www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bolna menstruacija...
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
MARINA-NS
Shukran La Kul Shi
Shukran La Kul Shi

Godine: 38

Datum registracije: 02 Okt 2005
Mesto: Kul Makan Wen Fi Shams (Novi Sad)

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 21, 2006 9:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pre godinu dana sam imala nemoguce bolnu menstrusaciju, 11 sati sam lezala u krevetu, molila Boga da umrem i sve to pred kevom, a ona je mene molila da zove hitnu pomoc, ja joj nisam dala, sve sam vikala proci ce, proci ce... e onda se samo secam da sam je pogledala i pitala je "ko si ti" i posle toga se niceg vise ne secam, keva mi je rekla samo da je mislila da umirem, probudio me je covek iz hitne koji me je samarao, okrenuo na stomak i dao mi 4 inekcije, te sekunde sam ustala iz kreveta bilo mi je super samo sto sam bila jako malaksala jer sam jako puno tecnosti izgubila. Lekar mi je prepisao saku lekova, secam se samo da mi je prepisao jedan brufen, jedan bensedin, jedan rapten k, jedan klometol-klometod (nisam sigurna kako se zove) i jos 3 vrste leka i to mi je rekao da pijem svaki mesec, i ako me ne prodju bolovi rekli su sigurno ce proci kad se porodim, naravno bolovi nisu prestali...

Prestala sam da pijem te lekove, jer mi je muka kad ih vidim, a nemam razloga da ih pijem kad boli svakako...

Sto ne moze nikad covek, to andjeo uvek moze, al' malo, malo mu treba, da ljudski oblik dobije i pravo lice otkrije malo, malo mu treba, da zavidi i udari da boli ga i krvari malo,malo mu treba, zato mi nista ne veruj i gresnom rukom ne miluj jer malo malo mi trebaaaaaaaa!

ljubica1105
Upućeni član
Upućeni član

Datum registracije: 21 Jan 2006
Mesto: BENKOVAC

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 14, 2006 2:55 am    Naslov poruke: Re: Bolna menstruacija... Na vrh strane Na dno strane

Jana-018 je napisao/la sledeće:
Zamolila big nasu Vecu da mi odgovori na ova pitanja...
Imam jako bolnu menstruaciju...
Nervozna sam,sve mi smeta,padaju mi na pamet svakakojake gluposti,svi me nerviraju..strasno..
Zanima me sta je dobro piti ili koristiti od lekova tokom menstruacije?
Ili neki savet koji bi mi dobro dosao? Rolling Eyes

Vjeruj mi meni je potpuno isto tako,znam i da placem od boli u donjem dijelu trbuha ali tada popijem tabletu ( zovu se Ketonal) i nakon nekog vremena stvarno mi postane puno bolje.

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 11:50 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šta da radim kada imam bolnu menstruaciju
Autor: Dragana Timotić Mijatović, klasični homeopata, 2005-07-22

Bolna menstruacija ili dismenoreja je problem koji pogađa većinu ženske populacije u bilo kom uzrastu. Ove tegobe su najčešće u ranoj mladosti, da bi se kasnije, pogotovu nakon porođaja polako smanjivale.

Najčešće već nekoliko dana uoči same menstruacije, ili na samom početku, mogu se javiti grčeviti bolovi, slični kolikama, u donjem delu stomaka; ponekad su povezani i sa mučninom, migrenom ili nesvesticom. Kod nekih žena su ovi bolovi toliko jaki da ih potpuno onesposobljavaju i primoravaju da ostanu u postelji.

