www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Prasece il' jagnjece pecenje....
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~
::  
Autor Poruka
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meksička salata od liganja


Sastojci za 4 do 6 osoba
600 g liganja
250 g Graha Podravka iz limenke
2 rajčice
1 zelena paprika
1 čili (feferon)
2 manja luka
1 lovorov list
1 vezica peršina
Za salatni preljev:
100 ml vode
1 do 2 žlice limunova soka
2 žlice maslinova ulja
2 žličice Vegeta Twist salata



Postupak
1. U pola litre vode stavite lovorov list, 1 luk narezan na četvrtine, 2 grančice peršina i pustite da zakipi. Dodajte lignje narezane na kolutiće i kuhajte ih 20 do 25 minuta. Zatim ih ocijedite i ostavite neka se dobro ohlade.

2. U međuvremenu skinite kožicu rajčica, očistite ih od sjemenki i narežite na kockice. Papriku očistite od sjemenki i narežite na tanke rezance, a čili (feferon) očistite od sjemenki i sitno nasjeckajte.

3. Preostali peršin i luk sitno nasjeckajte, dodajte ocijeđeni grah te sve dobro izmiješajte.

4. Pomiješajte Vegetu Twist - salata s vodom i limunovim sokom te ostavite neka odstoji oko 15 minuta. Zatim umiješajte ulje i preljev (dressing), prelijte preko salate neposredno prije posluživanja.


Posluživanje
Meksičku salatu od liganja možete poslužiti na kukuruznoj tortilji.

Savjet
Kod pripreme salatnog preljeva, dio limunova soka možete zamijeniti vinskim octom.


 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Parfe od pilećih jetrica



Sastojci za 6 osoba
500 g pilećih jetrica
40 g suhe slanine
1 glavica luka (35 g)
60 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
sol
papar
80 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
9 listova želatine
1 žlica konjaka
1 žlica ruma
50 ml bijelog vina
1 žlica Vegete



Postupak
1. Priprema aspika s Vegetom: želatinu namočite u hladnu vodu.

2. Pola litre vode s jednom žlicom Vegete i malo bijelog vina kuhajte oko 5 minuta, a zatim malo ohladite. Dodajte ocijeđenu želatinu pa ostavite da se rastopi. Nakon toga juhu sa želatinom ponovo zagrijte do vrenja, procijedite i ohladite.

3. Slaninu izrežite na male ploške, korjenasto povrće na male kolutiće, luk na listiće i sve propirjajte na 30 g maslaca. Zatim dodajte jetrice i sve zajedno pirjajte. Po potrebi zalijte s malo vode. Pirjane jetrice posolite i popaprite tek na kraju.

4. Ohlađene jetrice s povrćem propasirajte (ili kremasto izmiješajte u mikseru).

5. Preostali maslac pjenasto izmiješajte, dodajte jetrice, slatko vrhnje, 100 ml pripremljenog aspika, konjak, rum, bijelo vino i sve dobro pjenasto izmiješajte. Po želji dodatno začinite.

6. Smjesu u prikladnim posudama ili manjim kalupima ostavite u hladnjaku preko noći. Preostali aspik malo ugrijte, izlijte u posudu i stavite hladiti.


Posluživanje
Prilikom posluživanja istresite parfe na tanjure ili ga vadite žlicom. Ukrasite aspikom izrezanim na kocke i poslužite s poprženim kruhom.

Savjet
Priprema aspika s Vegetom pojednostavljuje klasičan, vrlo zahtjevan postupak njegove pripreme.

Mala tajna
Pri pirjanju što više reducirajte tekućinu kako bi aspik što bolje povezao parfe od jetrica.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hladetina


Sastojci za 6 do 8 osoba
5 komada svinjskih nožica
750 g svinjske glave i kožica
80 g mrkve
40 g peršinova korijena
50 g luka
10 zrna papra
3 lovorova lista
3 l vode
50 ml octa
1 žlica Vegete



Postupak
1. Nogice, svinjsku glavu i kožice dobro ostružite i operite (nogice prethodno zasijecite). Mrkvu, peršin i luk očistite, operite i narežite na kolutiće.

2. U veću posudu nalijte hladnu vodu i stavite odmah meso, sol, papar u zrnu, lovor, Vegetu i ocat te kuhajte oko 3 sata na umjerenoj vatri. Povrće dodajte kad je meso napola mekano.

3. Kad je meso kuhano, izvadite ga iz vode, odvojite od kosti pa izrežite na manje komade. Vodu zatim procijedite, ostavite da se malo ohladi pa oberite masnoću s površine. Narezano meso složite u plitku posudu, povrće rasporedite između i zalijte mlakom juhom u kojoj se kuhalo meso. Sve ostavite na hladnom mjestu dok se tekućina ne stisne.


Posluživanje
Hladetinu narežite na kocke, prelijte uljem, octom i popaprite te poslužite s listićima luka.

Savjet
Ako želite hladetinu s manje mesa ili povrtnu hladetinu, možete upotrijebiti želatinu u listićima ili prahu.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Teleći medaljoni s repovima škampa omotanih u pancetu


Sastojci za 4 osobe
800 g telećeg buta
1 žličica nasjeckanog peršina
papar
sol
ulje za prženje
8 tankih ploški pancete
8 repova škampi
3 žlice maslinova ulja
100 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 žličica narezanog vlasca
Za umak:
3 žlice maslinova ulja
100 g luka narezanog na kockice
1 žličica protisnutog češnjaka
800 g Pelata Podravka
150 g Graška Podravka
20 g kapara
sol



Postupak
1. Repove škampi izvadite iz ljušture, popaprite ih, pospite peršinom, vlascem i omotajte pancetom.

2. Za umak, na maslinovu ulju popecite luk, češnjak i na kraju dodajte narezane pelate.

3. Pustite da sve prokuha par minuta i na kraju dodajte grašak, kapare i po potrebi posolite.

4. Meso narežite na 8 medaljona, malo ih potucite, posolite i popaprite. Medaljone uvaljajte u brašno i pržite u dubokom ulju.

5. Omotane repove škampi ispecite na preostalom maslinovom ulju. Medaljone stavite u istu posudu sa škampima i stavite na toplo mjesto.


Posluživanje
Umak od rajčice i graška stavite na tanjur. Na umak složite medaljon, a na svaki medaljon stavite omotani škamp i poslužite toplo.

Savjet
Umjesto škampa, možete koristiti gambere ili očišćene kozice.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Finske palačinke


Sastojci
Za palačinke:
150 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
2 jaja
pola vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 Vanilin šećera Dolcela
žličice pimenta
250 ml mlijeka
ulje za pečenje palačinki
Za nadjev:
200 g Džema borovnica light Podravka



Postupak
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i pimentom, dodajte mlijeko, žumanjke, vanilin šećer, pa pjenjačom izradite glatku smjesu.

2. Ostavite je stajati desetak minuta, a zatim umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.

3. Od pripremljene smjese pecite deblje palačinke promjera 7-8 centimetara.


Posluživanje
Na svaku palačinku stavite 1-2 žličice džema od borovnice i poslužite tople.

Savjet
Palačinke pecite na laganoj vatri.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:11 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Musaka od patlidžana


Sastojci za 4 osobe
5 patlidžana
500 g mljevenog mesa
150 g luka
2 češnja češnjaka
3 do 4 svježe rajčice ili Pelata Podravka
1 vezica peršina
lovorov list
sol
papar
100 ml maslinova ulja
1 žlica Vegete
Za bešamel umak:
40 g maslaca
30 g brašna
500 ml mlijeka
1 žlica parmezana
2 jaja
sol
papar



Postupak
1. Patlidžane narežite na ploške, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

2. Složite ih na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u pećnici zagrijanoj na 200C oko 15 minuta.

3. Na maslinovu ulju kratko propirjajte nasjeckani luk, a zatim i mljeveno meso. Dodajte narezane rajčice ili pelate, lovorov list, papar, zgnječeni češnjak i Vegetu. Pirjajte zalijevajući vodom.

4. Kad meso omekša, dodajte nasjeckani peršin.

5. Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko popecite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte miješajući oko 5 minuta. Dodajte sol, papar i parmezan.

