:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
masa za domaće leskovačke kobasice
za 2kg domaće kobasice potrebno je:
1,2kg svinjskog mesa (može malo masnije) - najbolje od rebara
0,8kg junećeg mesa od prsa ili od vrata.
meso se samelje krupnije, doda se so, aleva paprika, sitno seckan beli luk i obavezno najkvirc. masa se meša i ujednačuje. nalevak za kobasicu obložiti svežim crevima koja prethodno treba da stoje u vodi.
pečenje kobasice:
na tihoj vatri 8-10 minuta. prehodno izbušiti kobasicu na par mesta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Leskovački uštipci od mesa na roštilju
na 1 kg ćevap mesa ide:
200g suve slanine sečene na sitne kvadratiće,
200g sira trapista ili pirotskog tvrdog kačkavalja,
80g belog luka sitno sečenog,
aleva paprika.
po želji:
100g gruvana paprika,
30g bibera.
Masa se pomeša, izjednači - a zatim kidaju uštipci veličine krupnog oraha i peku se na tihoj vatri 10-15 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Naravno da je u svakom od ovih recepata najbitnija stvar ćevap meso. Niko od majstora neće vam odati originalni recept za leskovačko ćevap meso. Tu se koristi meso sa različitih delova juneta i tehnološki proces obrade izvodi se u nekoliko faza.
leskovačka pljeskavica
U pripremljeno i odstajalo ćevap meso obavezno se dodaje sitno seckan crni luk. Pljeskavica prečnika 10cm treba da je debela 1cm.
leskovački ćevapi
karakterišu se time što se spremaju sa dodatkom belog luka i gruvane paprike.
u principu od 1kg mesa prave se 6 pljeskavice i 60 ćevapa
|
_________________
|
|
|
|
|
LAV_62 strašan lav
|
Datum registracije: 18 Nov 2004 Poruke: 3044
|
|
PUNJENA VESALICA A LA VLADA
tanko iseceno meso svinjske bele vesalice,
tanko iseceno meso unutrasnje vesalice
tanko iseceno meso svinjske plecke
zacin koji je posebna tajna
dve tanke kriske kackavalaja
dve tanke kriske domace mesnate slaninice dimljene
Meso iseci u obliku vesalice duzine petnaestak cm,
dobro ga izlupati i slagati,parce mesa,tanka kriska slanine,tanko parce kackavalja i naravno zacin...zavrsiti parcetom mesa.Krajeve dobro izlupati cekicem da se lepo spoje.
Peci na rostilju uz cesto okretanje.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pljeskavica
300 g mljevenog svinjskog mesa,
700 g mljevenog juneeg mesa,
1-2 glavice luka,
papar,
sol
ulje
U miješano mljeveno meso stavite sitno isjeckani luk, papar i sol. Meso mijesite rukama do se ne pone odljepljivati s prstiju, tada oblikujte pljeskavice debljine 1 cm. Pecite na roštilju na jakoj vatri.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pljeskavica 2
700 g mljevenog svinjskog mesa,
300 g mljevenog goveeg mesa,
2 feferona,
2 ešnja ešnjaka,
1 glavica luka,
sol
papar
U miješano mljeveno meso stavite sitno isjeckani luk, ešnjak, isjeckane feferone, papar i sol. Meso mijesite rukama do se ne pone odljepljivati sa prstiju, tada oblikujte pljeskavice debljine 1 cm. Pecite na roštilju na jakoj vatri.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Uzicki cevapcici
(za 5 osoba)
1 kg mlevene junetine,
15 dkg užikog kajmaka,
peene paprike sa belim lukom
so
Mlevenu junetinu ostavite na hladnom mestu da odleži 12 sati. Zatim je još jednom sameljite, dobro izmesite, posolite, oblikujte evapie i odmah ispecite. Peene evapie obložite peenim paprikama i prelijte zagrejanim kajmakom.
Salata: Paprike babure ispecite u rerni. Kada se ohlade, ljuštite im kožicu i složite u dublju posudu. Posolite, pospite sitno seckanim belim lukom, prelijte uljem i siretnom kiselinom i ostavite da se dobro ohladi.
|
_________________
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Pohovani ražnjići
Za 4 osobe potrebno je:
400 gr edamera
200 gr kvalitetnih kobasica
3 manja crna luka
2 sveže paprike
2 jaja
prezle
brašno
ulje
Sir i papriku iseći na kocke 4 cm, a luk i kobasice na kolutove.Naizmenično ređati na štapić sir, papriku, kobasicu i luk.Ražnjiće postepeno uvaljati u brašno, pa u umućeno jaje, pa u prezle.Ispržiti u tiganju na dosta ulja a poslužiti uz pire ili pirinač.
recept je iz časopisa
"Blic žena"
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
dacanc Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 18 Dec 2003 Poruke: 11
|
|
Cevap ili peljeskavica
Kada pravite cevap ili pljeskavice kada uzimate mesto pa sada 1 libru ili 5 ilibri koliko god da ima mesta tako stavljate so, biber i sodu budu jako ukusnu
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Ćuretina sa povrćem
Potrebno je :
1. 100 g šampinjona,
2. 350 g ćurećih grudi,
3. čen belog luka, 4 lovorova lista,
4. 1/2 kašikice iglica ruzmarina,
5. kašikica sušenog origana,
6. kašika soka od limuna,
7. 3 kašike maslinovog ulja,
8. so, biber, 3 paprike,
9. 2 glavice mladog crnog luka,
10. 100 g sitnog paradajza.
