Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Kinder bueno torta
* * * Potrebno je: * * *
6 jaja
150 gr. seckanih oraha ili lešnika
300 gr. + 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
8 dl mleka
12 kašika brašna
200 gr. eurokrema
300 gr. plazma keksa
100 gr. čokolade ili 100 gr. eurokrema
375 gr. margarina
1 kašika ulja
3-4 šlaga
* * * Priprema * * *
* * * Kora:* * *
Belanca umutiti sa 6 kašika šećera i dodati 4 kašike brašna i kašiku ulja. Pleh namazati, posuti seckanim orasima i preko njih izliti koru. Peći na 200 stepeni da blago porumeni.
Ohlađenu koru okrenuti orasima na gore premazati eurokremom.
* * * Fil: * * *
Žumanca, šećer, 8 kašika brašna i puding skuvati s mlekom.
Kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom i podeliti na dva dela. U jedan dodati čokoladu.
* * * Filovati koru, žutim filom poređati keks natopljen u mleku, zatim staviti čokoladni fil, i onda šlag * * *
Prijatno!
Torta Nutella
Specifični okus popularnog namaza Nutelle omogućio je ovoj jednostavnoj torti da vrlo brzo postane jedan od omiljenijih deserata... Probajte je i vi!
Vrijeme pripreme: 1 sat
* * * Sastojci * * *
180 gr. Brašna
120 gr.Šećera
6 - Jaja
1 - Vanilin šećer
1 - Prašak za pecivo
5 kašika Nutella
* * * Krema:* * *
0.5 l Slatko vrhnje
5 kašika Nutella
* * * Preliv:* * *
5 kašika Marmelade
2 dl Voda
* * *Recept * * *
1. Jaja razdvojimo. Žumance i pola šećera pjenasto umiješamo. Bjelance sa drugom polovicom šečera istučemo u tvrdi snijeg.
2. U žumance umješamo Nutellu, dodamo 1/3 snijega od bjelanaca i polako presijamo brašno izmiješano sa praškom za pecivo, nakon toga dodamo preostali snijeg i promiješamo sve skupa.
3. Peći 30-35 min u pećnici na 180°C. Ohlađenu tortu razrezati na tri kore. Istući slatko vrhnje i dodati Nutellu.
Marmeladu prokuhati u vodi toliko da se istopi. Ohlađenom marmeladom navlažimo svaku koru biskvita, da bude torta sočnija. Svaku koru torte namazati sa 1/3 kreme.
Umutiti 5 belanaca sa 200 g secera i 1 kasikom vinskog sirceta. Smesu sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci tj. susiti u reni na 150 stepeni oko 45 minuta.
Napraviti 3 ovakve kore. Kada se ispeku svaka se preliva sa 100 g otopljene cokolade.
Umutiti 15 zumanaca sa 200 gr secera, 7 kasika gustina i 1 pudingom od vanile. Skuvati umucenu smesu sa zumancima u 8 dl mleka. Kada se ohladi dodati 1 umucen margarin.
* * * Postupak filovanja:* * *
kora prelivena cokoladom, fil, kora prelivena cokoladom, fil, kora prelivena cokoladom i fil.
Svaki put kada se kora prelije cokoladom ostaviti da se malo stegne i tek onda staviti fil.
* * * Celu tortu premazati umucenim slagom i ukrasiti po zelji.* * *
Prijatno!
Ledena torta snježne kraljice
* * * Sastojci * * *
Za tijesto:
75 gr.
brašna 25 gr.
šećera 50 gr.
mekog maslaca ili margarina
1.žumanjak
Za pus(l)ice:
50 gr.
šećera ( u prahu)
1 vanilin-šećer
1 bjelanjak
* * *Za snježnu kremicu:* * *
100 gr.bijele čokolade
600 gr.vrhnja za šlag
75 gr.šećera
1 vanilin-šečćer
1 limun korica i sok
I još ...
50 gr.tamne čokolade
* * * Priprema * * *
Za tijesto prosijte brašno. Dodajte šećer, omekšali maslac ili margarin i žumanjak te dobro pomiješajte tj. umijesite prhko tijesto. Tijesto ratvaljajte na dno kalupa za torte, više puta ubodite vilicom i stavite obruč kalupa oko toga. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta.
Skinite obruč kalupa, odvojite tijesto od dna kalupa i ostavite da se na njemu ohladi.
Za puslice pomiješajte šećer sa vanilin-šećerom. Bijelanjak istucite u gotovo čvrsti snijeg, postupno umiješajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Snijeg stavite u štrcaljku i naštrcajte male okruglice na lim za kolače (obložen pek-papirom). Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 140°C.
* * * pečene puslice ohladite.* * *
Usitnite tamnu čokoladu pa je na pari otopite stalno mješajući. Njome premažite ohlađeno prhko tijersto, a ostatak čokolade razmažite u tankom sloju na masni papir i ostavite da se ohladi.
Za kremu sitno nasjeckajte bijelu čokoladu. Od vrhnja, šećera, vanilin-šećera i limuna istucite čvrst snijeg. Okruglice puslica razrežite na četvrtine (ostavite za ukras 10-tak komada) i umiješajte u šlag zajedno sa nasjeckanom čokoladom.
Oko tijesta vratite obruč za torte i kremom premažite tijesto. Površinu valovito ukrasite pomoću žlice.
Preostale puslice rasporedite po torti kao dekoraciju. Tortu stavite najmanje 5 sati u zamrzivač.
* * * 15 minuta prije posluživanja izvadite tortu iz zamrzivača, nastružite čokoladu s masnog papira i ukrasite tortu.* * *
Prijatno!
Bela ledena torta
Sočne, mekane kore od belanaca i bele čokolade, reski fil od džema od kajsija zamirisan amarettom i ledena bela mlečna krema, gusta poput kreme za krempite.
Ova torta se mora praviti u kalupu za torte, jer se krema mora stezati preko noći. Može se napraviti i kao kolač-kocke u tepsiji.
Navedene količine sastojaka su za tortu prečnika 20 cm. Dupla količina sastojaka je za kalup prečnika 26 cm. S obzirom da krema nije previše čvrsta, ne treba joj povećavati visinu, jer će biti nestabilna.
* * * Bela mlečna krema * * *
U 400 ml mleka dodati šećer, vanilin šećer, beli krem namaz i staviti da se zagreje do ključanja uz povremeno mešanje.
U 100 ml hladnog mleka dodati gustin i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica.
Skinuti sa vatre ključalo mleko i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne. Biće jako gusta i teška za mešanje.
Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi (ili ako je zima prekriti celofanom i ostaviti na prozoru. Prekriti površinu celofanom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Biće potrebno najmanje pola sata.
Dok se hladi praviti kore i fil od kajsija. Tek kad ste to dvoje završili, dovršiti belu kremu.
Kad se mlečna smesa ohladila, razmutiti je mikserom i uz neprekidno mućenje postepeno dodavati hladnu tečnu slatku pavlaku. Mutiti najmanje 5 minuta da se sve dobro sjedini.
* * * Kore * * *
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno kalupa prečnika 20 cm obložiti pek papirom.
Koristiti silikonsku formu. Na dno sam postaviti pek papir. Nije bilo potrebe da se namasti ni papir ni strane kalupa.
Otopiti belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u šne.
Dodati vanilin šećer, prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa.
Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom .
Dodati mileram i umutiti mikserom.
Smesu izliti u kalup.
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta (proveriti čačkalicom, kora će biti mekana, vazdušasta, sjajana, blago rumena, a neće ostajati tragovi testa na čačkalici). Ako se predugo peče biće suva.
Peče se oko tačno 18 minuta - bez ventilatora.
Kada je pečena, izvaditi je iz rerne, ostaviti par minuta da se prohladi, dok ivice ne počnu da se odvajaju od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom između kore i obruča kalupa, ukloniti obruč.
Izvaditi koru iz kalupa, prevrnuti na tacnu i odmah ukloniti pek papir.
Još toplu preseći koncem po visini da se dobiju dve približno jednake kore.
Obe kore premazati pomoću četkice kiselom pavlakom ili mileramom (kao kad premazujete kiflice) i prekriti vlažnom krpom.
* * * Fil od džema od kajsija * * *
Džem istresti u šerpicu, dodati sok od limuna i zagrevati do ključanja uz mešanje.
Gustin razmutiti sa vodom da ne bude grudvica.
Skinuti sa vatre ugrejani džem i sipati u tankom mlazu razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati oko 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne.
Skinuti sa vatre i u vrelo umešati tečnu slatku pavlaku.
Odmah slagati tortu.
* * * Slaganje torte * * *
Oko prve kore postaviti obruč za torte.
Pečenjem se kora skupi, pa će ostati oko pola centimetra prostora između kore i obruča. Ako imate obruč sa pokretnim stranama, postavite ga tako da ostavite prostor između obruča i kore.
Premazati koru sa polovinom fila od kajsija (6 kašika). Voditi računa da fil prekrije koru a ne upadne u prostor između kore i obruča.
Kašikom nanositi polovinu bele kreme, tako da se prvo popuni prostor između kore i obruča, pa tek onda premazati preko fila od kajsija.
Ako je fil od kajsija vruć, sačekati 5 minuta da se prohladi i stegne.
Postaviti drugu koru i lagano pritisnuti dlanom da se krema pod njom poravna.
Ponoviti postupak sa filom od kajsija i belom kremom.
Ako želite šare kao na ovoj torti, odmah po nanošenju bele kreme, pre hlađenja u frižideru, začešljati tortu (postupak u ovom receptu).
Ostaviti preko noći u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč i ukrasiti tortu.
* * * Dekoracija * * *
Bočne strane su ukrašene narendanom i nastruganom belom čokoladom.
Kada se čokolada narenda i nastruže, mora se prohladiti oko minut u frižideru, da očvrsne kako se ne bi strugotine zalepile jedna za drugu.
Strugotine ne nanositi rukom na tortu (otopiće se) već pomoću ohlađene špatule.
Na sredini torte je korpica od otopljene bele čokolade.
* * * Korpica je napunjena džemom od kajsija. Na džem je stavljena minijaturna puslica, a latice su od listića badema.* * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Fina sladoledna torta
Za 8 osoba,vreme spremanja: 60 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
80 ml slatka od jagoda
500 ml sladoleda od jagoda
500 ml sladoleda od vanilije
12 malih puslica
500 ml sladoleda od čokolade
6 izmrvljenih čokoladnih bombonica
250 gr svežih, očišćenih jagoda
2 kašike šećera u prahu
1 kašika brendija
* * * Pripremanje:* * *
Stavite slatko u manju šerpu i ostavite da proključa.Kuhajte 3-4 minute uz povremeno mešanje,a zatim ostavite u frižider 5-6 minuta.
Sladoled od jagoda stavite u veću posudu, pa prelijte i slatko od jagoda.
Ovu smesu stavite u kalup obložen papirom za pečenje.
Stavite u zamrzivač i zadržite 2 h.
Omekšajte sladoled od vanilije, pa dodajte puslice od vanilije.Premažite preko zamrznutog sloja od jagoda, pa ponovo vratite u zamrzivač i zadržite dok ne očvrsne.
Omekšajte i sladoled od čokolade, dodajte izmrvljene čokoladne bombone i nanesite preko sloja od vanilije.
Prekrijte plastičnom vrećicom, a zatim i folijom.
Ostavite ponovo u zamrzivač dok ne očvrsne.
Pomešajte sveže jagode, šećer i brendi.Ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se ne pretvori u sirup.
* * * Pre posluživanja ostavite da torta odstoji 5 minuta na sobnoj temperaturi.Izrežite na kriške i prelijte ovim sirupom. * * *
Prijatno!
Brza vocna torta
Za 6 osoba,vrijeme spremanja: 30 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
300 gr. šlaga
300 gr. šlag krema od vanile
250 gr. šećera u prahu
4 kisele pavlake
1 kg. voća po želji
4 kutije piškota
* * * Pripremanje:* * *
Izmiksirati šlag sa pola šećera u prahu pa dodati 2 pavlake i sve umutiti.
Izmiksirati šlag krem sa ostatkom šećera pa dodati ostale dve pavlake i sve sjediniti.
Poredjati red piskota namočen u mleko pa na njega naneti pola belog krema, pa voće, pa na to pola žutog krema.
* * * Ponoviti postupak još jednom, dekoracija po izboru. Voćnu tortu ohladite pa poslužite. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Švarcvald torta
Čuli ste sigurno za popularnu seriju "Klinika Švarcvald", ali znate i za ukusnu tortu Švarcvald. Višnja je osnovni sastojak ove ukusne poslastice koju ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Lepa i za gledanje, a tek kad je probate...
* * * Sastojci za biskvit:* * *
120 gr. maslaca
120 gr. čokolade
5 jaja
120 gr. šećera u prahu
2 vanilin šećera
40 gr. brašna
60 gr. mlevenih badema
60 gr. mlevenih piškota
* * * Sastojci za fil od višanja:* * *
1 pakovanje višanja u kompotu bez košpica (680 gr.)
2 kašike šećera
2 vanilin šećera
bočica arome višnje
* * * Sastojci za šlag:* * *
2 kesice praha za šlag
2 vanilin šećera
2 dcl mleka
1 šlag fiks
* * * Potrebno još:* * *
2 dcl soka od višnje
šlag pena
kandirane višnje
izrendana čokolada
* * * Priprema:* * *
Otopiti na pari čokoladu i maslac.
Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti, dodati čokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmesano brašno, bademe i piškote pa sve pomešati lagano kašikom.
Smešu istresti u veliki pleh od šporeta obložen pek papirom. Ispeći na 180 C i ohladiti.
Podeliti biskvit na tri jednaka dela.
Odvojiti malo kompota od višanja. Ostatak pomešati sa šećerom, vanilin šećerom i zajedno sa višnjama i aromom staviti da zakipi.
Smanjiti temperaturu i istresti razmućeni preliv, kratko kuvati dok ne počne da bude gusto.
Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti šlag sa 2 dcl mleka, dodati vanilin šećer, slag fiks, pa sve pomešati.
Kolač formirati na sledeci nacin: Staviti trećinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola preliva od višanja, zatim pola slag preliva, ponoviti postupak.
* * * Dekorisati sa šlag penom, kandiranim voćem i izrendanom čokoladom. Dobro ohladiti, iseći i spremno za sladokusce.* * *
Prijatno!
Čokoladna piramida
* * * Za kore:* * *
5 belanaca
150 gr. šećera
1 kašika brašna
150 gr. mlevenih oraha
* * * Za fil:* * *
5 žumanaca
125 gr. šećera
1 vanil šećer
250 gr. putera
100 gr. čokolade
* * * Za dekoraciju:* * *
100 gr. krupno seckanih oraha
50 gr. čokolade
1 kašika ulja
* * * Kore:* * *
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promešati varjačom
2.Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu, poravnati je kašikom, pa peći 20 minuta na 180 °C.
3. Pečenu koru odvojiti od papira i iseći je na 4 trake jednake dužine.
* * * Fil:* * *
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
Dodati izlomljenu čokoladu, pa nastaviti sa mešanjem dok se čokolada ne otopi.
2.Gotov fil ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti puter i vanil šećer, te dodati u fil i promešati.
* * * Finalni postupak:* * *
Pečene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu i ostaviti da se ohladi.
Ohlađen šnit preseći po dužini dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika.
Spojiti dva trouglasta dela tako da se dobije izgled piramide.
* * * Piramidu premazati ostatkom fila i utisnuti seckane orahe. Čokoladu otopiti na malo ulja pa preliti preko torte. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Torta od brusnice
Za 20 minuta pripreme, uživajte u osvežavajućoj torti od brusnica.
* * * Sastojci:* * *
1 šolja šećera
1 šolja mlaćenice
1/2 šolje sosa od jabuka
1/3 šolje ulja
2 jajeta
2 1/4 šolje brašna
1 mala kašika praška za pecivo
3/4 male kašike sode bikarbone
1/4 male kašike soli
1 šolja iseckanih oraha
1 šolja svežih ili zamrznutih iseckanih brusnica
1 šolja iseckanih urmi
4 male kašike izrendane kore od narandže
* * * Glazura:* * *
1/2 šolje šećera
2 male kašike soka od narandže
* * * Priprema:* * *
U velikoj činiji umutiti šećer, mlaćenicu, sos od jabuke, ulje i jaja.
U drugoj činiji staviti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Smesu od brašna sastaviti sa smesom od šećera, polako izmešati i dodati orahe, brusnicu, urme i koru od narandže.
