:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pastrmka u limunovom sosu
SASTOJCI
4 pastrmke
1 šoljica oštrog brašna
1 kašičica soli
2 dl vode
1 belance ulupano u lagani sneg
2 kašike ulja
ulje za prženje
Sos
1 dl limunovog soka
1 limun narezan na tanke kolutiće
2 dl hladne vode
3 kašike smeđeg šećera
malo đumbira
1/2 kocke za pileću supu
1 kašika gustina
NAČIN PRIPREME
Ribu očistite od ljuski i utrobe, operite i osušite. Za sos pomešajte sve sastojke i kuvajte mešajući oko 2 minuta. Ribu pospite najpre brašnom sa svih strana, a ostatak brašna pomešajte sa vodom, solju i uljem u glatku smesu, pa dodajte sneg od belanaca. Zagrejte duboko ulje, svaku ribu umočite sa obeju strana u smesu i ispržite. Ocedite je na papiru i složite u dublji tanjir. Prelijte je vrelim sosom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pržene banane sa sladoledom
SASTOJCI
3 banane
sladoled od vanile
1 šoljica oštrog brašna
so
prašak za pecivo
šećer, ulje
soda bikarbona
NAČIN PRIPREME
Brašno pomešajte sa pola kesice praška za pecivo, dodajte sodu bikarbonu, malo soli i čašu vode, pa zamesite u glatku smesu. Oljuštene banane presecite poprečno na dva dela. Umočite ih u smesu i ispržite sa puno ulja. Izvadite ih na upijajući papir i servirajte posute šećerom, uz sladoled od vanile.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Svinjski kotleti sa kineskim začinima
SASTOJCI
svinjski kotleti (očišćeni od kostiju i masnoće)
2 kašike gustina
3 kašike soja sosa
2 kašike rakije
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice đumbira
1/2 kašičice cimeta
ulje
1 decilitar pileće supe
1 šargarepa
1 peršunov koren
1 celer
1 zelena ljuta papričica
NAČIN PRIPREME
Kotlete prelijte soja sosom, rakijom, pospite začinima i gustinom, pa dobro promešajte. Pustite da odstoji oko 2 sata.
Ulje jako zagrejte, ispržite kotlete sa obe strane i izvadite na dasku. Isecite ih na trake široke oko 1 cm i držite u toplom tanjiru. Povrće isecite na što tanje trake, propržite na dve kašike ulja (1 minut), prelijte supom i pustite da proključa. Dodajte ispržene kotlete, promešajte i servirajte.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pekinška patka
SASTOJCI (za 4 osobe)
patka
6 kašika crnog vina
2 čena belog luka
125 ml soja sosa
2 kašike kineskog ribljeg sosa
1/2 kašičice đumbira
1 kašika smeđeg šećera
1/2 kašičice čilija u prahu
1 kašika biozačina
biber
NAČIN PRIPREME
Patku oprati i osušiti. Beli luk očistiti i sitno ga iseckati. Pomešati luk, đumbir, vino, soja sos, riblji sos, šećer, čili, biozačin i biber. Ovom mešavinom premazati patku, uviti je u providnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći.
Skinuti foliju, patku staviti u rernu na rešetku, a ispod rešetke nauljeni tiganj napunjen vodom. Patku peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Posle 20-tak minuta, temperaturu smanjiti na 160 stepeni, pa patku peći još sat vremena. Sos u tiganju koji se sakupi prilikom pečenja kratko prokuvati. Patku premazati ovom tečnošću i peći je 10 minuta, tako da korica postane hrskava.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohovane jabuke
SASTOJCI
1 kg jabuka
2 jajeta
10 kašika brašna
2 kašike šećera
2 kašike ulja
2 dl mleka
100 grama eurokrema
so
NAČIN PRIPREME
Jabuke oljuštiti i iseći na kolutove. Zamesiti testo malo gušće nego za palačinke. Svako parče jabuke umočiti u testo, pa propržiti na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Izvaditi na papirni salvet da se ocedi, a zatim servirati premazano eurokremom ili posuto šećerom u prahu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Piletina s medom i ananasom
SASTOJCI
2 pileća bataka
1 pileće belo meso
3 kašike gustina
ulje za prženje
1/2 kašike đumbira
1 kašičica seckanog belog luka
1 slatka crvena paprika
3 koluta ananasa iz konzerve
2 kašike meda
1 kašika soja sosa
1/2 kocke pileće supe
2 mlada luka (samo zeleni deo)
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Batake preko kostiju presecite na zalogaje, belo meso isecite na komadiće, 2 kašike gustina i malo soli promešajte i pospite po mesu, pa propržite u dubokom ulju. Ocedite od masnoće. Odstranite ulje (osim 2 kašike), pa ispržite beli luk i đumbir, dodajte papriku isečenu na krupne komade i komadiće ananasa. Kada sok ispari, dodajte meso i zalijte sa 2 dl hladne vode kojoj ste dodali 1 kašiku gustina, soja sos, pola kocke za supu i med. Mešajte dok se ne zgusne. Na kraju ukrasite trakama mladog luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Patka sa ananasom
SASTOJCI
1 patka težine 1,2 kilograma
250 grama ananasa iz limenke
200 grama oguljenog prosa
2 paprike
đumbir u prahu
sojin umak
30 grama brašna
maslac
biljno ulje
NAČIN PRIPREME
Očistite patku, operite je i narežite na komadiće. Meso stavite u hladnu vodu koju ste malo posolili, pustite da provri, smanjite vatru i kuvajte dva sata. Meso ocedite i očistite od kostiju. Supu procedite i sačuvajte sa strane.
Meso patke isitnite na kockice i propržite ga nekoliko minuta na 3-4 kašike ulja. Tada meso ocedite i stavite u posudu. Dodajte ananas narezan na kockice (sok ananasa sačuvajte), papriku narezanu na listiće, 2 kašičice šafrana i 2 kutlače supe, pokrijte u pustite da vri oko 20 minuta.
U međuvremenu skuvajte proso u vodi koju ste malo posolili. Na tihoj vatri rastopite jednu kašičicu brašna u soku od ananasa, dodajte 2 kašičice sojinog umaka, malo crnog bibera i onoliko supe koliko je dovoljno da se dobije gusti umak. Patku poslužite prelivenu umakom uz oceđeni proso sa komadićem maslaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pile (ili patka) na kineski način
SASTOJCI
1 pile od 1,3 kg
1 veza zeleni
1 mala glavica celera
1 struk praziluka
1 veza peršunovog lista
20 grama ulja, so, biber
Sos
30 grama ulja, 2 glavice luka
50 grama oljuštenih i uzduž iseckanih badema
Karamel
50 grama šećera
1 kašika vinskog sirćeta
1/4 litra pileće supe
NAČIN PRIPREME
Pile očistiti, vezati belim koncem, staviti u dublji sud i naliti hladnom vodom. Zelen, celer i praziluk očistiti, u komadu spustiti u lonac, pa kuvati kao svaku supu, poklopljeno, oko sat i po. Procediti, pile odvezati, izvaditi mu kosti i meso iseći na manje komade.
U tiganju zagrejati ulje, pa spustiti iseckano kuvano povrće iz supe i piletinu. Mešati 2-3 minuta, pa ukloniti s vatre.
U drugom sudu za sos zagrejati ulje, na njemu propržiti luk isečen na kolutove, pa dodati iseckani badem. Ovaj sos sastaviti sa piletinom i povrćem, izručiti u vatrostalni sud i preliti karamelom.
Za karamel uzeti manji sud, u njega staviti šećer i pržiti ga na vatri dok ne postane žut. Sipati sirće i pileću supu i pustiti da se kuva dok se šećer potpuno ne istopi. Ovom masom preliti pile i povrće koje treba spustiti u umereno toplu pećnicu još 10 minuta.
Uz pile i povrće služiti obaren pirinač umesto hleba.
Na potpuno isti način možete spremiti i patku, samo sos od povrća i badema nemojte sjedinjavati sa mesom, već ga služite u posebnoj činiji. Iz patke takođe izvadite kosti i isecite je na manje komade, poređajte na vatrostalnu tacnu, prelijte karamelom i zapecite 10 minuta u pećnici.
Preostalu pileću ili pačju supu možete zakuvati i poslužiti pre pečenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Govedina s karijem
SASTOJCI
150 grama govedine
1 jaje
1 kašika gustina
1 kašika soja sosa
310 ml ulja
vino
kari
NAČIN PRIPREME
Izmešajte jaja, pa dodajte gustin, vino, soja sos, malo vode i meso isečeno na listiće. To dobro izmešajte, a zatim dodajte 10 ml ulja. Dobro zagrejte 250 ml ulja za duboko prženje, izvadite meso iz činije i pržite ga dok ne promeni boju. Zatim ga stavite na papirni salvet da bi se ocedilo od ulja. U posebnom sudu, dobro zagrejte 50 ml ulja, stavite kari prah prema ukusu i dodajte meso, pa ga opet promešajte i servirajte.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohovani sladoled
SASTOJCI
1 kg sladoleda od vanile
brašno
2 jajeta
1/4 šolje mleka
prezle
ulje
NAČIN PRIPREME
Umutite jaja i sjedinite ih s mlekom. Kašikom za sladoled oblikujte kugle od duboko zamrnutog sladoleda. Brzo ih uvaljajte u brašno, uronite u jaja i mleko, dobro uvaljajte u prezle i vratite u zamrzivač da bi se ponovo stegle. U tiganju zagrejte veću količinu ulja i kratko pecite kugle, dok prezle ne porumene. Ocedite ih od masnoće i poslužite prelivene topljenom čokoladom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kineski krokant slatkiši
SASTOJCI
2 kašike susama
2 šoljice prženog nesalnog kikirikija
3 šoljice šećera
3 kašike limunovog soka
NAČIN PRIPREME
Staviti susam u zagrejanu rernu i na peći ga na 180 stepeni 5-6 minuta. Šećer, limun i 5 kašika vode kuvati na niskoj temperaturi. Ne mešati dok ne provri, a zatim kuvati još oko 10 minuta. Tepsiju tanko premazati uljem, prekriti dno mešavinom susama i kikirija, pa preliti vrućim karamelom. Dok je desert još mlak, iseći ga na pravougaonike i složiti na tanjir.
|
_________________
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Prolećne rolnice
potrebno je :
1. 500 g. mlevene svinjetine,
2. 500 g. svežih krupnijih škampi,
3. 1 crvena paprika,
4. 8 kom. mladog luka
5. 125 g. gljiva,
6. 2,5 cm komada zelenog đumbira,
7. 250 g. konzerviranog vodenog kestena,
8. 1/2 kupusa (prednost kineski kupus),
9. 3 kašike suvog šerija,
10. 1 kašika soja sosa,
11. 1 kašika šećera,
12. 1/2 kašikice soli,
13. 1 kašika ulja,
14. 455 g. testa za prolećne rolnice (testo sa jajima, kao za rezance)
15. 2 kašike kukuruznog skrob,
16. 1/2 šolje vode, ulje za duboko prženje.
Oljuštite škampe, uklonite pozadinsku venu, isecite škampe na sitne delove, isecite mladi luk, fino usitnite crvene paprike. Tanko isecite gljive, oljuštite i izrendajte zeleni đumbir. Isecite vodeni kesten, fino iseckajte kupus. Stavite sve pripremljene sastojke u činiju. Dodajte mlevenu svinjetinu, šeri, soja sos, šećer i so. Dobro izmešajte. Zagrejte ulje u posudi, kuvajte svinjsku smesu 3-4 minute, mešajući. Sklonite sa vatre, ohladite. Stavite kukuruzni skrob i vodu u posudu, dobro promešajte. Stavite punu kašiku svinjske smese podjednako po ivici pripremljene kore i uvijte kao omotnicu, prethodno se uverite da su ivice premazane sa kukuruznim skrobom. Pržite u dubokom, vrelom ulju dok ne postane zlatno braon boje i kuvajte zajedno oko 5 minuta. Za otprilike 25 komada.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|