6. Bešamel malo ohladite i umiješajte prethodno razmućena jaja.

7. U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite dio pirjanog mesa, na to ponovno složite patlidžane, pirjano meso te završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

8. Musaku pecite u pećnici zagrijanoj na 220C 20 do 30 minuta.


Posluživanje
Musaku od patlidžana poslužite toplu kao predjelo ili glavno jelo uz svježu salatu po želji.

Savjet
Prije pečenja ploške patlidžana možete uvaljati u škrobno brašno.

Mala tajna
Pečeni patlidžani dodatnom će aromom obogatiti musaku.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:12 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita od mesa


Sastojci za 6 osoba
Za tijesto:
250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 žličica soli
Praška za pecivo Dolcela
120 g maslaca
4-5 žlica vode
Za nadjev:
600 g teletine
50 g maslaca
150 g luka
1 žličica ružmarina
200 g šampinjona
150 g Kukuruza šećerca Podravka
1 ljuta papričica
1 žlica Vegete
1 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za premazivanje:
1 žumance
2 žlice mlijeka



Postupak
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, sol, vodu i umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite stajati na hladnom mjestu oko 1 sat.

2. Na maslacu popecite nasjeckani luk, dodajte teletinu narezanu na kockice, Vegetu, ljutu papričicu, ružmarin i pirjajte podlijevajući vodom oko 40 minuta.

3. Pred kraj kuhanja umiješajte kukuruz šećerac, šampinjone narezane na četvrtine i nastavite pirjati još 10 minuta.

4. Dodajte brašno, razmućeno u oko 50 ml vode i kuhajte 2-3 minute. Pripremljeni nadjev ohladite.

5. Dio tijesta razvaljajte na pobrašnjeloj dasci i stavite ga u okrugli kalup za pite 24 cm. Tijestom obložite dno i stranice kalupa.

6. Na tijesto rasporedite mesni nadjev, a drugi dio razvaljanog tijesta položite na nadjev.

7. Žumance pomiješajte s mlijekom i tom mješavinom premažite tijesto, izbodite ga vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200C 35-40 minuta.


Posluživanje
Pitu poslužite sa zelenom salatom.

Savjet
Meso za ovu pitu narežite na što manje kockice ili kratke rezance.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Riba na lisabonski način


Sastojci za 4 do 6 osoba
800 g filetiranog oslića ili bakalara
500 g rajčice ili Pelata Podravka
350 g luka
750 g krumpira
4 češnja češnjaka
2 lovorova lista
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
malo ljute paprike
100 ml maslinova ulja
sol
svježe mljeveni papar
peršin
1 žlica Vegete



Postupak
1. Narežite rajčicu, luk, češnjak i oguljeni krumpir na ploške, a riblje filete na veće komade.

2. U posudu složite naizmjenično u slojevima rajčicu, krumpir, luk, češnjak i ribu. Krumpir i ribu uvijek pospite s malo Vegete, soli i papra. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke, s tim da zadnji sloj budu ploške krumpira. Dodajte još nasjeckani peršin, lovorov list pa sve pospite slatkom i ljutom paprikom te prelijte sa 100 ml vode i maslinovim uljem.

3. Ostavite pokriveno lagano kuhati, i to bez miješanja. Po potrebi posudu samo protresite. Ovo je jelo zgotovljeno kada krumpir omekša.


Posluživanje
Ribu na lisabonski način možete poslužiti kao samostalno riblje jelo u raznim prilikama i u svako godišnje doba, a posebno je prikladno u posne dane.

Savjet
Za pripremu ovog jela, koje je po svom izgledu i privlačnom okusu vrlo slično jelima mnogih naroda koji žive uz more, u Portugalu se upotrebljava posebna vrsta sušenog bakalara. Ako se odlučite za bakalara, potrebno ga je prethodno namočiti u hladnoj vodi.

