www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

stari srpski recepti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tarator salata

Potrebno:

1/2 kilograma krastavaca,
šolja kiselog mleka,
tri čena belog luka,
so,
ljuta papričica (po ukusu),




Priprema:

Oljuštene krastavce iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da se ocede. Dodati iseckan beli luka i papričicu, preliti kiselim mlekom i izmešati.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pečene paprike s renom

Potrebno:

10 mesnatih paprika,
koren rena,
so,
ulje,
sirće,



Priprema:

Ispeći paprike, oljuštiti, posoliti i ređati u činiju, preliti uljem i sirćetom.
Nasrugati ren, preliti ga vrelom vodom, ocediti i posuti paprike.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata tarapana

Potrebno:

3 - 4 kilograma paradajza,
oko 20 paprika za pečenje,
oko 15 ljutih paprika,
2 - 3 glavice crnog luka,
4 - 5 čena belog luka,
šaka peršunovog lista,
1/2 litra ulja,
so,
biber,



Priprema:

Paradajz, neljute i ljute pečene paprike se sitno iseckaju, doda se sitno sečen crni luk, beli luk i šaka peršunovog lista.
Sve ovo drvenom tučkom gnječiti bar pola sata dok se ne dobije kašasta masa. Dodati pola litra ulja i sve dobro izmešati, a na krajuposuti sa dosta mlevenog bibera.
Salata se jede uz kakvo jako i masno meso.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pikantna salata za bekrije

Potrebno:

1/2 kilograma crvene paprike,
1/2 kilograma paradajza,
100 g ulja,
125 g vinskog sirćeta,
125 g šećera,
glavica belog luka,
šaka peršuna,
biber u zrnu i so po ukusu,




Priprema:

Paprika se ispeče na plotni samo na pola, pa se dinsta na ulju pet minuta.
Doda se isečen paradajz i dinsta se sa paprikom još 15 minuta. Na kraju se dodaju ostali sastojci. Uz mešanje, prži se još pet minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kisela salata od luka

Potrebno:

1/2 kilograma praziluka ili
starog crnog luka,
2 čena belog luka,
so,
vinsko sirće,




Priprema:

Praziluk ili stari luk izrezati na krupne režnjeve.
Dodati dva čena belog luka, posoliti po ukusu, izgnječiti viljuškom i preliti razblaženim vinskim sirćetom. Ova salata se jede uz pečeni krompir i posan nezapržen pasulj.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MRSNA PRAZNICNA JELA


Ćešket

Priprema

Najpre se otrebi pšenica da u njoj ne ostane ništa do samog zrna, potom se u stupi (avanu) obije da spadne ljuska s nje, pa se onda sa kokošijim ili ovčijim mesom tako ukuva da se meso raspadne; kosti se zatim povade napolje, a meso se tako zameša sa raskuvanom pšenicom da postane kao kaša.
Kada treba da se jede, vadi se po nekoliko kašika, podgreje se i jede.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čorba

Priprema

Pravi se od mesa pilećeg, jagnjećeg, ovčijeg, od pastrme i od sitnurije (Udrobice od jagnjeta).
Pileća čorba pravi se ovako: jedan od muškaraca mora da zakolje pile, jer ženska glava ne valja to da radi. Ako pile brzo lipše, kažu da je lake ruke onaj što ga je zaklao, ako ne lipše brzo, kažu da je teške ruke. Zaklano pile popari se u vrućoj vodi, očupa se perje i očisti, pa se iseku komadi i stave u lonac za kuvanje. Od pileta se bacaju žuč i creva. Za vreme kuvanja pazi se da lonac ne iskipi.
Ako se čorba kuva od stare živine, onda je potrebno da se duže kuva, a od mlade manje. Kad meso već bude skuvano, čorba se osoli i zaprži zaprškom od isečenog crnog luka, malo pšeničnog brašna i aleve paprike. Zapržena čorba još se malo kuva, koliko da proključa i da se skuva luk. Neki u čorbu dodaju i malo pirinča. Pre upotrebe čorba se začini. U panici ili čorbaluku se razbije jedno jaje i sipa se malo sirćeta pa se sve kašikom dobro izmuti i sipa u lonac sa čorbom. Deci se ne daje da jedu noge od pileta jer neće umeti nikakvu tajnu da sačuvaju. Otuda se za onoga koji sve što čuje, priča dalje, kaže da je pojeo noge od pileta. Na isti način pravi se i čorba od jagnjećeg, ovčijeg mesa itd. Kad se gotovi čorba od svinjske pastrme ne zapržava se, već se samo sirćetom zakiseli. I ova čorba smatra se kao zdrava i dobra hrana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tikvanik

