:: |
Autor |
Poruka |
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Slana torta s gljivama
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta koje ima 2 dijela
250 g šampinjona
2 glavice crnog luka
250 g špinata
1 žlica maslaca
150 g mladog sir
malo ulja
sol
papar
vegeta
Priprema:
Očistite i operite luk, šampinjone i špinat. Luk sitno isjeckajte i stavite na vrelo ulje, pržite dok ne postane staklast pa dodajte pečurke. Pržite dok pečurke ne omekšaju. U drugom loncu zagrijete vodu, kada provri dodajte špinat i posle desetak minuta procijedite. Ocijeđen špinat krupno isjeckajte i kratko prepržite na maslacu. Lisnato tijesto razvijte prema veličini vatrostalne posude, u kojoj ćete peći pitu, ali tako da donja kora pokrije i stranice suda. Prekrijte špinatom i mladim sirom, pa preko stavite gljive i pokrijte drugim dijelom tijesta. Napravite rupice viljuškom na par mjesta i stavite u pećnicu koja je zagrijana na 225 stupnjeva. Pecite dok ne porumeni ili oko 25 min.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Gibanica Vegetariana
Sastojci:
50 dag tanjih kora (kao za štrudlu)
25 dag kuhanog špinata
25 dag šampinjona
25 dag mrkve
25 dag kupusa
25 dag svježeg kravljeg sira
malo kiselog vrhnja
1 jaje
peršin
maslac
luk
koncentrat rajčice
muškatni oraščić
sol
papar
Priprema:
Prvo kuhani špinat nasjeckati, dodati 1 jaje, sol, papar, muškatni orašćić. Zatim narezane šampinjone pirjati na luku i posuti peršinom, dok u drugoj tavi pirjamo mrkvu na maslacu. Sitno narezani kupus pirjati pa mu kad je prigotovljen dodati žlicu koncentrata rajčice i usitnjeni peršin. Za kraj izmiješati sir s vrhnjem i krenuti sa slaganjem. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem, stavite prvu koru, premažite je kiselim vrhnjem i stavite nadjev od špinata. Ponavljati postupak i sa ostalim nadjevima, ali nemojte zaboraviti svaki posoliti prema vlastitom ukusu. Gornju koru premazati vrhnjem i rastopljenim maslacem. Sve skupa pečete oko 45 min. na 200C, a pred kraj poprskajte vrućom vodom.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Pizokeri
Potrebno:
1/2 kg tjestenine od heljdinog brašna (obzirom da je kod nas gotovo nemoguće nabaviti, poslužiti će tjestenina i od integralnog brašna)
1 kg kelja ili blitve
1 kg krumpira
1/2 kg gaude
2 velike žlice margarina
3 režnja bijelog luka
čajna žlica timijana
Kelj ili blitvu očistiti, nasjeckati na sitnije komade i staviti kuhati zajedno s krumpirom. Kada je skuhano, povrće izvaditi, no vodu ne baciti. U istoj vodi skuhati tjesteninu.
Skuhanu tjesteninu procijediti i u zdjelu slagati red tjestenine, red na ploške rezane gaude, red povrća i tako dok se sastojci ne potroše. Po vrhu zaliti rastopljenim margarinom na kojem se lagano poprži bijeli luk rezan na vrlo tanke ploškice, i timijan.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Često mi se postavlja jedno pitanje koje glasi: »A što onda jedeš?» Ili: »Pa što je zapravo pravo vegetarijanstvo?».
U svijetu teorija, zakona, zakonitosti, aksioma i inih odrednica trebalo bi odgovoriti u zadanoj nam formi.
No, vegetarijanstvo kao prvo nije forma i ničim nije zadano. Radi se isključivo o određenoj prehrambenoj navici uvjetovanom osobnim motivima. Sami motivi su raznovrsni i ovisni isključivo o individui koja naviku sprovodi. Dakle, vegetarijanstvo je individualno i sprovodi ga se prema vlastitom nahođenju i osjećaju. Čine ga dakako vegetarijanci, a svaki od njih dati će vam vlastiti razlog, svoje sustave vrijednosti, «prave» odrednice, savršene recepte i način samog provođenja. Mišljenja i načina ima .... ni broja im se ne zna.
No ipak, mogli bismo ih podijeliti u par osnovnih kategorija, onako laički , odoka.
Jedni će reći da su vegetarijanci zato jer, naravno, ne jedu meso, ali tu i tamo si zagrizu malo ribe. Kao riba nije meso nego sintetička tvorevina valjda (jer se ne glasa), ili je to neka vrsta tikvice sa očima i perajicama, te pliva unaokolo .
Drugi će reći NE MLIJEKO, NE JAJA! Jer i to je životinjskog podrijetla.
Sljedeći će reći: »Pa što, ta nisam zaklao kravu ne bi li mi dala malo mlijeka, niti sam ucijenio kokoš da snese jajce».
U svakom od ovih slučajeva naziru se motivi i skrivena filozofija vegetarijanstva.
U slučaju «a», meso NE riba DA, radi se o ljudima koji su najvjerojatnije iz zdravstvenih razloga napustili bogati stol «naših starih» prepunog masne juhe, čvaraka, kobasa i hladetine iz koje viri žilavo uho pokojne svinje te rekli NE višku masnoća uvjetovanih unošenjem hrane životinjskog podrijetla. Valjda su ljudi shvatili da nema više vola, pluga i zdravog trošenja kalorija, te u svojim mekim uredskim stolicama grickaju mrkvu.
«b» slučaj upućuje na jedan alternativni pristup danom načinu prehrane. Ako «bekavce» upitate za razloge nejedenja mesa, mliječnih proizvoda, jaja itd., oni će vam razloge naći u strujanjima energija i dati će vam paralelu između ljudskih i životinjskih. Uvijek sam se pitala (i u međuvremenu dobila odgovor na to pitanje) nose li oni kožne cipele i jakne. Torbe možda, ili naočale sa kornjačinim okvirom? Šalu na stranu.
Slučaj «c» govori da su ovi razlozi nejedenja mesa isključivo humane prirode. Kako bi mnogima poznati strip junak Dylan Dog rekao:»Ne jedem ništa što ima oči» ili kako bi malo sofisticiranije rekao Richard Bach: »Što sam više vjerovao u neuništivost života, to sam manje želio biti dio čak i prividnih umorstava. Ako barem jednoj od milijun svinja pružim šansu da ostatak života provede kontemplirajući umjesto da je pojedem za doručak, vegetarijanstvo se isplati»
Dakle, čisto i jednostavno, radi se o suosjećanju sa svim živim stvorenjima oko nas, te se uzima u obzir da i oni kao takvi imaju pravo na dostojan život i smrt. Vegetarijanski jelovnik je moćan i nepcu ugodan, koristan za čovjeka kako u zdravstvenom smislu, tako i u razvijanju sustava vrijednosti u smislu poštovanja, možda za mnoge bezvrijednih života svih jestivih i nejestivih životinja. Tj. vegetarijanstvo je mnogo više od nejedenja mesa, ono je pozitivan stav prema sebi i okolini.
Kao što već napomenuh, ovo je samo gruba podjela i svaka zaslužuje dublju analizu i podrobnije objašnjenje.
No , ipak se sve svodi na to da individualno, prema vlastitim potrebama i prema vlastitoj ideologiji krojimo i način života u koji svakako spada i način prehrane. Ako želite živjeti poput Asterixa i Obelixa, već za zajutrak ćete okrenuti vepra na ražnju i nakon petnaest minuta ponosno pokazati svima bijeli skelet na pladnju.
Da napomenem, ukoliko to netko očekuje, ovoga puta se neću dodirnuti makrobiotike jer je ona upravo različita od vegetarijanstva po tome što ima točno zacrtane odrednice, te je nešto više od načina prehrane. Makrobiotika je kompletna životna filozofija koja ima svoje postavke i zakonitosti, te samim time zaslužuje cijeli članak.
Sada otprilike znamo ZAŠTO vegetarijanstvo. No često je i sljedeće pitanje koje kao čavao iz daske mami stopala da se ubodu i zaziva pozornost, cerekavo izaziva na sukobe mišljenja, kako «mesojeda» i «biljojeda» međusobno , tako i teoretičara s raznoraznim slovnim kraticama ispred imena, a glasi: «Koliko je to prirodno? Š to dobivamo? Što gubimo? Da li uopće išta time dobivamo i ako je tako, kompenzira li se to sa izgubljenim (ako išta ,naravno, uopće gubimo)?». Ako krenemo od pretpostavke da je vegetarijanstvo posljedica stanja duha, onda se iz njega mogu izvući samo pozit ivne stvari. Naravno ako je duh k pozitivnome usmjeren. Nije naodmet napomenuti čestu tezu koju smo već puno puta imali prilike čuti, a radi se o fiziološkim preduvjetima za vegetarijanstvo. Naime radi se o čovjekovim zubima za koje kažu da su tipični za biljojeda. Nemamo jake očnjake za trganje mesa, nego tupe kutnjake za žvakanje. Crijeva su nam dužine kao i u biljojeda i dobar dio mesne hrane ostaje negdje u bespućima crijevnog trakta i nikada ne izađe. Sličnost između čovjeka i biljojeda ogleda se i u tome što se znojimo preko kože, dok se kod mesojeda taj proces izbacivanja tjelesne tekućine dešava preko jezika.
No, to su činjenice na koje se nerado oslanjam, jer kao što rekoh, sporenja su velika i žučna.
Kako god bilo, vegetarijanstvo uzima maha u cijelom svijetu. Govori se čak i o nekakvom trendu, pomodarstvu. Mala je vjerojatnost za takvo što. Zašto?
Jednostavno zato jer je pitanje prehrane previše delikatno i malo je onih koji bi svoj zadovoljni želučić podvrgli snobizmu. Ako ih i ima, to pomodarstvo ili kratko traje ili se skrivaju u hladnjaku i maste po rebarcima. Njih ne računamo! U prilog tome govore mnoge svjetske organizacije, a vodeća je «Internacionalna vegetarijanska zajednica» osnovana 1908. godine kao neprofitabilna organizacija s ciljem okupljanja vegetarijanaca, razmjene iskustava i recepata, te se također promiče pozitivan stav prema životinjama surađujući s društvima za zaštitu životinja.
preuzeto sa neta
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Pohovane paprike
Kategorija:Vegetarijanska jela
Način pripreme:Dugacke zute paprike oprati, posusiti, poredati po plehu i ubaciti u vrelu pecnicu.
Peci oko 10 min, tj dok se koza ne pocne odvajati od paprika i pucati. Izvaditi paprike iz pecnice i staviti ih u poklopljenu serpu oko 15 min.
Kada se paprike prohlade, ogukuti kozu sa njih i stavljati ih u resetkastu posudu da se icjedi suvisna tecnost.
Paprike se takodjer mogu peci na ringli sporeta i okretati kada koza pocrni i pocne se odvajati.
Tako oguljene paprike malo posoliti i uvaljati najprije u brasno zacinjeno sa vegetom zatim u razmucena jaja i onda ponovo u brasno ili u mrvice.
Prziti u tavi na ulju dok oko 2-3 min sa svake strane, tj. dok brasno ne postane svijetlo smedje boje.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Rolnice od pohovanih tikvica
Kategorija:Vegetarijanska jela
Tikvice oguliti, izrezati na tanke listove brasno,jaja
Fil:
sitno isjeckane sampinjoni
crveni luk
vegete , soli i bibera
2-3 kasike kisele vrhnje.
100g naribanog kackavalja
Način pripreme:Tikvice oguliti, izrezati na tanke listove. Posoliti i ostaviti da puste vodu. Isprati , posusiti i uvaljati najprije u brano , zatim u jaja i prziti na ulju.
Fil: sitno isjeckane sampinjone prziti na vrelom ulju sa malo crvenog luka sve dok ne ispari tecnost, dodati vegete , soli i bibera i prziti dok ne porumene. Prohladiti i dodati umuceno jaje sa 2-3 kasike kisele vrhnje.
U svaku pohovanu tikvicu staviti pomalo fila, zamotati je i zabosti cackalice da se ne otvaraju. Redjati u vatrostalnu posudu. Posuti oko 100g naribanog kackavalja i peci oko 15 minuta u pecnici.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Zapecena riza sa povrcem
Kategorija:Vegetarijanska jela
Potrebni sastojci:Potrebno: oko 100g rize po osobi, po jedna paprika, sampinjoni, mladi luk , ostalo povrce po zelji: tikvice, mrkva..
Način pripreme:Rizu ocistiti , kuhati kao uobicajeno, ali tako da se ne prekuha. Na ulju kratko proprziti, dodati vegete, soli i malo izmrvljenog bijelog luka. Prziti kratko i izruciti u tepsiju, ostavljajuci u sredini malo udubljenje.
U tavi prziti mladi luk, dodati papriku izrezanu na kockice, nakon par minuta sampinjone izrezane na listice. Dodavati polako, vodeci racuna da sampinjoni ne puste vodu – stoga peci na jakoj vatri.
Dodati i ostalo povrce po zelji. Zaciniti. Kada je na pola gotovo, oko pola povrca izruciti u udubljenje u rizi, ostatak sa saftom po ostaloj rizi.
Zapeci u rerni, oko 15 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Spagete na kineski nacin
Kategorija:Vegetarijanska jela
Potrebni sastojci:
200 g tanjih špageta
200 g šampinjona
2 češnja češnjaka
100 g mrkve
200 g tikvica
200 g poriluka
100 g špinata
100 ml ulja
100 ml sojina umaka
1 žličica đumbira
1 žličica Vegete
Način pripreme:
Povrće očistite, operite i ocijedite.
Poriluk i tikvice narežite na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na rezance i blanširajte. Špagete skuhajte (ali ne do kraja) u neposoljenoj vodi, ocijedite ih i ostavite na toplome mjestu.
Na ugrijanom ulju u dubokoj tavi ili voku kratko popržite lješnjak i mrkvu pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, popržite poriluk i tikvice, pa ih također istresite na špagete. Postupak ponovite sa špinatom i šampinjonima. Na kraju dodajte đumbir, sojim umak i Vegetu, promiješajte, pa vratite u posudu ili vok. Prije toga pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješajte i kratko zagrijte.
Ovo jelo možete obogatiti poprženom piletinom narezanom na rezance.
Savjet: Pri pripremi ovog jela valja pripaziti da se povrće ne prekuha, a sasvim mlad špinat ne trebate usitnjavati.
|
_________________
|
|
|
|
|
malaala987 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 07 Dec 2005 Poruke: 101
|
|
Pohovani sir
Potrebno je :
1. 500 g. trapista,
2. 2 jaja,
3. brašno,
4. prezle, ulje.
Sir isei na kvadrate debljine 1 santimetra, svaki umakati u brašno, u
ulupana jaja i prezle, pržiti na zagrejanom ulju. Poreati na tanjir i ukrasiti po želji.
|
|
|
|
|
|
magla 68 ~Sremački bećarac~
|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 4150 Mesto: Sremački BIRCUZ
|
|
Slabo je ima na mom meniju pa sremci smo bože volimo da uživamo dok jedemo i na tanane nigde ne žurimo !!!!!!!
|
|
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
SALATA OD LIGNJI
800 gr lignji, 200 gr belog pasulja, 4 paradajza, krastavac, glavica luka, grancica persuna, 2 cena belog luka, 150 ml maslinovog ulja, 3 kasike sirceta, so, beli i crni biber
Skuvajte pasulj, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. posoljene lignje zacinite sa malo belog luka i proprzite na ulju ( na jacoj vatri). Isecite luk na kriske, a paradajz i krastavac na kocke, stavite u vecu ciniju i posolite, dodajte malo maslinovog ulja i sirceta. Pomesajte pasulj, lignje i sok u kojem su se przile. Salatu pospite persunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
BAREN KROMPIR + MIRODJIJA
Beli krompir (najbolje je onaj mladi pa da budu lepo loptice , al' i nije tol'ko bitno) oljustiti i obariti u vodi u kojoj ima morske soli (ako su veci, pre barenja iseci na priblizno jednake komade da se u isto vreme obare), procediti kad budu gotovi, preliti ih tako vruce maslinovim uljem, posuti seckanom svezom mirodjijom i seckanim belim lukom, preko iscediti limun, promesati i uzivati. Jako je lep prilog uz riblje specijalitete. Osvezava i brzo se sprema.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|