:: |
Autor |
Poruka |
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Tuzla jeste divan grad moram priznati..i cim budem uspela da pronadjem neki zanimljiviji podatak eto mene na ovoj strani opet
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
Cijela Tuzla jednu kozu muzla.
Ili kako je nastao poznati slogan.
Prica datira iz davnih vremena, jos dok je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske.
U Tuzlu je poslat proglas kojim se zabranjuje drzanje koza i naredjuje da se sve koze pobiju, posto se smatralo da unistavaju sume.
U Mosniku, jednom od tuzlanskih naselja, ljudi se nisu drzali te naredbe. Neki stranac koji je u to doba posjetio Tuzlu vidjevsi kako ljudi tajno cuvaju, hrane i muzu jednu kozu izmisli i danas poznati stih:
"CIJELA TUZLA JEDNU KOZU MUZLA, PA SE HVALI DA SE SIROM HRANI".
Danas, tuzlanska koza predstavlja simbol snalazljivosti i otpora u prevazilazenju svih problema sa kojima se grad Tuzla suocavao kroz svoju istoriju.
|
|
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
Daco hvala ti za sto si spomenula Mosnik.Mislim da je to najljepse tuzlansko naselje.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
kama ajdin Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 204 Mesto: sarajevo
|
|
Tuzla je jedan on najvecih gradova u bih,sjeveroistocne bosne,jedan industriski grad 170000stanovnika.
|
_________________ ajdin begic-bega |
|
|
|
|
vedran31 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 27 Dec 2005 Poruke: 411 Mesto: Labin
|
|
tuzla ima dobrih ćevapa. njam,njam,njam
|
_________________ driver |
|
|
|
|
alhemicar Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412
|
|
foryou10 je napisao/la sledeće: | Daco hvala ti za sto si spomenula Mosnik.Mislim da je to najljepse tuzlansko naselje. |
ja mislim da nije - jedino ako se nesto nije promijenilo u zadnjih 14 godina
donji dio mosnika mozda cak moze proci ali gornji (od muharm merdzic skole) je stavrno nizasta
|
|
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
ma na donji mosnik i mislim.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
randi Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Jan 2006 Poruke: 128
|
|
grad soli i prijatnih ljudi
|
|
|
|
|
|
semir_86 Iskusni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 31 Mar 2006 Poruke: 921 Mesto: Mostar
|
|
Isao sam ju tuzlu u srednju skolu, zivio sam te cetiri godine u tuzli, i iskreno uzivao sam. Stanovao i isao u skolu na Ircu...
|
_________________ Kod nas se od Daytona godine broje ljudi se ljudi boje i svako glasa za svoje, brđani postaju građani, do juče svjetla gasili sjekirama a sad su u odijelima... |
|
|
|
|
ljubavnica111 Upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 01 Jun 2005 Poruke: 323 Mesto: corinthia
|
|
imam prijatelja u tuzli pa idem ponekad tamo bas je ljepo
|
|
|
|
|
|
bulch Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Maj 2006 Poruke: 4
|
|
Ne znam koliko vam mogu docarati ljepotu ovog grada ali me definitivno svaki pot ocara njegova toplina a u isto vrijeme brzi tempo zivota.
mozda ce neki reci da Tuzla smrdi zbog velikog broja slanih bunara iz kojih se vec stoljecima vadi sol. istina, to i mije bas najprijatniji miris,ali kada vidite ljepotu i toplinu ljudi u ovom gradu, taj teski miris vise i ne osjetite.
grad je dinamican, sa puno skola, fakulteta, trznih centara i svih onih drugih bitnih elemenata jednog velikog grada.
s druge strane, tu je onaj stari, romanticni dio prepun stare arhitekture, spomenika, trgova koji govore o starosti ovog grada.
ako ikada budete bili u prilici da dodjete u ovaj bio Bosne, bilo bi velika steta da ne posjetite tuzlu i njene kulturno-istorijske spomenike, kao i da se okupate u slanom jezeru koje se nalazi u samom centru grada.
Sve vas voli Edina
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Draga Bulch, tema o Tuzli vec postoji, te sam tvoju spojila sa vec postojecom Moram priznati ujedno da me je tvoj opis grada zaista odusevio..vidi se da govoris iz srca i da si zaista vezana za svoj grad, sto je divno Tacno je da je Tuzla poznata po mnogo cemu, narocito po soli, ali da bismo zaista znali nesto vise o ovom gradu, morali bismo ga posetiti ili verovati ljudima poput tebe...a dok ne odem tamo, preostaje mi samo da poverujem u tvoju predivno srocenu pricu Pozdrav i tebi i svima iz Tuzle
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|