:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Sufle od brokolija
Sastojci:
250 g brokolija
3 kašike putera
3 kašike brašna
3 dl mleka
120 g kačkavalja
40 g parmezana
6 jaja
3 kašike ulja
mešavina začina
Priprema:
1. Brokoli iskidati na cvetove i obariti ga u slanoj vodi. Belanca odvojiti od žumanaca pa umutiti u čvrst sneg.
2. U šerpi otopiti puter, a potom dodati brašno i kratko propržiti. Dodati mleko i kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne.
3. U zgusnutu masu dodati kačkavalj i parmezan, začiniti po ukusu, promešati i ostaviti da se ohladi.
4. Posebno umutiti žumanca, dodati ohlađen sos, obarene cvetove brokolija i sneg od belanaca, pa polako promešati.
5. Posude za sufle premazati uljem, sipati pripremljenu masu i peći u rerni dok ne porumeni.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pljeskavice od tikvica
Prave letnje pljeskavice, idealne za one koji ne vole meso! Letnje "pljeske"
Priprema (40min.)
* * * Sastojci * * *
2 tikvice (sitno narezane)
2 jajeta
2-3 kašike brašna
So, vegeta
1/2 kesice praška za pecivo
Ulje za prženje
Tikvice narendati i dodati im malo soli. Ostaviti da odstoje 10 minuta, da bi otpustile vodu.
U posebnoj činiji umutiti jaja i dodati isceđene tikvice. Dodati brašno, pecivo i začine. Kašikom uzimati masu, napraviti pljeskavice i pržiti na vrelom ulju.
Pržene "pljeske" stavljati na papirnu salvetu da bi se ocedio višak masnoće.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Bećar paprikaš
Ovo je jedno vrlo jednostavno jelo, koje se vrlo brzo priprema, a osnovni sastojci su luk, paprika, paradajz, mast, so i biber.
Svi ostali sastojci koji mu se dodaju bilo da su u pitanju pirinač, tarana, jaja, krompir, meso ili bilo šta drugo je ono što od ovog jela pravi različite podvarijante kao što su đuveč, sataraš ili mućkalica.
Količina namirnica je proizvoljna, ne postoji određena mera, ako volite više paprike stavite je više ili dva-tri luka ako tako više volite, bitno je samo da najviše bude paradajza zbog njegovog soka.Takođe, paradajz možete oguliti pre nego što ga isečete.
U šerpi se na masti kratko proprži sitno iseckan luk, doda mu se na rezance isečena paprika (slatka i ljuta), paradajz isečen na kriške, i jedna šolja pirinča.
Sve se posoli i pobiberi po ukusu i kuva se poklopljeno dok se pirinač skuva, a po potrebi ako pirinač upije sav sok od paradajza može se doliti voda, ali najbolje je da se sve skuva u soku od paradajza, a da se ne dodaje nikakva druga tečnost.
Ukoliko pravite paprikaš samo sa povrćem, odn. bez pirinča, ostavite da se kuva dok se sos ne zgusne.
Na kraju možete dodati i jednu vezicu iseckanog peršunovog lista.
Uz bećar paprikaš, ako u njega ne stavljate ništa od onih već pomenutih dodataka, odlično ide obična proja od belog kukuruznog brašna. I to bi bilo to... brzo, jeftino i jednostavno.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Zapečena boranija s palentom
* * * Sastojci * * *
700 g boranije
2 glavica crnog luka
2 šargarepe
500 g junetine od buta
2 dl neutralne pavlake
2 jajeta
juneće supe po potrebi
4 kašike palente
mirođija,
ulje
mešavina začina, biber
* * * Priprema * * *
1. Junetinu iseći na krupnije kocke, crni luk na kockice a šargarepu na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati junetinu te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati šargarepu i nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi povremeno dolivajući juneću supu dok meso napola ne omekša. Zatim dodati boraniju i nastaviti sa dinstanjem.
4. Pred kraj dinstanja, kada svi sastojci omekšaju a suvišna tečnost uvri (potrebno je da ostane vrlo malo tečnosti), dodati mirođiju i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti boraniju sa junetinom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min
* * * Posebno umutiti neutralnu pavlaku i jaja pa preliti preko boranije i odozgo posuti palentom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Vavilonska kula
Idealno je vreme da svoju trpezu obogatite jelima s paradajzom. Leto je doba kad ovog povrća, bogatog vitaminima, ima u izobilju.
* * * Potrebno je * * *
4 paradajza,
paprika,
limun,
veza korijandera,
3 supene kašike maslinovog ulja
so, začini,
malo šećera,
2 mala avokada,
250 g mocarele
* * * Priprema * * *
Za pripremu preliva potrebno je iseći papriku na sitnije kockice, iscediti sok iz jednog limuna, a koru narendati.
Sve pomešati sa sitno seckanim korijanderom.
Dodati ulje i začiniti solju, šećerom i začinima. Paradajz i mocarela se iseku na tanke kolutove, avokado prepolovi, izvade koštice, a sredina iseče na komade.
Ređajte sečeni paradajz, avokado i mocarelu, a između pojedinih slojeva sipajte pripremljen preliv.
* * * Da bi jelo bilo ukusnije, možete da ga prelijete s malo maslinovog ulja i poslužite s praškom šunkom. * * *
Prijatno!
Korpice od paradajza i krompira
* * * Potrebno je * * *
700 gr. paradajza,
750 gr. krompira,
pola zelene i pola crvene paprike,
so, kari, biber,
6 kašika maslinovog ulja,
3 luka,
4 supene kašike paradajz-pirea
* * * Priprema * * *
Krompir dobro operite i isecite na kriške.
Začinite, pomešajte s pet kašika maslinovog ulja i poređajte na pleh. Rernu zagrejte na 200 stepeni i krompir pecite oko 45 minuta.
Paradajz isecite na manje kocke i zajedno sa sitno iseckanim lukom dinstajte na malo maslinovog ulja.
Promešajte i polako dodajte paradajz-pire sa 1/8 vode. Sos ostavite da provri i kuvajte još 15 minuta.
Začinite karijem, biberom i solju.
Krompir prelijte pripremljenim sosom.
* * * Korpice ukrasite listićima peršuna. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Omlet sa povrćem
Jelo puno ugljenih hidrata i vitamina. Dobar za doručak i večeru a može i za ručak.
Zdrav obrok za :20 min.
* * * Sastojci:* * *
10 jaja
4 paprike
4 paradajza
1 glavica luka
2 kašike brašna
3 kašičice maslinovog ulja
1 režanj belog luka
Bosiljak, peršun, so, biber
2-3 kašike mleka
* * * Priprema * * *
Povrće usitniti na male kockice i dodati mu ulje. Na tiganju dinstati - prvo paprike i luk, a potom dodati paradajz, pa beli luk. Po potrebi dodavati vodu.
Jaja istući s nekoliko kašika mleka, dodati pola umaka od povrća, peršun i bosiljak, zapeći kratko u mikrotalasnoj ili u običnoj pećnici.
Podeliti na tri dela. Na svaki deo rasporediti trećinu preostalog umaka od povrća.
* * * Ide odlično sa zelenom salatom, ali i sa svakom drugom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|