Uzroci dismenoreje
U homeopatskom tretmanu je neophodno razmotriti sledeće: kada su se ti bolovi prvi put pojavili, da li su postojala neka oboljenja polnih organa, upala, infekcije ili gljivična oboljenja. Ukoliko su postojale neke od ovih bolesti, sledeće pitanje je da li su lečene na takav način da je organizam mogao da ponovo uspostavi svoje prirodne funkcije na normalan, dakle prirodan, način ili ne. Poseban je slučaj kada su prirodne telesne funkcije poremećene na veštački način, bilo da su u pitanju kontraceptivna sredstva ili neka hormonska terapija. U određivanju terapije važnu ulogu ima i emotivna strana – odnos sa partnerom. Ukoliko postoje neke poteškoće, tenzija ili nesuglasice, tada se ovi emotivni „grčevi“ često prenose i na materijalni nivo odnosno manifestuju se i u samom organizmu, u ovom slučaju kroz grčevite, bolne menstuacije.
[page]
Prirodna stimulacija vitalne sile
Zadatak homeopatskih lekova nije da potpiskuje simptome, poput veštačkih hormona ili lekova za umirenje bolova, već da podstakne vitalnu, ili životnu, silu da sama dovede organizam do isceljenja. U nekim slučajevima su neophodni konstitucionalni lekovi koji deluju dubinski kako bi omogućili samom organizmu da razreši blokade koje u njemu postoje.
Ovde ćemo navesti samo neke od akutnih lekova koji se najčešće koriste kod dismenoreje.

Aquilegia (kandilka)
Dismenoreja kod mladih devojaka, oskudna menstruacija, tupi bol koji se pojačava noću s desne strane krsta. Pored toga javljaju se i nesanica, nervozno podrhtavanje tela i osetljivost na svetlo i buku.

Belladonna (velebilje)
Menstrualni bolovi (najčešće pulsirajući) se javljaju iznenada i poboljšavaju se od mirovanja, toplote i ispravljanja (ispružanja) tela. Postoji i velika preosetljivost na svetlost, buku i potrese.

Caulophyllum (lavlja stopa – žuti ginseng)
Menstruacija nastupa pre vremena a pre toga se javljaju bolovi u krstima. Ponekad čak dolazi i do potpunog izostanka ili je menstrualno krvarenje oskudno. Bolovi u donjem delu stomaka su toliko jaki da ponekad mogu da zrače i u noge. Javljaju se i nesvestica i zimica – unutrašnje podrhtavanje koje se spolja ne može primetiti.
[page]
Chamomilla (kamilica)
Ovaj lek spada u grupu najvažnijih homeopatskih lekova protiv bolova uopšte. Pacijentkinja ne može da izdrži bolove koliko je prag osetljivosti snižen, neprestano ječi. Najčešće se javljaju na samom početku menstruacije, pacijent nema mira, ima potrebu da se kreće ali mu to ne donosi olakšanje. Poboljšanje nastaje od lokalne toplote (ne prevelike) i od svežeg vazduha.

Colocynthis (gorka jabuka)
Grčeviti bolovi u stomaku. Kao i kod Belladonne, poboljšanje nastupa od toplih obloga ili zagrevanja bolnog dela, s tom razlikom što je ovde pacijentkinji bole ako se zgrči (fetus položaj) i pritisne stomak.

Magnesium phosphoricum (fosfat magnezijuma)
Ovo je veliki anti-spazmodični lek i koristi se kod neuralgijskih bolova koji se poboljšavaju od jakog pritiska, toplote i vrelih pića. Menstrualna krv je tamne boje, ponekad je membranozna a često je prisutna i ovarijalna neuralgija.

Sabina (gluva smreka, somina)
Jaki menstrualni bolovi slični porođajnim. Ponekad se javlja i blago krvarenje između dva ciklusa. Menstruacija traje dugo, obilna je i učestala. Tamni ugrušci krvi a zatim se pojavljuje svetla krv. Bolovi u krstima (poput uboda noža) koji zrače napred u predeo materice ili stidne kosti. Bolovi se pogoršavaju od toplote i u toploj sobi a poboljšavaju na svežem vazduhu.

Veratrum album (čemerika)
Snažni bolovi slični kolikama koji su praćeni napadima nesvestice, hladnim znojem lica, bledilom, ponekad povraćanjem ili dijarejom kao i sklonost ka kolapsu.
[page]
Viburnum opulus (kartop, šibikovina)
Opšti lek protiv grčeva. Bolovi u vidu kolika u karličnom delu. Pacijentkinja obično ima svest o svojim unutrašnjim seksualnim organima. Pre menstruacije javljaju se bolovi koji vuku na dole, menstruacija često kasni, oskudna je, traje samo nekoliko sati, membranozna, neprijatnog je mirisa sa grčevitim bolovima koji zrače u noge. Bolovi u krstima i predelu stidne kosti koji se naročito ujutru pogoršavaju. Kod ovih pacijentkinja je karakteristično i to da su sklone ranom pobačaju i ovaj lek će često sprečiti i ovaj problem.

Xanthoxylum (američko žutilovo drvo)
Specifično dejstvo ovog leka je na nervni sistem i na sluzokožu. Koristi se kod neuralgijskih dismenoreja, kod pacijentkinja koje su nervozne, senzibilne i prestrašene, sa lošom kapilarnom cirkulacijom, pate od nesanice i glavobolja u potiljačnom delu glave.
Menstruacija nastupa pre vremena, krv je gusta, skoro crne boje. Neuralgijski bolovi u jajnicima sa bolovima u donjem delu stomaka i preponama, jači s leve strane, šire se niz bedra duž genito-kruralnog nerva. Uz ove tegobe često je prisutna i neuralgijska glavobolja, bolovi u leđima i duž nogu. Ponekad se u vreme menstruacije pojavljuje i leukoreja (belo pranje).

Apiolum (glikozid apiin)
Ovaj lek je napravljen potenciranjem aktivnog sastojka peršuna – glikozida apiina. Apiolum je mali lek koji ima samo dva simptoma a to su dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, i potisnuta menstruacija (izostanak mesntruacije zbog neke supresije odnosno potiskivanja).

NAPOMENA: Svi navedeni latinski nazivi biljaka u ovom tekstu, označavaju homeopatske nazive lekova (a ne fitoterapeutske) i pod tim imenima se mogu nabaviti u apotekama širom sveta, a većina i kod nas.

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 17, 2006 11:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ishranom protiv bolnih menstroacija

15/5/2006

Bolne menstroacije se javljaju kod polovine žena a u 10% slučajeva je bol veoma intenzivan pa onemogućava normalne aktivnosti. Kod nekih žena bolne menstroacije nestaju posle poraođaja ali kod većine se nastavlja tokom čitavog reproduktivnog perioda.

Još 60-tih godina je postalo jasno da je za ovo odgovorna hemilalija - prostaglandin, ona se stvara od tragova masnoća koje se čuvaju u ćelijskim membranama i prouzrokuju zapaljenje, takođe izazivaju kontrakcije mišića i krvnih sudova i bol.

Kratko pre početka menstroacije ćelije endometrijuma koje pretstavljaju spoljašnji sloj materice stvaraju velike količine prostaglandina, kada počnu da se odlubljuju tokom menstroacije oslobađa se prostaglandin. Prostaglandin deluje na konstrikciju krvnih sudova materice i prouzrokuje kontrakcije mišića materice prouzrokujući bolne grčeve. Manji deo prostaglandina odlazi u krvotok, prouzrokujući glavobolju, mučninu i proliv.

Količina prostaglandina koju stvara endometrijum kao i njegova koncentracija u krvi je mnogo veća kod žena koje imaju menstroalne bolove nego kod drugih.

Protiv bolova deluju nestereoidni antizapaljenski lekovi kao što je Ibuprofen, naproksen i td. kao i pilule za kontracepciju jer utiču na debljinu endometrijuma, što je endometrijum tanji manja je i koncentracija prostaglandina a samim tim i tegobe tokom mensroacije.

Takođe se tokom meseca menja i koncentracija estrogena, koncentracija estrogena zadnjeg dana menstroacije i tokom naredne dve nedelje raste a onda naglo pada otprilike tokom ovulacije a zatim ponovo raste tokom druge polovine meseca. Tokom menstroacije odlubljuje se sloj materice praćeno bolnim grčevima.

