www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

stari srpski recepti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PEČENE ŠLJIVE

Kilogram šljiva očistiti od koštica, pa u svaku odmah staviti jezgro raha. Poređati šljive u pleh i preliti šeđerom (200 gr šećera na svaki kilogram šljiva) i peći oko 10 minuta na visokoj temperaturi. Ispečene šljive posuti mlevenim orasima.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ČEŠKE

Jednog celog brava iseći na komade, složiti u bakrač ili kotao, naliti vodom i kuvati da se odvoje kosti od mesa. Potom kuvano mese sa softom razliti u karlicu. Dok se ne ohladi, u to jelo stavljati stari kajmak. Jede se poluhladno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SAMARLUK

Sitno iseckajte veću glavicu kiselog kupusa, dve veće glavice crnog luka i jednu glavicu belog luka. Dodajte šoljicu pirinča i vode da ogrezne. Sve se to prokuva i zaprži zejtinom i alevom paprikom. Jede se vruće.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ČALABRCA

U proključalu vodu sipa se kašika ulja. Posebno se pripreme kore ("jupke"), koje se posle razvijanja malo pripeku. Kada voda provri, izlome se kore malo krupnije i stave u zemljani lonac sa onom proključalom vodom. Posle kuvanja od 5 do 6 minuta u to se sipa mleko i stavlja kajmak. Ovog jela malo se priprema, tek toliko da se "čalabrcne".

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BUNGUR

Samelje se ("probungura") pšenica ili kukuruz, ali da to brašno bude krupno. Može to zrnevlje i da se iseče. To se kuva u vodi, doda se slanina, posoli se i doliva mlekom. Kad se skuva u zemljanom loncu, u bungur se stavlja stari kajmak. Jede se dok je mlako.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GOLOGLAVKA
Zovu je još i tuta.

Proseje se kukuruzno brašno, u koje se nadrobi sira i stavi dosta starog kajmaka. U to se sipaju umućena jaja sa uljem (po potrebi), malo kvasca i soli. Sve se to sipa u pleh i peče.

_________________


Poslednja prepravka: Yasmin datum Ned Nov 21, 2004 1:12 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

TATLIJE (URMAŠICE)


250 gr putera
750 gr oštrog griz brašna
5 kašika kiselog mleka
1/2 kg šećera za špin

250 gr masti
2 žumanceta
1 limun
2 čaše vode



Penasto umutite mast i puter, dodajte žumanca i nastavite da mutite, tada dodajte kiselo mleko i opet mutite. U ovu masu dodajte brašno pa zamesite testo. Kašičicom vadite urmašice i redjajte ih na pleh. Pecite desetak minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Urmašice su pečene kada blago porumene. izvadite ih i ostavite u plehu da se ohlade.
Limun narežite na krugove pa stavite sa šećerom i vodom na šporet da se ušpinuje. Špinovanim šećerom prelijte urmašice. Najbolje je ako su i kolač i špin hladni.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

TAŠCI SA PEKMEZOM


500 gr brašna
1 jaje
2 dl mlake vode
prstohvat soli

100 gr pekmeza od kajsija
50 gr mlevenog keksa
100 gr šećera u prahu



Zamesite čvrsto testo od brašna, jajeta, mlake vode i soli, i ostavite da se odmori petnaestak minuta.
Na stoljnjaku koji ste dobro nabrašnjali razvucite oklagijom veoma tanku jufku. Na jednu polovinu u pravilnim razmacima redjajte gomilice pekmeza. Zatim presavijte testo tako da praznom polovinom prekrijete polovinu na kojoj je pekmez. Radlom (ili nazubljenim nožem) secite jednake taške. Ostavite ih da se malo prosuše.
U većoj posudi stavite vodu da proključa, dodajte mrvicu soli i kašiku ulja.
Kada voda provri ubacite taške vodeći računa da vam se ne zalepe za dno. Kuvane taške procedite i stavite u činiju. Odozgo pospite mlevenim keksom, koji ste blago propržili na malo putera, i šećerom u prahu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

LENJA PITA


250 gr masti
1 jaje
3 žumanceta
1 prašak za pecivo
200 gr šećera
šoljica mleka
500 gr brašna

1 kg jabuka
100 gr mlevenih oraha
50 gr suvog grožđa
50 gr šećera u prahu
2 kašike prezli
cimet po ukusu



Penasto umutite mast, 200 grama šećera, 3 zumanceta i celo jaje. Dodeajte prašak za pecivo i mleko. Tada u ovu masu zamesite brašno tako da dobijete meko testo koje moze da se razvuče. Jednom polovinom testa prekrijte dno pleha koji ste prethodno namastili i pobrašnjali.
Jabuke ste prethodno narendali i pomešali sa orasima, prezlama, šećerom u prahu i cimetom. Dobro je da to uradite na samom početku tako da jabuke puste saft. Po potrebi dodajte joiš malo prezli da upiju saft od jabuka. Ovu masu stavite preko prvog sloja testa i sve prekrijte drugim slojem testa.
Gornju koru mestimicno izbockajte čačkalicom da ne bi ispucala i premazite je umućenim belancetom tako da dobije sjaj. Pecite 45 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 225 stepeni. Lenju pitu ohladite i secite na kocke. Možete je posuti šećerom u prahu ili služiti uz kuglu sladoleda ili šlaga.

_________________
 
salvinus
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 07 Nov 2008
Poruke: 1

neth_antilles.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 07, 2008 8:28 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vidim da se ovaj kombos kuva. Moj otac tvrdi da je njegova baba kiselila kupus sa uljem i belim lukom i zvala je to kombos. To se jelo kao salata. Da li neko zna taj nacin kiseljenja kupusa.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> stari srpski recepti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strana 9 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon