:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Kalnički gulaš
sastojci:
45 dag svinjske plećke
25 dag svinjske jetre
15 dag svinjskih pluća
50 dag krumpira
5 glavica luka
2 dl bijelog vina
2 mrkve
crvena paprika
sol, papar
priprava:
Meso i iznutrice dobro operite i narežite na manje komade. Na zagrijanoj masnoći kratko prepržite nasjeckani luk. Dodajte meso i iznutrice i na kraju očišćenu i na kolutove narezanu mrkvu. Dolijte malo vode, posolite i popaprite. Zalijevajte mješavinom vina i vode.
Pirjajte da meso upola omekša i dodajte oguljeni i na kockice narezani krumpir.
Zalijte vodom da svi sastojci budu pokriveni i kuhajte da meso i krumpir omekšaju.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Tirolska jetra
sastojci:
3/4 kg teleće jetre
5 dag brašna
10 dag dimljene slanine
1 glavicu luka
1 žličicu kapara
1/2 limuna
2 dl bijelog vina
1 dl slatkog vrhnja
ulje, maslac
sol, papar, vlasac
priprava:
Jetru i slaninu narežite na što tanje ploške, jetru uvaljajte u brašno. Zajedno ispržitena mješavini ulja i maslaca. Izvadite, posolite i popaprite.
Očistite luk, nasjeckajte ga sa kaparima i malo popržite s naribanom limunovom korom. Zalijte vinom i vrhnjem i kratko prokuhajte. Posolite i popaprite, začinite limunovim sokom. Izlijte na topli pladanj, a po umaku naizmjenično slažite jetru i slaninu. Posipajte usitnjenin vlascem.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Bubrezi sa jabukovačom
sastojci:
4 teleća bubrega
3 dag maslaca
2 dl jabukovače (vino)
1 glavica luka
2 jabuke
2 žlice vrhnja
sol, papar
priprava:
Bubrege očistite , tanko narežite i ispržite. Zalijte vinom i lagano zagrijavajte da provri. Izvadite ih, posolite i popaprite i držite na toplom.
U masnoći od prženja ispržite usitnjeni luk i jabuke narezane na male ploškice.
Kratko ih pržite pazeći da ostanu cijele.
Luk složite po bubrezima i okružite jabukama.
U sok od prženja umiješajte vrhnje i miješajte dok se otopi karamelizirani sloj na dnu. Zalijte jabuke.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
GOVEDJI MOZAK U OMLETU
Materijal: 2 govedja mozga, glavica crnog luka, list lovora, majcina dusica, so, biber, limun, 8 jaja, 2 kasike seckanog persuna i sirce.
Priprema: mozak ostaviti sat vremena u hladnoj vodi sa sircetom pa ga dobro ocistiti od opne i krvavih delova. U litar i po staviti sve zacine i kuvati 30 min. Kada se prohladi spustiti mozak i kad ponovo provri smanjiti vatru i ostaviti 20 minuta da struji. Mozak izvaditi, ocediti, iseci na krupnije komade i preliti sokom od limuna. Penasto mutiti 5 jaja i 3 zumanceta, posoliti i pobiberiti, spustiti mozak u persun i na kraju umesati cvrst sneg od 3 belanceta. Masu sipati u dobro podmazan duguljasti kalup, staviti u veci pleh sa vodom i peci 45 min. Ohladjeno izruciti na tanjir i sluziti uz zelenu salatu.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
GURMANSKI LONAC
Materijal: 200 gr kokosjih iznutrica, 300 gr krompira, 150 gr sargarepe, 150 gra praziluka, 300 gr kupusa, 2 cesnja luka, 2 persuna sa korenom i listom, biber u zrnu, 2 lovorova lista, jedan limun, dcl ulja, 2 kocke govedje supe.
Priprema: iznutrice i povrce izrezati na krupnije komade. U zemljani lonac najpre staviti ulje, a zatim sloziti red po red povrca i iznutrica, dodati izmlevene govedje kockice, lovor, biber u zrnu i sok od limuna. Lonac prekriti pergamentnim papirom i vezati cvrstim koncem. Umesto zemljanog moze se koristiti obican lonac. Vazno je da se povrce kuva na vrlo laganoj temperaturi oko 2 sata. Na polovini kuvanja probiti iglom papir na par mesta, poklopiti poklopcem i kuvati do kraja.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
SPANSKI PIRINAC
Materijal: 2 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, 6 kasika ulja, 250 gr pirinca, majcina dusica, 100 gr paradajza, 2 kocke pilece supe, 250 gr pilece dzigerice, biber, so i persun.
Priprema: luk izrezati na kolutove, papriku na duguljaste komade i sve zajedno dinstati na 3 kasike ulja 2 min. Zatim dodati oprani pirinac, majcinu dusicu i obloziti oljustenim paradajzom izrezanim na kolutove. Sve zaliti sa 6 dcl supe od kocke. Polako dinstati oko 15 minuta. U medjuvremenu na preostalom ulju dinstati dzigericu i staviti je na sredinu izdinstanog pirinca. Posoliti, pobiberiti i posuti iseckanim zelenim persinom.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
VIKEND DZIGERICA
Materijal: 10 pilecih dzigerica, 100 gr suve slanine, biber, 40 gr ulja i kasicica vegete.
Priprema: dzigerice prepoloviti tako da dobijete 20 komada. Svaki komad pospite vegetom i umotajte u rezanj slanine. Pricvrstite cackalicama i pecite u tiganju ili na zaru. Pre serviranja izvadite cackalice i posluzite uz peceni paradajz ili na kriskama hleba.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
CORBA OD PILECE SITNEZI
POTREBNO JE:
- pileca sitnez (sija,krila, noge, iznutrice)
- glavica crnog luka
- kasika ostrog brasna
- kasicica aleve paprike
- jaje razmuceno u malo mleka
- mast ili ulje
- lorber, persunov list
- so, zacin C
Pileci sitnez proprziti na masnoci zajedno sa
iseckanim lukom, naliti sa malo vode i dinstati.
Kada meso odmeksa dodati brasno, alevu papriku, so,
zacin C, naliti vodom i po zelji staviti list lorbera.
Ako voda previse uvri dok meso bude potpuno kuvano,
doliti jos malo. Na kraju kuvanja zaciniti jajetom
i pred sluzenje posuti persunovim liscem.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Lička juha (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje
Sastojci:
janjeće iznutrice
riža
kelj
jaja (žumanjak)
češnjak
luk
lovor
korjenasto povrće
limun
papar u zrnu
kiselo vrhnje
začini po potrebi
Opis:
Povrće se pirja, a kada je gotovo, dolije se voda, doda se meso i sve zajedno kuha oko dva sata. Na kraju treba legirati: pomiješaju se žumanjci i kiselo vrhnje i ta se smjesa, uz stalno miješanje, dolijeva u juhu.
Nakon toga juha se kuha još jednu do dvije minute, a onda se mora skinuti s vatre i više se ne smije ni kuhati ni podgrijavati.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Budimpeštanski pileći ragu
Specijalitet s piletinom, paprikom i poznatom kombinacijom začina.
Sastojci:
2 pileta
5 glavica crvenog luka
1/2 šalice narezane svježe crvene i zelene paprike
1 žlica mljevene paprike
2 žlice mesne juhe
4 rajčice
sol, papar
1/2 žličice šećera
1/2 šalice slatkog vrhnja
2 žlice kuhanog graška
Upute za pripremu:
1. Piliće očistite, operite, ocijedite i razrežite na četvrtine. Odvojite iznutrice.
2. Luk nasijecite na kriške i pržite na masti dok ne požuti, zatim dodajte svježu i mljevenu papriku, meso i nasjeckana jetrica.
3. Sve to prelijte mesnom juhom, poklopite i dalje kuhajte na slaboj vatri.
4. Deset minuta prije nego je jelo gotovo, dodajte rajčice, koje se moraju raskuhati, a ljuske izvadite.
5. Na kraju jelo začinite te dodajte slatko vrhnje i kuhani grašak.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
BUBREZI U VINU
1 kg bubrega
2 kašike ulja
2 glavice luka
2 kašike peršuna
beli biber
2,5 dl belog vina
so
Za spremanje ovog jela možete koristiti svinjske ili goveđe bubrege. Bubrege očistite od loja, operite, isecite na tanke šnicle i ostavite da odstoje jedno sat vremena u hladnoj vodi. Zatim ih izvadite iz vode i dobro ocedite.
Zagrejte ulje i pržite lagano bubrege dok ne budu na pola gotovi. Tada im dodajte sitno seckan crni luk i peršun, poklopite posudu i dinstajte dok luk ne bude sasvim gotov, tada će i bubrezi biti mekani. Nalijte jelo belim vinom (vino nikako ne sme biti slatko), dodajte malo belog bibera i tek tad posolite po ukusu. Posudu poklopite i sklonite sa ringle. Služite toplo.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
JAGNJEĆA DŽIGERICA SA PALENTOM
Specijalitet kvarnerske kuhinje
za 10 osoba:
1,5 kg mlade jagnjeće džigerice
1,5 kg crnog luka
0,05 kg belog luka
0,05 kg peršuna
0,4 l maslinovog ulja
1 l bele bevande
(0,5 l vina i 0,5 l vode)
so i biber
Džigericu narežemo na komadiće 1-2 cm. Luk usitnimo, te ga uz dodatak maslinovog ulja i džigerice, dinstamo na laganoj vatri. Pri kraju termicke obrade količinu safta određujemo dodavanjem bevande. Pre posluživanja dodajemo naseckani beli luk, peršun, so i biber. Poslužite toplo uz palentu.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|