www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Francuska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 10, 2004 3:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Madlen je čuveni francuski kolač, a francusko ime Madlen može se prevesti kao Magdalena.

Ovaj kolač uvek povezuju s francuskim gradom Komersijem (Commercy), čiji su pekari nekada davno platili vrlo veliku sumu novca kako bi dobili recept za ovu poslasticu. Po spravljanju, pakovali su ih u ovalne kutije i prodavali kao specijalitet iz tog kraja. Časne sestre u osamnaestom veku u Francuskoj često su izdržavale sebe i svoje škole praveći i prodajući ovaj specifični kolač. Čak je i sam grad Komersi u jednom periodu svoje istorije imao manastir posvećen svetoj Mariji Magdaleni.

Mnogi istoričari misle da su upravo opatice bile te koje su prodale ovaj recept pekarima, i to u vreme kada su svi manastiri i katedrale u Francuskoj bili zabranjeni, za vreme Francuske revolucije 1789. godine. Međutim, prema drugim pričama ili legendama, u osamnaestom veku u francuskom gradiću Komersiju, u regionu Loren (Lorraine), devojka po imenu Madlen napravila je ove kolačiće za poljskog kralja Stanislasa Leščinskog, koji je bio u izgnanstvu baš u toj regiji. Od tog trenutka nastala je i prava moda pravljenja madlen kolačića. Postali su popularni i u samom Versaju, a obožavala ih je Marija, kasnije žena kralja Luja XV.

Marsel Prust je ove kolače učinio poznatim i slavnim u svom autobiografskom romanu prevedenom kao "Sećanje na prošle dane". Ovaj roman ostao je nedovršen - zbog smrti autora, ali su njegova braća objavila knjigu 1923. godine.

Za pripremu madlena potrebno je: puter, šećer, jaja, brašno i kašičica ružine vodice. Umute se puter i šećer, pa se dodaju jaja. Toj smesi postepeno se dodaje brašno i ružina vodica. Zatim se testo stavi u činiju i pusti da odstoji oko sat vremena. Za ovaj kolač potrebne su specijalne madlene modle, ali ako nemate takve, koristite bilo koje slične. Modle tanko podmažite i u svaku stavite malo testa. Pleh sa modlama stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15 minuta, pazeći pri tom da ne potamne. Kada se ispeku, madlene treba izvaditi iz kalupa i, dok su još tople, posuti ih šećerom u prahu. Tek tada ih treba ostaviti da se potpuno ohlade.



_________________
 
soniuccia
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 40

Datum registracije: 24 Mar 2005
Poruke: 720
Mesto: Negde

panama.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 15, 2006 4:59 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bourride

Sastojci:
400 g razne ribe za brudet
500 g razne bijele ribe
1 luk
4 češnja češnjaka
3 zrele rajčice
2 krumpira
1 ljuti feferon
1 vrećica šafrana
Lovor, peršin i sjemenke koromača
4 kriške domaćeg kruha
suho bijelo vino
maslinovo ulje
Aioli umak (majoneza sa češnjakom, za posluživanje)


Opis:
Ribu očistite i operite. Ribu za brudet tada narežite na komade, a preostalu ribu ostavite čitavu.
Luk narežite na listiće i popirjajte ga na 3-4 žlice ulja, češnjaku, peršinu, nekoliko sjemenki koromača i listu lovora.
Dodajte rajčice narezane na kockice, pa nakon 10 minuta dodajte i ribu narezanu na komadiće, sol, papar i ljuti feferon. Promiješajte i nakon 15 minuta pokrijte toplom vodom kojoj ste primiješali šalicu vina.
Nakon 10 minuta maknite jelo s vatre i ispasirajte mikserom. Vratite smjesu u posudu za kuhanje, pustite da zavri, pa dodajte šafran.
Pokrijte i pustite da lagano kuha, povremeno podlijevajući toplom vodom. Nakon otprilike 20 minuta, dodajte oguljeni krumpir.
Petnaest minuta prije no što ćete završiti s kuhanjem, dodajte i ribu koju ste ostavili čitavu. Kada bude kuhana, ribu oprezno izvadite iz posude šupljikavom žlicom i položite na tanjur za posluživanje, zajedno s krumpirom.
U posebne zdjelice stavit ćete jednu krišku prženog kruha, kojeg ste premazali aioli umakom i dobro ga prelijte toplom juhom.

_________________
 
sten
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 02 Avg 2007
Poruke: 7

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 20, 2007 3:14 pm    Naslov poruke: Stek sa umakom od visanja i cokolade Na vrh strane Na dno strane

Pogledajte video materijal sjajnog jela snimljenog u restoranu Mitologija9Beograd)


http://www.metacafe.com/watch/870044/make_a_steak_the_french_way/
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Apr 27, 2010 2:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Francuska salata

Sastojci:

450 g smrznutog graška,
300 g mrkve,
500 g krompira,
5 kiselih krastavaca,
5 jaja,
0,5 l ulja, sok od limuna, malo senfa i so


Priprema:
Mrkvu, krompir i grašak obarite i ohladite, a potom mrkvu i krompir sitno isjeckajte. Isjeckajte i kisele krastavce. Sve to izmiješajte i dodajte majonez. Majonez će te napraviti tako što pet žumanaca prvo lagano promiješate i nastavite mutiti mikserom, dodajući kap po kap ulja. Kada masa počne da se zgušnjava, pojačajte brzinu i nastavite brže da sipate ulje, sve dok ga ne potrošite. Po ukusu dodajte sok od limuna, senf i so. Od salate oblikujte kupu, premažite je cijelu preostalim majonezom i ukrasite po želji grančicom peršuna ili kolutovima i kriškama krastavaca. Ostavite salatu u frižider da se stvrdne.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Francuska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4
Strana 4 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon