:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja u umaku od vina
SASTOJCI
jaja
50 grama putera
2 kašike brašna
1 dl belog vina
1 dl vode
1 kašičica senfa
50 grama parmezana
sok od limuna
so, biber
NAČIN PRIPREME
Zagrejati puter, dodati mu brašno, pa zapršku malo propržiti. Mešavinom vina i vode preliti zapršku i kuvati nekoliko minuta. Posoliti i pobiberiti. U gotov umak dodati senf i nekoliko kapi soka od limuna. Jaja ispeći, posuti ih struganim parmezanom, a preko njih preliti umak.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zapečena jaja punjena sardinama
SASTOJCI
9 jaja
3 sardine
5 kašika kisele pavlake
1 šolja mleka
prezle
sredina belog hleba
40 grama maslaca
so, biber
NAČIN PRIPREME
Tvrdo skuvajte 6 jaja, oljuštite ih, presecite napola i odvojte žumanca od belanaca. Žumanca izgnječite viljuškom, dodajte sardine i sve zajedno propasirajte. Parče sredine belog hleba potopite u mleko da bi omekšalo, izvadite i propasirajte, a zatim dodajte žumancima i sardinama. Preostala 3 jaja koja niste skuvali iskoristite tako što ćete jedno celo jaje i dva žumanca spojiti s kašikom pavlake i omekšalim maslacem. Promešajte da bi se masa sjedinila, pa je dodajte kuvanim propasiranim žumancima. Posolite i pobiberite. Dobijenom smesom napunite polutke belanaca.
Punjena jaja poslažite u vatrostalnu činiju, prelijte ih pavlakom i pospite prezlama. Pecite svega nekoliko minuta u zagrejanoj rerni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Žuti liker
Liker od jaja nalazi široku primenu. Može se reći da je liker od jaja višestran, jer se koristi i za pripremanje kolača, kao i za slana jela. Pravi ljubitelji likera od jaja najviše uživaju u čašici ovog pića uz šoljicu kafe, ili u mešavini oba napitka.
Za čašu kafe sa likerom od jaja treba pripremiti šoljicu tople kafe, a potom njome napuniti dve trećine velike čaše. Zatim sipajte oko tri centilitra likera od jaja. Ulupajte dve kašike slatke pavlake (ne treba da bude čvrsto ulupana), pa je sipajte u čašu. Na kraju pospite sa malo proprženih badema isečenih na listiće i ukrasite izrendanom čokoladom.
Međutim, možete i sami pripremiti liker od jaja. Sveža jaja su njegov glavni sastojak. Uzmite deset jaja i odvojite belanca od žumanaca. Za dalji rad potrebna su vam samo žumanca, a belanca možete iskoristiti za pripremanje nekog kolača, recimo, puslica.
Ulupajte u velikoj posudi žumanca i 200 grama šećera u prahu, a zatim u to postepeno dolijte 125 mililitara slatke pavlake; masa na kraju treba da bude kompaktna. Stavite posudu iznad šerpe sa vodom i na pari ručnim mikserom mutite smesu najslabijom jačinom sve dok masa od šećera i žumanaca ne postane sasvim kremasta. Sklonite činiju sa pare, stavite je u posudu sa veoma hladnom vodom i lupajte masu žicom za mućenje da bi se ohladila. Zatim izvadite činiju iz posude sa vodom. U tankom mlazu sipajte u krem od jaja 500 mililitara konjaka ili vinjaka, pa žicom za mućenje dobro izmešajte dobijenu smesu i penasto je umutite.
Liker se može sipati u flaše. Treba ih staviti na tamno i hladno mesto da odstoje dva dana, a potom se liker može konsumirati. Pre serviranja obavezno promućkajte flašu. Brzo potrošite liker iz načete flaše.
|
_________________
|
|
|
|
|
ann02 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 12 Sep 2005 Poruke: 9019
|
|
ŠARENI HLEB
Potrebno:5 jaja,2 tvrdo kuvana jajeta,100 gr šunkarice,5 kašika ulja,6 kašika brašna,kašika seckanog peršuna,so
Priprema:Od 5 belanaca ulupati sneg,dodati 5 žumanaca,još malo mutiti,a onda polako dodati na kockice isečenu šunkaricu i barena jaja,zatim ulje, brašno,peršunov list i so.Testo bi trebalo da bude malo gušće,pa po potrebi dodati još malo brašna.Dobro podmazati rebrasti pleh,uliti smesu i peći.
Služiti sa kiselim mlekom.
|
|
|
|
|
|
*kissy* *zauvijek njegova*
|
Datum registracije: 05 Sep 2006 Poruke: 10195 Mesto: između jave i sna,vrha i dna
|
|
volim jesti jaja..na sve nacine
|
_________________
**hell&granger neka vam je sa srećom** |
|
|
|
|
filicka *hoppípolla*
|
Godine: 32
Datum registracije: 28 Jan 2006 Poruke: 10884
|
|
Jos jedan predlog,ako ne znate sta biste pojeli,ovo vam je na brzaka...
Jaje na oko sa:malo aleve paprike,malo origana,narendanim sirom + malo majoneza + kiseli krastavci.
Inace,dokazano je da jaje na oko zamenjuje jednu sniclu u restoranu.
Po kalorijskoj vrednosti,razume se.
Pirjatno.!
Ako ste na dijeti ili ne jedete masno i pikantno,mozete jedno zumance pomesati s secerom i dok ne postane belo bledo zuto mesati a onda pojesti-vitamniska bomba.
|
_________________ DROP IT LIKE IT'S HOT |
|
|
|
|
Alexns Tinkerbell's pixie dust
|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
ja ne odstupam od przenih, sa malo kecapa
kuvana slabo jedem, cak i za Uskrs, a moj omlet zaista treba probati
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Ja sam na jaja alergicna, ili sta li je vec, al ne mogu da ih svarim tako da obavezno posle njih dobijem veliku stomakobolju. Volim ih, al ne mogu da ih jedem
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Punjena jaja na francuski nacin
Sastojci:
8 velikih jaja
1/3 šalice nasjeckane šunke
1 žlica nasjeckanog mladog luka
1 žlica nasjeclanog peršina
1 žlica light majoneze
1 čajna žlica senfa
1 čajne žlice svježe nasjeckanog timijana
1/8 čajne žlice soli
1/8 čajne žlice papra
2 kriške bijelog kruha, natrganog na veće komade
malo ulja
Priprema:
Jaja stavite u veći lonac. Napunite posudu vodu tako da prekrije jaja, te kuhajte dok voda ne zavri. Kad zavri, maknite s vatre i ostavite da odstoji 12 minuta. Isperite sa hladnom vodom i ocijedite. Ogulite jaja te narežite na pola (po dužini). Izvadite žumanjak – 4 žumanjka stavite u srednje veliku zdjelu. Dodajte šunku i preostalih 7 sastojaka te sve dobro promiješajte.
Kruh usitnite u mrvice u multipraktiku. U svaku polovicu jajeta stavite po jednu čajnu žlicu pripremljene mješavine. Posipajte svaku polovicu sa 1 čajnom žlicom mrvica kruha.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Jaja malo nauljite i stavite u pećnicu te pecite 5 minuta dok se mrvice ne zapeku
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Nove kulinarske ideje: 3 recepta za ukusan obrok s jajima
Jaja su nezamenljiva namirnica u svakoj kuhinji, bilo da je reč o slanim ili slatkim jelima. Svakodnevno ih upotrebljavate na standardne načine, pa vam mi zato predlažemo nekoliko novih recepata koji će biti iznenađenje za vaše ukućane.
KOKINA GNEZDA
POTREBNO JE
4–6 jaja, 1 kg krompira, 200 ml mleka, kašika margarina, beli biber, kašika vegete, sveža mirođija, ulje
PRIPREMA
Krompir oljuštite, isecite ga na kocke i skuvajte u vodi kojoj ste dodali so i kašiku vegete. Skuvan krompir propasirajte, dodajte mu mleko i margarin, pa dobro umutite. Začinite belim biberom i po potrebi posolite. Ako imate fišek za dekorisanje kolača, u njega stavite pire, pa na podmazanom plehu pravite okrugla gnezda. U sredinu svakog gnezda pažljivo izlijte po jedno jaje, pazeći da žumance ostane celo. Pospite sve vegetom i stavite u vrelu rernu da se zapeče. Gotova gnezda poslužite s kolutovima svežeg paradajza i pospite seckanom svežom mirođijom.
PICA PALAČINKE
POTREBNO JE
4 deblje palačinke, 4 jajeta, 4 veća paradajza, 4 crvene paprike, 4 zelene paprike, 200 g mesnate slanine, vegeta, biber, veća glavica crvenog luka, malo rendanog kačkavalja, peršun, maslinovo ulje
PRIPREMA
Paradajz oljuštite, isecite ga na kockice i dobro ocedite. Paprike očistite od semenki, pa ih kao i slaninu iseckajte na kockice. Luk takođe usitnite i ostavite ga sa strane. Na ulju propržite slaninu da postane hrskava, a onda je izvadite i na istoj masnoći pržite kockice paprike. Kad paprika omekša, dodajte oceđen paradajz, pa pospite vegeta i pobiberite. Dinstajte dok sva tečnost ne ispari, a onda u masu vratite isprženu slaninu. Palačinke stavite na tanjire, a na svaku rasporedite četvrtinu mase. Pospite rendanim kačkavaljem i kockicama crvenog luka, a jaja na oko ispržite odvojeno i stavite na svaki tanjir. Ukrasite peršunom.
DUKAT KNEDLE
POTREBNO JE
8 jaja, 600 g mlevenog pilećeg mesa, 200 g rendanih i oceđenih tikvica, čen belog luka, kašika rendanog parmezana, kašika vegete, biber, brašno, prezle, ulje
PRIPREMA
Šest jaja tvrdo skuvajte i oljuštite ih. Pomešajte meso, tikvice, jedno jaje, parmezan i vegetu, pa posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte i povremeno pospite brašnom da dobijete kompaktnu masu. Potom je podelite na šest delova i vlažnim rukama oblikujte knedle oko tvrdo skuvanog jajeta. Svaku knedlu uvaljajte u brašno, potom u umućeno jaje, pa u prezle. U nešto dubljem zagrejanom ulju pržite knedle dok ne porumene. Poslužite sa zelenom salatom ili svežim paradajzom.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
Bobak_BL * Domaci Lazov *
|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...
|
|
ja i jaja smo na ratnoj nozi...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti.... |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|