www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Filozofija Fridriha Nicea
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Filozofija ~
::  
Autor Poruka
plasticpinkpunkX*
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 37

Datum registracije: 24 Okt 2007
Mesto: novi sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 24, 2007 9:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nicehaova filozofija se obichno deli na tri perioda. U prvom je stvarao pod snaznim uticajem velikog Shopenhauera i Vagnerove muzike, dakle, bio je voluntarista. Tek u poslednjoj fazi iznosi svoju "ubermansch" teoriju.

Kada kaze "bog je mrtav', on apsolutno ne negira postojanje boga u metafizichkom smislu, on negira samo postojanje hrishcanskog boga, zapravo trpanje boga u bilo kakav kalup i protivi se nekim ustaljenim moralnim nachelima, shta vishe izvrgava ih ruglu. Zalaze se za trazenje boga u samome sebi, shto je jedan od najbanalnijih nachina da se objasni njegova "nadchovek" filizofija. Pri tom ne potencira asketizam kao neprikosnoven, tvrdi samo da je on kao takav logichna posledica kada chovek dostigne izvestan intelektualni i duhovni nivo.

Istina je da je Hitler upravo na njegovim spisima zasnovao svoj nacizam, odnosno potenciranje arijevske rase kao speriorne, samo zato shto je tumachio onako kako je u datom trenutku njemu odgovaralo. Ono shto mali broj ljudi zna jr da je Nicheova sestra posle njegove smrti zavrshavala njegove za zivota nedovrshene spise i time u velikoj meri pridonela pogreshnom tumachenju jednog od najvecih germanskih filozofa.

Josh jedna stvar - u najmanju ruku je smeshno porediti 2 filozofa kao shto su Niche i Aristotel. Molim vas - antichki filozof i filozof novog veka?!?! Babe i zabe..

nightin
Banovan!

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 35

Datum registracije: 09 Sep 2006
Mesto: Preko Drine

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 29, 2007 8:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

"Ako cinis puno a mozes vise ocekuj malo, a ako cinis malo a ne mozes vise ocekuj puno..."

VOLIM VAS PUNO Very Happy

Basileus1
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 26 Dec 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 26, 2008 5:18 pm    Naslov poruke: iznenadjenje Na vrh strane Na dno strane

ametist heart je napisao/la sledeće:

Citala sam Zaratustru, a imala sam neki slicni feeling da je knjiga pisana samo za mene. Uostalom, znam cijelu knjigu napamet. 8) Ovako sam ja to sve shvatila: Covjek - to je nesto sto treba savladati da bi se stvorio nadcovjek. Nadcovjeka mi direkno ne mozemo da stvorimo, vec samo nasi potomci.
Kako? Nice je jednom rekao: "U brak nek stupaju najbolji sa najboljima, a ljubav nek se ostavi gomili", sto znaci da arijevci treba medjusobno da se mnoze, a cigane u tzv. komore, pa tamo nek vode ljubav i sl. Valjda je ovo jedini nacin da se dostigne stupanj nadcovjeka, koji je podjednako i fizicki i psihicki. "Ono sto je danas majmun za covjeka, to je covjek za nadcovjeka", znaci - neki vid evolucije.

Nadcovjek ce pored velike genijalnosti imati i odredjene fizicke karakteristike: visko celo, dugacke prste pogodne za rad, bice visok i zilav. Danasnji covek bi onda bio proizvod mjesanja nadcovjeka i majmuna, tj. nesto izmenju njih. E, sad, neprijatelji toj pomenutoj evoluciji nadcovjeka su sve religije i ideologije koje propovedaju / propagiraju jednakost. Krscanstvo - moral robova, tu pricu vec znate. Demokracija , takodjer. "Cilj svakog drustva nije da se postigne demokracija i opca jednakost, vec da drustvo stvori pojedinca koji ce ih podignuti na visi nivo."

Ljudi ne treba da se rasporedjuju horizontalno, nego vertikalno. Mocniji treba da se sluze slabijima kao orudje. Krscanstvo i demokracija su ucinili da se instikti jakih, kao sto su lov, borba, moc, vlast, umanjuju zbog slobode kretanja. Mase se u demokraciji ne ugledaju na mocne i hrabre, nego na prosecne pojednice... Ajd da ne nabrajam vise genijalne misli ovog velikog filozofa, to je otprilike to. Ne znam za svecenike, meni nije jasno da li Nice uopcte podrzava to. Valjda svecenici takvim zivotom sire vidike ili sta vec. Rekla sam jednom da je neverovatno koliko se slazemo,Ingwar-e! Ja mislim da je Zaratustra njegovo najbolje delo. Volja za moc ima fenomenalne djelo,al' ipak je Zaratustra Zaratustra. Sto se asketizma tice ja mislim on ga nije ni osporavao ni propagirao. Ima dio "Volje za moc" gde kaze (parafraziram) da su razvratne svinje upropastile culna zadovoljstva. Otprilike, ja to tumacim da npr. seksualna sloboda nije sto je moguce vise seksa,vec onoliko koliko zelis,sto je poprilicno oslobadjajuce kad ti npr. krscanstvo propovjeda asketizam, a TV sex sa svima. Sto se svecenika tice,on ih,mislim shvaca na jedan drevni nacin u smislu Mudraca,a ne u krscanskom tj. patoloskih likova koji slave samomucenje. I sam Nice je rekao da se od zivota moze uzeti najvise ako se zivi u opasnosti i ukoliko se zivi u zavadi sa ljudima i samim sobom.

Najvjerovatnije je onda uvjet za sticanje mudrosti kod Zaratustre bio zivot bez ljudi (nazovimo asketizam).
Wink

Zdravo gospodjice ili gospodjo!

Citao sam Vas prilog na temi Fridrih Nice i dosta mi se dopao, i pored svih manjkavosti.
Najvise mi se dopao jasan elitizam i drasticno razlikovanje od ljudskog roda - prvi put da sretnem nekoga ko misli da je covjek za natcovjeka prije stoka, nego jedan od iste vrste. To mi se dopalo. Ja imam drugaciju sliku natcovjeka u odnosu na prosto visoko celo - "nervni sistem i CULA se razvijaju u srazmjeri sa teskocom u ishrani" - Nietzsche.

Sta mi se ne dopada je tumacenje natcovjeka kao radnika. On to svakako nije (dugi prsti se poslovicno pripisuju lopovima). Onda mi se ne dopada to sto dovodite Krsnu ili Krisnu u vezu sa Zaratustrom. I najzad "sex koliko zelimo" je takodje jedan znak dekadencije(cest motiv u dekadentnoj Indiji). Seksualnost nije van svake kontrole. Ona se pojavljuje u sasvim odredjenim uslovima i zene su ranije uvijek bile zasticene od tih uslova, tako da su mogle da njeguju svoje vrline koje su ih pripremale za brak, a ne za samostalni zivot "po zelji". Tako da Nice i ne dijeli savjete zenama. Samo zene koje vjeruju u jednakost polova uzimaju njegovu filozofiju kao "unisex".

Tako da, ako je Vas elitizam zasnovan na Indiji, onda je to pogresno, jer se Niceov elitizam zasniva na realnoj moci, a ne na nekakvom zakoniku poput Manuovog. Treba procitati Niceovu najomiljeniju knjigu - Istorija peloponeskog rata.

pozdrav

nick-o
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 10 Jan 2009

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 10, 2009 11:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Neko se ovde zapitao da li su ikada filozofi nesto doprineli covecanstvu kroz istoriju... Hmmm. Svi na neki nacin i ponesto, ali ako cemo o konkretnim stvarima - dovoljno se setiti Dekarta...
Osim toga, Nice je, bar po mom misljenju, daleko od toga da bude najveci filozof. Veliki svakako jeste, samim tim sto se i danas prica o njemu i stampaju se i citaju njegove knjige, ali najveci...?
Jako je preterano uporedjivati ga sa starogrckim filozofima, to mu dodje kao neki kompliment. Mozda poredjenje sa Rusoom, npr., buduci da su slicnog kalibra, a razlicitih pogleda na svet...
Inace, citao sam ''Zaratustru'' i osim blagog osecaja gadjenja, drugaciji utisak nije ostavio na mene...
Osim toga, ja sigurno ne bih voleo da zivim u tom svetu ''nadcoveka'', pa sve i da i sam budem on...

tripo 41
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 30 Maj 2010
Mesto: Na strani sjevernoj

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pon Jun 14, 2010 8:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Filozofi nisu ništa konkretno donijeli čovječanstvu. Velika većina njih se dobro nalupetala. Pogotovo ovaj Niče, koji je i umro lud. Dobro piše u Bibliji "da Bog pretvara ljudsku mudrost (mudrovanje, filozofiranje) u ludost".

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 15, 2010 5:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

a shta je crkva konkretno donela covecanstvu osim 9 krstashkih ratova?

(nije mi sad do nabrajanja, lista bi bila poduza.. )

The tears of a clown make the whole world laugh.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Filozofija ~ -> Filozofija Fridriha Nicea Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Strana 4 od 4

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon