediljku.

Ako majonez progrusa u drugoj posudi umutimo zumance sa malo soli i nekoliko kapi ulja i neprestano mesajuci dodajemo progrusan majonez

Ako se mleko u prahu stvrdne, sameljemo ga u mlinu za mlevenje badema.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:31 am    Naslov poruke: Saveti Na vrh strane Na dno strane

Saveti mladoj domaćici

Da jaja “na oko” ne bi prionula za dno tiganja kad ih pržite na maslacu, prvo zagrejati maslac, pa kad se istopi poprašiti sa malo brašna i odmah razbiti jaja.

Šlag za tortu se ne može umutiti. Umešati u šlag jedno belance, pa posudu staviti u frižider da se dobro rashladi. Izvaditi posudu i šlag umutiti žicom – postaće vrlo brzo čvrst.

Kamenac koji se nataložio u posudi najlakše je očisiti ako u sud sipate malo soda vode i stavite dva sirova krompir, pa sve to dobro prokuvate.

Da bi pečenje bilo sočnije, treba u pleh u kome se peče staviti rešetku, tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para dopire sa svih strana i doprinosi da meso lepo omekša i bude sočno.

Ako želite da omlet bude sočan, onda prilikom mućenja za svako jaje dodati po kašičicu vode i po kašičicu mleka. Pa zatim pržiti na tihoj vatri da bolje naraste.

Ako treba da prelijete neko obareno povrće zagrejanim maslacem ili da propržite prezle, a da tom prilikom maslac (buter), ne pocrni, najpre treba u tiganj kanuti koju kap ulja.

Da cveće duže traje – u zagrejanim prostorijama sečeno cveće brzo se razvije i uvene. Zato treba krajeve stabljika, pre stavljanja u vodu, protrljati okrajkom sveće, pa će cveće održati svežinu mnogo duže.

Kad vaza propušta vodu – oštećenu površinu vaze spolja i iznutra dobro istrljati oljuštenim čenom belog luka i ostaviti 24 časa. Posle toga u vazu se može sipati voda i staviti cveće – vaza će biti nepromočiva.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Umetnost serviranja jela

Na šta treba obratiti pažnju? Pre svega na boje jela.

Hladno predjelo može se dekorisati kolutovima paradajza, kriškama obarenog jajeta, komadićima paprike, rotkvicama sečenim poput cvetova, prstenovima luka, listićima radiča, zelenim i crnim maslinama, peršunovim lišćem.

Salata od pirinča izgledaće lepše ako je uokvirena venčićem strugane cvekle ili šargarepe.

Efektno na trpezi izgledaju “korpice” od paradajza. Pardajadz dobro rashaladiti u frižideru. Zatim na zaobljenom delu gore oštrim nožem zaseći široku “dršku” , a okolo i unutra izvaditi sredinu. U ovako oblikobane korpice može se staviti malo ruske salate, neko obareno povrće, špargle recimo ili rolnica šunke.

Tek malo zapečen paradajz u pećnici izvrstan je dodatak šniclama ili obarenoj boraniji. Meso ili boraniju staviti na sredinu tanjira, a okolo preko listića zelene salate poređati propečen paradajz.

Umesto zelene salate između paradajza mogu se staviti buketići kovrdžavog peršuna.
Povrće se može servirati u plitkoj posudi sa pregradama, tako da se smenjuju grašak, loptice barene šargarepe, onda pirinač, spanać, sitan krompir itd.

Voditi računa o tome da bareno povrće treba staviti u zagrejanu posudu, preliti ga zagrejanim maslacem i držati do služenja na toplom.

Da biste stekli veštinu serviranja ne morate čekati neku izuzetno svečanu priliku, već to činite kad god imate vremena , pa će vam to preći u naviku i neće zahtevati neki poseban trud.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ponešto o vinu

Potrebno je poznavati karakter pojedinih vina da ne biste pogrešili u izboru.
Uz laka jela idu laka vina, a uz teška jela punija vina. Vina se ne piju izmešana.
Belo vino se pije pre crnog. Lakše vino pre teškog i oporo vino pre slatkog.
Šampanjac, poslužen na završetku obroka doprinosi boljem varenju i poboljšava raspoloženje.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:34 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Korisni saveti

Ostaci šlaga
Ako imate preostali šlag možete ga ukrasnim špricom oblikovati u loptice na aluminijumskoj foliji i tako ostaviti da se zamrznu. I onda ih možete koristiti po potrebi, recimo za deserte ili za kafu.


Salama
Salama će duže trajati u frižideru ako se uvije u aluminijumsku foliju.


Ćufte
Ćufte se neće raspadati ako se pripreme sa prezlama, umesto sa hlebom.


Patišpanj
Patišpanj će biti mnogo ukusniji ako se trećina brašna zameni sa skrobom.


Dobro pečeno meso
Meso prvo prporžiti na ulju da bi se zatvorile pore i sokovi ostali u mesu. Onda sipati instant supu i staviti meso da se krčka u pećnici.


Barenje povrća
Brokoli, grašak ili boranija ne kuvaju se predugo. Treba ih ubaciti u ključalu slanu vodu na pet minuta i brzo ohladiti hladnom vodom da bi sačuvali lepu boju.


Da bi krompir bio sočniji
Potrebno je krompir iseći na kolutove iste debljine i pažljivo poređati u pleh, a onda ga preliti mlekom i pavlakom.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Deset saveta o mesu
1.
Meso za roštilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pečenja na roštilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim pečeno, jer so izvlači vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapečen biber ima neprijatan ukus i miris.
2.
Mleveno meso biće vazdušastije i manje kalorično ako se pomeša sa nemasnim krem sirom umesto sa prezlama ili hlebom.
3.
Pileće meso će imati hrskavu koricu ako se tokom peèenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.
4.
Ako vam je sok od pečenja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tečnost i nastavite pečenje koliko je potrebno da meso omekša.
5.
Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinač ili rezance.
6.
Kada meso ili povrće želite da pečete u aluminijumskoj foliji, stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pažljivo pokupite i savijte, da za vreme pečenja ne bi iscurio sok. Dobro je znati da pečenje u aluminijumskoj foliji traje malo duže nego pečenje u običnoj posudi.
7.
Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga hladnom vodom i ostavite četvrt sata u blagom čaju od kamilice.
8.
Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.
9.
Svako meso koje nameravate da pržite daleko je ukusnije i mekše ako ga prethodno neko vreme držite u mleku.
10.
Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako je ne treba soliti pre prženja, već posle, inače će biti žilava.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vina u jelima

Uz jela u kojima je upotrebljeno vino, služi se ista vrsta vina.
Vina se dodaju jelu da bi pojačala i istakla ukus jela.

* Crno vino - se dodaje jelima od: ovčetine, divljači, jakim čorbama i umacima.

* Belo lako vino - dodaje se: jelima od belog mesa (perad, ribe, teletina), svetlim čorbama i slatkim jelima.

* Cherry (šeri) – ide uz: teleći i pileći ragu, slatka jela.

* Madera – u: pikantne čorbe, dimljeno meso, jela od šunke.

* Jaka alkoholna pića i likeri - u voćne salate, kolače, sladolede i za flambiranje slatkih i slanih jela.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:45 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Korisno je znati

# Kada meso ili povrće želite peći u aluminijumskoj foliji, stavite ga na sjajniju stranu, a onda krajeve pažljivo savijte da ne iscuri sok u toku pečenja.

# Korica na pečenom kiselom testu biće lepša ako je premažete umućenim žumancetom ili belancetom umućenim sa kašikom mleka i na vrh noža soli.

# Kuvano meso ne vaditi iz čorbe odmah po kuvanju, već ga ostaviti do serviranja.

# Mleveno meso biće vazdušastije, ako se pomeša sa nemasnim krem sirom, umesto sa prezlama ili hlebom.

# Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.

# Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.

# Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliko deo važnih sastojaka.

# Sušeno povrće najbolje će se sačuvati, ako u posudu u kojoj ga držite stavite kašičicu soli i hermetički zatvorite.

# Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom pečenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.

# Da bi escajg, čaše i posuđe od rostfraja očistili od kamenca, isperite ga nakon pranja u alkoholnom sirćetu i vodi. Onda ga ispolirajte suvom krpom - dobiće blistav sjaj.

# Ne treba prati jaja ako se odmah ne upotrebljavaju, jer će se pranjem odstraniti sloj koji je prirodna odbrana od mikroba.

Predmete od slame najbolje ćete očistiti limunovim sokom.

Alo želite da jaja ne izgube oblik pri prženju "na oko" , pre nego ih razbijete zamočite ih u vodu kojoj je dodato malo sirćeta.

Ako sveću ne možete uglaviti u svećnjak, stavite dno sveće u vrelu vodu.

Noževe ćete lako očistiti ako ih protrljate presečenim krompirom.

Ukoliko se vrh makaza za nokte istupio presecite njima nekoliko puta komadić šmirgl hartije.

Beli luk može biti otrovan ako dugo stoji. To možete oceniti, po boji, ne sme biti žut.

Oljušteni krompir neće pocrneti ako ga potopite u slanu vodu.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:47 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kuvanje paste

10 saveta za kuvanje paste na italijanski način.

# 1. Pastu treba kuvati u dubokom loncu, a vode ne sme biti više od tri četvrtine njegove visine.

# 2. Na 10 g soli ide 100 g špageta i 1 l vode.

# 3. Kada voda proključa, dodati špagete, smanjiti temperaturu tek onda kad se so rastopi.

# 4. Špageti se ne mešaju kašikom, već isključivo viljuškom.

# 5. Kuvati špagete u nepoklopljenom loncu.

# 6. Da bi se pripremile špagete na italijanski način treba pročitati uputstvo na kutiji. Špagete treba probati pre nego što ih ocedite, da bi se ako treba dokuvale.

# 7. Pastu ocediti, ali uvek sačuvati malo vode od kuvanja; Može se upotrebiti prilikom pripreme u tiganju, ili za razvodnjavanje preterano gustih sosova.

# 8. Treba zagrejati posudu u kojoj će se služiti špageti.

# 9. Pastu treba brzo začiniti i odmah poslužiti.

# 10. Ako se špageti služe kasnije, treba ih prekriti plastičnom folijom, i čuvati u frižideru, a sosom preliti tek pola sata pre služenja.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 10:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pomoć kod malih nezgoda u kuhinji


# Belanac neće da se umuti: dodati na vrh noža soli.

# Čaše su se usadile jedna u drugu: staviti ih u toplu vodu.

# Jaja pucaju pri kuvanju: dodati u vodu kašičicu soli.

# Jelo je prekiselo: dodati malo vode ili na vrh noža šećera.

# Jelo je presoljeno: dodati malo vode i sirovi krompir da se skuva u njemu, pa onda izvaditi krompir pre serviranja jela. Može se dodati i malo šećera.

# Jelo je prekipelo: ploču štednjaka posuti solju.

# Kolač neće da ispadne iz posude: Uviti posudu u krpu namočenu u hladnu vodu i češće menjati krpu.

# Mleveno meso se zalepilo za papir: ovlažiti hladnom vodom.

# Hleb se osušio: zaviti jedan sat u vlažnu krpu i zatim brzo prepeći u pećnici.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 9 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon