:: |
Autor |
Poruka |
redstars Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 18 Mesto: beograd
|
|
Šaran sa spanaćem
Potrebno:
1 kg šarana,
1 kg spanaća,
dve glavice crnog luka,
dva čena belog luka,
malo kima,
"biozačina",
ulje i prezle,
Priprema:
Šarana oprati i obariti i onda očistiti od kostiju. Spanać isto tako obariti i iseckati. U ulju prodinstati isečeni luk, dodati malo vode, spanać i ostalo.
U tepsiju ili glinenu posudu (Đuvečarnik) predhodno podmazanu, stavljati red spanaća, pa red sečenog šarana i to tako da, na kraju, spanać bude odozgo. Posuti prezlom i uljem i peći oko 30 minuta.
|
|
|
|
|
|
redstars Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 18 Mesto: beograd
|
|
Šaran sa kiselom pavlakom
Potrebno:
1 kg šarana,
kašika soli,
200 g maslaca,
2 paradajza,
2 decilitra kisele pavlake,
2 žumanca i peršunovo lišće,
Priprema:
Očišćenog šarana malo popreko zarežemo i u sud sa zagrejanim maslacem stavimo da se peče. Tokom pečenja povremeno prelivati šarana otopljenim maslacem.
Kada je upola pečen, paradajz isečen na kolutove poređa se oko šarana i sa njim peče dok ne pusti sok. Onda izmućenom pavlakom sa žumancima i peršunovim lišćem preliti šarana pa se sve zapeče.
|
|
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
Evo ga jedan paprikas sa grgecom:
Potrebno je:
1 kg šaran, grgeča
400 gr crnog luka
aleva paprika
ulje
limunov sok
vegeta, so, biber
Očišćenu i opranu ribu posušiti i iseći na veće komade, pa je nakapati sokom od limuna ili sirćetom i natrljati alevom paprikom. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckani crni luk dok ne porumeni, zatim preko luka složiti ribu i kratko sve propržiti. Kad riba malo omekša, naliti toplu vodu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri. Začiniti po ukusu. Ovom paprikašu se može dodati žumance umućeno sa sokom od limuna i malo maslaca, tek pošto jelo bude gotovo. Odvojeno servirati kuvane rezance
|
_________________
|
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
Evo jednog jednostavnog recepta za spremanje LIGNJI
Ocistite lignje tj.trup,glavama mozete a i nemorate odstraniti oci.Zatim ih posolite,mozete koristiti i vegetu.Zagrijte ulje,najbolja je mjesavina maslinovog i obicnog.Kada je ulje zagrijano smanjite temperaturu,dodajte lignje i poklopite.Nakon 10 minuta dodajte malo konjaka(koliko moze stati u cep) i petrusina sitno sjeckanog,bjelog luka,i papra po zelji.Gotovo....
p.s.nikada nemojte cisititi lignje sa vanjske strane.Neka im ostane ona njihova opna
na ovaj nacin lignji nece prskati,a i mnogo su socniji i zdraviji,jer se ne prze vec krckaju u sopstvenom soku............prilog blitva sa krompirom............................i naravno casa(iskljucivo na stopu) CRNOG ili BJELOG VINA
|
_________________
|
|
|
|
|
blue037 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 13 Nov 2006 Poruke: 182
|
|
ribu ne volim pa ne znam........sto je najgore mogu da je jedem kada je skroz ociscena i to.........ali odvratna je............najjacha mi je salata sto ides uz ribu
|
|
|
|
|
|
zverkan84 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 15 Mar 2006 Poruke: 6 Mesto: Beograd
|
|
dajte neki recept sa skarpinom ili lososom
|
|
|
|
|
|
mial Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Avg 2007 Poruke: 3
|
|
prvo reci, da li zelis recept sa svjezim ili dimljenim lososom. sto se tice skarpine, ona se u vecini slucaja priprema na brujet(brodeto). vjerujem da ces ovdje vec negdje naci recept za brujet, a ukoliko ga nema vrlo rado cu ti napisati. ako imas svjezu skarpinu...oprez s bodljama a narocito one prve do glave. znaju biti jaaaaaaaako bolne.
|
|
|
|
|
|
zucica Upozorenja: 1 od 3 Upućeni član
|
Datum registracije: 08 Maj 2010 Poruke: 301 Mesto: Odžaci
|
|
za pripremu ribljeg paprikaša potrebno je:
ovo su količine za 4. osobe.
3-4 luka jedan, omanji krompir i jedna suva ljuta paprika se izmelje u mašini za meso, multipractick ili sl. i to zajedno sa kafenom kašikom masti, stavi u kotlić. (ako je vreme posta mesto masti može voda). To se ukuva dok luk ne postane staklast, onda se doda 2.l.vode i 1.kg ribe.(ako se kuva za više osoba, odnos riba, boda je 1:2). Paprikaš je dobar ako sadrži više vrste ribe i to: šaran oko 65%, štuka (obavezno, ali mala količina 5% jer je jakog mirisa pa da ne bi preovladala, ona se prvenstveno koristi kao začin) ostalo som. Ako se koriste glave obavezno izvaditi škrge. Peprikaš se može kuvati i samo šaran i malo štuke.
Za dobar paprikaš najbitnija je vatra, ako se ona pogodi uspeh je zagarantovan. Od početka kuvanja do kraja vatra mora biti istog intenziteta - ravnomerna,uz kkorišćenje isključivo mekog drva (zbog kaloričnosti)
Rba treba da se kuva, i kad prvi put baci ključ onda se sipa 2 dcl soka od paradajza, moože još kafena kašika sirćeta ili malo stonog suvog belog vina (oko 0,5 dcl)
Kada drugi put baci ključ onda se začini sa 2. muške kašike (vegete (isključivo,ne začin c i sl..........)i 3. (muške) kašike slatke aleve paprike.
Kvalitet aleve paprike je bitan.
Onda se to krčka 45 m. i paprikaš je onda gotov
Kad se začinjava paprikaš, u posebnu činiju se odvadi 1. kutlača čorbe u koju cse doda 3-4 supene kašike ljute aleve paprike i to dokuva posebno, to je dodatak za one koji vole ljuto,
prijatno
|
_________________ KAKVE SU TI MISLI TAKAV TI JE ŽIVOT |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Lignje
Sastojci:
1 kg liganja
2 dl maslinovog ulja
10 dag brašna
sol
papar
4 žlice nasjeckanog peršina
4 režnja češnjaka
2 limuna
Priprema:
Lignje očistite, ostružite im vanjsku kožicu, operite ih i osušite u krpi. Uvaljajte ih u brašno i pržite na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju. Posolite ih, popaprite i pomiješajte s nasjeckanim peršinom i češnjakom. Poslužite s ploškama limuna.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Specijaliteti od oslića: Vaša omiljena morska riba na 3 načina
Lagana i zdrava jela od oslića trebalo bi što češće da se nađu na vašem letnjem meniju, a mi vam predlažemo tri sjajna recepta, koja brzo i jednostavno možete da pripremite.
RAŽNJIĆI OD OSLIĆA
POTREBNO JE
pakovanje smrznutih fileta oslića, 2 kašike sojinih ljuspica, 1 jaje, kašičica suvog biljnog začina, 1 limun, so, beli biber, kašičica seckanog bosiljka
PRIPREMA
Odmrznute filete ocedite, prosušite ih papirnim ubrusom i sameljite u blenderu. Sojine ljuspice natopite vodom i sačekajte desetak minuta da nabubre. Pomešajte mlevenog oslića sa oceđenom sojom, dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Belance ulupajte viljuškom i dodajte ga u masu, zatim sve sjedinite i ostavite da u frižideru odstoji dok se ne stegne. Rukom oblikujte valjke, ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite pola sata na 220 stepeni. Povremeno okrenite valjčiće da sa svih strana dobiju lepu boju. Gotove valjke nabodite na štapić za roštilj i servirajte uz salatu
OSLIĆ U SOSU OD SENFA
POTREBNO JE
1 kg fileta oslića, 100 g crnog luka, 1 šargarepa, malo lovora, malo bibera, 20 g maslaca, 2 kašike senfa
PRIPREMA
U ključalu vodu stavite iseckan crni luk, list lovora, biber u zrnu i kuvajte oko 15 minuta. Potom spustite ribu i nastavite s kuvanjem još 20 minuta. Kuvanu ribu izvadite i stavite u zagrejanu činiju. Prelijte je s malo supe u kojoj se kuvala. Rastopite maslac, dodajte senf i mešajte na vatri dok malo ne porumeni, pa prelijte ribu i ukrasite kolutovima šargarepe.
GARLIK OSLIĆ
POTREBNO JE
500 g fileta oslića, 2 kašike suvog biljnog začina, kašičica bibera, 3 čena belog luka, 100 g brašna, 100 g kukuruznog brašna, limun, 100 dl ulja
PRIPREMA
Filete očistite, operite i prosušite. Beli luk očistite, sitno naseckajte i pomešajte sa suvim biljnim začinom i biberom, pa tu smesu rukama utapkajte u riblje meso. U mešavinu dve vrste brašna uvaljajte ribu, a zatim je pržite na vrelom ulju po dva minuta sa svake strane. Da bi riba bila spolja hrskava a iznutra dobro pečena, okrenite filete samo jednom.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Rolovani som
Sastojci:
500 g tanjih fileta soma
2 manje tikvice
1/2 limuna
100 g listova slanine
300 g pelata paradajza
1 dl belog vina
2 dl supe od povrća
2 čena belog luka
0,5 dl maslinovog ulja
100 g gaude
mešavina začina
Priprema:
1. Filete soma uzdužno preseći napola, poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Tikvice zajedno sa korom pomoću noža za guljenje iseći na tanke listove.
3. File soma prekriti listom tikvice i slanine pa pažljivo urolovati i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica. Kuvati rolnice u ključaloj vodi 10 minuta, a potom ih izvaditi i ostaviti da se ohlade.
4. Posebno izmiksati pelat paradajza, maslinovo ulje, iseckan beli luk, belo vino i supu od povrća. Začiniti po ukusu.
5. Ohlađene barene rolnice izvaditi iz folije.
6. U odgovarajuću vatrostalnu posudu sipati polovinu smese od paradajza. Poslagati rolnice soma i preliti ostatkom smese. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min. a zatim izvaditi iz rerne, posuti rendanom gaudom i vratiti dok se sir ne otopi.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Ko ne voli miris ribe i morskih plodova...
Ako ne volite ili ne podnosite miris ribe i morskih plodova,ovo će Vam svakako pomoći.Na očišenjeni morski plod(ribu,lignje..) koji je spreman za pečenje,uzmite i i iscedite sok od 2.limuna,TJ,PRELITE preko nijih,isceđen sok od limuna.Sačekajte da odstoji 2.sata.Limun će sve neugodne mirise pokupiti.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|