:: |
Autor |
Poruka |
foryou10 Iskusni član

|
Godine: 64
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903

|
|
Ovisi o kakvoj situaciji se radi.Ako se za postizanje nekog licnog cilja niko ne ugrozava po bilo kom osnovu cilj oprvdava sredstva.Uciniti zrtvu za postizanje cilja ugrozavanjem zivota drugog nije opravdano.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
 |
admirp Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 57 Mesto: sarajevo

|
|
sjecam se da smo jednom na casu filozofije bas na datu recenicu:cilj opravdava sredstvo" morali rjesiti dati problem: vi ste vatrogasac i morate spasiti osobe koje su zatocene u velikom pozaru na 3 spratu, imate ljestve koje maximalno mogu podneti dve osobe. zatocene su dvije osobe:
1. Einstein i vjerenica vaseg najboljeg druga
2. vasa dva najbolja prijatelja
koga biste vi spasili??
|
_________________ you'll never walk alone |
|
|
|
 |
slatka_breskvica *samo tvoja...*

|
Godine: 26
Datum registracije: 08 Jun 2006 Poruke: 8864 Mesto: USA

|
|
Nikako nisam za to da cilj opravdava sredstva..... Treba nekog da gazis i ubijas da bi bio sretan ili kao sto kaze Yasmin izmislis neki lek da bi spasao naciju.... Ako imas neki cilj u zivotu nemoj gaziti po ljudima da bi stigao do vrha,nego ih ako mozes zaobidji jer po meni je samo to uspeh ako uspes da ih zaobidjes,a ne gazis i stvaras srecu svoju,a nekom pravis ne srecu...
|
_________________ Happy & Married |
|
|
|
 |
borko_car Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 09 Jan 2006 Poruke: 38 Mesto: slavonski brod

|
|
pa ovisi koji je cilj i koje je sredstvo
da ako je cilj dobrotvorna svrha
[Edit by gilence: Pisanje poruke jedne za drugom, u istoj temi, gde to nije neophodno (SPAM-ovanje), strogo je zabranjeno Pravilnik-om.]
|
|
|
|
|
 |
milica-81 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 05 Jul 2006 Poruke: 40

|
|
da ali smo do odredjene granice
|
_________________ HALLO |
|
|
|
 |
martabg Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 09 Maj 2006 Poruke: 36 Mesto: e pazi da vam ne kazem

|
|
ako je cilj isplatjiv sredstva uglavnom nisu bitna
ali ipak sredstva treba da budu u granicama normale
[Edit by gilence: Pisanje poruke jedne za drugom, u istoj temi, gde to nije neophodno (SPAM-ovanje), strogo je zabranjeno Pravilnik-om.]
|
|
|
|
|
 |
Dejan71 Upućeni član

|
Godine: 54
Datum registracije: 17 Feb 2006 Poruke: 305 Mesto: NBGD

|
|
Iz ugla vernika- Mi nikome nismo dali zivot pa nismo pozvani nikome ni da ga oduzmemo, bilo kakav razlog da je!
Ateiste mogu da se podele na moralne i one sa malo manje morala tako da je tu vrlo sirok spektar odgovora
Moje misljenje- Za pravi (dobar) cilj uvek mora da postoji i pravo (dobro) sredstvo (Sta god bi mu to znacilo)
PS- Ipak je ovo forum za filozofiranje
|
|
|
|
|
 |
Djole_BG Dobro upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 22 Jun 2005 Poruke: 700 Mesto: Beograd

|
|
Mislim da treba jer zivot tako fukcionise,nesto mora da podje naopako da bi posle islo dobro jer neko mora da umre neko se tada radja,ruza uvene pa poraste nova ...
|
_________________ Cilj opravdava srestva !!! |
|
|
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 41
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
mislim da cilj opravdava sredstva ali nazalost to se danas pogresno tumaci tako da mnogo ljudi strada samo zbog pogresnog tumacenja reci ili necijeg cilja koji se krije iza tih reci ko npr kod amera........
|
|
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
Yasmin je napisao/la sledeće: | Vekovna, moralna dilema i ne samo to...
Da li vredi zrtvovati nesto zarad nekog viseg cilja, npr. zivot jednog coveka da bi se kasnije spasao grad, ili uciniti neko zlodelo, doneti smrt glad i bedu celom narodu da bi se kasnije spasao svet, ili testirati neke nove lekove na ljudima [koji umiru zbog testova] da bi se kasnijim razvojem istog leka spasli mnogi ljudi i buduce generacije....
Zanimljivo, zar ne.??.. pa da vas cujem... |
mislim da ne opravdava...opet sve zavisi od visine cilja i zrtve koja se treba priloziti...ali u sustini nema tog cilja koji opravdava zlo. Svesna sam toga da zivot vrlo cesto zahteva mnoge zrtve, da zahteva mnoga odricanja zarad nekog buduceg uspeha i nekih ciljeva koje smo sebi zacrtali, ali sve ima svoju granicu preko koje dalje ne ide...Zalosno je samo sto se ta fraza koja verovatno nije smisljena bas sa svrhom koja se danas podrazumeva sve vise zloupotrebljava..pa vrlo cesto vidimo ratna zbivanja i mnoga druga zla koja se dogadjaju u svetu a pravdaju se nekim drugim dobrim delima...jednostavno svet je izopacio svaku misao, te je vrlo tesko biti objektivan i odgovoriti samo sa da ili ne
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
mala_plava_18 Upućeni član

|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 292

|
|
Cilj ne opravdava sredstva.To bi znacilo ukoliko zelimo doci do neke sume novca(tj.cilja),mozemo uciniti zlocin.Ili ukoliko zelimo ozenjenog ili zauzetog decka.Da cilj opravdava sredtsva,to bi znacilo da je u redu rijesiti se osoba koje nam smetaju na putu.A sto se tice primjera o ubijanju jednog da se spase drugi,ni to mi nije ok.Jer nitko od nas nema pravo oduzeti tudji zivot.
|
|
|
|
|
 |
Berka Upućeni član

|
Datum registracije: 26 Jan 2006 Poruke: 404 Mesto: Holandija

|
|
ponekad cilj opravdava sredstvo
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|