Hrana može da utiče na nivo hormona u krvi, neka povečava njegovu koncentraciju u krvi a druga je snižava. Masnoće povećavaju koncentraciju estrogena u krvi i to bilo koja vrsta masnoće- piletine, ribe, govedine, maslinovo ulje, bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla.

Kada se smanji količina masnoća koje unosite tokom ishrane vidno se smanjuje koncentracija estrogena i to već tokom prvog meseca. Ova pojava je veoma zainteresovala i istraživače raka jer smanjenjem nivoa estrogena smanjuje se i rizik oboljevanja od raka dojke. Takođe je dokazano da dieta sa malo masnoća, pogotovo vegeterijanska dieta značajno smanjuje simptome PMS-a i menstroalne bolove.

Prema tome zanačajno se mogu smanjiti bolovi tokom menstroacije izbegavanjem namirnica životinjskog porekla i smanjena korišćenje ulja, i njihova zamena grahoricama i povrćem koja pojačava eliminaciju estrogena. Trebalo bi da se ishrana pretežno sastoji od integralnih žitarica, povrća kao što su brokuli, spanać, šargarepa, krompir, leguminoza kao što je pasulj, grašak i voća.

Potrebno je izbegavati i smanjiti na najveću moguću meru proizvode životinjskog porekla, upotrebu ulja, margarina i drugu masnu hranu...sve što je prženo, puter od kikirikija i td.

Ovu su velike promene u ishrani a za prelazak na ovakav način ishrane je potrebno barem 2 nedelje.
uzeto sa sajta topVita.info

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

tikis
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 44

Datum registracije: 13 Mar 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 18, 2006 10:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja mislim da u pms u treba jesti cokoladu

Smokvica . . .
Banovan!

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 05 Jan 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 04, 2008 9:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nemam nikakvih simptoma kad treba da dobijem.

TAMARA MAGIS
***bombica***
<b>***bombica***</b>

Datum registracije: 10 Mar 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 26, 2008 7:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja mucim muke,ne pitaj te me nista,malo falilo zadnji put da zaglavum u hitnu

bilo vezano za tu osobu ...

MalenoFL23
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 06 Maj 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 11, 2009 6:51 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pomaze kad se umotas u nesto toplo i okupas je jako toplom vodom i tablete za bolove pomognu

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 12, 2009 4:07 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pretty_woman78 je napisao/la sledeće:
Evo jedan lek za bolne mensrtuacije koji je kod mene upalio, a nije teshko..naprotiv....PORODJAJ...pali 100% Wink Very Happy

^ Zavisi kako kod koga, nije bas porodjaj resenje Mr. Green

Kontracepcijske pilule - rezultat odlican osim toga pilule midol specijalno za "menstrual cramps" takodje su odlicne da ublaze bol, blage obloge, cajevi itd..
Takodje postoji mogucnost da su u pitanju ciste na jajnjicima jer tad je bas bol nepodnosljiva pa teza cak i od porodjaja Mr. Green

nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>

Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 07, 2009 1:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uffff prvi dan mi je najgori kad dobijem.. Boli me jako,ne sad da ne mogu da izdržim al ume da me dobro zabada Neutral .. Mada već drugi dan pa nadalje je lakše,ne boli.Ali hvala Bogu nisam imala jako bolne menstruacije.. Ne pijem lekove da bi ublažila bol Wink

TAMARA MAGIS
***bombica***
<b>***bombica***</b>

Datum registracije: 10 Mar 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 15, 2009 1:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

muke moje niko nezna Crying or Very sad

bilo vezano za tu osobu ...

---X---GIRL
[●Sancta ஐ Sapientia●]
<b>[●Sancta ஐ Sapientia●]</b>

Godine: 32

Datum registracije: 17 Dec 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 09, 2009 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja nemam nesto mnogo bolnu,.. nemam pojma Laughing

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Bolna menstruacija... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 8 od 9

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon