:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
francuska kuhinja
UMAK REVIGOT
500 g majoneza
1/2 peršunova lista
dosta vlašca
Napravite majonez, pa kad je gotov dodajte sitno iseckano peršunovo lišće i dosta sitno isečenog luka vlašca.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
francuska kuhinja
VINIGRET UMAK
2 kašičice slačice
ulje
sirće
so
biber
luk
peršunov list
Ovaj se umak služi uz barene špargle i artičoke. Pravi se na sledeći način: Stavite u činiju dve kašičice slačice, dodajte malo po malo ulja i sirćeta neprestano mešajući, dok ne dobijete masu kremastu kao majonez. A zatim dodajte soli i bibera. Iseckanog luka i peršuna.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
francuska kuhinja
ZELENI UMAK
500 g majoneza
125 g spanaća
vlašac
2-3 kašike aspika
Napravite majonez. Spanać isitnite u multipraktiku. Zeleni sok koji dobijete od spanaća uspite u majonez. Dodajte sitno naseckani luk vlašac. Ovaj umak je veoma dekorativan i služi se sa hladnim barenim ribama, i uz hladno pečenje. Kada se koristi kao premaz za ribu, treba u skoro gotov majonez dodati dve do tri kašike bistrog aspika. Aspik daje lepu i bistru glazuru ribi.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
francuska kuhinja
VINIGRET UMAK
2 kašičice slačice
ulje
sirće
so
biber
luk
peršunov list
Ovaj se umak služi uz barene špargle i artičoke. Pravi se na sledeći način: Stavite u činiju dve kašičice slačice, dodajte malo po malo ulja i sirćeta neprestano mešajući, dok ne dobijete masu kremastu kao majonez. A zatim dodajte soli i bibera. Iseckanog luka i peršuna.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
francuska kuhinja
MADERA UMAK
80 g putera
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 glavica crnog luka
100 grama slanine
1 kašika brašna
3/4 l bujona
3 dl belog vina
2 kašike paradajz pirea
100 g šampinjona
so i biber
1 dl MADERE
Stavite u šerpu puter, dodajte izrendanu zelen, iseckan luk, i na kraju na kockice isečenu slaninu. Sve dobro izdinstajte pa na kraju dodajte kašiku brašna. Pržite dok brašno lagano ne porumeni. Tada dodajte sitno isecene pečurke, pa i njih propržite. Nalijte sve sa bujonom (bistra supa) i 3 dl belog vina. Kada umak počne da vri, dodajte dve kašike paradajz pirea, posolite i pobiberite po ukusu, pa na laganoj vatri krčkajte. Sve vreme sa površine umaka skidajte kašikom mast. Umak kuvajte dvadeset minuta. A tada ga procedite kroz sito. Pred služenje dodajte 1 dl Madere, i to pred samo služenje kako miris madere ne bi izvetreo. Ako ipak morate da ga pripremite ranije, onda šerpu sa gotovim umakom držite na šerpi u kojoj vri voda, tako da će se umak održati na pari. Ovaj umak služite uz razna pečena mesa.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
ŠMEK MARINADE
Kupka za dobar zalogaj
Za jagnjeće ili teleće kotlete Potrebno je:
- 1/2 cm nastruganog đumbira (koren ili u prahu)
- 1 struk praziluka, 1 šolja belog vina
- 1 čen belog luka, strugana kora i sok od jednog limuna
Sve sastojke pomešati i preliti preko pripremljenog mesa
Za ražnjiće
Potrebno je:
- 1 crni luk sitno isečen, 2 kašike sitno isečenog đumbira
- 1 kašičica turmerika, 1 kašičica karija
- 1/4 kašičice mlevenog indijskog oraščića i 200 g kiselog mleka
Staviti luk i ostale sastojke u procesor, dodati kiselo mleko i blago promešati. Dodati meso.
Za svinjske krmenadle
Potrebno je:
- 1/2 šolje ulja, 1/4 šolje jabukovog sirćeta
- 1/4 šolje vinjaka, 1/4 šolje mlevenog kima
- 1 kašika meda i jedna kašika crnog mlevenog bibera
Sastaviti sve sastojke i preliti preko mesa.
Za ribu i morske proizvode
Potrebno je:
- 1 šolja belog vina, 1/2 šolje soka od limuna
- 2 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
Ostaviti ribu u marinadi pokrivenu celu noć. Riba mora biti sasvim sveža. Marinada ima efekat kuvanja, jer se riba više ne obrađuje, lepo se ocedi, iseče i servira uz garnir po želji.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Marinada za ribu i morske proizvode
Potrebno je:
- 1 solja belog vina, 1/2 solje soka od limuna
- 2 kasike vinskog sirceta, 2 kasike maslinovog ulja
- so i biber
Ostaviti ribu u marinadi pokrivenu celu noc. Riba mora biti sasvim sveza. Marinada ima efekat kuvanja, jer se riba vise ne obradjuje, lepo se ocedi, isece i servira uz garnir po zelji.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Marinada za svinjske krmenadle
Potrebno je:
- 1/2 solje ulja, 1/4 solje jabukovog sirceta
- 1/4 solje vinjaka, 1/4 solje mlevenog kima
- 1 kasika meda i jedna kasika crnog mlevenog bibera
Sastaviti sve satojke i preliti preko mesa.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Marinada za raznjice
Potrebno je:
- 1 crni luk sitno isecen, 2 kasike sitno isecenog djumbira
- 1 kasicica turmerika, 1 kasicica karija
- 1/4 kasicice mlevenog indijskog orascica i 200 g kiselog mleka
Staviti luk i ostale sastojke u procesor, dodati kiselo mleko i blago promesati. Dodati meso.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Marinada za jagnjece ili telece kotlete
Potrebno je:
- 2 1/2 cm nastruganog djumbira (koren ili u prahu)
- 1 struk praziluka, 1 solja belog vina
- 1 cen belog luka, strugana kora i sok od jednog limuna
Sve sastojke pomesati i preliti preko pripremnjenog mesa
|
_________________
 |
|
|
|
 |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.

 |
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu

|
|
Umak od patlidžana i jogurta... Niskokalorično, zdravo i ukusno!
Sastojci:
500 g patlidžana
1 žlica maslinovog ulja
1/2 režnja češnjaka, nasjeckanog
190 g svježe crvene paprike, nasjeckane
150 ml nemasnog jogurta
sol
papar
25 g maslina, nasjeckanih
225 g cvjetače
225 g brokule
125 g mrkve, očišćene i nasjeckane na trake
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 ºC.
2. Izbodite koru patlidžana vilicom i stavite ih na lim za pečenje. Pecite 40 minuta ili dok meso potpuno ne omekša. Ostavite da se ohlade te izrežite na pola. Žličicom odvojite unutrašnjost patlidžana od kore i stavite u zdjelicu.
3. Izmješajte patlidžan, maslinovo ulje, češnjak i crvenu papriku u mikseru te dodajte jogurt. Nakon što dobro izmješate dodajte sol i papar. Dodajte nasjeckane masline te stavite u hladnjak na 30 minuta.
4. Skuhajte cvjetaču i brokulu te isperite u hladnoj vodi. Poslužite kuhano povrće i sirovu mrkvu uz umak od patlidžana i jogurta.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Sve lepo zvuci..bolje da bezim,jer od torti,salata,umaka,vec sam ogladnela..sutra cu kopirati sve...
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|