Mala tajna
Priprema ovog jela u poklopljenoj posudi omogućava zadržavanje vrijednih sastojaka u jelu.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:14 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata s celerom i jabukama


Sastojci za 4 osobe
350 g korijena celera
200 g mrkve
350 g jabuke
3-4 žlice limunova soka
prstohvat soli
Za salatni preljev:
100 ml majoneze
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete za posipavanje
Za posipavanje:
100 g popečenih, oguljenih i grubo mljevenih lješnjaka



Postupak
1. Oguljeni celer i mrkvu krupnije naribajte i malo posolite.

2. Oguljenu jabuku također krupnije naribajte, nakapajte limunovim sokom, dodajte celeru i mrkvi, pa dobro izmiješaje.

3. Majonezu pomiješajte s vrhnjem i Vegetom.


Posluživanje
Pospite pripremljenim lješnjacima i poslužite s pripremljenim salatnim preljevom od majoneze.

Savjet
Salata s celerom bit će još ukusnija ako je dobro rashlađena.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:15 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pirjana teletina sa šampinjonima


Sastojci za 4 osobe
600 g teletine od buta
300 g šampinjona
1 glavica luka
50 g maslaca
100 ml bijelog vina
1 žlica Vegete
1 žlica nasjeckanog peršinova lista
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žličice Škrobnog brašna Gussnel Dolcela



Postupak
1. Teletinu narežite na kocke, a luk sitno nasjeckajte.

2. Na maslacu popecite narezano meso, dodajte luk i zajedno pirjajte pet minuta.

3. Dodajte šampinjone narezane na listiće i Vegetu, pa nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje vodom oko 30 minuta.

4. Kada meso omekša, dodajte vino, škrobno brašno razmućeno u malo vode i vrhnje za kuhanje.


Posluživanje
Poslužite s popečcima od krumpira (rsti) i sve ukrasite nasjeckanim peršinom.

Savjet
Jelo možete obogatiti i suhim vrganjima koje ste prethodno namočili.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:16 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janjeće pečenje u umaku



Sastojci za 6 osoba
500 g janjećeg mesa bez kosti
papar
3 grančice peršina
150 g edamera
3 jaja
1 žličica majčine dušice
7 - 8 lučica
7 - 8 cherry rajčica
200 ml slatkog vrhnja
4 žlice ulja
1 žlica Vegete



Postupak
1. Meso narežite na kockice, posipajte Vegetom i stavite peći u tavu na zagrijano ulje. Pirjajte na srednje jakoj vatri uz povremeno podlijevanje vodom.

2. Pred kraj pečenja dodajte oguljene i napola narezane lučice, rajčice i papar. Sve zajedno pirjajte još oko 5 minuta. Na kraju posipajte majčinom dušicom. Pirjano meso stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.

3. U dubokoj posudi kremasto umiješajte vrhnje, jaja, naribani sir, nasjeckani peršin i pola žličice Vegete. Ovom smjesom prelijte meso i povrće pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200C oko 20 minuta (ili do zlatno žute boje).


Posluživanje
Gotovo jelo poslužite toplo sa salatom po želji.

Savjet
Za pripremu ovog jela možete koristiti i veće rajčice, ali im prethodno uklonite kožicu i sjemenke te ih narežite na kockice.
 
bububu
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 19 Jun 2005
Poruke: 135
Mesto: Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 06, 2005 2:17 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bučnica


Sastojci
10-12 listova gotovoga tankog tijesta
Za nadjev:
500 g ribane buče (tikve)
500 g svježeg sira
2 žlice šećera
4 jaja
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 žličica soli



Postupak
1. Naribanu buču posolite i ostavite da odstoji oko pola sata.

2. Sir propasirajte, pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte razmućena jaja, vrhnje i dobro ocijeđenu buču.

3. Vučeno ili gotovo tanko tijesto poprskajte rastopljenim maslacem, premažite pripremljenim nadjevom i savijte u savijaču. Isti postupak ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.

4. Bučnicu složite na namazani pleh, pecite u zagrijanoj pećnici na temperaturi 180C oko 30 - 40 minuta.


Posluživanje
Pečenu bučnicu poslužite toplu.

Savjet
Ako umjesto šećera nadjevu dodate sol, bučnicu poslužite kao slano predjelo.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~ -> Prasece il' jagnjece pecenje.... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 4 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon