:: |
Autor |
Poruka |
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Čarobnjakov napitak
Sastojci za 4 osobe
100 g borovnica
1 Vanilin šećer
2 banane
4 žlice milerama
500 ml ohlađenog narančina soka
Postupak
1. Borovnice s vanilin šećerom izmiksajte u električnoj mješalici te ih procijedite i rasporedite u 4 čaše. Mješalicu operite pa u njoj izmiksajte banane, mileram i 250 ml narančina soka.
2. Pripremljenu smjesu pažljivo umiješajte u preostali sok od naranče i ulijte u prethodno pripremljene čaše.
Posluživanje
Napitak lagano promiješajte i poslužite.
Savjet
Ukoliko nemate svježe borovnice, možete koristiti zamrznute ili mješavinu šumskog voća.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Irish coffee
Sastojci za 1 osobu
30 ml Irish whisky
1 kocka šećera
1 naranča
50 ml kipuće vode
1 žličica instant-kave
2 žlice polutučenog slatkog vrhnja
Postupak
1. U vatrostalnu čašu stavite kocku šećera koju ste trljali po dobro opranoj narančinoj kori i dodajte viski.
2. Čašu zagrijavajte dok viski ne zakuha. Dodajte pripremljenu kavu i na kraju šlag.
Posluživanje
Ovako pripremljenu kavu poslužite uz sitne kolačiće.
Savjet
U nedostatku irskog viskija možete poslužiti i škotski, iako se bitno razlikuju. Škotski viski dobiva se vrenjem slada raži i ječma, a irski od kukuruznog slada.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Ice caff
Sastojci
1 kuglica sladoleda od vanilije
1 kuglica sladoleda stracciatella
100 ml crne kave
Za ukrašavanje:
čokoladni desertni preljev
Šlag u čašici
Postupak
1. U visoku čašu stavite kuglice sladoleda pa ih prelijte rashlađenom crnom kavom.
Posluživanje
Rashlađeni napitak ukrasite šlagom i desertnim preljevom od čokolade.
Savjet
Ice caffe, po želji, obogatite likerom od kave
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Schartzwald caf
Sastojci za 4 osobe
400 do 600 ml crne filter ili espresso kave
60 g šećera
100 do 150 ml rakije od trešanja (kirsch)
zdrobljeni led
Postupak
1. Ohlađenu kavu rasporedite u prikladne čaše u koje ste prethodno stavili zdrobljeni led. Na kraju dodajte rakiju od trešanja.
Posluživanje
Schartzwald caf poslužite sa sitnim kolačićima.
Savjet
Crnu kavu možete kombinirati i s nekom drugom rakijom ili likerom
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Višnja vrući napitak
Sastojci za 2 osobe
1 filtarska vrećica Voćnog čaja s okusom višnje
300 ml vode
30 g smeđeg šećera
4 ploške limuna
Postupak
1. Šećer zagrijavajte dok ne dobijete karamel, pa zalijte kipućom vodom.
2. Kad prokuha, maknite s vatre, stavite vrećicu čaja i ostavite neka stoji 10 minuta.
Posluživanje
Topli napitak poslužite uz ploške limuna.
Savjet
Ako želite, u čaj možete dodati malo narančina soka
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Veseli ljetni čaj
Sastojci za 1 osobu
1 filtar vrećica Metvica čaja
1 filtar vrećica Domaćeg čaja od šipka
200 ml kipuće vode
2 žlice narančina soka
1 - 2 žlice bijeloga ruma
2 žličice smeđeg šećera
Za posluživanje:
ploške naranče
Postupak
1. Vrećice čaja prelijte vrućom vodom pa poklopite.
2. Nakon 5 minuta izvadite vrećice, dodajte šećer, narančin sok i rum, a zatim čaj dobro ohladite.
Posluživanje
Napitak poslužite s ploškama naranče u odgovarajućim čašama.
