:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Antidepresivi nisu za svakoga
Moždana aktivnost pacijenta indikator je jesu li lekovi za depresiju kod njega delotvorni ili će mu možda biti bespotrebno propisani, jer bi psihoterapija imala veći učinak, pokazala je studija američkog Univerziteta Emori.
Tokom istraživanja naučnici su pregledali snimke moždane aktivnosti PET skenerom kod pacijenata s depresijom. Otkrili su da određene regije mozga i aktivnost u njima može da otkrije koji bi način lečenja depresije bio najdelotvorniji. - Pacijenti s niskom aktivnošću mozga u delu “ostrvskog” režnja ili insule lošije reaguju na antidepresive nego oni s većom aktivnosti – rekla je autorka studije, dr Helen Majberg.
Ona je dodala i to da bi se od onih na koje ne deluje terapija pre trebalo opredeliti za lečenje kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom.
- Tip mozga određuje šta će pacijentu povećavati šanse da pobedi bolest. U dosadašnjoj praksi pacijenti su se uglavnom lečili antidepresivima, a to je često potpuno nepotrebno – zaključila je doktorka Majberg.
(Telegraf.rs / DailyMail.co.uk
|
|
 |

|

|
|
Hormon sreće novi lek za depresiju
Nedavno je otkriven hormon hipokretin, još jedan neurotransmiter koji, osim dopamina i serotonina, bitno utiče na raspoloženje.
Najnovije istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da se nivo hipokretina povećava u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je veoma važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti.
- Ovo otkriće moglo bi da postavi nove temelje za lečenje psihijatrijskih poremećaja, kao što je depresija – izjavio je psihijatar profesor dr Džeremi Sigel, rukovodilac stručnog tima.
Osim novootkrivenog hormona hipokretina, tokom ovog istraživanja prvi put izmereni su nivoi jednog drugog važnog peptida, stručno nazvanog melanin-koncentrovani hormon (MKH).
- Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnosti, a najveće tokom spavanja. Nova otkrića objašnjavaju pospanost, ali i depresiju, koja je često povezana sa pospanošću – objasnio je dr Sigel, naglašavajući da je ovo veoma bitno, s obzirom na to da je depresija bolest današnjice.
Britanski stručnjaci došli su do zaključka da antidepresivi novije generacije postižu željeni efekat samo kod bolesnika sa teškim oblikom depresije, a sada nova otkrića daju nadu da će se daljim istraživanjima ispitati hormoni sreće i tako pomoći osobama sa različitim psihijatrijskim poremećajima.
(Novosti.rs; Telegraf.rs)
|
|
 |

|

|
|
Jogurt deluje kao antidepresiv
Probiotici, zdrave bakterije iz jogurta i određena fermentisana hrana, možda pomažu u lečenju depresije i anksioznosti, pokazalo je jedno istraživanje.
Jogurt čini žene srećnijim
Novo istraživanje Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) ispitivalo je uticaj zdravih bakterija iz hrane na funkcionisanje mozga. Ispostavilo se da žene koje redovno piju jogurt imaju izmenjenu aktivnost u regijama mozga koje regulišu emocije i unutrašnje senzacije tela.
Na primer, tokom testa emocionalne reaktivnosti tokom posmatranja fotografija sa besnim ili uplašenim licima, žene koje su koristile probiotike dva puta dnevno tokom mesec dana pokazale su smanjenu aktivnost u regijama mozga zaduženim za te emocije.
S druge strane, žene koje nisu konzumirale probiotike imale su stabilnu ili povećanu aktivnost u pomenutim delovima mozga tokom testa emocionalne reaktivnosti.
"Naša otkrića pokazuju da neki sastojci jogurta menjaju reakcije našeg mozga na okruženje", kaže dr Kirsten Tiliš, docent medicine na UCLA i vođa studije.
Istraživači Univerziteta u Kenterberiju (Novi Zeland) toliko su optimistični zbog novih otkrića da su pokrenuli novu kliničku studiju u okviru koje će 80 pacijenata koji pate od depresije tretirati probioticima tokom četvoromesečnog perioda.
"Nadam se da će ova studija pokazati da lečenje probioticima menja odnos određenih hemikalija u krvi i mozgu i čini ljude srećnijim", kaže istraživač Ejmi Romijn.
|
|
 |

|

|
|
Sunčeva svetlost tera depresiju!
Zimi je dan kratak, hladno je, pa smo tada skloniji depresiji. Tome u velikoj meri doprinosi i manjak sunčeve svetlosti, na koju smo inače navikli, kao i smanjena fizička aktivnost. Svetlost, prolazeći kroz očni živac do mozga, podstiče brojne biohemijske procese, a među njima i proizvodnju serotonina, hormona koji donosi spokoj i budnost. Manjak svetlosti znači i manje serotonina, a više melatonina, koji se luči po mraku. Porast melatonina, zvanog hormon sna, kod većine ljudi izaziva umor, tromost, bezvoljnost i potištenost.
Neprijatelji depresije su vitamini, naročito iz grupe B, a posebno B9, zatim vitamin C, kao i omega-3 masne kiseline, zatim fizička aktivnost, najbolje šetnja, i to oko podneva, kada je najviše svetlosti. I još nešto – za šetnju birajte dobro društvo.
|
|
 |

|

|
|
Samo za žene: Reši test i proveri da li si u depresiji
Stresan život je doveo do povećanja broja "depresivaca". Rešite ovaj brzi test za otkrivanje depresije kod žena (starosti od 18 do 25 godina) i utvrdite da li spadate u ovu grupu. Ako odgovori na sva pitanja glase "da", treba se obratiti specijalisti ili psihoterapeutu.
Odgovorite iskreno na četiri pitanja
Odmah napomena - Brzi test od samo četiri pitanja ne nudi definitivnu dijagnozu, to je posao psihijatra ili psihoterapeuta, ali može da pomogne u brzom prepoznavanju.
Pitanja:
1. Da li ste ove nedelje plakali više nego uobičajeno?
2. Da li ste ove nedelje bili razočarani sobom ili da li ste mrzeli sebe?
3. Da li ste ove nedelje bili posebno obeshrabreni u pogledu budućnosti?
4. Da li ste ove nedelje imali osećaj da ste gubitnik?
Ako odgovori na sva pitanja glase "Da", znači da postoje znaci depresije i preporučuje se odlazak lekaru.
Ovaj brzi test sa Maks Plank Instituta zasniva se na proučavanju 1.300 mladih žena između 18 i 25 godina. Zbog toga je pouzdan samo za ovu grupu.
"Za muškarce bismo morali da razvijemo specifičan test, posebno zbog pitanja o plaču. Muškarci su manje skloni da plaču ili da to priznaju."
|
|
 |

|

|
|
Depresija vas može koštati karijere
Osobe pogođene depresijom izostaju s posla gotovo dvostruko češće nego njihove kolege, pokazuje istraživanje sprovedeno u SAD.
Prikupljeni podaci zasnivaju se na odgovorima reprezentativnog uzorka od 237.615 ispitanika zaposlenih s punim radnim vremenom. Oko 10,8 odsto ispitanika imalo je dijagnozu depresije barem jednom u životu, pa su, u proseku, s posla izostajali 8,7 dana godišnje. Ostali ispitanici su izostajali prosečno 4,6 dana godišnje.
Istraživači su izračunali da je depresija u Americi uzrok za 68 miliona izgubljenih radnih dana i smanjenje produktivnosti u iznosu od 23 milijarde dolara godišnje.
(Tanjug)
|
|
 |

|

|
|
Više sna protiv depresije kod mladih
Adolescenti koji ležu na vreme u krevet ređe imaju problem s depresijom od svojih vršnjaka koji ostaju budni do dugo u noć, navodi se u istraživanju američkog Univerziteta Kolumbija.
Stručnjaci Medicinskog centra pri tom univerzitetu tokom 90-ih godina prošlog veka proučavali su 15.500 mladih ljudi uzrasta od 12 do 18 godina.
Prema pisanju portala “Moj doktor”, stručnjaci su otkrili da jedan od 15 adolescenata ima depresiju i da oni adolescenti koji su u krevet legali posle ponoći imaju 24 odsto veću verovatnoću za razvoj depresije od svojih vršnjaka koji su na spavanje išli pre 22 sata.
Lekari su otkrili i da je manje od pet sati sna povezano sa 71 odsto većim rizikom za razvoj depresije u odnosu na osam sati sna.
U komentaru na rezultate istraživanja, koji su objavljeni u stručnom časopisu “Slip”, vođa istraživačkog tima Džejms Gengviš rekao je da bi “dobar san koji dovoljno traje mogao biti jedna od preventivnih mera protiv razvoja depresije”.
Onima koji već imaju simptome depresije stručnjaci predlažu da koriste tehnike relaksacije, da vežbaju i da jedu redovno zdrave obroke sa velikim količinama voća i povrća.
|
|
 |

|

|
|
Evo koji okusi podižu raspoloženje
Istražujući utjecaj 1.700 različitih spojeva koji čine sastavni dio različitih okusa, znanstvenici su otkrili da određeni spojevi u hrani nalikuju lijekovima za podizanje raspoloženja.
Prijašnja istraživanja su pokazala kako namirnice poput čokolade, bobičastog voća i hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na raspoloženje. Znanstvenici pod vodstvom dr. Karine Martinez-Mayorga su u novom istraživanju pokušali pronaći sličnost između kemijske strukture antidepresiva i spojeva koji sačinjavaju okuse, objavljeno je od strane American Chemical Society.
Čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi
Pokazalo se da čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi sadrže spojeve koji imaju sličnu kemijsku strukturu kao i valproična kiselina koja se često nalazi u lijekovima koji se propisuju osobama s dijagnosticiranim manično-depresivnim poremećajem i vezanim stanjima.
'Važno je imati na umu da samo jedenje hrane koja može popraviti raspoloženje nije zamjena za propisane antidepresive', rekla je dr. Martinez-Mayorga.
No za one koji ne piju lijekove konzumacija određene hrane i općenito zdrav životni stil može održavati dobro raspoloženje.
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|