Pripremljenu smesu istresti u tepsiju prečnika 23 cm. Tepsiju premazati uljem i posuti sa malo brašna.
* * * Kolač peći 50-60 min. na temperaturi 175°C. * * *
Prijatno!
Kremasta Monte torta
Troslojna torta, koja ide odlično uz kafu.
Kremasta torta, koja nema klasične kore
* * * Sastojci:* * *
Keks Petit Ber
* * * 1. fil: * * *
1l mleka,
100 gr. skrobnog brašna,
100 gr. šećera,
1 vanilin šećer,
125 gr. maslaca
* * * 2. fil: * * *
500 ml slatke pavlake za šlag,
200 gr. čokolade
malo ruma
* * * Priprema: * * *
Na dno manjeg pleha složite keks i premažite ga s malo mleka pomešanog s rumom.
Za prvi fil - stavite da se zagreje mleko, dodajte malo ruma, u drugoj posudi izmešajte šećer i brašno s malo hladnog mleka da dobijete glatku smesu, kad mleko uvri ukuvajte tu smesu i na laganoj vatri mešajte oko dve minute, u vruće umešajte maslac i prelijte preko keksa.
Za drugi fil - na laganoj vatri ugrejte pavlaku u koju ste umešali naseckanu čokoladu, kad se čokolada otopi prelijte preko prvog fila.
* * *Stavite da se ohladi i gotovo.Pečeni i ohladeni kolač posuti sa izmućenim šećerom i sokom od narandže. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Ruska torta
* * * Potrebno je * * *
Za koru:
12 belanaca
12 kašika šećera
6 žumanaca
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100 gr. seckanih oraha
2 kašike ulja
* * * Za fil:* * *
6 žumanaca,
6 kašika šećera
4 kašike brašna
7 dl mleka
250 gr. putera
100 gr. šećera u prahu
100 gr. seckanih oraha
300 gr. žele bombona
3 kesice šlaga
* * * Kora:* * *
Belanca i šećer umutiti, pa dodati žumanca, brašno, seckane orahe i prašak za pecivo, te lagano promešati varjačom.
Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, pa peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 °C.
Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi.
* * * Fil:* * *
U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, brašno i malo mleka, a ostatak mleka staviti da se kuva.
U ključalo mleko sipati pripremljenu mešavinu, te kuvati mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
Zgusnut fil ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti puter i šećer u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim filom.
Na kraju u fi l dodati iseckane žele bombone i orahe.
* * * Finalni postupak:* * *
Pečenu koru staviti na tacnu za služenje, premazati pripremljenim fi lom i staviti u frižider da se stegne.
* * * Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je žele bombonama i orasima po želji. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cvrle77 Početnik Domaćeg.de
Datum registracije: 15 Maj 2009 Poruke: 14
Čokoladna torta
Čokoladna torta
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Torta Trostruki užitak
* * * Sastojci * * *
400 gr. šećera
2 kašike brašna
2 kašike prezli
150 gr. mlevenih oraha
1 l mleka
200 gr. čokolade za kuvanje
2 pudinga od vanile
250 gr. putera
1 pakovanje ”petit buer” keksa
* * * Kora:* * *
U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a potom dodavati 200 g šećera muteći sve vreme.
U sneg od belanaca dodati brašno, prezlu i mlevene orahe, pa lagano promešati.
Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći je dok ne porumeni. Pečenu koru preliti sa 2 dl mleka.
* * * Fil:* * *
U dublju šerpu sipati 6 dl mleka i staviti da se kuva.
Posebno umutiti 2 pudinga od vanile, 200 g šećera, žumanca i 2 dl mleka.
Dobijenu mešavinu sipati u kipuće mleko i kuvati, uz stalno mešanje, dok se masa ne zgusne.
Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim je sjediniti sa penasto umućenim puterom i podeliti na dva dela.
U jedan deo staviti 100 g otopljene čokolade i dobro promešati kako bi se dobio braon fil.
* * * Finalni postupak:* * *
* * * Pečenu koru premazati žutim filom, pa poređati red keksa prethodno natopljenog u mleku, a preko naneti braon fil.
Tortu dekorisati sa 100 gr. rendane čokolade.* * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Ledena krem torta
* * * Za koru:* * *
4 jajeta
100 gr. šećera
50 gr. brašna
50 gr. gustina
* * * Za fil:* * *
5 dl mleka
5 dl slatke pavlake
150 gr. šećera
10 gr. želatina u prahu
150 gr. prženih lešnika
150 gr. mlevenih napolitanki
Za dekoraciju:
* * * Priprema: * * *
Kora:
Belanca odvojiti od žumanaca i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam.
Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od belanaca i promešati.
Dodati brašno i gustin te polako promešati varjačom.
U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smese na 200 ºC ispeći koru.
* * * Fil:* * *
Sjediniti mleko i šećer pa zagrevati dok se šećer ne otopi.
U ohlađeno mleko dodati šlag od slatke pavlake, mlevene napolitanke i lešnike te promešati.
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
Zatim ga sjediniti sa filom i polako promešati.
* * * Finalni postupak:* * *
Pečenu koru vratiti u kalup, preko nje sipati pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 12 časova.
* * * Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Odlična čokoladna torta
Probajte ovu sočnu čokoladnu tortu.
* * * Sastojci:* * *
Testo:
8 žumanaca,,
200 g šećera
250 g oraha (mlevenih)
1 kašika brašna
½ praška za pecivo
korica jedne narandže
meso dve sitno naseckane narandže
100 g čokolade za kuvanje
8 belanaca
so, prstohvat
* * * Preliv:* * *
sok jedne narandže
3 kašike vode
* * * Glazura:* * *
100 g čokolade
pola šoljice (od kafe) ulja
* * * Priprema:* * *
Žumance sa šećerom umutiti penasto.
Orahe pomešati sa brašnom, praškom za pecivo i naribanom čokoladom.
Belance s malo soli čvrsto ulupati. Izrendati koricu jedne narandže, a meso dve narandže sitno naseckati (bez bele kožice!).
U dobro ulupane žumance dodati narandžinu koricu i sitno naseckane narandže.
Zatim naizmenično dodavati čvrsto ulupane belance i izmešane orahe (oprezno s mešanjem).
Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.
Izliti testo, izravnati i peći u prethodno zagrejanoj pećnici, 45 min. na 180 °C. U ugašenoj, otvorenoj pećnici ostaviti tortu 15 min. da se hladi.
Preliv: Sok narandže izmešati sa vodom i preliti vruću tortu.
Napola ohlađenu tortu izvaditi iz modle i staviti na tanjir za tortu.
* * * Glazura: Čokoladu i ulje otopiti na laganoj vatri i tortu preliti čokoladnom glazurom. * * *
Prijatno!
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
cezar1071944 Glas mog anđela
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
Španski vetar
Želite da iznenadite ukućane, rodbunu, prijatelje? Spremite im španski vetar! Ukusna poslastica koja se topi u ustima...
Ukusno, ali i lepo na oko: Španski vetar
* * * Sastojci za kore:* * *
2 x 5 belanca
2 x 6 kašika šećera
2 x 1 kašika limunovog soka
* * * Priprema kora:* * *
Umutiti belance sa šećerom.
Na kraju dodati kašiku limunovog soka.
Kalup za torte obložiti sa papirom za pečenje i smešu pretresti u kalup.
Peći na temperaturu od 100° C oko 2 sata.
Postupak ponoviti i sa drugom korom.
* * * Sastojci za fil 1:* * *
10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr čokolade za kuvanje
250 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
* * * Sastojci za fil 2:* * *
250 ml slatke pavlake
* * * Priprema fila:* * *
Zumance umutiti na pari sa šećerom i čokoladom.
Kad se čokolada rastopila, skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi.
U hladno dodati margarin i orahe.
Svaku koru preliti sa 100 grama otopljene čokolade i sačekati da se čokolada stegne.
Na tacnu staviti prvu koru i premazati sa 1/2 fila 1, preko fila naneti umućenu slatku pavlaku,
Na to složiti drugu koru, premazati sa ostakom fila i celu tortu premazati sa 500 ml umućene slatke pavlake.
* * * Tortu ostaviti par sati na hladno da se fino fil i kore aromama stope, a potom je iseći na parčad i poslužiti. * * *
Vreme je podešeno za GMT + 1 sat Strana prethodna1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Strana 21 od 21
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma