:: |
Autor |
Poruka |
knknpnkn * Đavolkova žena *

|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda

|
Postavljena: Pon Jul 03, 2006 5:01 pm Naslov poruke: |
|
|
perakojot013
hehehehe, meni je to san od kad znam za sebe!Ja sam bukvalno-zaljubljenik u ove male divne prepametne "zivotinj"!Mada, meni oni nikad nece biti zivotinje. Nikako ne mogu da poredim psa sa njima. Pas je klasicna zivotinja, u odnosu na delfine.
Ovako-delfini spavaju skoro kao ljudi!
Oni ne mogu da provedu vise od 15 minuta pod vodom. ostale ribe, naravno mogu da provedu ce zivot pod vodom, bez da izrone, dok delfini kada bi ih, na primer, uhvatili u mrezu i drzali ispod vode duze od 15 minuta-udavili bi se kao ljudi. oni disu na rupicu na glavi. Tako da je njima spavanje slicno ljudskom, a opet malcice razlicito. Elem, oni ne mogu da kontroslisu disanje kao mi kad zaspimo, zato spavaju tako sto iskljuce jednu polovinu mozga. Plutaju po vodi, kao da odmaraju, a ustvari spavaju. Sa jednim okom otvorenim. Dok jedna polovina mozga odmara, druga je zaduzena da vodi racuna da se ne zaustavi disanje. Pa posle tu polovinu koja je "spavala" ukljucuje, a druga koja je "dezurala" iskljucuje i onda odmara nju. Jako zanimljivo. Oni spavaju 8 sati dnevno. To je ono sto najnovija istrazivanja tvrde!
Inace, njihova "disajna" rupa im je jako osetljivo mesto. Opkoljena jemnogim nervima, jako su osetljivi na taj deo, pa ukoliko ikada ispunite sebi san da plivate sa njima-nemojte ih dodirivati blizu rupe, jer ih to plasi i ne vole to uopste. Zanimljivo je naravno, kao sto jue neko od mojih predhodnika rekao, da su delfini jedina ziva bica pored ljudi, koja imaju sexsualni kontakt SAMO iz ZADOVOLJSTVA! Ne postoji sezona parenja i ne rade to ponekom "prirodnom rasporedu", vec jednostavno rade to kad im volja i sa uzivanjem.
Mnogo je prica (istinitih) i svedopcanstava o njihovoj inteligenciji. Mnogo je takodje prica, gde su spaseni mnogi zivoti-zahvaljujuci njima!
Svakako, daleko najinteligentnija zivotinja! I definitivno: daaaaaaaaaaaleko ispred svih ostalih, moja omiljena!
|
|
 |
perakojot013 Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535

|
Postavljena: Uto Jul 04, 2006 12:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala knknpnkn.
Nisam znala za tu cinjenicu sa disanjem.
Neverovatno koliko su slicni ljudima.
|
|
|
|
|
 |
knknpnkn * Đavolkova žena *

|
Godine: 46
Datum registracije: 03 Dec 2004 Poruke: 4162 Mesto: Zemlja cuda

|
Postavljena: Uto Jul 04, 2006 1:15 pm Naslov poruke: |
|
|
e moja draga, mnogo je stvari koje mi nemamo pojma o njima! A opet ih obozavamo!
Predivna stvorenja!
Pozdrav svim pravim ljubiteljima ovih divnih stvorenja!
|
|
 |
kiki1979 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 45
Datum registracije: 13 Mar 2006 Poruke: 184 Mesto: Bec

|
Postavljena: Ned Jul 23, 2006 10:46 am Naslov poruke: |
|
|
cini mi se da delfin uvijek ima osmjeh na licu i toliko su mi dragi
|
|
|
|
|
 |
cica20 Upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265

|
Postavljena: Sre Avg 30, 2006 2:18 am Naslov poruke: |
|
|
Meni su oni predivni mada bih se sigurno uplasila kad bih se nasla sa njima u vodi
|
|
|
|
|
 |
Erdal82 Dobro upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 09 Mar 2005 Poruke: 667 Mesto: Sarajevo

|
Postavljena: Sre Avg 30, 2006 8:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Zamalo da me srce ne strefi kad sam jednog ugledo kako izranja iz vode, ja konto ajkula
|
_________________ Nikad ne reci nikad vise! |
|
|
|
 |
skondic Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 20

|
Postavljena: Pon Okt 09, 2006 9:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da mnogi od nas su gledali film Flipper. Bio sam osuševljen. Al je bilo davno.
|
|
|
|
|
 |
boban11 Upozorenja: 2 od 3 Prijatelj foruma

|
Godine: 40
Datum registracije: 03 Mar 2005 Poruke: 19847 Mesto: Gradiska

|
Postavljena: Sre Okt 25, 2006 12:47 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="Erdal82"]Zamalo da me srce ne strefi kad sam jednog ugledo kako izranja iz vode, ja konto ajkula :shock:[/quote]
vjerujem da bi i ja isto reagovao.
Neko veče sam gledao dokumentarac o delfinima, o njihovoj divljoj strani, ali sam na pola stao jer sam rekao da i dalje želim da imam ljepo mišljenje o delfinima a ne da mi dokumentarac kvari mišljenje. Malo su i napasni i ratoborni ponekad.
|
_________________ Vilenjakinja & Ja Post Team
Ika & Ja Super Team |
|
|
|
 |
tv Upućeni član

|
Datum registracije: 12 Maj 2005 Poruke: 428

|
Postavljena: Sre Okt 25, 2006 12:52 am Naslov poruke: |
|
|
delfini su predivni... uvijek mi je bio san da plivam sa njima
|
|
|
|
|
 |
nedag Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 37
Datum registracije: 30 Okt 2004 Poruke: 95

|
Postavljena: Sub Okt 28, 2006 5:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je greska da je pas najbolji covekov prijatelj!!! Delfini su zakon!
|
|
|
|
|
 |
Lane86 ~The last lady~

|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...

|
Postavljena: Sub Okt 28, 2006 6:44 pm Naslov poruke: Re: Jedini koji nas razumeju......delfini..... |
|
|
OdbojkAsicAAA je napisao/la sledeće: | Pitanje najboljeg covekovog prijatelja bi trebalo dobro da se analizira...klasicni stereotipi da je pas covekov nabolji prijatelj.... mislim da vise ne vaze....naucno je dokazano da su delfini po broju i gradji hromozoma najslicniji ljudima i zato razumeju 90% naseg govora iako ne znaju da ga interpretiraju....oni poseduju posebne elektromagnetne talase pomocu kojih medjusobno komuniciraju,koji se prenose kroz vodu....isti ti talasi veoma su znacajni za covekov nervni sistem,veoma povoljno deluju na njega....samo petnaest minuta plivanja sa ovim lepotanima,deluje kao 6 sati relaksacione masaze....oni sve osete...zato ako nemate dobre namere,pobeci ce u morske dubine brzinom i do 300 km/h koju su sposobni da razviju.....a ako ste voljni da se igrate sa njima,nikada vas nece odbiti jer oni najvise vole da se druze sa ljudima....naravno samo sa onima koji ih vole....najnoviji eksperiment je lecenje dece koja boluju od celebralne paralize,terapijama koje se sastoje iskljucivo od igre sa delfinima....decak koji nije mogao da pomera ni ruke ni noge 7 godina,posle samo 6 meseci uspeo je sam da baci loptu delfinu i svakim danom se sve vise oporavlja.....zar nisu neverovatni.....a da li znate kako spavaju......???????
Hajde,da vas cujem...... |
To su najlepše i najplemenitije životinje. Malo je reći da ih obožavam...!!! Nemam reči... A, kako spavaju, pa spavaju sa jednim otvorenim okom, i uvek su na oprezu. A, jel' znate da se ribice više plaše delfina nego ajkula, i ako deluju tako nežno i milo, oni su veći proždrljivci od ajkula...
|
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane...  |
|
|
|
|
 |
maucetung Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci

|
Postavljena: Sub Jan 20, 2007 1:12 am Naslov poruke: |
|
|
Delfini su predivne zivotinje.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|