Šampinjone obrisati vlažnom krpom, očistiti i prepoloviti. Meso oprati, istući tučkom i iseći na kocke veličine 4 cm. Oljuštiti beli luk i ispasirati. Ruzmarin iseckati, a lovorovo lišće oprati i iseckati. Pomešati origano i ruzmarin sa čenom belog luka. Sve pomešati sa sokom od limuna i maslinovim uljem. Marinadu posoliti i pobiberiti. Kockice mesa i šampinjone držati oko 60 minuta u marinadi, uz povremeno okretanje. Mladi crni luk i paradajz oprati i očistiti. Mladi crni luk iseći na 4 cm dugačke kriške. Paprike oljuštiti i oprati. Meso i pečurke izvaditi iz marinade.Zajedno sa crnim lukom, paradajzom, paprikom i lovorovim listićima zabosti na štapić. Štapić sa mesom pržiti oko 4 minuta uz stalno okretanje na vrelom roštilju. U međuvremenu premazati ostatkom marinade. Vreme pripremanja oko 30 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Tajlandske ćufte od oslića
potrebno je :
1. 500 g oslića,
2. 1 čen belog luka,
3. vezica peršuna,
4. 1 žumance,
5. 300 g krompira,
6. 2 kašikice soja sosa,
7. 1 ljuta paprika,
8. mleveni đumbir.
Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi. Ocedite i ostavite da se prohladi. Skuvajte ribu u malo slane vode, pa dok je još topla, pažljivo odstranite kosti. Sameljite u mašini za mlevenje mesa, dodajte izmrveljen beli luk, žumance, soja sos i sitno iseckanu papriku, peršun, začinite sa malo đumbira i dobro izmesite. Ako imate blender, posao će bit još lakši. Krompir izgnječite dok ne postane skoro kao pire i pomešajte sa smesom od ribe. Dobro izmesite rukom. Ako masa nije dovoljno kompaktna, nalijte malo tečnosti u kojoj se kuvao krompir. Od mase oblikujte ćufte i pecite na roštilju ili u grileru. Služite sa barenim pirinčem, uz soja sos.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
magla 68 ~Sremački bećarac~
|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 4150 Mesto: Sremački BIRCUZ
|
|
Yasmin je napisao/la sledeće: | OSTALE NAMIRNICE NA ROSTILJU I PEPELU
KROMPIR NA PEPELU
Izabere se krompir duguljastog oblika. Ako imate vatru od drva, pecite krompir na ivici ognjista tako da mozete krompir zagrnuti pepelom. Posle 40 - tak minuta, kada je pecen posluzite ga sa maslacem.
LUK NA PEPELU
Za svaku osobu se izabere po jedna velika i zdrava glavica crnog luka. Luk se ukopa u pepeo na ivici ognjista. Spoljni listovi luka ce pocrneti ali ce se unutrasnji pariti.Luk treba okretati hvataljkom ili klestima.U roku od 40 - tak minuta luk ce biti gotov i vrlo ukusan.Zagoreli listovi se oljuste i bacaju. Luk mozete peci i na rostilju. | ROŠTILJ NA ENGLESKI NAČIN Kilogram goveđeg mesa očisite od žila i kostiju,istucatidobro drvenim tučkom,a gledati da meso bude duguljastog oblika.Zatim meso posoliti,
obiberiti i namazati sefom. Ovako poređano meso staviti u zemljanu ili porculansku
ztelu.a preko njega usuti dobro ulje da ceo komad mesa bude uljem pokriven.
Metnuti sud na led i držati ga 3 dana. Kad se posle toga bude vadilo meso iz zdele
treba ga pažljivo odcediti od ulja,a da sud u ostane samo sok od slačice i krvi.
Oceđeno ulje usuti u tiganj ,i metnuti da se zagreje dobro,pa u ovo ulje metnuti
meso da senaglo,i na jakoj žeravici prži,. Ispržiti meso sa obe strane i zatim ga izvaditi iz tiganja. Onaj sok od sefa i krvi usuti u tiganj gde se peklo meso i ostaviti ga da zajedno sa uljem provri. Iseći meso na tanke delove ,i sastaviti ga oped u celinu,
metnuti u zdelu za pečenje i preliti ovim sokom od sefa,krvi i ulja,.
Uz ovako priprenjen roštinj služiti razno povrće,kropir sa taladare i obavezno
dobar bermet................................prijatno.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|