:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KISELO MLEKO
2 l mleka
2 kašike kiselog mleka
Mleko skuvajte i pustite da se delimično ohladi, toliko da možete u njemu držati prst. Zatim umešajte u njega kiselo mleko. Posudu poklopite i umotajte u mnje ćebe ili stari džemper. Neka tako odstoji oko desetak sati. Tada ga stavite u frižider.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Šta ide uz sir
Najpoznatiji tvrdi sir je ementaler, koji se odlikuje naročito visokim sadržajem suve mase. Ovaj sir može dugo da se održi. To je namirnica koja se pravi od sirovog, neprerađenog kravljeg mleka i mora da ima najmanje 45% masnoće.
U masne sireve ubrajaju se gauda i ajdamer, koji se lako prepoznaju po crvenom parafinskom omotu koji ih štiti od sušenja. U polumasne sireve spadaju blagi buter sir, kao i francuski rokfor i italijanska gorgonzola. U meke sireve spada kamamber. Nije svejedno kako se sirevi čuvaju. Sir se stavlja u frižider u zatvorenoj posudi ili uvijen u foliju. Nikada ne treba servirati sir direktno iz frižidera. Siru je potrebno od pola sata do sat vremena da stoji izvan frižidera kako bi razvio svoju aromu. Nezreli meki sirevi otvrdnu ako se stave u frižider.
Sada ono najvažnije pitanje: šta se jede i pije uz sir? U Francuskoj, gde se sir jede uz svaki obrok, iznose ga na sto i serviraju po boji: beli, žuti, narandžasti i smeđi. Inače, bolje je jesti prvo blage sireve, a na kraju obroka jako aromatične, kao što je, na primer, rokfor. I Holanđani mnogo jedu sir. Holandsko serviranje uvek prija očima i izaziva apetit. Uz sir u Holandiji uvek se na trpezi nalazi i neko toplo jelo, na primer, supa. Sa sirom se jede i maslac. Englezi uz sir služe i kuvanu šunku, krastavce i crni hleb. U mnogim zemljama uz sir se služi crni hleb, a samo u Francuskoj beli. Švajcarci sa sirom jedu isključivo crni domaći hleb. Francuzi uz sir jedu orahe, jabuke, grožđe i kruške.
Šta se pije uz sir? Francuzi piju vino - belo uz blaže vrste sireva, a crno uz teže. U Švajcarskoj se pije bela kafa ili sok od jabuke, vino ili pivo, a u Engleskoj takođe vino.
Ako se drže kako treba, suvlji i tvrđi sirevi mogu se dugo očuvati u dobrom stanju. Treba ih ovlaš umotati u foliju, tako da imaju i malo vazduha kako se ne bi pokvarili i ubuđali, a zatim ih staviti u donji deo frižidera. Mekši sirevi se brže kvare. Zato ih je bolje kupovati u manjim količinama i češće. Ipak, mladi i topljeni sir mogu se očuvati pokriveni u frižideru dva do tri dana. Važno je svaku vrstu sira umotati u posebnu foliju kako ne bi došlo do toga da vam, na primer, parmezan ima isti ukus kao i drugi sirevi. Beli sirevi traže poseban tretman. Tako će, na primer, beli sir dugo ostati svež i neće požuteti, iako nije u surutki, ako je uvijen u čistu krpu koja je nakvašena u slanoj vodi. Krpu ipak morate menjati svakog dana.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ZLATIBORSKI OVČJI SIR
Sastojci:
(za 4 osobe) 60 dkg ovčjeg sira (zrelog), crvena paprika (slatka), 15 dkg ovčjeg kajmaka i beli hleb
Sir izrežite na komade. Pospite crvenom paprikom i pecite s obe strane na roštilju. Pečeni sir poslužite na prepečenom hlebu i prelijte kajmakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MLECNI ZAMRZNUTI DESERTI
"Bomba" od jagoda
Sastojci:
800 g jagoda
2 kesice VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode
1 kesica VITAMINOVE šlag pene
1 kesica želatina
5 dl mleka
8-10 bebi piškota
2 kesice vanilin šećera
nekoliko svežih listova nane
Jagode oprati, ocediti, pa im odstraniti drščice. 20 lepših primeraka ostaviti na stranu za ukrašavanje, a ostalo propasirati. Želatin sipati u 1/2 dl vode i staviti na vatru da se otopi, ali ga ne treba kuvati. Kad se malo ohladi, pomešati ga sa kašom od jagoda. Pripremiti sladoled prema uputstvu i pažljivo sjediniti sa masom od jagoda. Jednu duboku okruglu činiju obložiti plastičnom folijom, tako da krajevi vise preko ruba. Sipati smesu, pa odgore prekriti bebi piškotama, blago ih pritiskajući za podlogu. Prekriti krajevima folije i staviti u zamrzivač - da odstoji najmanje 6 sati. Pre serviranja pripremiti šlag penu prema uputstvu, dodajući i vanilin šećer. "Bombu" izvrnuti na okruglu tacnu, skinuti foliju, pa ukrasiti šlagom, iseckanim jagodama i listovima nane.
|
_________________
Poslednja prepravka: Yasmin datum Sre Dec 01, 2004 4:28 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sladoled u gnezdu od puslica
Sastojci:
5-6 belanaca
na vrh noža soli
1 kesica vanilin šećera
300 g kristal šećera
po 1 kesica VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode, lešnika i vanile
6 dl mleka
Za ukrašavanje:
nekoliko malina i čokoladnih dražeja
1-2 kafene kašike prženog badema
Na pari - od belanaca sa šećerom, solju i vanilin šećerom - ulupati čvrstu penu. Pomoću zvezdastog šprica, na podmazan i brašnom posut pleh, od pene istisnuti 6 kolutova prečnika 10 cm, na čijim ivicama treba svud okolo formirati ružice - tako da se dobiju gnezda od puslica. Staviti ih u rernu i na temperaturi od 50 stepeni sušiti 4-6 sati, pa ohladiti. Pri serviranju u svako gnezdo staviti po jednu veliku kuglu sladoleda. Ukrasiti malinama, čokoladnim dražejama i rendanim prženim bademom. Služiti odmah.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
"Tunel" s rumom i orasima
Sastojci:
250 g mlevenog keksa
1 kašika kakaoa
1 dl ruma
2-3 kašike pekmeza od višanja
50 g margarina
1 kesica VITAMINOVE smese za mlečni zamrznuti desert sa ukusom punča
2 dl mleka
100 g oraha
Keks pomešati sa kakaoom, preliti rumom i zajedno sa pekmezom i margarinom umesiti testo. 2/3 testa razvući između dva celofana, pa njim (zajedno sa celofanom) obložiti duguljastu formu za kolače. Skinuti gornji celofan, pa na testo sipati - po uputstvu pripremljen - punč sladoled u koji su umešani mleveni orasi. Ostatak testa takođe razvući između dva celofana, pa (bez celofana) staviti preko sladoleda. Držati 1 dan u zamrzivaču, potom okrenuti na tacnu, skinuti celofan i služiti isečeno na šnite debljine prsta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sladoled kugle u dinji
Sastojci:
1 dinja
sladoled od jagoda pripremljen od 1 kesice VITAMINOVE smeše za zamrznuti desert i 2 dl mleka
po 200 g ribizli i jagoda
1/2 dl aromatičnog likera
Odseći gornji deo dinje, a donji deo izrezati cik-cak, pa izvaditi semenke, te umesto njih staviti deo ribizli i prepolovljenih jagoda, preliti likerom i dobro ohladiti. Pre serviranja, u dinju poslagati kugle sladoleda, pa ih ukrasiti preostalim jagodama i ribizlama. Poslužiti odmah.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sicilijanska sladoled bomba
Sastojci:
2 kesice VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom vanile
1 kesica VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom lešnika
1 kesica VITAMINOVOG šlag krema sa ukusom vanile
7 dl mleka
100 g sušenog ušećerenog voća
50 g pistaća
Od smese za mlečni zamrznuti desert, prema uputstvu, napraviti sladoled-masu sa ukusom vanile, pa uliti u okruglu modlu i ostaviti u zamrzivač - da se stegne. U međuvremenu, na isti način napraviti sladoled od lešnika, pa ga namazati preko sladoleda od vanile i ponovo staviti u zamrzivač. Za treći sloj: pripremiti šlag krem prema uputstvu, umešati u njega sitno seckano ušećereno voće, te preliti preko sladoleda. Prekriti modlu alufolijom, pa staviti u zamrzivač na nekoliko sati - da se dobro stegne. Pre serviranja izručiti iz modle na ohlađen tanjir, posuti sitno seckanim pistaćima i ukrasiti ušećerenim voćem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Parfe od jogurta sa jagodama
Sastojci:
1/2 l jogurta
250 g svežih jagoda
1 kesica VITAMINOVE smeše za mlečni zamrznuti desert sa ukusom jagode
1 kesica VITAMINOVOG šlag krema sa ukusom vanile
1 kesica VITAMINOVE šlag pene koja se priprema sa vodom
Od jagoda odvojiti nekoliko komada za ukrašavanje, a ostatak propasirati. U jogurt umešati smesu za zamrznuti desert, prašak za šlag krem i propasirane jagode, pa mutiti mikserom oko 5 minuta. Zatim masu sipati u duguljastu modlu, prekriti alufolijom i na nekoliko sati staviti u zamrzivač - da se dobro stegne. Pre serviranja, izručiti na tacnu, pa ukrasiti jagodama i prema uputstvu pripremljenom šlag penom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
BELMUŽ
Namirnice :
- neisceđeni mladi sir
- kukuruzno brašno
- beli luk
- so
Priprema : Kilogram mladog nesoljenog i neisceđenog sira staviti da se topi na vatri. Kad se masa istopi i počne da vri, polako dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešawe. Kad se iz mase počne izdvajati masnoća po ivici suda belmuž je gotov. Posoliti po ukusu, dodati seckani ili istucani beli luk i služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
URNEBES
Namirnice :
- tucani sir
- suva paprika s venca
- crni luk
- ulje
- so
Priprema : Pola kilograma tucanog sira, pet-šest suvih paprika dobro ispečenih na plotni, tri glavice crnog luka, ulje, so po ukusu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Beli mrs
Beli mrs je naš naziv za mleko i mlečne proizvode. Nekada su žene na selu razlivale mleko u drvene posude, skidale kajmak, skupljajući ga u drvene čabrice, i sirile ukusan sir. Domaćinske trpeze nisu se mogle (kao ni danas) zamisliti bez belog mrsa - mleka, kiselog mleka, sira i kajmaka. U današnje vreme, malo će se koja domaćica odlučiti za pripremu sira ili kajmaka, ali ćemo vam predložiti nekoliko domaćih recepata u kojima slatko ili kiselo mleko predstavlja osnovni sastojak. Saznajte, dakle, kako se prave domaće kiselo mleko i domaći voćni jogurt.
SASTOJCI ZA DOMAĆE KISELO MLEKO
1 litar mleka
2 kašičice kiselog mleka ("maje")
NAČIN PRIPREME
Mleko skuvajte i prohladite. Razredite "maju" sa malo mlakog mleka. Ostatak mlakog mleka (ne sme biti ni prevruće, ali ni hladno) sipajte u razređenu "maju" i promešajte kako bi se maja izjednačila s njim. Poklopite posudu, dobro je umotajte čaršafom i ostavite da miruje na toplom mestu oko 3 sata. Nakon toga, pažljivo je odvijte i otklopite. Pre služenja, kiselo mleko malo rashladite.
SASTOJCI ZA DOMAĆI VOĆNI JOGURT
1 litar jogurta
3 kašike džema od jagoda
3 kašike slatka od jagoda
NAČIN PRIPREME
U litar jogurta ili kisele pavlake pomešane s običnim mlekom sipajte pekmez, pa mutite mikserom kako bi se tečnost ujednačila s voćem iz slatka, odnosno s džemom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|