:: |
Autor |
Poruka |
zena_bez_imena Upućeni član
|
Godine: 46
Datum registracije: 31 Maj 2004 Poruke: 369
|
|
Vaginalni porodjaj,naravno
|
|
|
|
|
|
PedjaS Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 66
Datum registracije: 10 Dec 2006 Poruke: 39 Mesto: Beograd
|
|
Drage dame
Situacija diktira način dovršenja trudnoće, a ne dobra volja akušera!
RIZICI OD CARSKOG REZA:
NEPOSREDNI:
Rizik od anestezije (alergija na date lekove, zastoj srca-tzv.cardiac arest)
Krvavljenje tokom operacije
Povrede creva i bešike
Embolije plodovom vodom ili vazdušna embolija!
Povrede bebe skalpelom 1 - 2% (Smith 1997)
POST OPERATIVNI RIZIK
Infekcije
Krvavljenje
Neonatalni respiratorni distres sindrom- RDS/"Wet lung"
Rizik u narednim trudnoćama
Placenta previa (prednjačeća posteljica) i/ili placenta accreta (urasla posteljica) u narednoj trudnoći
Rascepanje ožiljka na materici u narednoj trudnoći
Rizik od ponavljanja SC
UDALJENI RIZICI:
Steriliteta zbog stvaranja priraslica
Zastoj rada creva (ileus)
RIZIK OD PRIRODNOG POROĐAJA:
Rizik od težih povreda i umiranja bebe
Mogućnost oštećenja karličnog dna porodilje i kasnije inkontinencije mokraće ili fecesa
Smrtnost majke pri normalnom porođaju je 9,8/100.000 porođaja, a 40/100.000 pri SC (Rosen)!
Nakon svega navedenog treba reći da je carski rez nužno zlo, a ne usluga pacijentkinji!!!
Pozdrav i dobro zdravlje Dr PeđaS
|
_________________ beli mag u službi čoveka! |
|
|
|
|
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778
|
|
hmmm najbolje je prirodno ipak 8)
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
|
|
|
bdrobjnak Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Nov 2006 Poruke: 95
|
|
Posto sam imala dva porodjaja,jedan prirodni,drugi carski rez(morala zbog placente previje).Definitivno bolji prirodni,vaginalni zanemaricemo bol ali taj osecaj i borba da ugledas svoje dete neopisiv,a i oporavak brzi i laksi.
|
|
|
|
|
|
PedjaS Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 66
Datum registracije: 10 Dec 2006 Poruke: 39 Mesto: Beograd
|
|
Situacija diktira način dovršenja trudnoće, a ne dobra volja akušera!
Rizik od carskog reza:
NEPOSREDNI:
Rizik od anestezije (alergija na date lekove, zastoj srca-kardiak arest)
Krvavljenje
Povrede creva i bešike
Embolije plodovom vodom ili vazdušna embolija!
Povrede bebe skalpelom 1 - 2% (Smith 1997)
POST OPERATIVNI RIZIK
Infekcije
Krvavljenje
Neonatalni respiratorni distres sindrom- RDS/"Wet lung"
Rizik u narednim trudnoćama
Placenta previa (prednjačeća posteljica) i/ili placenta accreta (urasla posteljica) u narednoj trudnoći
Rascepanje ožiljka na materici u narednoj trudnoći
Rizik od ponavljanja SC
UDALJENI RIZICI:
Steriliteta zbog stvaranja priraslica
Zastoj rada creva (ileus)
RIZIK OD PRIRODNOG POROĐAJA:
Rizik od težih povreda i umiranja bebe
Mogućnost oštećenja karličnog dna porodilje i kasnije inkontinencije mokraće ili fecesa
Smrtnost majke pri normalnom porođaju je 9,8/100.000 porođaja, a 40/100.000 pri SC (Rosen)!
Nakon svega navedenog treba reći da je carski rez nužno zlo, a ne usluga pacijentkinji!!!
Mišljenje ETIČKOG KOMITETA UDRUŽENJA AKUŠERA I GINEKOLOGA KANADE
“Kakav je rizik od porođaja carskim rezom?
Smrtnost majki porođene SC je češća u odnosu na vaginalni porođaj (5.9 kod elektivnog carskog porođaja. 18.2 kod hitnog SC; nasuprot 2.1 kod vaginalnog porođaja na 100 000 donešenih trudnoća u Engleskoj tokom 1994–1996).
Carski rez takođe zahteva duže vreme za oporavak pacijentkinje, javljaju se operativne komplikacije kao što su povrede i krvavljenje, stopa varira od 6% kod elektivnog SC do 15% kod hitnog SC.
1,4 puta raste rizik od ozbiljnih krvavljenja u narednim trudnoćama nakon SC u predhodnoj trudnoći zbog češće pojave prednjačeće posteljice (5.2 na 1000 živorođenih) i odlubljivanja normalno usađene posteljice (11.5 na 1000 živorođenih).
Kod terminskih beba rizik od otežanog disanja (respiratory distress) i neophodnosti O2 terapije češće je kod porođaja SC (35.5 kod SC pre započinjanja porođaja, nasuprot 12.2 kod SC tokom porođaja u odnosu na 5.3 kod vaginalnog porođaja na 1000 živorođenih).
Takođe više studija ukazuje na povećan rizik od neobjašnjivog mrtvorađanja kod porodilja nakon SC u odnosu na one sa predhodnim vaginalnim porođajem (1.2 na 1000 nasuprot 0.5 na 1000).
Konačno, porođaj carskim rezom se ne može smatrati ni “prirodnim” ni “normalnim”.
KAD JE BIZNIS U PITANJU NI AMERIKANCI NISU IMUNI:
In Los Angeles women living in areas were the income per capita was higher ($30,000/year had a cesarean rate of 23% vs. 13% in areas where the income was lower at $11,000 (Gould 1989)
Pozdrav i dobro zdravlje!!! Dr Peđa
|
_________________ beli mag u službi čoveka! |
|
|
|
|
knknpnkn * Đavolkova žena *
|
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda
|
|
Spajam ovu temu, sa vec postojecom!
|
|
|
sanes Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 49
Datum registracije: 05 Dec 2005 Poruke: 166
|
|
I ja glasam za vaginalni porod, što sam i okusila. Što se tiče boli ne misliš ti u tom trenutku na bol, nego samo da rodiš bebu. Trudiš se najviše što možeš.
Ne mogu reći da ne boli ali zaboravi se to.
Nedavno sam gledala video carskog poroda , kad mi zlo nije došlo kad sam vidjela kako režu ...... :shocked!: .
Naravno, ako je neophodno na carski šta bi nek je , ali ako bih mogla da biram onda bi to bio vaginalni.
|
|
|
|
|
|
okana Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 29 Jun 2006 Poruke: 59
|
|
Prvi put sam se porodila vaginalnim porodom,i sad prije 10 dana isto tako.Uvijek sam za prirodni put kad god to situacija dozvoljava.
|
|
|
|
|
|
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^
|
Godine: 40
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~
|
|
i ja sam za vaginalni porodjaj, tako sam se i porodila, bez epidurala
jeste da je bolelo, ali se taj bol jako brzo zaboravi
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
|
|
|
zena_bez_imena Upućeni član
|
Datum registracije: 31 Maj 2004 Poruke: 369
|
|
Vaginalni porodjaj
ali ako ne moze drugacije naravno carski.
Nikako samovoljno
|
|
|
|
|
|
corava koka Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 07 Mar 2007 Poruke: 5 Mesto: banglades
|
|
Ja sam se 2 puta porodila carskim rezom sa lokalnom anestezijom i muz je bio prisutan porodjaju.Prvi put sam morala a i htjela sam a drugi put
je bila moja zelja i mogla bi da predlozim svakoj zeni ne zove se to dzabe carski rez. Rizik postoji i u vaginalnon porodjaju pa se ne pominje toliko.
|
|
|
|
|
|
sanjica980 Upućeni član
|
Godine: 44
Datum registracije: 24 Feb 2005 Poruke: 393 Mesto: beograd
|
|
joj mene to ocekuje za 4 meseca i nemam pojma kako cu i sta cu
|
_________________ ljubav je gospodar, a ti si rob |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|