Priprema

Od zrelih tikava pravi se tikvanik. Uzme se zrela tikva, pa joj se oljušti kora. Zatim se iseče na kričke i očisti od semena. Te se kriške iseku na komade i metnu u bakrač da se kuvaju. Kad se dobro skuvaju, posole se pa se u njih metne kašika ili dve masti i dva-tri jajeta. Ako se želi da tikvanik bude slan, onda se ododaje i malo soli, a ako se želi da tikvanik bude sladak, onda se umesto soli dodaje šećera. Sve se ovo dobro izmeša da dođe kao kaša. Dok se tikve kuvaju razviju se obge (kore). Sad se uzme čista tepsija koja se podmaže mašću, pa se u tepsiju meće kora, pa tikva i tako redom dok se tepsija ne napuni, ali tako da odozgo dođe kora.
Tikvanik se peče ispod sača.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janija

Priprema

Pravi se od mladog mesa, jagnjećeg, pilećeg ili svinjskog. Prvo se u šerpu metne kašika ili dve masti. Kada se mast ugreje, stavi se sitno isečenog crnog luka, malo aleve paprike, jedna kašika pšeničnog brašna, pa se dobro promeša, a zatim se metne meso koje se pre toga iseče na sitne komade. Sve ovo prži se neko vreme i neprestano meša kašikom, pa kad već bude prženo, sipa se malo vruće vode, osoli se, kašikom dobro izmeša i još neko vreme prokuva i janija je gotova. Janija se smatra kao zdrava i dobra hrana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čalama

Priprema

Pravi se od zečjeg mesa ili od belog mesa od živine. Pre svega meso se metne da se skuva. Kad bude kuvano, za čalmu se uzima samo kobilica od živine, a drugo se meso odvoji za čorbu. Belo meso od kobilice se isitni na što sitnije komadiće, pa se zatim metne u vagan i tuca dok ne bude sasvim sitno, skoro kao prah. Kad je to gotovo onda se u tiganj metne dobra kašika masti, a kad mast bude vrela, metne se kašika ili dve pšeničnog brašna, malo sitnog belog luka, malo soli i aleve paprike, pa se pomalo doliva vruće vode i neprestano meša kašikom dok se ne napravi kao kaša. Zatim se metne tucano belo meso i neprestano meša, dok se kaša ne zgusne da se može sva na kašičici dići, i onda je čalama gotova. Čalama se smatra kao dobra i zdrava hrana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

POSNA PRAZNICNA JELA


Gnječeni krompir

Priprema

U bakrač se metnu krompiri da se obare, pa se zatim oljušte i metnu u veću činiju i kašikom se dobro pretiru (gnječe), dok ne budu kao testo. U njih se metne sitno isečenog praziluka, soli i paprike. Sve se ovo kašikom dobro izmeša i posoli. Ovo se jelo jede s hlebom. Gnječen krompir smatra se kao sita, zdrava i dobra hrana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posne piktije

Priprema

Uzme se potrebna količina boba, od prilike za polovinu lonca, pa se lonac nalije vodom i metne na vatru da se zrna obare toliko da može lako da im se skine gornja pokožica. Obarena se zrna oljušte, pa se ponovo kuvaju i kad budu dobro kuvana, kašikom se dobro izgnječe dok se svako zrno ne usitni. Sad se napravi zaprška od zejtina, pa se u nju metne zgnječeni bob i nešto beloga luka. Sve ovo dobro se izmeša i razlije u tanjire. Kad se ohladi, zgusne se kao prave piktije.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> stari srpski recepti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 7 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon