:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Gulaš od pečuraka sa ribom
Sastojci:
400 g šampinjona
400 g bukovača
200 g fileta dimljenog šarana
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
3 čena belog luka
1 dl belog vina
3 kašike soja sosa
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica šećera
1 kašika gustina
300 g testenine po želji
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Šampinjone iseći na četvrtine, bukovače na štapiće, a crni luk na kockice.
2. Meso dimljenog šarana iseći na krupnije kocke, šargarepu izrendati na krupno rende, a beli luk što sitnije iseckati.
3. Na malo ulja propržiti šargarepu, crni i beli luk. Potom dodati bukovače i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada su bukovače napola dinstane, dodati šampinjone, dimljenu ribu i belo vino. Naliti vodom da ogrezne i nastaviti sa dinstanjem.
5. Dinstati dok pečurke ne omekšaju pa dodati soja sos, šećer, paradajz pire i začine po ukusu. Posuti sa malo gustina i kratko prokuvati da se dobije željena gustina.
6. Testeninu obariti i poslužiti kao prilog uz gulaš.
|
|
 |

|

|
|
Gljive punjene blitvom i sirom
Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata, a opet tako ukusan. Uz malu pomoć blendera i zdravih sastojaka dobijate odličan prolećni obrok.
Sastojci
6-7 velikih (jako velikih) sampinjona
200 g blitve ili spinata
150 g svjezeg sira
50 g gaude
50 g parmezana (po mogucnosti u komadu koji ste sami naribali, a ne iz kesice)
1 zlica maslinovog ulja
sol
papar
muskat
1. Odvojit klobuke sampinjona od stapki. Stapke nasickat, spinat nasickat i dodat u tavu sa zlicom maslinovog ulja, neka se sve skupa dinsta oko 10tak minuta na tavici.
2. U zdjelu dodat izdinstane stapke sampinjona sa spinatom, svjezi sir, parmezan, papr, sol, muskatnog orascica.
3. Napunit klobuke sampinjona sa smjesom od sira, i po svakom napunjenom klobuku dodat naribanog parmezana.
4. Zagrijat pecicu na 200. Stavit klobuke na papir za pecenje i pec u pecici 20tak
|
|
 |

|

|
|
Šampinjoni sa semenkama
Ne baš letnje, lagano jelo, jer se pečurke prže u dubokoj masnoći. Zato nije baš ni u grupi najzdravijih obroka, ali je zato mnogo ukusno. Častite se nekad.
* * * Sastojci:* * *
200 gr. šampinjona
80 gr. mešanih semenki (lan, suncokret, susam)
2 jaja
50 ml mleka
oštro brašno
so
biber
ulje
* * * Priprema:* * *
Šampinjonima skinite drškice. Razmutiti mleko, jaja, so i biber.
Šampinjone provucite kroz vodu, oštro brašno, razmućena jaja, pa ih utisnite u mešane semenke.
Ovako panirane šampinjone pržite u dubljem ulju (oko 2 cm) po 5 minuta s obe strane.
* * * Servirajte uz kremasti sir i čeri paradajz. * * *
Prijatno!
|
|
 |

|

|
|
Pohovane pečurke sa kačkavaljem
Vreme pripreme: 60.minuta za 4.osobe
* * * Količina:* * *
- bukovače 500 gr.
- krompir 500 gr.
- mleko 0,3 dcl
- brašno 5-6 sk(supena kaš.)
- luk vlašac 1-2 kk(kaf.kaš.)
- beli luk u prahu 1/2 kk
- so i vegeta Po ukusu
- biber Prstohvat
- jaja 1-2
- pavlaka 3-4 kašike
* * * Priprema * * *
Bukovače uvaljati prvo u razmućeno jaje koje ste prethodno posolili, a zatim uvaljati u brašno(to može biti i kukuruzno brašno) u koje ste umešali beli luk u prahu, biber i luk vlašac.
Možete ih peći ili pržiti-po želji.
Nakon prženja ili pečenja ređajte ih na papirni ubrus kako biste odstranili višak masnoće.
Kao prilog obarite krompir u slanoj vodi i napravite bešamel sos.
Bešamel pravite tako što zagrejete malo maslaca, ulja ili margarina(2-3 kašike), dodate 2-3 kašike brašna, malo propržite i dodate šolju hladnog mleka.
Mešajte dok ne provri i dodajte malo luka vlašca i malo soli.
* * * Pavlaku umešajte u bešamel kada ste ga sklonili sa vatre. * * *
Prijatno!
Pečurke u bešamelu
Vreme pripreme: 90.minuta za 4.osobe
- krompir 1.kg
- pečurke 500 gr.
- kajmak 100 gr.
- slaina 150 gr.
- mleko 500 ml
- brašno 3 kašike
- so, biber i ulje po potrebi
* * * Priprema * * *
Obariti krompir u ljusci, oljuštiti ga, iseći na kolutove i poređati u vatrostalnu posudu.
Posoliti i malo nauljiti.
Pečurkama odstraniti nožice i poređati ih preko krompira sa otvorima okrenutim na gore.
U svaku pečurku staviti kašičicu kajmaka i komadić slanine. Malo posoliti.
Bešamel: ulje, brašno, mleko, so i biber pripremiti kao sos u koji dodati sitno iseckane nožice od pečuraka i prokuvati još par minuta.
Gotovim sosom preliti pripremljene pečurke na krompiru.
* * * Protresti posudu i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni, peći 40 minuta. * * *
Prijatno!
Zapečene pečurke sa pavlakom
Vreme spremanja:30 minuta za 4 osobe
600 gr. pecurki svezih.
400 ml kisele pavlake.
1 kasika zacin c.
1/2 vezice persunovog list.
biber.
ulje..
* * * Priprema * * *
Pecurke oprati i iseci na komade.u tiganju sipati ulje pa izdinstati crni luk i pecrke zajedno.dodati zacin c bibera i seckan persun list.dinstati oko 10 minuta.
* * * Zatim pecurke sipati u vatrostalnu posudu preliti pavlakom i malo ih zapeci u rerni. * * *
Prijatno!
Šampinjoni sa jajima i lukom
Vreme pripreme 20.minuta,za 4 osobe Još jedan Izuzetno brz i jednostavan recept - sa Cipra, njima je to omiljeno jelo za večeru.
* * * Sastojci * * *
1/2 kg.šampinjona
1/2 glavice crnog luka
3 jaja
malo ulja (za tavu)
1 žličica Vegete
crnog papra
* * * Priprema * * *
Najprije isijecite šampinjone na veće komade – za primjer: one normalne veličine dovoljno je da svaki podijelite na četiri po dužini zajedno sa petiljkama, manje samo prepolovite itd.
Nauljanu tavu dobro zagrijte i stavite isječene šampinjone da se peku, promiješajte i nakon par minuta počnite dodavati luk.
Luk ne treba pripravljati prije početka kuhanja, već jednostavno nakon minut-dva kuhanja gljiva u tavi režite luk po dužini kao za salatu na fete ne šire od 3mm.
To mora ići brzo, jer pretjeranim kuhanjem gljiva one izgube na veličini.
Ne treba fete posebno razdvajati, luk će se sam razdvojiti tokom kuhanja i miješanja.
Zatim sve lagano miješajte sve dok luk ne dobije žutkastu boju.
Razbijte unutra jaja, i promiješajte.
Dodajte papar i sol ili Vegetu (što vam se više svidja) i promiješajte još jednom. Gotovo je kad su jaja mekano pečena.
* * * Posluživanje * * *
Vrlo je važno pripremati isključivo po redosljedu . Običaj je da uvijek prvo dinstamo luk, i sve pečemo do kraja…U ovom slučaju ako to učinite, jelo neće ispasti kako treba-provjereno!
* * * Uz to se jedu pogačice sa grizom i sirom i svježa miješana salatu. * * *
Prijatno!
Pohovane pečurke i karfiol sa kačkavavaljem
* * * Potrebni sastojci : * * *
750 gr gljiva bukovača ili 1 pakovanje
1 glavica svežeg karfiola
200 gr kačkavalja
5 jaja
brašno
ulje
so
* * * Priprema :* * *
Bukovače očistiti od peteljki ( izgledaće kao šnicle), posoliti i staviti 15 minuta da odstoje i malo upiju so.
Karfiol očistiti od liski i podeliti ga na cvetova pa staviti da se obari u posoljenoj vodi.
Kačkavalj izrendati ili iseći na jako tanke listiće.
Kuvati karfiol toliko da ne bude previše mekam, već da sačuva oblik i čvrstinu, da možeteda ga izvadite viljuškom a da se ne raspada.
Kad je karfiol kuvan, staviti da se ocedi od vode.
Zagrejati ulje u dubljem sudu.Umututi jaja viljuškom u činiji sa malo soli, a brašno sipati na tanjir ili u pliću činiju.
Bukovače uvaljati u brašno, pa u jaja i pržiti na ulju na srednoj temperaturi da porumene..
Potrebno im je manje vremena nego šniclama, jer su mekše.
Vaditi pržene bukovače i stavljati na žicu ili na tanjir na koji ste stavili salvetu da malo upije višak ulja.
Cvetove karfiola uvaljati u brašno, pa u jaja i pržiti na ulju da porumene.
Vaditi pržen karfiol i stavljati u činiju, posuti po njemu rendani kačkavalj ili kačkavalj isečen na listiće i poklopiti da se usled toplote kačkavalj malo otopi preko karfiola.
* * * Pohovane bukovače možete preliti majonezom u koji ste dodali bosiljak ili bešamel sosom.
Služiti uz osvežavajuću salatu i uz bareni krompir ili krompir pire. * * *
Prijatno!
|
|
 |

|

|
|
Ražnjići od pečuraka
* * * Sastojci * * *
400 gr. šampinjona
100 gr. trapista
100 gr. listova bekon slanine
150 gr. šeri paradajza
0,5 dl ulja
začin C
* * * Priprema * * *
Sa šampinjona odstraniti drške, a središnji deo posoliti, te trapist iseći na kocke.
U središnji deo šampinjona staviti kocku trapista i preklopiti drugim šampinjonom.
Isti postupak ponavljati dok se ne potroše pečurke i sir.
Na štap za ražnjiće nabadati punjene šampinjone, šeri paradajz i rolovanu slaninu, pa nastaviti istim redosledom dok se ne potroši sav pripremljen materijal.
* * * Pripremljene ražnjiće peći na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumene. * * *
Prijatno!
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|