:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marinada od sardela, skuša i plavica (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 kg ribe (sardela, skuša ili plavica)
malo brašna
malo soli
1/4 l ulja
1/8 l octa
1/8 l vode
peršin
grančica ružmarina
papar u zrnu, limun
Opis:
Ribu očistiti, oprati i posušiti, malo posoliti i pobrašniti i ostaviti da malo odstoji. Popržiti je u vrućem ulju. Poprženu ribu posložiti u zdjelu. Sastojke marinade: ulje, ocat, vodu, peršin, ružmarin i papar kuhati na laganoj vatri otprilike 10 minuta. Preliti preko ribe. Kada se sve skupa ohladi stavi se na hladno mjesto. Traje više dana a, poslužuje se s kriškama limuna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marinada od pržene ribe 1 (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
75 dg ribe
ulje za prženje
2 luka
6 režnjeva češnjaka
peršin
čaša vode
pola čaše vinskog octa
nekoliko zrna papra
Opis:
Dobro ispržiti ribu u ulju. Na istom ulju izpržiti luk izrezan na kolutove, nasjeckani češnjak i sitno nasjeckani peršin. Sve to odmah zaliti vodom i octom i dodati nekoliko zrna papra. Kuhati 15 minuta. Ohlađenu ribu posložiti na tanjur i preliti ohlađenim sokom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marinada od pečene ribe (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 kg plave ribe
1/4 l ulja
1 luk
1 mrkva
malo celera
malo peršina
2 režnja češnjaka
papar u zrnu
malo ružmarina, list lovora
3 žlice octa
limun
Opis:
Plavu ribu ispeći na gradelama. Na ulju popržiti na listove narezan luk, mrkvu, celer, peršin, češnjak, papar, ružmarin i lovor. Kada zavri dodaje se ocat. Vruća marinada prelije se preko ribe. Riba se poslužuje hladna s sokom i kriškama limuna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Marinada od jegulje (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
80 dg jegulje
2 dl vinskog octa
2 dl vode
sol,
papar u zrnu
list lovora
glavica luka
2 žlice senfa
kapare, peršin
ulje
slana voda
Opis:
Jegulju očistiti i narezati na 6 cm duge komade, složiti ih u posudu, preliti slanom vodom i ostaviti da odstoje 2 sata. Osušene komade ispeći na ulju. U preostalo ulje dodati ocat, vodu, sol, papar, lovor, češnjak, nasjeckani luk i senf. Sve kuhati 10 minuta, procijediti i preliti preko ispečene jegulje. Komade jegulje treba pritisnuti tanjurom i ostaviti jedan dan u hladnjaku. Jegulju narezati na kriške, obložiti kaparama, malo politi marinadom i ukrasiti peršinom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Maneštra od povrća sa suhim svinjskim rebrima (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
10 dg masti
10 dg luka
40 dg mahuna
20 dg mrkve
50 dg krumpira
5 dg celera
15 dg svježih rajčica
80 dg suhih rebara
sol i papar po potrebi
Opis:
Sitno sjeckani luk popirjati. Suha rebra prokuhati u puno vode, da se što bolje izvuče sol. Tako pripremljeno suho meso pristaviti kuhati dok ne omekša, a juhu koristiti za nadolijevanje. Na popirjani luk dodati povrće rezano na kockice, malo popirjati pa zaliti juhom. Začiniti, pokriti i kuhati dok povrće potpuno ne omekša, a juha postane ukusna i zgusnuta raskuhanim krumpirom. Vruće poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kuhani zubatac (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg zubaca
1 glavica luka
5 žlica maslinova ulja
papar u zrnu
3 lovorova lista
1 limun
1 vezica peršina
masline, kapari
Opis:
Zubaca najprije močiti u toploj vodi desetak minuta, a potom ga očistiti. Staviti ribu u lonac s hladnom vodom, dodati luk narezan na krupnije komade, maslinovo ulje, lovorov list, papar u zrnu i sol. Ribu kuhati otprilike jedan sat, dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Izvaditi ribu, ocijediti i staviti na plitki pladanj. U međuvremenu sitno isjeckati peršin i promiješati ga s maslinovim uljem. Još vruću ribu obilato preliti mješavinom ulja i peršina. Kuhanog zubaca poslužiti uz kriške limuna, masline i kapare.
U Dalmaciji je običaj da se kuhani zubatac posluži s kuhanom blitvom i krumpirom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Krem juha od leće (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
kukuruz 0,04 kg
slanić 0,06 kg
leća 0,04 kg
pšenica 0,04 kg
luk 0,04 kg
maslinovo ulje 0,1
selen, peršin, sol
margarin 0,04 kg
Opis:
Sočivo posebno skuhati u začinjenoj vodi. Napraviti zapršku, dodati sočivo s tekućinom u kojoj se kuhalo i kuhati daljnjih pola sata, dodati začine prema potrebi i poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jegulja na dalmatinski način (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za četiri osobe:
1 kg jegulja
peršin
4 režnja češnjaka
lovorov list
ulje
limun
Opis:
Jegulju očistiti i narezati na komade. Posložiti u posudu, posoliti i popapriti i posipati sjeckanim češnjakom i peršinom. Preliti uljem i limunovim sokom. Dodati lovor.
Ovako pripremljena jegulja može se peći u pećnici ili na žaru.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jastog na mornarski ala Stjepan Dunatov (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
2 kg svježeg jastoga
0,1 l maslinovog ulja
0,06 kg pirea od rajčice
0,03 kg pelata
0,15 kg luka
0,03 kg češnjaka
0,1 l vinskog octa
0,3 l bijela vina
sol, papar, peršin
Opis:
Živog jastoga zavezati jačim koncem i staviti kuhati u kipuću slanu vodu. Kuhati 10 do 15 minuta. Kuhanom jastogu razrezati oklop i odvojiti mesni dio. U posudi na zagrijanom ulju popržiti usitnjeni luk i češnjak. Dodati na komadiće rezano meso jastoga. Propirjati pa dodati pire od rajčice, pelate rezane na kockice, vinski ocat, bijelo vino, sol, papar i peršin. Pirjati još neko vrijeme. Poslužiti toplo u posudi u kojoj se pripremalo. Kao prilog se preporuča domaća zelena pašta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hobotnica pečena ispod peke (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
hobotnica
krumpir
luk
sol, papar, vegeta
maslinovo ulje
bijelo vino
peršin, slatka crvena paprika (mljevena)
Opis:
Hobotnica se najprije prokuha 18 minuta da pusti sluz i višak tekućine iz sebe koja bi bila previše za pečenjem pod pekom.
Krumpir se isječe na veće komade i začini gore navedenim sastojcima. Njime se prekrije hobotnicu koju smo posolili i složili u tepsiju. Sve se skupa stavi peći pod peku 30 minuta. Zatim se peka otkrije, a hobotnicu podignemo na krumpir. Pečemo još 25 minuta s dosta žara na peki.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hobotnica na salatu (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 kg hobotnice
50 dg krumpira
1 glavica češnjaka
2 dl maslinova ulja
sol, papar
Opis:
Hobotnicu dobro istući batom, očistiti i oprati, a zatim kuhati oko 45 minuta. Istodobno skuhati krumpir u ljusci, oljuštiti ga i narezati na kockice. Kuhanu hobotnicu narezati na komadiće, dodati krumpir, sitno sjeckani češnjak, ulje, sol i papar. Dobro promiješati i poslužiti toplo ili hladno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hobotnica pečena s krumpirom (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 hobotnica (oko 1 kg)
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
3 češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
6 žlica običnog ulja
sol, papar, ružmarin
1 dl bijelog vina
Opis:
U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške. Na to staviti očišćenu hobotnicu (po mogućnosti prethodno zamrznutu, jer će biti mekša). Sve posuti ružmarinom i malo posoliti. Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180C oko 60 minuta. Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin. Kratko zapeći bez folije. Hobotnicu narezati na komade i poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|