Savjet
Ova kombinacija čajeva izvrsno prija u jutarnjim satima, ali tada izostavite rum.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Menta ice-tea
Sastojci za 2 osobe
2 filtar vrećice Metvica čaja
300 ml kipuće vode
4 žlice preljeva od čokolade
Za posluživanje:
2 kuglice sladoleda od vanilije (oko 100 g)
Postupak
1. Vrećice čaja prelijte kipućom vodom pa poklopite.
2. Nakon 5 - 10 minuta izvadite vrećice i čaj dobro ohladite.
3. U hladni čaj umiješajte preljev od čokolade pa čaj prelijte u odgovarajuće čaše.
Posluživanje
U svaku čašu stavite kuglicu sladoleda i poslužite.
Savjet
Kako bi ovaj napitak bio što raskošniji, ukrasite ga šlagom, ostrušcima čokolade i listićima mente
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Fini topli napitak
Sastojci za 4 osobe
4 filtar vrećice Rooibos čaja
800 ml vode
40 g smeđeg šećera
50 ml mlijeka
1 štapić cimeta
Postupak
1. Vodu zakuhajte, dodajte štapić cimeta i smeđi šećer. Zajedno kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, a zatim time zalijte 4 filtar vrećice Rooibos čaja.
2. Ostavite stajati oko 5 do 10 minuta, a zatim izvadite vrećice.
Posluživanje
Rooibos čaj razdijelite u četiri šalice, u svaku stavite po 1 do 2 žlice mlijeka i poslužite.
Savjet
Tijekom ljeta mlijeko zamijenite narančinim sokom i čaj poslužite dobro rashlađen.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Osvježavajući zeleni čaj
Sastojci za 6 osoba
6 filtar vrećica Zelenog čaja
1,2 l vode
2 manja limuna
4 naranče
4 grejpfruta
Postupak
1. Filtar vrećice zelenog čaja prelijte vrućom vodom i poklopite. Nakon 5 minuta ih izvadite i dodajte limunov sok.
2. Kad se ohladi, dodajte sokove od naranče i grejpfruta pa sve zajedno promiješajte.
Posluživanje
Prije posluživanja napitak dobro rashladite, a možete ga poslužiti i u visokoj čaši čiji ste rub navlažili i uronili u šećer.
Savjet
Za jaču aromu, možete kod pripreme ovog napitka koristiti naranče s crvenom jezgrom.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Citron koktel
Sastojci za 2 osobe
2 vrećice Voćnog čaja s okusom limuna
300 ml vode
100 ml soka od grejpa
1 žličica šećera
1 limun za ukrašavanje
Postupak
1. Vrećice čaja prelijte kipućom vodom, dodajte šećer i ostavite neka odstoji 10 minuta.
2. Na laganoj vatri zagrijte sok od grejpa, ulijte ga u čaj i prelijte napitak u šalice.
Posluživanje
Ukrasite šalice limunovom koricom.
Savjet
Ovaj je napitak vrlo ukusan i kada se posluži rashlađen s ledom. U tom slučaju nije potrebno zagrijavati sok prije ulijevanja u čaj.
|
|
|
|
|
|
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
gusti sok od bele bundave sa ukusom(jabuke,kruske,ananasa...)
skuvati 1kg bele bundeve(kuvati 45 minuta)
u 2 litre vode.
u vrucu smesu dodati 1 kg.secera kuvati jos 15 minuta
sipati 2 esencije (jabuke,kruske,ananasa...
kad se ohladi moze se staviti konzervans(ako ce duze vreme stajati)
|
_________________ Ta tvoja oka dva,dva mala badema
sto mi ih posla Bog protiv vradzbina.
Umesto ordena na mojim grudima,
nocas su zaspala! |
|
|
|
|
slatka83 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 06 Jun 2006 Poruke: 201
|
|
3 jaja
200 g šećera u prahu
pola šolje hladne kafe
300 ml viskija ili rakije
oko 400 ml šlaga
1 pakovanje vanilinog šećera
Pripremanje: Sve dobro pomešati da nastane lepa kremasta tečnost. Sipati u tamnu flašu. Držati na hladnom, i upotrebiti za manje od 3 nedelje. (ali to je i onako tako ukusno da se popije za čas:)
Uživajte u predivnom ukusu Belisa. Živeli!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|